Falsafah dan logika melayu

RUMAH MELAYU
MUHAMMAD HAFIZMULLAH BIN MUHD NOR MUHAMAD BENYAMIN BIN CHE ISMAIL MUHAMAD SUPIAN BIN DOLAH HISSAM BIN MOSLI

PENGENALAN

Rumah kayu atau rumah kampung pada suatu masa dulu boleh dikatakan tidak asing bagi orang Melayu. Tapi dengan urbanisasi penduduk kini, ramai anak-anak Melayu yang tidak lagi mengenal apakah ciri bentuk sebenarnya rumah kayu tradisional mahupun caranya dibangunkan tanpa paku. Sebetulnya, lama sebelum kedatangan pengaruh luar dan telunjuk moden, penduduk asal Melayu dan Orang Asli di Semenanjung Tanah Melayu dan Sumatera serta kaum Bumiputra/Pribumi lain di Borneo dan bahagian lain di alam Melayu telah mempunyai sistem perumahan yang canggih, cantik dan serasi dengan gaya hidup dan alam sekitar. Manakala orang Melayu dan Orang Asli di Semenanjung, Sumatera dan pulau-pulau lain biasanya membina rumah sesebuah (ala banglo) yang didiami oleh sekeluarga besar; sesetengah suku-kaum di Borneo lebih gemar kepada konsep ‘rumah panjang’ yang memuatkan seluruh kampung! Yakni setiap keluarga menghuni satu bahagian seperti ‘apartment’ yang dideretkan sebelah-menyebelah, dengan anjung terbuka di hadapan (dipanggil ‘ruai’ di Sarawak) yang menyambungkan semua unit menjadi sebuah bangunan panjang.

REKA BENTUK DAN SENI BINA
TANGGA Ø Dalam seni bina tangga bagi rumah melayu membezakan status seseorang berdasarkan pangkat dan darjat contoh: bilangan anak tangga - 5 ke bawah untuk rakyat biasa - 5-7 untuk pembesar - 7 ke atas untuk sultan Ø Ini menunjukkan bahawa pada zaman dahulu susunan herarki masyarakat melayu sangat mementingkan kedudukan.

ATAP RUMAH Ø Kebanyakkan rumah melayu menerapkan konsep yang berasaskan alam semula jadi. Ø Sebagai contoh banyak atap rumah melayu adalah berbentuk condong ataupun berbentuk V seperti gunung/bukit.

Ø Bumbung ini berfungsi sebagai pelindung dari panas dan hujan. Ø Ruang antara siling merupakan alat untuk memerangkap haba untuk mengelakkan suhu di dalam rumah menjadi panas.

TIANG Ø Seni bina tiang rumah melayu juga sama dengan tangga kerana bilangan batang tiang membezakan taraf atau kedudukan bagi pemilik rumah tersebut. Ø Ini adalah contoh pembezaannya: - 5 ke bawah adalah untuk rakyat biasa. - 5-7 adalah untuk pembesar. - 7 adalah untuk sultan. Ø Pelbagai kelebihan muncul dari ‘keterapungan’ ini; termasuklah mengelakkan dari mudah masuknya binatang liar, serta terangkat dari aras banjir. Rumah juga lebih sejuk akibat pengudaraan pada semua bahagian (dari atas, tepi-tepi dan bawah). Ø Selain itu, ruang kosong di bawah rumah (juga disebut ‘polong’) menjadi tempat yang sesuai untuk menyimpan segala macam barang perkakas.

 

BAHAN BINAAN Bahan binaan yang digunakan diambil dari sumber alam yang boleh diperbaharui, yakni pelbagai jenis kayu-kayan, juga buluh dan rotan hinggalah kepada daun-daun pelepah. Kerangka atau struktur rumah pula menggunakan sistem tebuktembus dan pasak yang tidak memerlukan paku. Yakni pembinaan rumah papan Melayu sebenarnya ialah suatu sistem pasang-siap. Maka rumah itu boleh juga ‘ditanggal-buka’ dan di pasang semula di tempat lain, persis yang dibuat oleh Badan Warisan Malaysia untuk Rumah Penghulu Abu Seman, yang dipindahkan dari negeri Kedah ke Kuala Lumpur. Selain itu, cara binaan tanpa paku juga membuatkan rumah lebih anjal (flexible), sehingga ianya boleh diangkat melalui ‘gotong-royong’ orang ramai dan dialih tempat. Walaupun rumah yang benar-benar tradisional tidak menggunakan sebatang paku pun, namun diakui bahawa bagi rumah kayu yang lebih baru, ada juga elemen bukan struktur seperti isian dinding yang memakai paku.

KESIMPULAN Ø Malangnya, bangunan sehebat manapun dari bahan organik seperti kayu tidak tahan jika tidak disenggara rapi. Maka warisan rumah papan ini akan pupus tanpa adanya pembinaan rumah asli baru, lebih lagi jika ilmu senibinanya juga hilang dari kalangan orang Melayu. Ø Kebanyakan arkitek/jurubina tempatan, dalam menimba dan mengejar senibina ala Barat, tidak mengendahkan lagi ilmu binaan tradisi. Sedangkan ilmu senibina lama masih mampu dikaji untuk memberi penyelesaian atau dimajukan lagi buat kesesuaian hidup gayakini Ø Sebagai kesimpulannya dapatlah kita mengetahui bahawa senibina rumah melayu tradisional adalah salah satu artifak atau warisan yang amat berharga. Ø Warisan ini haruslah dipelihara agar ianya tidak di telan zaman.

lampira n

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful