FAIL INDUK HEM SUB-UNIT

PROGRAM BERSEPADU SEKOLAH SIHAT (PBSS)

MOHD SHUKRI WAKIL PIBG WAKIL JABATAN KESIHATAN WAKIL KLINIK PERGIGIAN MAK MANDIN . CHIU AIK KIAT PK HEM EN. LAU TIK KON PK PENTADBIRAN DR.CARTA ORGANISASI UNIT PBSS PENGETUA EN. ROSMAN PN. OTHMAN PK KOKURIKULUM EN. THUM CHAI LENG PN. LIM AH SUAN SETIAUSAHA PN. NAGOOR BHANU PN.RAFIDAH AJK PN. MOHD NAZIR B. NURUL SHAHIDA PN. CHOO THEAM HOOI PK PETANG PN. AMARAVATHI EN. SITI SYUHAILA EN.

sihat dan progresif .VISI Generasi yang berilmu.

MISI Sekolah sebagai institusi yang mempromosikan kesihatan .

MATLAMAT Melahirkan warga sekolah dan persekitaran yang selamat. sihat dan berkualiti ke arah pencapaian wawasan negara. .

sikap dan amalan yang berkaitan dengan kesihatan supaya setiap warga sekolah yang bertanggungjawab terhadap penjagaan kesihatan diri. keluarga dan masyarakat Meningkatkan kerjasama dan penglibatan komuniti di dalam program kesihatan sekolah Menyediakan Perkhidmatan Kesihatan Sekolah bagi: Menilai taraf kesihatan murid Memberi khidmat rawatan dan rujukan Menggalakkan bimbingan dan kaunseling berdasarkan keperluan dan masalah kesihatan murid Memberi penjagaan / rawatan kecemasan terhadap penyakit-penyakit di sekolah Mencegah dan mengawal kejadian penyakit .OBJEKTIF Objektif PBSS adalah agar setiap sekolah dapat Menetapkan polisi / dasar kesihatan sekolah Memelihara dan meningkatkan persekitaran sekolah yang bersih. selamat dan sihat Membina satu persekitaran sosial sekolah yang menggalakkan amalan cara hidup sihat Meningkatkan pengetahuan. ceria .

3.TAKWIM PBSS BAGI TAHUN 2011 BIL 1. 2. 2 /9/11 Dos 3 Tg.1 8. MESYUARAT / AKTIVITI Mesyuarat JK Induk HEM Pemeriksaan Kesihatan* Suntikan ATT* Ceramah Anti Aedes Pemeriksaan Tempat Pembiakan Aedes Pemeriksaan dan rawatan gigi* Suntikan Pelalian HPV* Pelantikan Pengawas Kesihatan Mesyuarat JK PBSS/ 3K Program yang ditambah *T JAN 11/1/11 (Selasa) 29.30.3 FEB MAC APRIL MEI JUN JULAI OGOS SEPT OKT NOV DIS 28/2/11 Tg. 1 /6/11 Dos 3 Tg. 2 /3/11 Dos 1 Tg. 24/2/11 (Khamis) 9/2/11 Germ Buster U 1/3/11 (Selasa) 10. 2 22/2/11 Dos 2 Tg.31/3 Tg. 25/1/11 Dos 1 Tg. 4. 9. 7. 1 /3/11 Dos 2 Tg. 3 2/3/11 Tg.3 26/1/11 (Rabu) Dijalankan setiap minggu oleh guru kesihatan mengikut jadual bertugas mingguan yang disediakan 5. 6.  ¡ ¡  ¦ £¥¤  £ £©  ©  ¥ £¤©¡ ©¨ £  ¤©¡£ £¨£§ ¤ ¤¦¥¤£ ¡  ¢ ¢¢ ¢ ¢ ¢ ¢ K S B .

SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN MAK MANDIN BUTTERWORTH Laporan Pemeriksaan dan Rawatan Gigi 2010 1. Post Mortem Pemeriksaan dan rawatan gigi yang dijalankan oleh jururawat / doktor dari unit kesihatan sekolah berjalan lancar. Guru tingkatan diminta mengedarkan Kad Rawatan Gigi kepada pelajar-pelajar untuk mendapatkan kebenaran ibubapa bagi menjalani rawatan gigi. Memberi khidmat rawatan dan rujukan Aturcara Mei hingga November Ringkasan Aktiviti Pemeriksaan gigi ini dilaksanakan oleh jururawat / doktor dari unit kesihatan sekolah.0 Disediakan oleh : Disahkan oleh : (RAFIDAH BINTI ABDUL RAHIM) Setiausaha PBSS (MOHD NAZIR BIN OTHMAN) Penolong Kanan HEM . Semua pelajar akan menjalani pemeriksaan ini. Butterworth.0 6. Objektif Menilai taraf kesihatan gigi pelajar.0 1.1 2.0 8. Butiran kewangan Tiada Analisis penilaian murid terhadap program Kebanyakan pelajar memberi kerjasama terhadap pemeriksaan gigi yang dijalankan.1 2.0 2.0 Matlamat Meningkatkan kesedaran tentang pentingnya penjagaan gigi.2 3.0 5.0 7. Cadangan Penambahbaikan Tiada 4.

0 Objektif Memastikan kawasan sekolah bebas dari tempat pembiakan nyamuk.0 8.1 Memastikan tiada tempat pembiakan nyamuk di kawasan sekolah dan juga memberi ilmu pengetahuan dan kesedaran kepada pelajar-pelajar tentang bahaya denggi serta perlunya menjaga kebersihan supaya mencapai sifar kes denggi.0 Disediakan oleh : Disahkan oleh : (RAFIDAH BINTI ABDUL RAHIM) Setiausaha PBSS (MOHD NAZIR BIN OTHMAN) Penolong Kanan HEM . Memberi ilmu pengetahuan dan kesedaran kepada pelajar-pelajar tentang bahayanya nyamuk aedes.0 6.0 7. Post Mortem Semua aktiviti telah dijalankan dengan lancar. Butiran kewangan Tiada Analisis penilaian murid terhadap program Pelajar-pelajar memberi kerjasama membersihkan kawasan sekolah setelah diberi ilmu pengetahuan dan kesedaran tentang bahaya denggi.2 2.SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN MAK MANDIN BUTTERWORTH Laporan Program Anti Aedes 2010 1.0 Matlamat 1. Cadangan Penambahbaikan Dicadangkan flying squad aedes dijadikan salah satu persatuan dalam unit kokurikulum sekolah supaya pelajar-pelajar yang terlibat mendapat markah kokurikulum seterusnya menggalakkan penglibatan pelajar secara aktif dalam program bebas denggi. Ringkasan Aktiviti (i) Pembahagian tugas pemeriksaan mingguan sepanjang tahun kepada Ahli jawatankuasa (ii) Membuat rondaan di kawasan sekolah memastikan tiada tempat pembiakan nyamuk. Memastikan sifar kes denggi di sekolah. 4.0 5.1 2.0 2.3 3. (iii) Membuat laporan ke dalam borang KD1. Aturcara Pemeriksaan tempat pembiakan nyamuk aedes setiap minggu. 2.

0 Matlamat Mengelakkan pelajar daripada terkena penyakit kancing dagu.0 2. Objektif Membantu pasukan unit kesihatan sekolah melicinkan kerja-kerja sebelum pemberian suntikan.0 5.0 8. Butiran kewangan Tiada Analisis penilaian murid terhadap program Kebanyakan pelajar memberi kerjasama setelah diberi kesedaran tentang pentingnya mendapatkan suntikan ATT bagi mengelakkan penyakit kancing dagu.1 3.0 1.Guru matapelajaran semasa akan menyelia pelajar semasa suntikan diberikan oleh doktor / jururawat. Guru tingkatan diminta menyediakan buku Rekod Kesihatan Murid dan melengkapkan borang KSK 101 dengan ukuran tinggi. Aturcara Februari hingga Mei Ringkasan Aktiviti Suntikan ATT diberikan kepada pelajar tingkatan tiga sahaja oleh jururawat unit kesihatan sekolah.SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN MAK MANDIN BUTTERWORTH Laporan Suntikan ATT 2010 1. berat dan ujian penglihatan.0 7. Guru kesihatan membantu mengedarkan slip kebenaran suntikan kepada pelajar untuk mendapatkan kebenaran ibubapa.1 2.0 Disediakan oleh : Disahkan oleh : (RAFIDAH BINTI ABDUL RAHIM) Setiausaha PBSS (MOHD NAZIR BIN OTHMAN) Penolong Kanan HEM . Post Mortem Semua aktiviti telah dijalankan dengan lancar.0 6. Cadangan Penambahbaikan Tiada 4.

4 3. Cadangan Penambahbaikan Tiada Disahkan oleh : 2. Hanya pelajar-pelajar tingkatan 3 dan tingkatan 5 sahaja yang akan menjalani pemeriksaan ini.0 5.0 Disediakan oleh : (RAFIDAH BINTI ABDUL RAHIM) Setiausaha PBSS (MOHD NAZIR BIN OTHMAN) Penolong Kanan HEM .0 1.0 4. jururawat mendapati 70% daripada pelajar lelaki adalah perokok. Seorang pelajar perempuan tingkatan 3 dikesan mengalami obesiti juga memerlukan pemeriksaan lanjut di klinik kesihatan.0 7. Guru tingkatan diminta menyediakan buku Rekod Kesihatan Murid dan melengkapkan borang KSK 101 dengan ukuran tinggi. Dua orang pelajar lelaki tingkatan lima telah dikesan rabun warna dan memerlukan pemeriksaan lanjut.2 2. keluarga dan masyarakat.3 2. Post Mortem Berdasarkan pemeriksaan kesihatan yang telah dijalankan. Butiran kewangan Tiada Analisis penilaian murid terhadap program Kebanyakan pelajar memberi kerjasama terhadap pemeriksaan kesihatan yang dijalankan.1 2.0 6.0 8.1 Matlamat Meningkatkan pengetahuan. Guru matapelajaran semasa akan menyelia pelajar semasa pemeriksaan dijalankan oleh doktor / jururawat. Aturcara Feb hingga Mei Ringkasan Aktiviti Pemeriksaan kesihatan ini dilaksanakan oleh unit kesihatan sekolah dari klinik kesihatan Butterworth.SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN MAK MANDIN BUTTERWORTH Laporan Pemeriksaan Kesihatan 2010 1. Objektif Menilai taraf kesihatan murid Memberi khidmat rawatan dan rujukan Menggalakkan bimbingan dan kaunseling berdasarkan keperluan dan masalah kesihatan murid Memberi penjagaan / rawatan kecemasan terhadap penyakit-penyakit di sekolah. berat dan ujian penglihatan. sikap dan amalan kesihatan setiap pelajar dan bertanggungjawab terhadap penjagaan kesihatan diri.0 2.

0 7. Butiran kewangan Tiada Analisis penilaian murid terhadap program Kebanyakan pelajar tidak memberi kerjasama terhadap pemeriksaan suhu yang dijalankan.0 8. Cadangan Penambahbaikan Dicadangkan supaya pemeriksaan suhu ini hanya dilakukan oleh guru kesihatan jika ada pelajar yang telah dikenalpasti benar-benar tidak sihat sahaja.1 2. keluarga dan masyarakat.0 Disediakan oleh : Disahkan oleh : (RAFIDAH BINTI ABDUL RAHIM) Setiausaha PBSS (MOHD NAZIR BIN OTHMAN) Penolong Kanan HEM .0 5. 4.1 2. sikap dan amalan kesihatan setiap pelajar dan bertanggungjawab terhadap penjagaan kesihatan diri. Objektif Menilai taraf kesihatan murid Memberi khidmat rawatan dan rujukan Aturcara Sepanjang tahun Ringkasan Aktiviti Pemeriksaan suhu dijalankan oleh guru kesihatan dan guru-guru bertugas mingguan. Post Mortem Semua aktiviti telah dijalankan dengan lancar.0 1.0 6. Ini adalah kerana pelajar pelajar kurang memberi kerjasama semasa pemeriksaan suhu dijalankan.0 2.0 Matlamat Meningkatkan pengetahuan.2 3. Pemeriksaan ini dijalankan seminggu sekali iaitu pada hari isnin.SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN MAK MANDIN BUTTERWORTH Laporan Pemeriksaan Suhu 2010 1.

Pemeriksaan Kesihatan 2. Terdapat segelintir pelajar yang sering tidak hadir ke sekolah menyukarkan guru kesihatan dan jururawat menjalankan tugas. Suntikan Pelalian HPV Sebab Aktiviti/Rancangan Tidak Dapat Dilaksanakan: enurut jururawat Unit Kesihatan Sekolah.pelajar tidak memberi kerjasama semasa pemeriksaan suhu dijalankan. Laporan Aktiviti/Rancangan Pada Tahun 2010: 1. Pelajar . seterusnya menjalankan pemeriksaan di bilik tersebut. Aktiviti 1 Pemeriksaan Kesihatan 2 Pemeriksaan Suhu 3 4 5 Tarikh Feb Jan ± Nov Feb Jan ± Nov 2. Pemeriksaan Suhu 3. Pihak pentadbir dan guru-guru telah memberi kerjasama yang baik. Aktiviti/Rancangan Pada Tahun 2010 Yang Belum Dilaksanakan 1. 1. Program Anti Aedes 5. dos suntikan hanya diterima pada bulan November ( cuti sekolah). Cadangan/Komen Untuk Penambahbaikan: 1. Aktiviti/Rancangan Pada Tahun 2010 Yang Telah Dilaksanakan: Bil. Di samping itu. Suntikan ATT 4. Oleh yang demikian. 2.LAPORAN PERLAKSANAAN PERANCANGAN STRATEGIK PBSS 2010 Bil . 3 Guru Bertugas Unit Kesihatan  . 4. suntikan akan diberikan kepada pelajar tingkatan satu (2010) dan tingkatan satu (2011) pada Januari 2011. Suntikan Pelalian HPV Aktiviti/Rancangan Yang Telah Diubahsuai: Tiada 3. Kelemahan/ asalah Yang Dihadapi 1. Pihak pentadbir perlu menyediakan bilik kesihatan yang lebih besar kerana pihak unit kesihatan sekolah memerlukan bilik yang luas untuk meletakkan kelengkapan pemeriksaan gigi. Suntikan ATT Program Anti Aedes Pemeriksaan dan Rawatan Gigi ei .  - asa Tempat Bilik Tayangan Tapak Perhimpunan Bilik Tayangan Kawasan Sekolah Bilik Kesihatan Catatan Tg. 5. bilik tersebut boleh digunakan untuk menyimpan kad rawatan gigi dan buku Rekod Kesihatan urid dan lain-lain peralatan yang berkaitan dengan kesihatan. Pemeriksaan dan Rawatan Gigi 6. 3 & 5 Semua pelajar Tg.Nov Kekuatan/Pencapaian: 1.

6. 5. 7. 3. 4. Suntikan Pelalian HPV Pelantikan Pengawas Kesihatan Mengelakkan barah pangkal rahim Membantu guru kesihatan dan memberi bantuan awal kecemasan Jururawat Guru Kesihatan Januari September Januari RM0 RM0 100% 100% . Guru tingkatan dan Jururawat TEMPOH Februari Februari April Januari Disember Jun KOS/ TOV SUMBER RM0 RM0 RM200 RM0 RM0 100% 100% 100% 100% 100% ETR 100% 100% 100% 100% 100% INDIKATOR PENCAPAIAN 2.PERANCANGAN STRATEGIK TAHUN 2011 KESIHATAN BIL 1. PROGRAM Pemeriksaan Kesihatan Suntikan ATT Ceramah dan Gotong-Royong perdana Pemeriksaan Tempat Pembiakan Aedes Pemeriksaan dan rawatan gigi OBJEKTIF Mengenal pasti tahap kesihatan pelajar Mengelakkan kancing dagu Mewujudkan kawasan yang bebas dari pembiakan nyamuk aedes Menghapuskan tempat pembiakan aedes Mengenalpasti tahap kesihatan gigi pelajar T/JAWAB Guru kesihatan. Guru tingkatan dan Jururawat Jururawat Warga sekolah Guru Kesihatan Guru kesihatan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful