UNIVERSITATEA BUCURESTI FACULTATEA DE GEOGRAFIE

MONOGRAFIE : JUDETUL HUNEDOARA
(*PREZENTARE ACCENTUATA ASUPRA MUNTILOR RETEZAT)

.

Metaliferi. suprafata care reprezinta 2. Retezat. Parang. Forma de relief predominanta este muntoasa. Raurile principale au peste 500 km lungime si pe intreaga suprafata a judetului se gasesc peste 80 de lacuri glaciare.016 kmp.Judetul Hunedoara este situat in vestul Romaniei si se intinde pe 7. acest judet ingloband muntii (sau portiunile muntoase din): Poiana Rusca. Godeanu. Tarcu. Sureanu. . Zarand.9% din suprafata totala a Romaniei.

Muntii Retezat fac parte din Carpatii Meridionali. mai exact din grupa Retezat-Godeanu .

Schita panoramica a reliefului glaciar din sectorul sud-vestic al Muntilor Retezat .

lâng Subcetate sau din poenile dealului Piatra Ohabei.Mun ii Retezat se ridica stancosi si impun tori deasupra Depresiunii Hategului.Una din priveli tile cele mai interesante in care ne ofer fara rezerve frumuse ea acestor mun i este aceea care se desfasoara de pe inaltimile dealului Orlea. .

Aceasta suprafa a poate fi impartita in doua zone importante : prima mai înalta este ocupata de Retezatul propriuzis. mai scunda si mai restrânsa.a doua. dar mai mare decât a Bucegilor. 700km patrati mai mica decât a Mun ilor Fagarasi. este ocupata de masivul PiuleIorgovan(Retezatul mic). .Suprafa a Mun ilor Retezat este de cca.

din care 40 de lacuri mari si mijlocii. Prin numarul lor foarte mare (cca.100). LACUL ZANOAGA . 40 ochiuri mici de apa care in verile secetoase seaca. acesti munti se compara in Carpati doar cu muntii Fagaras.Lacurile din Muntii Retezat majoritatea de origine glaciara. sunt podoabe pretuite si dau un farmec aparte peisajului. 18 lacuri marunte dar permanente si cca.

PANORAMA DE PE PELEAGA . intalnindu-se sisturi cristaline doar in partea de nord.Din punct de vedere geologic muntii sunt alcatuiri in principal din granite.

clima fiind determinata prin interpolarea datelor obtinute la statiile meteo Parâng. .In Muntii Retezat nu exista statii meteorologice. Muntii Retezat se caracterizeaza printr-o clima de munte aspra si umeda. Petrosani si Hunedoara.

Incepand de la poalele mnutilor si pana pe culmile inalte vom putea gasi o seama de specii.Fauna Muntilor Retezat este diversa si ofera multe elemente de interes cinegenetic pentru studiul specialistilor. Muntii Retezat sunt dominati de paduri si pajisti alpine se impletesc armonios cu porituni de teren stancos si zone cu lacuei numeroase. variata. Muntii Retezat sunt caracterizati printr-o vegetatie bogata. . altele extinse in functie de etajele de vegetatie. cu intinse zone in care prin masuri speciale de protectie s-au pastrat specii rare si endemice. unele pe suprafete restranse.

este declarata rezervatie stiintifica. prea putin influentata de taierile de paduri si de pasunat intensiv. precum si de alte actiuni ale activitatii oamenilor. 20000 ha. a caror culegere sau distrugere este oprita.Pentru protejarea acestor frumuseti s-a infiintat Parcul National Retezat (1935). In cadrul Parcului national intalnim plante declarate monumente ale naturii. Parcul national Retezat are o suprafata de cca.o suprafata de 1800 ha.Din cadrul Parcului national. .Muntii Retezat sunt acoperiti cu o vegetatie deosebit de bogata si variata.