Coarde si tuburi sonore

Realizat de : Cuciu Simina Zaha Mihaela

‡ Surse sonore ‡ Tuburi sonore ‡ Coarde sonore ‡ Animaìii Cuprins ‡ Comparatie: Chitara electrica VS chitara clasica ‡ Curiozitati ‡ Concluzie ‡ Bibliografie .

Sunetele se produc in corzi vibrante (vioara. toba). clarinet). placi si membrane vibrante (xilofon. difuzor. coloane de aer vibrante (orga.Surse sonore Orice corp care vibreaza poate servi ca sursa de unde elastice in mediul in care se afla. corzile vocale umane). adica poate fi o sura sonora. .

Sursa sonora propriu-zisa o constituie ancia prin care se produce oscilatia aerului care formeaza unde stationare in tubul sonor. ‡ Exemple de instrumente cu tuburi sonore: . ‡ Tuburile constituie o parte principala pentru instrumentele de suflat. avand rolul rezonatorului.Tuburi sonore ‡ Prin tub sonor intelegem un tub cu pereti rigizi care produce sunete daca aerul din el e facut sa vibreze.

se produce un sunet care poate fi auzit daca lipseète tubul de rezonanì .‡ Tuburile sonore sunt compuse din dou p rìi: camera de compresiune A èi tubul de rezonanì C. rolul camerei fiind de a le înt ri numai pe unele din acestea . Sunetul produs de buz este compus. ‡ Astfel. În camera A este suflat aerul printr-un mic tub fiind apoi silit s ias printr-un orificiu strâmt. punând-o în vibraìie. unde loveète buza ascuìit B.

consideram urmatoarea experienta: .‡ Pentru a intelege mai bine rolul tubului de rezonanta.

.

lovire. .ajungand la unul din capete este reflectata propagandu-se in sens contrar.frecare cu arcus) perturbatia produsa intr-un punct se propaga in lungul coardei. avand noduri in locul in care se fixeaza coarda.Coarde sonore ‡ Prin coarda intelegem un fir perfect flexibil (care nu opune nicio rezistenta deformarilor perpendiculare pe lungimea sa) fixat la ambele capete .Cand exercizam vibratii in aceasta coarda (ciupire. Conditia pentru ca sa se formeze o unda stationara este ca doua unde care interfereaza sa aiba aceeasi faza. reflectandu-se apoi la celalat capat si asa mai departe ‡ Prin interferenta. i-a nastere o unda stationara.

‡ Dar. iar la mijlocul coardei se va forma un ventru (figura 2 ± a). în afar de aceast und sta ionar . de 2 ori mai mare decât frecven a 1 a primei vibra ii. se formeaz noduri. . si asa mai departe. Acestei vibra ii îi corespunde frecven a 2.b).c) de frecven 3.‡ Când excit m vibra ii în aceast coard în locurile în care este fixat coarda. Acestei vibra ii îi corespunde o anumit frecven 1. se poate stabili în coard o und sta ionar cu trei noduri : dou la capetele coardei i unul la mijloc (figura 2 . adic la capetele ei. Tot astfel se pot stabili unde sta ionare cu patru noduri (figura 2 .

‡ Instrumente muzicale cu coarde .

.

. Semnalul este apoi modelat in drumul sau spre amplificator. sunetul chitarii electrice este dependent de semnalul electric indus. prin folosirea mai multor efecte care modifica tonul si caracteristicile semnalului.Chitara acustica VS chitara electrica ‡ In timp ce sunetul chitarii acustice este dependent de vibratia cutiei de rezonanta si de aerul din ea. generat de doze.

.

Deci. credeti ca e greu sa canti la chitara? Va demonstram noi ca NU ESTE .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful