BAB 5 PEMBINAAN NEGARA DAN BANGSA YANG MERDEKA

SISTEM AHLI ‡ Sistem ahli tlh dicetuskan oleh Dato· Onn Ja·afar dlm perbincangannya dgn sir Henry Gurney d KL. ‡ Sir Henry Gurney mencadangkan supaya model negara Kenya dan Rhodesi Utara diamalkan di Tanah Melayu. ‡ Cadangan ini selaras dgn hasrat british untuk menjalankan dasar dekolonisasi. . ‡ Melatih pddk tmptan & kaum lain menerajui pentadbiran Tanah Melayu.

sistem ini dapat mengurangkan tekanan daripada tekanan PKM.‡ Pada pandangan british. ‡ Sistem ini telah dibincangkan dan dipersetujui dlm mesyuarat Majlis Raja-raja Melayu pada tahun 1950. ‡ Satu rundingan t·lah diadakan di King·s House KL. .

‡ Anggota sistem ahli dikenal sebagai ahli ‡ Terdiri daripada 9 org anggota iaitu 5 org pddk Tnh M·layu & 4 org pegawai british.CIRI-CIRI SISITEM AHLI ‡ Sistem ahli dilaksanakan dari bulan januari 1951 hingga bulan jun raya MPP dijalankan pada bulan julai 1955.china. ‡ Ahli2 diletakkan d bwh kuasa Peseruhjaya Tinggi British .Tiga daripadanya merupakan org melayu. ‡ Ciri penting dlm sistem ahli iaitu: ‡ Sistem kabinet bayangan yg terdiri daripada orang pegawai tadbir.dan india.

‡ Bertanggungjawab untuk menguruskan pentadbiran harian jabatan mengikut dasar2 yg ditetepkan.PROSES PELAKSANAAN DAN KEPENTINGAN SISTEM AHLI ‡ Sistem ahli yg tlh dilantik akan diberikan tugas menjaga satu portfolio yg mengandungi bbrapa buah jabatan. ‡ Bertanggungjawab mencadangkan undangundang berkaitan jabatan yg dipegangnya untuk dibentangkan dlm MPP. . ‡ Mendapatkan persetujuan dari pegawai kanan british.

‡ Memulakan proses perpaduan kaum di Tanah M·layu kerana ahli-ahlinya terdiri daripada pelbagai kaum.‡ Cadangan undang2 itu merupakan pendirian pentadbiran british dan pesuruhjaya tinggi berhak memberikan arahan. ‡ Asas bagi menentukan kemerdekaan yang mendapat sokongan seluruh penduduk Persekutuan Tanah Melayu. .

Spencer Tunku Yaakob ibni Sultan Abdul Hamid Dr. Thurisingam J. perlombongan dan perhubungan.A.Sistem ahli pada peringkat awal: Dato· Onn Ja·afar O.C.D.E. . Hodgkinson J.D. Mead Dato· Mahmmud Mat Ahli Dalam Negeri Ahli Ekonomi Ahli pertanian dan perhutanan Ahli kesihatan Ahli pelajaran Ahli perindustrian dan sosial Ahli perumahan dan kerja raya Ahli tanah. Lee Tiang Keng Dato· E.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful