You are on page 1of 26

PARADISURILE FISCALE SI COMPANIILE OFFSHORE

STUDIU DE CAZ - BELIZE
Titular curs : Prof. Univ. Dr. Botescu Ion Asistent : Lect. Univ. Bratu Alina Student : Anul : II Grupa : B4
2010

Un anumit stat este paradis fiscal daca, prin legislatia sa fiscala favorizeaza deschiderea de companii offshore, care sa-si desfasoare activitatea comerciala in afara granitelor respectivei tari. O parte a doctrinei existente in aceasta materie prezinta ca alternativa a societatilor comerciale offshore ³evaziunea fiscala legala´. Constituirea unei astfel de societati comerciale intr-un ³paradis fiscal´ reprezinta o tehnica de evitare a politicii fiscale practicate de statul in care au constituita o alta societate comerciala, prin care isi deruleaza, in fapt, activitatea comerciala. In lume exista aproximativ 70 de paradisuri fiscale.Unele,dupa ce au disparut, asa cum este cazul Libanului, renasc din propria cenusa. Altele, asa cum este cu Elvetia, sunt pe cale de disparitie sau au disparut de curand, cum este Hong Kongul.Concomitent, in alte locuri se nasc paradisuri noi.Altele, sunt totodata paradisuri de vacanta:Arhipelagul Caraibelor, Insulele Cook. Paradisurile fiscale pot fi clasificate in trei categorii, in functie de sistemul de impunere al acestora: 1. tari in care veniturile realizate in strainatate sunt scutite total de impozitul pe profit, platindu-se o taxa anuala fixa (Belize, Insulele Virgine); 2. tari in care baza de impozitare nu este profitul realizat, ci valoarea capitalului social; 3. tari in care impozitarea se face in sistem liniar (indiferent de valoarea profitului relalizat,se impune un procent fix)

Faptul ca nu exista asemenea taxe nu este suficient pentru a caracteriza o jurisdictie ca fiind un paradis fiscal. ceilalti doi factori trebuie sa fie analizati. 2. Daca acesta este cazul. Protectia informatiilor financiare personale impiedica transmisia de informatii despre contribuabilii care beneficiaza de impozite scazute. juridice sau administrative. Taxele fiscale de impozitare sa fie zero sau numai nominale sunt utilizate de catre nerezidenti pentru a scapa de impozitele mari din tara lor de resedinta. 3. Lipsa de transparenta in modul de functionare a dispozitiilor legislative.OCDE(Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica) a identificat trei factori-cheie pentru ca o jurisdictie sa fie un paradis fiscal: 1. Pentru a decide daca o jurisdictie este sau nu paradis fiscal.primul factor care trebuie analizat este existenta taxelor fiscale de impozitare zero sau nominale. .

.

. societatea de asigurari captive.holdingul. a documentelor de infiinatre si de plata unei taxe de constituire. in Costa Rica de 100 dolari. De aceea o asemenea companie este scutita de impozit nu pentru ca este offshore. in Bermuda. tara paradis fiscal ofera conditii de impozitare favorabile companiilor offshore. ci pentru ca este offshore intr-un paradis fiscal. sole trader(comerciant persoana fizica). Cele mai des intalnite forme juridice de infiintare a unui offshore sunt: -Limited Lability Company(LLC) -International Business Corporation (IBC) Alte entitati comerciale cunoscute in practica offshore sunt trustul. Infiintarea unei societati offshore presupune existenta unui capital social al carui cuantum variaza in functie de legislatia locului unde este infiintata. De exemplu. astfel. in sensul ca acestea din urma nu realizeaza venituri pe teritoriul sau.Conceptele de paradis fiscal si de companie offshore sunt strans legate. capitalul minim este de 1 dolar. anstaltul si stiftungul(institutie non-profit).

intre patru si sase saptamani. decideti numarul de actiuni si valoarea lor(consemnat in Statutul de organizare) 5. . alegeti zona de inregistrare a firmei 2. usor de pronuntat pentru a nu provoca confuzii. cu precizarea ca legislatia care guverneaza aceste paradisuri fiscale este caracterizata de un nivel redus al birocratiei. societatile de consultanta pot livra astfel de firme in 48 ore. pentru eventualitatea ca primul nume nu este disponibil) 3. platind un pret substantial. alegeti tipul firmei: LLC(echivalentul SRL) sau Corporatii(echivalentul SA) 4. alegeti denumirea firmei(numele trebuie sa fie clar. in caz de urgenta. Pentru a inregistra o companie offshore. trebuie sa: 1. a documentelor de infiintare si de plata unei taxe de constituire.Pentru infiintarea unei societati offshore este necesara parcurgerea etapelor obisnuite ale infiintarii oricarei companii.se aleg cel putin doua variante. inregistrati firma Inregistrarea dureaza in medie. Infiintarea unei astfel de societati presupune existenta unui capital social al carui cuantum variaza in functie de aceasta legislatie specifica locului unde este infiintata societatea. dar. de taxe mici practicate in sensul infiintarii unei astfel de societati comerciale si de o fiscalitate extrem de redusa.

brevete si marci .Domeniile principale in care pot fi utilizate societatile offshore sunt urmatoarele: a) Serviciile financiar-bancare b) Serviciile de asigurari c) Societatile de comert(import-export) d) Societatile de recrutare personal e) Serviciile de consultanta legala.Societati de investitii 5.Ocuparea fortei de munca din personalul expatriat(aces lucru poate evita plata impozitelor.Consultanta.acestea fiind retinute la sursa) 3.management.Drepturi de autor.Detinerea de companii proprii(evitarea impozitului pe succesiune) 4.constructii Companiile offshore sunt benefice pentru multe scopuri: 1. agentii 2. servicii profesionale.

Exista numeroase avantaje in constituirea unei firme offshore: -fiscalitate minima sau chiar egala cu zero -formalitati contabile minime (de cele mai multe ori. -o filiala in cadrul unui paradis fiscal poate fi utilizata de o companie ca punct de cumparare pentru propriile sale marfuri. nu exista obligatia depunerii bilantului contabil annual sau a unor declaratii fiscale) -absenta controalelor fiscale -asigurarea confidentialitatii asociatilor -taxe minime la intocmirea actelor constitutive -absenta restrictiilor valutare. . fara a pierde beneficiul vanzarii. -investitiile nu mai antreneaza impozite pe plusvalori in cazul cedarii lor. -efectuarea tranzactiilor de brevete. Acestea sunt revandute uzinelor din strainatate profitandu-se de reducerile de impozite rezultate.marci(active necorporale) -cumpararea de material la pretul pietei locale permite realizarea de beneficii neimpozabile.

pentru a se conforma legilor de combatere a spalarii de bani. -regulile sunt mai stricte in aceste zone decat in cele mai multe zone onshore(de exemplu. banca va solicita in mod normal documente pentru verificarea identitatii semnatarilor de cont pentru a fi legalizate. exista si unele dezavantaje: -tipul de afacere pe care o societate o poate desfasura fara a fi nevoie de o licenta.precum si una sau mai multe scrisori profesionale de referinta de la un avocat.Totodata. contabil si/sau bancher) -unele tari au anumite legi ³anti-paradis fiscal´(legea pietelor de capital din Franta interzice utilizarea companiilor offshore ca emitent de obligatiuni de vehicule) -companiilor offshore sunt interzise de la desfasurarea de afaceri sau pastrarea angajatilor in jurisdictia lor . pentru a deschide un cont bancar in numele unei companii offshore.

Actul International de Afaceri din 1990 interzice in mod special o IBC de la : -desfasurarea activitatilor economice locale -detinerea in proprietate oricarui interes belizean -intreprinderea de afaceri in sectorul bancar -nu exista cerinte minime de capitalizare -nu exista nicio cerinta pentru o reuniune a membrilor si a directorilor -doar un singur director si actionar sunt necesari si un secretar este optional -nu poate emite actiuni. obligatia de creanta sau alte titluri la orice persoana din Belize sau orice companie locala .Belize este o tara mica situata pe coasta de est a Americii Centrale. cu camioane de bunuri prin Mexic.Tara este o monarhie constitutionala si o democratie parlamentara. Granita de Nord cu Mexic este de o importanta strategica pentru extinderea sectorului de productie. Trust si conturile bancare offshore. la frontiera de sud a SUA. Entitatile offshore din Belize pot lua din cele 3 forme:IBC. Acordul Nord-American NAFTA prevede accesul liber si usor pe pietele din SUA.

Formalitati de constituire a companiilor offshore Taxe de deschidere : 1294 USD Taxe pentru biroul inregistrat si pentru agentul inregistrat : 1164 USD Taxe si cheltuieli anuale : 130 USD Date de inmatriculare Metoda de inmatriculare Timpul de inmatriculare Numarul de directori Numarul de actionari Capitalizare Natura actiunilor Cerinte legate de contabilitate Sediu registrat Secretar / Agent registrat Memorandumul si statutul trebuie semnate de fondatori 2-3 saptamani Minim 1 de orice nationalitate Minim 1 Nu exista minim La purtator sau nominale Nu se aplica Sediu local registrat este cerut prin lege Agent registrat local este cerut prin lege .

Taxe de constituire Taxa de inmatriculare Autentificare notariala Autentificare internationala Cheltuieli judiciare. procese verbale si formulare initiale Stampila societatii Taxe de curier Subtotal Taxe anuale Sediu registrat si agent registrat Taxe si impozite anuale Subtotal Total 1164 USD 130 USD 1294 USD 2587 USD 507 USD 208 USD 208 USD 150 USD 91 USD 65 USD 65 USD 1294 USD . taxe de timbru Emisiunea actiunilor. taxe de clasare.

Costuri optionale Director nominalizat (persoana fizica) Director nominalizat (persoana juridica) Actionar nominalizat Imputernicire cu autentificare notariala Autentificare notariala sau Apostille Certificate of Good Standing 715 USD / an 644 USD / an 384 USD / an 254 USD 208 USD 306 USD .

cerinte de actiuni si capital(actiunile pot fi emise cu sau fara valoare nominala. nave de proprietate.o companie offshore din Belize poate fi folosita pentru numeroase scopuri. in orice moment) 8.nu exista cerinte pentru adunari generale anuale.in orice moneda recunoscuta.flexibilitatea in structura companiei(este necesar doar un director sau actionar pentru formarea companiei.000 USD) 5.mare flexibilitate si intretinere usoara(fara restrictii de schimb si control.confidentialitatea identitatii directorilor(numele directorilor/actionarilor nu apare in nici un registru public) 4.legislatia progresiva(Actul IBC-1990) 2.impozitarea pe profit(companiile sunt scutite de toate impozitele si taxele de timbru) 6.persoana fizica sau o colectivitate) 3.situatiile financiare anuale(nu exista nicio cerinta pentru acestea) 7. managementul financiar.Belize IBC(International Business Companies) sunt companii care sunt frecvent utilizate pentru operatiuni bancare offshore.factoring. preturile de transfer . pentru a efectua comertul international. libere de orice taxe locale(cu exceptia taxei anuale fixe mici) Societatea IBC are anumite caracteristici si avantaje: 1.actionarii si directorii pot si aceeasi persoana. Sunt entitati juridice.reuniunile directorilor/actionarilor pot avea loc in orice tara.capitalul social standard este de 50. activitati de investitii si de protectie a activelor. cum ar fi : mentinerea conturilor bancare offshore. leasing de active.

care transfera proprietatea ce va face obiectul trustului.avand autonomie absoluta 4.Trusturile sunt reglementate de Legea Trusturilor din 1992. Ele pot fi create prin declaratie verbala sau printr-un document scris.beneficiarul trustului(beneficiary) este cel in folosul caruia a fost creat trustul.care administreaza trustul in folosul unui beneficiar.Managerul devine proprietar legal si este responsabil pentru gestionarea activelor si distribuirea acestora catre beneficiarii trustului.creatorul trustului(settlor). .Acesta trebuie sa fie determinat la momentul constituirii trustului sau macar determinabil. Conceptul de trust implica folosirea a patru categorii de concepte: 1. 2.managerul trustului(trustee).proprietatea aferenta trustului 3.Un trust este offshore atunci cand activele sunt transferate catre un administrator intr-o jurisdictie offshore.

-consolidarea proprietatii asupra activelor detinute in intreaga lume intr-o singura locatie. -transferarea bogatiei la mostenitori intr-un mod eficient de impozitare. -reducerea/eliminarea impozitelor pe succesiune care decurg la decesul fondatorului.Exista multe beneficii la formarea unui trust offshore in Belize: -conservarea averii familiei si continuarea afacerii de familie. -permite dreptul de proprietate asupra bunurilor care urmeaza sa fie separat dobandite de la utilizarea si exploatarea proprietatii. -protectia activelor impotriva litigiilor vexatorii. -pastrarea stabilitatii financiare. -cresterea de recunoastere in jurisdictii importante de drept civil. in tarile lor de origine .

5%: 3.Luand ca exemplu un salariat contribuabil. Rezulta un total contributii de 9. venitul sau anual fiind de 60. venitul net din salariu se determina prin scaderea din venitul brut a contributiilor retinute:Contributia la Asigurarile Sociale (9.900 RON.744 RON.5%: 5. i ca urmare venit net in suma de 50. In ceea ce urmeaza este prezentata modalitatea de aflare a venitului net (s-au luat in considerare veniturile anuale. .000 RON. pentru a se asigura comparabilitatea rezultatelor): Total venituri brute: 60.5%). .000 RON (12 luni x 5.protectia sociala a omerilor (1%). asigurarile sociale de sanatate (6. Potrivit Codului fiscal i a modificarilor ulterioare.5%). cu functia de director de banca. fara persoane in intretinere.000 RON). Contributia la Fondul de sanatate 6.256 RON. Contributie omaj 1%: 600 RON.Contributii: CAS 9.244 RON.

astfel.000 RON. In tabelul urmator se poate observa situatia salariului net de care poate beneficia contribuabilul: Tabelul 1 ± Calculul salariului net i a sumelor retinute de statul roman .041 RON. Impozitul sau pe salariu se determina aplicand cota unica de 16% bazei de impozitare. Astfel. iar salariul sau lunar depa e te 3.Contribuabilul nu are persoane in intretinere. adica 50.256 RON. deci nu are dreptul la deducerea personala. care se determina ca diferenta dintre venitul net i deducerea personala. contribuabilul platind un impozit de 8. baza de impozitare. este egala cu venitul net.

Costurile de constituire in Belize sunt in total de 790 de USD. se recupereaza inca din primul an. Banca plate te cei 60. iar taxele anuale nu depa esc 780 de USD. . prin sumele ³salvate´ de la impozitare in Romania. poate asigura prin intermediul acestei entitati juridice managementul bancii pe baza unui contract intre compania offshore i banca romaneasca. ceea ce conduce la un total pe primul an de functionare a companiei offshore de 1. in urmatorii ani urmand a se plati doar taxele anuale. Aceste costuri. acesta din urma dispunand de o mai mare parte din ace ti bani in comparatie cu situatia initiala.467 RON in primul an de functionare a companiei offshore .000 RON companiei din paradisul fiscal ca obligatie contractuala catre aceasta. de i mari la prima vedere. avantajul fiind evident.Daca insa contribuabilul infiinteaza o companie offshore in Belize. i nu direct contribuabilului. dupa cum se poate observa din Tabelul 2(Folosirea companiei offshore ca furnizor de servicii pentru agentul economic roman in anul de infiintare) Apelarea in acest caz la compania offshore din Belize duce la obtinerea unui venit net mai mare cu nu mai putin de 13.570 de USD.

Pentru urmatorii ani se realizeaza o i mai mare diferenta favorabila contribuabilului. .640 RON. rezultand o diferenta favorabila considerabila: 15. disparand cheltuielile de constituire: Tabelul 3 ± Folosirea companiei offshore ca furnizor de servicii pentru agentul economic roman in anii ulteriori: Se observa o injumatatire in acest caz a cheltuielilor prilejuite de apelarea la compania offshore.

000 RON. impozitul pe profit este de 320.000.000 de produse. in cazul neapelarii la compania offshore . de 2. pretul de livrare fiind de 200 RON. fie cazul unei companii din Romania care exporta in Germania 20. De exemplu.000 RON (se aplica cota unica de impozit pe profit de 16%). al caror cost este de 100 RON fiecare. la profitul brut obtinut in Romania din aceasta tranzactie.Exportul i importul utilizand ca intermediari companii cu re edinta in paradisuri fiscale este metoda cea mai des intalnita de evaziune fiscala legala internationala. Tabelul 1 ± Stabilirea profitului net al beneficiarului. Daca exportul s-ar face direct catre firma germana.

restul sumei fiind supusa impozitarii in paradisul fiscal respectiv. care este scutita de plata impozitului pe profit i plate te pentru aceasta scutire o redeventa anuala de 350 USD i un cost mediu al gestiunii delegate de 350 USD ± se considera un curs USD de 2. in cazul apelarii la compania offshore In exemplu s-a presupus ca beneficiarul are deja o companie offshore infiintata in Antigua (a platit deja taxa de inregistrare de 350 USD). Tabelul 2 ± Stabilirea profitului net al beneficiarului. dupa care sunt revandute catre firma germana cu 200 RON. Produsele trebuie vandute mai intai companiei offshore. cu 100.75 RON.01 RON. ar carei proprietar este chiar exportatorul. impozitul pe profit ar fi diminuat. impozitul pe profit platit in Romania este de doar 500 RON. In acest caz.In cazul in care in afacere intervine o companie offshore. .

Tabelul 3 ± Evidentierea beneficiilor fiscale rezultate din folosirea companiei offshore ca intermediar .

care poate duce la o ³hemoragie´ de fonduri peste granita.Paradisurile fiscale au fost si raman un mod cat se poate de fiabil de a ocoli fiscalitatea excesiva din anumite tari. Marea majoritate a investitorilor ce constituie companii offshore cauta doar un regim fiscal mai bland . recurgerea la paradisurile fiscale poate fi o adevarata cutie a Pandorei. ele vor prospera. Din acest punct de vedere. afectand grav nu numai veniturile fiscale. in cazul in care legile unei anumite tari lasa loc de interpretari sau pot fi ocolite. dar si PIB-ul tarii respective.si cat timp vor fi diferente semnificative de legislatie fiscala intre state. atingand astfel un nivel destul de ridicar de legalitate. insa exista si organizatii care gasesc in paradisurile fiscale instrumentul cel mai eficient pentru spalarea banilor din afaceri ilegale. .

Astfel. care sa permita plata taxelor din paradisul fiscal vizat. un om de afaceri cu ceva experienta in domeniul comertului international.Ideea ce se desprinde din analiza activitatii companiilor offshore este aceea ca pentru a profita de avantajele lor trebuie ca cel interesat sa aiba un nivel al veniturilor destul de ridicat. . Este interesant de observat i faptul ca in majoritatea paradisurilor fiscale. saracindu-le in cele din urma produsul intern brut. situatie care incurajeaza fluxul suplimentar de bani Äpedepsind´ tarile cu fiscalitate excesiva. cu atat taxele aferente se reduc ca pondere in totalul venitului. deloc modice. pe masura ce venitul rulat prin aceste tari este mai mare. bine informat i fara aversiune pentru risc poate pune bazele unui adevarat imperiu financiar pornind cu o companie offshore.