2.

0 PERKEMBANGAN KANAKKANAK-KANAK

y

Disediakan oleh: Tee Hwei Boon Lum Li Yuen

Perkembangan Kanak-kanak KanakSantrock

ussen (1992) pola perkembangan individu yang berawal pada masa konsepsi dan berlanjut sepanjang hayat 

Konsep Asas:

Perubahan Kuantitatif dan Kualitatif

mental dan sosial y dapat dilihat daripada sifat baru yang berlainan daripada peringkat awal y tidak dapat diukur secara kuantitatif y tidak dapat diukur di sini bermaksud tidak dapat diukur secara objektif. emosi. y .Perubahan Kualitatif dari segi jasmani.

kanak-kanak akan mula mengenal objek.Misalnya. mengenal huruf. teratur dan progresif y Misalnya. kita boleh membuat ramalan tentang ketajaman fikiran seseorang berdasarkan bukti yang ada. mengenal perkataan dan mengaitkannnya dengan objek. y Perubahan-perubahan yang berlaku ini adalah stabil. y . tetapi ramalan itu tidak semestinya tepat. mengaitkan huruf dengan objek. memberi nama kepada objek.

Perubahan Kuantitatif pertumbuhan secara umum bertambahnya jumlah ukuran-ukuran fizik seseorang y Pertumbuhan manusia melibatkan beberapa ciri yang dapat dilihat dengan jelas serta diukur melalui peredaran masa dan bersifat kuantitatif. y Kadar pertumbuhan berbeza. y Tubuh badan dan anggota yang berlainan juga mengalami pertumbuhan yang berbeza y y .

y .Perubahan pertumbuhan manusia berlaku secara berperingkat y mempunyai corak pertumbuhan yang unik di antara individu yang berbeza. y Proses pertumbuhan akan mencapai kemuncak ketika seseorang mencapai kematangannya.

2. 3.PrinsipPrinsip-prinsip Asas Perkembangan KanakKanak-kanak 1. Arah Susun-atur Kadar .

y Perkembangan bermula dari kepala dan bergerak ke arah kaki. y . y Contoh: arah kepala ke kaki (cephalocaudal) dan arah tengah ke tepi (proximodistal).Arah perkembangan berlaku mengikut arah tertentu y perkembangan mempunyai arah sama ada sebelum lahir mahupun pada peringkat sudah lahir.

perubahan awal pada struktur dan juga fungsi berlaku di kepala-->badan -->kaki y Kepala kanak-kanak kecil biasanya berat kerana perkembangan sudah banyak berlaku di bahagian kepala berbanding dengan bahagian lain misalnya bahagian kaki.Ini bermakna. y Itu sebabnya apabila kanak-kanak ditiarapkan. y . dia hanya akan dapat mengangkat kepalanya dahulu berbanding badannya.

Mengikut arah tengah ke tepi pula. perkembangan itu berlaku dari arah tengah badan menghala ke luar badan dan ke bahagian hujung anggota badan. y . bahagian anggota kaki dan tangan hanya merupakan puntung-puntung yang belum tumbuh. iaitu ketika bahagian kepala dan badan dikatakan sudah cukup terbentuk. y Sewaktu di dalam kandungan.

bayi yang dikandung menggunakan lengan terlebih dahulu sebelum dapat menggunakan tangan dan jari. y Daripada segi fungsi. puntung tangan ini memanjang dan berkembang menjadi tangan dan jari. y .Secara beransur-ansur.

y .SusunSusun-atur Misalnya seseorang bayi pada peringkat awal boleh duduk dengan bantuan kemudian merangkak diikuti dengan kebolehan berdiri dan seterusnya berjalan. y Ini dapat dilihat khususnya dalam perkembangan kognitif dan bahasa. y Perkembangan ini juga bermula daripada konkrit kepada abstrak.

y .Kadar Walaupun susunan perkembangan sama. y Ini adalan salah satu faktor yang membawa kepada perbezaan di antara manusia yang kita dapat lihat di dalam sesebuah bilik darjah. y Dengan itu. tetapi kadar perkembangan adalah berbeza. y Contohnya. sesetengah kanak-kanak boleh berjalan pada umur 10 bulan manakala ada kanakkanak yang hanya boleh berjalan pada usia 18 bulan. tidak semua kanak-kanak mencapai peringkat perkembangan yang sama.

FaktorFaktor-faktor mempengaruhi perkembangan kanak-kanak kanakBaka (Kromosom. tetapi tidak semestinya anak kedua mempunyai ciriciri yang sama. y Gen-gen ini terkandung dalam kromosom. hormon) Baka y anak yang pertama berbadan tegap dan tinggi lampai. Ia menguasai perkembangan manusia dan adalah unik bagi setiap individu. gen. kelenjar. . atau gen-gen yang diperturunkan melalui ibu bapa kepada anaknya. y ciri-ciri biologi. y kerana ciri-ciri adalah pewaris baka daripada ibu atau bapa ataupun salasilah keluarga yang terdahulu.

y Contohnya ia mengawal samaada rambut kita kerinting atau tidak.Kromosom struktur di dalam sel berupa deret panjang molekul yang terdiri dari satu molekul DNA dan berbagai protein terkait yang merupakan informasi genetik suatu organisma y Sindrom Down ialah penyakit keturunan disebabkan oleh kromosom tambahan pada kromosom nombor 21 yang terdapat pada seseorang kanak-kanak. y Gen Gen adalah bahan baka yang membawa maklumat genetik. y Mewujudkan variasi y . y Gen inilah yang mengawal sifat kita.

y y y y y mengawal bagaimana organisma berfungsi dan rupa bentuknya. Gen membawa maklumat baka supaya ciri-ciri warisan ibu bapa dapat diturunkan dari generasi induk ke generasi berikutnya. Sebagai contoh jika susur galur baka ibu bapa mempunyai penyakit kekerdilan dan diabetis kemungkinan anak yang dilahirkan juga akan mengalami masalah tersebut. rupa bentuk badan dan pertumbuhan tisu. khasnya warna rambut dan organ deria adalah diwarisi daripada gengen ibu bapa. contoh: gen menentukan sifat fizikal individu seperti warna mata. kulit dan rambut. Kajian menunjukkan bahawa ciri-ciri fizikal luaran. y .

y Pembesaran kelenjar melambat pada usia 5-11 tahun.Kelenjar mengeluarkan hormon y Perkembangan kelenjar endokrin penting untuk mematangkan perilaku emosional y Kelenjar adrenalin penting dalam membentuk emosi kanak-kanak. y .lebih pesat-16 tahun.

keluarnya hormon jantina-perubahantidak menyukai jantina yang berlawanan Menjadikan keinginan berdamping dengan jantina berlawanan Timbulkan minat menjaga rupa dan pakaian sendiri .Hormon y y y y y y Hormon adalah zat kimia yang dihasilkan oleh kelenjar Mempengaruhi perkembangan jasmani seseorang Perubahan pada kelenjar menghasilkan hormon yang dapat mengubah tingkah laku kanak-kanak Contohnya.

fizikal yang lemah. i. Bayi juga berisiko tinggi untuk menghidap penyakit barah semasa zaman kanak-kanak) . Merokok (Terdapat kajian menunjukkan bahawa kerencatan pembesaran berlaku apabila ibu hamil yang merokok melebihi lima batang dalam sehari. ii. serta mental bayi menjadi abnormal.Faktor Persekitaran (Nuture) Nuture) y a) b) c) d) Faktor persekitaran yang mempengaruhi perkembangan kanak-kanak:Sebelum lahir (prenatal) selepas lahir (posnatal) Gaya hidup Pemakanan Kesan persekitaran ke atas perkembangan kanak-kanak pra-lahir:Faktor Endogen (dlm individu) Pemakanan (Menurut Guttmacher (1973) dalam Jas Laile Suzana Jaafar (2002) corak pemakanan ibu yang buruk bukan sahaja menyebabkan kesihatan ibu menjadi lemah malah bayi juga mengalami kekurangan vitamin C dan D. keguguran dan bayi mati. tulang lembut.) A.

jantung dan sendi-sendi tidak dapat berfungsi dengan betul. Ianya seperti suntikan rubella yang boleh menyebabkan buta. atau buta. ringan berat badan. cacat otak atau mengalami kecacatan jantung. hiperaktif dan sawan.) Teratogen dan penyakit ibu (Teratogen ialah bahan-bahan persekitaran yang menyebabkan kod-kod genetik berubah danmenyebabkan keabnormalan. akibatnya anak yang dilahirkan mati. Jikalau ibu mengidap penyakit rubella semasa tiga bulan pertama penghamilan. rendah IQ.) iv. pekak.akibatnya anak yang dilahirkan mati. anak yang bakal lahir akan mengalami fetal alcohol syndrome iaitu jarak mata bayi lebar. cacat otak atau mengalami kecacatan jantung.iii. Bayi juga bersaiz kecil. pekak dankerencatan mental kepada kanak-kanak. pekak. Jikalau ibu mengidap penyakit rubella semasa tiga bulan pertama penghamilan. Dadah dan alkohol Bagi ibu yang minum arak semasa hamil pula. atau buta. kepala kecil. . mengalami masalah pembelajaran dan system saraf yang kurang baik. terencat akal.

Anaknya akan mengalami masalah pemakanan dan penghadaman) Kesihatan ibu (Penyakit kencing manis ibu boleh mengakibatkan keguguran. vii.v. ) Kesan x-ray Faktor Rh darah vi. ataupun bayi terlalu berat dan gemuk serta menghidapi masalah fizikal dan saraf. ix.) Emosi ibu (MenurutThompson dan Grusec (1970) dalam Jas Laile Suzana Jaafar (2002) mendapati bahawa ibuyang mengalami tekanan semasa hamil akan menghasilkan anak-anak yang beremosi. Umur ibu (Menurut Kessner (1973) dalam Jas Laile Suzana Jaafar (2002) umur seseorang ibu semasa mengandung ada hubungan dengan risiko kematian janin. . Ibu yang berumur lebih 40 tahun pula berkemungkinan wujudnya keabnormalan kromosom yang boleh membawa kepada bayi mengalami masalah Down-Syndrome dan mempunyai risiko keguguran. viii.

sejahtera dan bahagialah generasi yang dilahirkan dalam sesebuah masyarakat dan di sebaliknya) i. minat. Sekolah (mereka banyak menghabiskan masa di sekolah menerusi aktiviti akademik. aktiviti gerak kerja kokurikulum dan menghabiskan kerja tambahan sekolah. bahasa dan falsafah hidup. iii. klik.) .sejahtera danbahagia sesebuah keluarga maka akan baik.B. ii. ) iv.gang yang mempengaruhi perkembangan sikap. Kesan persekitaran ke atas perkembangan kanak-kanak pralahir:Faktor Eksogen (luar individu) Pemakanan (Pemakanan yang seimbang mempengaruhi kesihatan kanak-kanak) Keluarga (Jika baik. Rakan sebaya (rakan sebaya ialah karib.

Pemakanan Pemakanan yang seimbang dapat memastikan pertumbuhan kanak-kanak yang sempurna. Pembentukan nilai-nilai murni yang disemaikan akan mendidik jiwa penganutnya bersifat taat kepada perintah Tuhan serta berbaik-baik sesama manusia. buku. Tempat tinggal vii. Media elektronik dan sebaran am (Sebaran am seperti surat khabar. Gaya Hidup Gaya hidup yang sihat dapat mempengaruhi perkembangan seorang kanak-kanak. wayang gambar dan seumpamanya akan mempengaruhi perkembangan mental.) vi. radio. . televisyen. persepsi.v. pandangan. D. majalah. dan sikap seseorang terhadap isu-isu semasa) vii. Persekitaran dunia C. akhbar. Pusat ibadat (mempengaruhi falsafah dan cara hidup seseorang.

jantina dan rambut. berat. berbahasa. Potensi Bakat atau kecenderungan yang ada pada individu tersebut. berfikir secara logik. ketinggian.Perbezaan Individu  Aspek-aspek 1) Perbezaan Individu Fizikal Perbezaan dari segi paras rupa. 2) 3) . Kognitif Kebolehan individu menyelesaikan masalah. menaakul dan mengira.

tegas dan berdisplin ataupun diberi kebebasan akan mempengaruhi perkembangan kanak-kanak. Ia juga dijelaskan sebagai kebolehan individu mengurus emosi dan meluahkan perasaan dengan tepat. Taraf sosio-ekonomi atau tempat tinggal. . Konsep ini telah diperkembangkan oleh Peter Salovey dan John Mayer dan dipopularkan oleh Daniel Goleman 5) Latar belakang Cara asuhan sama ada dengan penuh kasih sayang.4) Kecerdasan emosi Kebolehan individu memahami dan mentafsir perasaanya sendiri dan menggunakan maklumat ini sebagai panduan semasa berfikir dan bertindak.

berenang.IMPLIKASI TERHADAP PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN GURU AWAL KANAK-KANAK (2-5 tahun) Membantu kanak-kanak tetapi sekadar yang perlu sahaja Bantuan ² menggalakkan pergantungan.perempuan .gimnastik Aktiviti-aktiviti yang lasak : -Bola sepak ² lelaki -bola jaring .perasaan kurang yakin Elakkan membandingkan antara kanak-kanak Aktiviti yg dijalankan ² perkembangan otot(otot kecil yg belum sempurna) KANAK-KANAK (7-12 tahun) Boleh diajar alat muzik dan aktiviti-aktiviti seperti melukis.

kaunseling ² membantu menerima dirinya. rupa dan bentuk badannya. sistem pembiakan ² mengetahui perubahan fisiologi mereka Latihan : daya tenaga & daya tahan : senaman yang menyeronokkan .AWAL REMAJA (12-15 tahun) Aktiviti-aktiviti : ceramah. Cadangan bentuk ceramah : aktiviti seksual.

 Elakkan membanding antara mereka kerana tahap perkembangan mereka adalah berlainan.  Guru boleh menyediakan aktiviti permainan kerana mereka aktif pada tahap begini.  Mereka akan mendapat kepuasan jika berjaya melakukan sesuatu dengan diri sendiri.  Bantuan yang berlebihan akan menggalakkan pergantungan kanakkanak kepada guru/ ibu bapa dan menimbulkan perasaan kurang yakin.Secara kesimpulannya : Guru dinasihatkan supaya membantu kanak-kanak tetapi hanya setakat mana yang perlu. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful