ISU- ISU DALAM SUKAN

DISEDIAKAN OLEH NORZAINIATUN BT MOHAMAD ISA 5 PISMP PJ/PK

ISU-ISU DALAM SUKAN

WANITA & SUKAN

memburu. walaupun orang-orang Greek mengagumi dewi-dewinya.SEJARAH PENGLIBATAN WANITA DALAM SUKAN« ‡ GREEK.. mereka masih merendahkan wanita pada golongan bawahan dibandingkan dengan lelaki. Dewi Greek diketahui telah mengambil bahagian dalam acara menunggang kuda. Dewi Greek bukanlah dicirikan sepenuhnya dengan sifat begitu berkuasa. dan berlari. walaupun hakikatnya terdapat kelemahan-kelemahan tertentu. Banyak pendapat tentang dewi-dewi Greek yang menonjolkan kecemerlangan dan kecantikan wanita. Namun. berenang. Oleh itu. . Masyarakat Greek telah membina nilai-nilai kebudayaan dan pendapatnya dalam bentuk dewa-dewi.

‡ ROM PURBA Keluarga orang-orang Rom diketuai oleh lelaki. ada juga wanita yang mengambil bahagian dalam aktiviti sukan walaupun secara tertutup. Kaum wanita dilarang daripada aktif secara fizikal dan ditegah juga menghadirkan diri di tempat perlumbaan kuda. . pedang dan apa sahaja aktiviti berbentuk pertandingan/ pertarungan. Namun.

tidak banyak pendedahan tentang penglibatan wanita dalam sukan. . sukan mula diterima sebagai percubaan untuk kaum wanita. Namun tidak berpanjangan kerana ia kurang sesuai untuk wanita.Untuk tempoh masa yang agak lama. Pada abad ke-14. Dua aktiviti yang diperkenalkan ialah luncur ais dan lawan pedang dengan kuda.

Terdapat suara-suara bantahan daripada wanita sehinggalah Thomas Aguinas berpendapat bahawa wanita adalah subjek untuk lelaki berdasarkan keadaannya lemah. menunggang kuda dan menari. Kefahaman ini berlanjutan sehingga perkembangan era sukan pada pertengahan abad ke 18 . samada dari segi fikiran mahupun fizikal. Pada akhir abad ke 16 penglibatan wanita dalam sukan hanya diterima oleh golongan bangsawan dan terhad dalam aktiviti seperti badminton. Ini adalah berdasarkan undang-undang semulajadi dan bukannya katakata pengabdian.

Penggeraknya ialah Betty Friedlar dalam tulisannya ³The Feminine Mustique´ (1963). Pergerakan pembebasan wanita pada tahun 1960 sangat berpengaruh dan telah mencapai hak-hak wanita dalam pergerakan sosial. Wanita hanya sebagai emak dan isteri. Masyarakat Barat dan Timur meletakkan wanita sebagai lemah. setiausaha atau ratu.. Marie Hart pula telah menyatakan bahawa peranan wanita tidak lagi terhad sebagai ibu.PERANAN WANITA DALAM MASYARAKAT & SUKAN« ‡ ANGGAPAN MASYARAKAT TERHADAP WANITA. . Mereka harus diberikan bukan sahaja kebebasan malah kehormatan kerana berjaya dalam sukan.

yakni untuk menghapus segala bentuk diskriminasi terhadapa wanita dalam sukan & rekreasi pada semua peringkat. salah satu pertubuhan telah meluluskan resolusi ke atas kesan.Pergerakan wanita menjadi aktif dengan pembentukan dua badan iaitu badan sukarela i. menghapuskan penindasan terhadap perbezaan jantina dan ii. Pada tahun 1973. . membawa wanita ke arah penglibatan yang lebih meluas dalam bidang-bidang utama dalam masyarakat di Amerika.

Ianya tidak baik bagi penonton melihat pergelutan dan pergerakan tubuh badan wanita. pelbagai reaksi dan bangkangan telah dibuat. Baron Pierre de Coubertin telah memberikan pandangan bahawa:³ penghargaan kepada kebebasan menuntut supaya seseorang itu tidak boleh mengganggu dalam tindak-tanduk persendirian. penglibatan wanita ditegah sama sekali.‡ Pandangan lelaki. Pengasas Olimpik moden. Olga Connoly (1972) membawa bendera Amerika dalam sukan Olimpik di Munich.´ . tetapi dalam pertandingan umum.

 Wanita yang melibatkan diri dalam sukan peringkat kebangsaan menanggung risiko-agresif. Jan Felshin telah menggunakan perkataan janggal dalam menerangkan peranan wanita dalam sukan. Digelar ³deviant´. Wanita mempunyai rupa paras dan bentuk tubuh yang menarik. serta mengenakan pakaian sukan yang seksi sering menjadi tarikan penonton. Tumpuan diberikan lebih kepada rupa paras berbanding kebolehan dalam bidang sukan..SUKAN SEBAGAI AKTIVITI JANGGAL UNTUK WANITA. .

.

 Wanita juga boleh memakai alat-alat pelindung pada bahagian-bahagian tubuhnya sepertimana lelaki. Wanita adalah lembut dan lemah ii. Dua reaksi terhadap pelatih fizikal:i.menekankan kepentingan latihan fizikal. tubuh pejal. ii. Reaksi berkaitan kasihankan wanita:. Sukan berbahaya kepada organ atau sistem pembiakan dan buah dada serta ke atas perjalanan haid dan kehamilan mungkin ada kebenarannya. Reaksi progresif:.mengenakan latihan fizikal yang terhad kepada petih wanita berbanding lelaki. . pergerakan pantas. Aktiviti fizikal dalam sukan akan mengakibatkan wanita menjadi agresif.SUKAN MEMBAHAYAKAN UNTUK WANITA« Dua alasan utama:i.

Pencapaian wanita harus diukur berdasarkan pencapaian keseluruhan wanita yang mengambil bahagian dan bukannya dibandingkan dengan lelaki.PENCAPAIAN WANITA BELUM MENANDINGI LELAKI Pernyataan ini dianggap tidak logik walaupun ada kebenarannya. .

WANITA TIDAK BERMINAT DALAM SUKAN. Wanita dianggap tidak suka berpeluh dan berpanas apabila bersukan. . Ramai berpendapat bahawa wanita tidak berminat dalam sukan sebaliknya meminati aktiviti yang bersifat indoor seperti memask menjahit dan sebagainya.

.

SUKAN & MEDIA MASSA« .

.

7 bilion penonton. ‡ Sukan di Nagano (1998) disiarkan di 160 buah negara.7 bilion (pertambahan 20% daripada sukan 1996). Ia disiarkan di 200 buah negara. ‡ Sukan Olimpik musim sejuk di Lillehammer (1994) disiarkan di 120 buah negara dan mempunyai seramai 10. ‡ Sukan Olimpik di Sydney(2000) adalah sukan yang paling ramai penonton iaitu seramai 3.MEDIA & SUKAN ‡ Media sangat penting ketika sukan kerana ia dapat memastikan liputan menyeluruh kepada seluruh penonton di seluruh dunia. .

8.10376 media yang membuat liputan di Nagano :.Secara keseluruhan :.145 di Lillahammer :.10800 di Salt Lake 2002 .

.PERRHUBUNGAN MEDIA DALAM SUKAN ‡ Perkembangan industri sukan yang pesat telah menarik perhatian media massa untuk membuat liputan yang meluas setiap hari. Saling bergantungan untuk menghasilkan faedah masing-masing. ‡ Leonard (1998) berpendapat bahawa perhubungan antara sukan & media massa adalah µsaling bergantungan¶ (symbiotic).

ORGANISASI SUKAN GUNA MEDIA UNTUK:i. Mendedahkan produk yang ditawarkan kepada masyarakat umum. Mendedahkan acara (iklan) ii.laporan pengenalan/ previu yang didengar dalam radio mungkin akan mempengaruhi anda dalam membuat perancangan untuk menyaksikan sesuatu perlawanan. iii. . Cth:. Mendedahkan kemudahan/ fasiliti sukan.

‡ Ia merupakan kaedah promosi paling murah berbanding dengan kaedah lain. . (masa sebaran publisiti ke udara adalah percuma jika dibandingkan dengan kaedah promosi lain).‡ Publisiti dalam media massa boleh menjadi satu aset kepada organisasi sukan apabila publisiti positif disebarkan. ‡ Sebaran publisiti melalui radio mempunyai lebih kredibiliti & kebolehpercayaan kerana pengguna faham bahawa mesej yang disampaikan bukan dibayar oleh organisasi sukan.

.‡ Publisiti media massa yang negatif merupakan liabiliti kepada organisasi sukan. ‡ Untuk menghadapi krisis tersebut. organisasi sukan perlu sediakan pelan komunikasi krisis. ‡ Organisasi sukan tidak boleh mengawal isi kandungan mesej atau berita yang disampaikan oleh media massa dan tidak boleh menghalang media massa daripada menyiarkan sesuatu yang negatif jika terdapat kesalahan.

dan radio serta meningkatkan jualan akhbar dan majalah. ‡ Sukan juga telah menarik peminat sukan menonton TV. serta melayari laman web. jadi media telah memberi tumpuan dalam membuat lebih laporan/ liputan sukan. .‡ Sukan telah menjadi kegemaran kepada masyarakat.

‡ Media juga sebagai saluran maklumat mengenai sukan kepada masyarakat. . (salah satu faktor utama media terlibat dalam sukan). Media elektronik (tv & radio) ‡ Program siaran langsung telah menarik minat penonton dan syarikat-syarikat berminat untuk menaja dalam program sukan yang tertentu.‡ Secara am media:i. Media cetak (akhbar & majalah) ii.

sukan tidak wujud tanpa campur tangan politik atau pihak berkuasa kerajaan.POLITIK & SUKAN« ‡ Menurut Ronald Smith & Frederic Preston. politik lebih dikaitkan dengan perwujudan sesebuah kerajaan. politik sebagai satu proses yang digunakan oleh manusia untuk menyelesaikan perbalahan di antara kepentingan persendirian dengan kepentingan awam di dalam sesebuah institusi masyarakat. ‡ Namun. ‡ Tetapi kini. .

di peringkat profesional wujud konflik di antara liga kebangsaan dengan liga-liga yang bertanding menganggotai liga tersebut. . beberapa aktiviti sukan yang diceburi adalah atas sebab kebanggaan. komuniti.‡ Ahli sosiologi sukan Eitzen & Sage berpendapat bahawa politik secara langsung terlibat dalam arena sukan kerana:i. bertanggungjawab dan kesetiaan terhadap pihak yang mereka wakili. negeri dan negara. perasaan ingin bertanding & konflik muncul secara automatik. maka. iii. ii. Para atlet mewakili organisasi-organisasi sosial seperti sekolah. Kepentingan sesuatu kumpulan tidak semestinya sama dengan kepentingan kumpulan lain. Perkara yang sama juga berlaku kepada ahli-ahli sukan. Cth:. persatuan-persatuan & pentadbir-pentadbir sukan untuk mendapat kuasa. majikan. Tambahan pula.

.lagu2 kebangsaan sesebuah negara yang menang dalam pertandingan dimainkan. ‡ Menteri-menteri serta ahli politik guna sukan sebagai satu platform untuk menonjol. ‡ Cth:.‡ Telah wujud perhubungan yang sistematik di antara sukan dengan politik .

KUASA POLITIK DI SUKAN OLIMPIK .

.

PENGARUH POLITIK DALAM SUKAN PERINGKAT KEBANGSAAN ‡ Hubungan antara politik & sukan juga jelas dapat dilihat pada peringkat kebangsaan. . ia terjadi bukan atas kehendak atlet kerana atlet telah disemai agar menjauhkan diri daripada politik. Namun. negeri & daerah. ‡ Bentuk & corak gangguan politik terjadi dalam banyak cara.

‡ Perbezaan kepentingan merupakan alasan utama yang menyebabkan sesebuah badan sukan dipengaruhi gangguan politik. banyak badan sukan diketuai oleh orang-orang berpengaruh dalam politik seperti menteri/timb menteri/MB. ‡ Di Malaysia. . ‡ Ini membawa kesan menguntungkan kepada badan-badan sukan itu sendiri kerana terdapatnya orang-orang berpengaruh di dalamnya. ‡ Ada pihak berpendapat bahawa ada badan sukan menggunakan ahli-ahli sukan untuk kepentingan dan ahli-ahli politik guna sukan demi kepentingan politik mereka.

iii. Untuk mencapai kawalan sosial ke atas rakyat jelata. Batu loncatan untuk mendapatkan pengiktirafan daripada negara-negara lain.SUKAN PADA PERINGKAT NASIONAL ‡ Sukan memainkan peranan dalam meningkatkan nama serta menaikkan semangat rakyat. . Sukan merupakan mekanisme yang boleh menggalakkan integrasi nasional. ‡ Peranan sukan:i. ii.

.KESIMPULAN SUKAN & POLITIK ‡ Sukan sebagai alat politik ‡ Sukan sebagai alat propaganda ‡ Sukan sebagai satu cara untuk memupuk integrasi nasional ‡ Sukan sebagai satu cara untuk menunjukkan nasionalisme.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful