Kerajaan Turki Uthmaniyah

‡ Bermula sebagai sebuah kerajaan kecil yang terletak di sebelah barat Anatolia(Turki) ‡ Kerajaan ini berjaya menguasai kerajaan lain dan membentuk Kerajaan Turki Uthmaniyah

Orhan I menguasai Marmara dan Pantai Aegean .PEMBENTUKAN KERAJAAN TURKI UTHMANIYAH ‡ Berasal daripada nama pengasas kerajaan iaitu Uthman bin Ertughul bin Sulaiman Shah(suku Qayi) ‡ Uthman ialah gabenor Saljuk kawasan sebelah barat Anatolia ataupun Rom Timur ‡ Tahun 1301.Uthman berjaya menumpaskan tentera Byzantine ‡ Kejayaan itu membuatkan ramai µghazi¶ serta pemimpin terkenal bersatu dengannya ‡ Uthman menjadikan bandar Bursa sebagai ibu negeri Kerajaan Uthmaniyah ‡ Uthman meninggal pada tahun 1326 dan anaknya Orhan I menyambung pemerintahannya serta seterusnya ‡ 1336-1354 . Ankara dan Gallipoli .

Sofia.menguasai Balkan selatan dan Utara Bulgaria .‡ -Murad I dan Bayezid I.berjaya menawan ibu negeri Rom Timur(Constantinopole) pada tahun 1493 ‡ Zaman Pengukuhan Empayar Uthmaniyah 1453-1566 hingga ke awal abad ke-20 .Utara Albania dan Wallachia ‡ Mehmed II.Salonica.Kosovo.Philippopolis.

Faktor Mengakibatkan Kemerosotan Kuasa Kerajaan Turki Uthmaniyah ‡ ‡ ‡ ‡ Pemimpin yang lemah Keruntuhan sistem pungutan cukai Pemberontakan Pertambahan penduduk yang ramai sehingga tidak dapat dikawal .

Sumbangan Kerajaan Turki Uthmaniyah ‡ Satu-satunya kerajaan Islam yamg memerintah lama (600 tahun) ‡ Istanbul sebagai Pusat Pentadbiran Dunia Islam ‡ Kerajaan Uthmaniyah dianggap sebagai pelindung kepada umat Islam di seluruh duni selepas Sultan Selim I menguasai Makkah pada 1517 ‡ µKanun Suleiman¶ ‡ Kadi dan Mufti dalam organisasi pentadbiran agama Islam ‡ Sheikh-ul-Islam . ketua Ulama¶ diperkenalkan untuk mengeluarkan fatwa .

‡ Koleksi fatwa oleh Sheikh-ul-Islam menjadi sumbangan terbesar dalam Kerajaan Turki Uthmaniyah ‡ Jalinan perdagangan Kerajaan Uthmaniyah meliputi pelabuhan di sepanjang Laut Tengah.Laut Merah.Laut Hindi dan Laut Mediterranean ‡ Jalinan Perdagangan Dunia Islam yang berpusat di Istanbul ‡ Sistem pendidikan Uthmaniyah yang paling berpengaruh ialah sistem µmadrasah¶ ‡ Sumbangan besar golongan intelektual Kerajaan Uthmaniyah adalah dalam bidang penulisan Ensiklopedia ‡ Tokoh seni bina Turki ialah Mimar Sinan(14901588)Beliau yang telah mereka bentuk Masjid Sultan Ahmed(Masjid Biru)yang terletak di Istanbul .

‡TAMMAT .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful