Maksud Khalifah 1. Khalifah dalam bahasa Arab bererti pengganti. Dalam konteks tersebut pegganti Nabi Muhammad s.a.w. akan memerintah dan mentadbir kerajaan Islam. 2. Khalifah dalam kontek agama bermaksud tanggungjawab memelihara kemurnian Islam dan mengekalkan keharmonian serta kestabilan umat Islam.

Syarat Pemilihan Khalifah

1. Lelaki merdeka beragama Islam. 2. Memiliki pengetahuan tentang Islam. 3. Mematuhi perintah Allah dan melaksanakan hukum Allah. 4. Adil dan berakhlak baik. 5. Tubuh sihat, sempurna, cergas fikiran, warak. 6. Pandai mentadbir kerajaan Islam.

Syura bermaksud permuafakatan atau consensus.Cara Pemilihan Khalifah 1. cadangan nama dari khalifah terdahulu sebelum wafat ± Saidina Umar mencadangkan Saidina Abu Bakar sebelum wafat. Pertama. Keempat. 4. Kedua. Khalifah ini perlu mengangkat sumpahatau lafaz taat setia iaitu baiah semasa perlantikan menjadi khalifah. musyawarah atau syura ± perlantikan Saidina Abu Bakar atas cadangan Saidina Umar dipersetujui ramai. 2. 7. pemilihan dari beberapa calon ± 6 orang nama diusulkan dan Saidina Uthman terpilih. 5. pencalonan sekolompok masyarakat ± Saidina Ali telah terpilih. Ketiga. . 3. 6. Keempat ± empat cara ini tetap melalui musyawarah/syura.

2. 8. Mengekalkan perpaduan ummah melalui musyawarah. sosial dan ekonomi. Meneruskan ajaran Allah yang disampaikan melalui Nabi Muhammad s.Quran dan sunnah. 6. zakat. jizyah. 5. Menguruskan kewangan. 3. . 4. perbendaraan. Mempertahankan negara dari ancaman musuh. kharaj.w. Memelihara keduduk agama Islam. Melantik dan melucut pegawai pentadbiran negara.Tugas Khalifah 1. 9.a. Menitik beratkan sistem politik. 7. Mentadbir negara mengikut hukum syariah berpandukan al . Menjaga kebajikan rakyat agar bahagia dunia akhirat.

Biodata Ringkas Umar Abdul Aziz Nama : Abu Jaafar Umar bin Abdul Aziz bin Marwan bin Hakam Nama Ibu : Laila binti Asim bin Umar bin AlKhatab Tanggal Lahir : 61H Umur : 39 tahun Tarikh M/Dunia : 101H Jawatan : Khalifah Ke 6 Bani Umaiyyah Tarikh Lantikan : Safar 99H @ 717M Lama Berkhidmat : 2 tahun 5 bulan .

Urwah b. Kemudian beliau melanjutkan pelajaran dengan beberapa tokoh terkenal di Mesir. Anas. Yusuf b. Beliau telah berguru dengan beberapa tokoh terkemuka seperti Imam Malik b. Fatimah binti Abdul Malik (sepupunya). Jaafar. Abdullah dan sebagainya. . Zubair. Merantau ke Madinah untuk menimba ilmu pengetahuan. Abdullah b. Beliau telah dipanggil balik ke Damsyik oleh Khalifah Abdul Malik bin Marwan apabila bapanya meninggal dunia dan dikahwinkan dengan puteri Khalifah.Pendidikan Beliau telah menghafaz al-Quran sejak masih kecil.

SifatSifat-sifat Peribadi Beliau mempunyai keperibadian yang tinggi. . Sesungguhnya kisah Khalifah Umar bin Abdul Aziz yang menyediakan dua lilin di rumahnya. satu untuk kegunaan urusan negara dan satu lagi untuk kegunaan keluarga sendiri . disukai ramai dan warak yang diwarisi dari datuknya Saidina Umar bin Al-Khatab. Baginda amat berhati-hati dengan harta terutamanya yang melibatkan harta rakyat.

kehidupannya semasa menjadi Gabenor Madinah dan Khalifah adalah sama seperti kehidupannya semasa menjadi rakyat biasa. Harta yang ada termasuk barang perhiasan isterinya diserahkan kepada Baitulmal dan segala perbelanjaan negara berdasarkan konsep jimatcermat dan berhati-hati atas alasan ia adalah harta rakyat.SifatSifat-sifat Peribadi Sebagai seorang yang zuhud. Ini terbukti apabila beliau dengan tegasnya menegur dan memecat pegawai yang boros dan segala bentuk jamuan negara tidak dibenarkan menggunakan harta kerajaan. .

Khalifah Sulaiman atas wasiat khalifah tersebut. Setelah mengambilalih tampuk pemerintahan.Umar ibnu Aziz Sebagai Khalifah Beliau dilantik menjadi Khalifah stelah kematian sepupunya. Di antara perubahan awal yang dilakukannya ialah : . beliau telah mengubah beberapa perkara yang lebih mirip kepada sistem fuedal.

Umar ibnu Aziz Sebagai Khalifah 1. menyalahgunakan kuasa dan pegawai yang tidak layak yang dilantik atas pengaruh keluarga Khalifah 4. . Menghapuskan cacian terhadap Saidina Ali bin Abu Thalib dan keluarganya yang disebut dalam khutbah-khutbah Jumaat dan digantikan dengan beberapa potongan ayat suci al-Quran 2. Memecat pegawai-pegawai yang tidak cekap. Merampas kembali harta-harta yang disalahgunakan oleh keluarga Khalifah dan mengembalikannya ke Baitulmal 3. Menghapuskan pegawai peribadi bagi Khalifah sebagaimana yang diamalkan oleh Khalifah terdahulu. Ini membolehkan beliau bebas bergaul dengan rakyat jelata tanpa sekatan tidak seperti khalifah dahulu yang mempunyai pengawal peribadi dan askaraskar yang mengawal istana yang menyebabkan rakyat sukar berjumpa.

Khalifah Umar Al-Khatab yang sememangnya dinanti-nantikan oleh rakyat yang selalu ditindas oleh pembesar yang angkuh dan zalim sebelumnya.Umar ibnu Aziz Sebagai Khalifah Khalifah Umar bin Abdul Aziz yang terkenal dengan keadilannya telah menjadikan keadilan sebagai keutamaan pemerintahannya. . Beliau mahu semua rakyat dilayan sama adil tidak mengira keturunan dan pangkat supaya keadilan dapat berjalan dengan sempurna. Keadilan yang beliau perjuangan adalah menyamai keadilan di zaman datuknya.

kebanyakannya sudah kaya ataupun sekurang-kurangnya boleh berdikari sendiri. kurang berlaku penyelewengan. . rakyat mendapat layanan yang sewajarnya dan menjadi kaya-raya hinggakan Baitulmal penuh dengan harta zakat kerana tiada lagi orang yang mahu menerima zakat.Umar ibnu Aziz Sebagai Khalifah Dalam tempoh pemerintahannya. tiada pemberontakan dalaman. kerajaan Umaiyyah semakin kuat.

Satu rekod yang sukar diikuti oleh orang lain melainkan orang yang benar-benar ikhlas. Hanya 852 hari dapat mengubah sistem pemerintahan ke arah pemerintahan yang diredahi Allah dan menjadi contoh sepanjang zaman.Umar ibnu Aziz Sebagai Khalifah Semua ini adalah jasa Khalifah Umar bin Abdul Aziz yang sangat masyhur. . adil dan warak yang wajar menjadi contoh kepada pemerintahan zaman moden ini.

heading content .

heading content .

heading content .

heading content .

heading content .

heading content .

heading content .

heading content .

heading content .

heading content .

heading content .

heading content .

heading content .

heading content .

heading content .

heading content .

heading content .

heading content .

heading content .

heading content .

heading content .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful