EVOLUCIÓ DE L·ESCULTURA GREGA

ESTIL ARCAIC (SEGLES VIII I VI aC)

-

Kurós:

nus

masculins

(atletes vencedors en els jocs.) -Concepció egípcia: rigidesa i frontalitat. - Braços estirats enganxats al cos, punys tancats. - Somriure arcaic, ulls ametllats i globulars. - Cama esquerra més avançada. -Disposició geomètrica dels cabells.

: vestida. - Vencedores a les arrefòria, carreres nocturnes i misterioses que es celebraven a un santuari subterrani. - Somriure més marcat. - Influència egípcia en la frontalitat i l' hieratisme. - L·anatomia es reflecteix a través de la roba. Preocupació pels detalls , pels plec de la roba. - Cabells endavant - Més mobilitat.

Koré

Període de transició. ESTIL SEVER (S. V A. C ) -Les figures desenvolupen gestes humans, però mantenen la calma, la serenitat clàssica. - Interès pel moviment, cap lleugerament girat i plecs de la túnica desiguals.

ESTIL CLÀSSIC (a partir del s. V a. C)
- Dos fases: Miró, Fídies, Policlet// Praxíteles, Scopas, Lisip - Recerca de la bellesa ideal. - Estudi del nu en el cos humà. - Naturalisme idealitzat. - Harmonia, equilibri i serenitat . - Representació de déus i atletes. - Canon de bellesa ideal: per a Políclet, la mesura ideal del cos humà era set vegades la mesura del cap. Lisip la va allargar a vuit. - Les escultures guanyen en moviment amb recursos com el contraposto, escorç i diartrosis.

El Discòbol de Miró

µ de Políclet Mètopes del Partenó, de Fídies L·ideal de bellesa no presenta solament una dimensió física sinó, sobre tot, una profunda dimensió espiritual. A proporció i l·equilibri són fonament de la virtut ciutadana que aconsegueixi la seva millor expressió en el triomf del sistema democràtic atenès.
´EL DIADÚME

El tema representat és un atleta triomfant o en el moment de la seva màxima expressió.

Dirífor de Policlet

- Estil barroc de les formes - Estilització dels cànons. - Pèrdua de l·ortodòxia de l·absolut equilibri, harmonia i proporció. - Dramatisme expressiu. - Desig d·expressar els sentiments humans. - Nou cànon de bellesa , creat per Lisip, més allargat. El cap és de 1/ parts del cos. Allargament de les cames i menor volum del cap. - El tema representat és el moment posterior a la competició, gens heroic. - La frontalitat desapareix i l·escultura convida a que la mirin per tots costats.

En resum, es produeix una evolució cap a l·abandonament de la serenitat i l·equilibri de l·època de Pèricles. L·art s·endinsa en el món més sensible i menys racional dels sentiments i els estats d·ànim. Tendència que culminarà amb l'hel·lenisme.

http://palmonara. blogspot.com/201 0/10/lesculturagrega.html

Període hel lenístic
- Intensifica el moviment fins a cargolar i distorsionar les figures. - Accentua les emocions i les expressions de dolor, angoixa, esforç i desànim. - Exagera l' esforç físic inflant i deformant els músculs. - Profunditza en els estudis de tridimensionalitat, cercant postures complexes que obliguin l'espectador a visionar-les des de diferents angles. - Es recrea en la nuesa tant la masculina com la femenina i l' efeminada (hermafrodites) i conrea temes nous o poc freqüents fins al moment (infantesa, vellesa, lletjor, deformitat, etc.). -Els temes es diversifiquen, introduint les imatges quotidianes i anecdòtiques, les al legories, el retrat i els grups escultòrics. - Es perd les proporcions a escala humana del classicisme, substituïdes pel col losalisme.

ESCULTURA
LOUVRE

http://ca.wikipedia.org/wiki/Prax%C3%ADte les http://www.loscerros.org/~culturaclasic a/canariastelecom/clasicismo.htm

Apolo

Apolo de Piombino

Personaje: Afrodita Descripción: Diosa del amor

Dionís

AsclepiosTi motheos Descripción : Dios de la medicina

Hera Descripción: Diosa de los matrimonios .

Atenea

Diomedes Inseparable compañero de Odiseo durante la guerra de Troya.

Heracles con su hijo Télefos

Leucótea Descripció n: Diosa marina que protege a los marineros

Centauro con Eros sobre sus lomos

Característiques i interpretació de la Venus del Milo: - No té braços perquè hauria pres entre les seves mans la poma d·or com reconeixement per ser la deessa més bonica de totes i això va fer Petar la guerra de Troia. - LA bellesa no pot ser eternament corporal, l ¶ànima ha de formar part de l·ideal de bellesa i ella ho trametia d·aquesta manera. -Afrodita era capaç d·embogir d·amor a qualsevol home, bastava que senyalés amb el dit índex perquè s·enamoressin d·ella. Quan li treuen els braços, li treuen aquest poder de seducció sobrenatural i s·aproxima més a allò terrenal. Segueix enamorant però no amb aquest poder. http://www.futureishere.biz/museumof beauty/ http://www.taringa.net/posts/arte/738 5545/_Donde-quedaron-los-brazos-dela-venus-de-Milo_.html http://www.youtube.com/watch?v=eUehvn02bQ

http://arte.observatorio.info/2008/01/victo ria-de-samotracia-escuela-de-rodas-h190-ac/

Su nombre, Victoria, evoca un triunfo militar. Sus alas de plumas parecen referirse a la libertad que da el vuelo. Su cuerpo pétreo, vestido con una sutil tela, y sus insinuantes curvas femeninas tienen algo de erotismo. La posición adelantada de su pierna derecha denota firmeza pero, al mismo tiempo, confiere levedad a la figura. Echamos de menos su cabeza y sus brazos, pero imaginamos aquélla de gran belleza y éstos en movimiento, acordes con tan hermosa figura. A su alrededor parece oler a mar y si prestamos atención quizás podamos aún oír el batir de las olas, mientras el fuerte viento se agita contra la escultura.

Pero, ¿quién sabría que Samotracia es una pequeña isla en el norte del mar Egeo si no fuese por esta obra, realizada hacia el año 190 a.C., para conmemorar el triunfo en una de la innumerables batallas de la época? La victoria debió ser para ellos de la máxima importancia porque, en agradecimiento a sus dioses protectores, acordaron levantar todo un monumento en el que esta escultura era la atracción fundamental. El conjunto, realizado en mármol, alcanza casi los 3,3 metros de altura, ya que la Victoria va situada, como si de un mascarón se tratase, sobre un pedestal que semeja la proa de un navío.

Quienes encargaron la Victoria de Samotracia no sólo conmemoraban un triunfo bélico; también hacían todo un canto a las fuerzas de la naturaleza, al viento y al mar. Pero imbuidos del antropocentrismo que caracterizó a toda la cultura griega, dejaron constancia de que esas fuerzas naturales podían ser dominadas por la figura de una Victoria. Con forma humana, aunque tuviese alas.

Este gusto por pegar los ropajes al cuerpo, hasta hacer evidentes algunas de sus partes, documenta una técnica a la que ya había recurrido Fidias durante el siglo V a.C: los paños mojados. Pero la Victoria de Samotracia tiene más detalles de interés. Fijaos en la abundancia de pliegues de la parte inferior de la escultura, y en cómo se organizan en distintas direcciones, dando idea de que la Victoria se enfrenta a un verdadero remolino ascendente que quisiera atraparla. Ved cómo se cruza el manto por delante de las piernas o cómo la vestimenta se proyecta con rotundidad hacia atrás en el lado derecho del personaje. Asombraos de la longitud de las alas y de cómo se disponen las plumas, también al ritmo y la dirección del viento. Disfrutad de las curvas y de la delicada sensación de movimiento e inestabilidad que transmite esta obra.

Para los romanos , Diana acompañada por un ciervo , representa la Artemisa griega , hermana gemela de Apolo, Virgen esquiva y cazadora insaciable . La estatua se inspira en un bronce del siglo IV a.C. Atribuido a Leócares La túnica corta que usa , sobre la rodilla , es para facilitar su carrera . Va ataviada con un corto quitón dorio , un peplo alrededor de la cintura y sus pies calzados con sandalias .

http://aljarafeblog declasicas.wordpr ess.com/2010/03/1 5/diana-artemisa

http://huidadelmundanalruido.zoombl og.com/archivo/2009/05/21/dianaCazadora--Diana-De-Versalles-.html

http://www.slideshare.net/maranda5/canova-eros-i-psique http://consentidoscomunes.blogspot.com/2011/02/que-cosa-sea-elamor.html http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Psyche http://pompilos.org/eros/

Hermafrodita

El joven Hermafrodita, que ignoraba el amor, se puso encarnado e inició la fuga; ella, entonces, se alejó para no intimidarlo más; él se desnudó y jugó con las olas, echándose al agua. La ninfa, presa de deseo, lo abraza, oprime los graciosos miembros que se debatían y que, temiéndola por su amor, no la querían; invoca a los dioses: ´Criaturas del Cielo, oíd mis votos: Que no pueda este joven separarse de mí, ni yo de élµ Los dioses la escucharon, se apiadaron de su amor y conjuntaron sus cuerpos; ambos crecieron unidos bajo el aguijón del tiempo, como si fueran la rama de un mismo árbol, pero participando de su doble naturaleza. Y así nació Hermafrodita, que en el siglo II a, de J. C. el escultor Policleto representó en un joven hombre-ninfa en actitud ensoñadora. Modelo que fue copiado en serie en Alejandría y adaptado al gusto del tiempo.

PINTURA
LOUVRE

http://idiliumart.blogspot.com/2008/08/ blog-post.html

http://idiliumart.blogspot.co m/2008/08/otros-juiciosotrosparis.html http://elenegp.wordpress.co m/page/4/

http://chocolateyframbuesa. wordpress.com/

Judici de Paris, Jean-Antoine Watteau

El juicio de Paris Girolamo di Benvenuto

Júpiter y Antíope Watteau, Antoine

http://fernandopuenteperela.blogspot. com/2011/01/jupiter-y-antiope.html

http://es.wikipedia.org/wiki/Venus_ y_Amor_descubiertos_por_un_s%C 3%A1tiro

Júpiter y Antíope Correggio, Antonio Allegri

http://www.elolimpo.com/Zeus.per.html

La Juventud de Zeus Jordaens, Jacob ©

http://es.wikipedia.org/wiki/Parcas

Las Parcas hilando el destino de la reina» de Pieter Paul Rubens, 4º de la serie encargada por la reina María de Medicis.

http://es.wikipedia.org/wiki/Mar sias http://www.historia-del-arteerotico.com/sadico/home.ht m

Apolo y Marsias Pietro di Cristoforo Vannucci

Apollo and Marsyas

Gian Francesco Romanelli

http://ca.wikipedia.org/wiki/Dion %C3%ADs

Baco Taller de Leonardo da Vinci

El rapto de Europa Liberale da Verona

El rapto de Europa François Boucher http://micasaesmimundo.blogspot.co m/2007/02/el-rapto-de-europa.html http://es.wikipedia.org/wiki/Europa_(mi tolog%C3%ADa)

The Marriage of Peleus and Thetis Bartolomeo di Giovanni

http://almacendeclasicas.blogspot.com/ 2010/09/bodas-de-tetis-y-peleo.html http://perso.wanadoo.es/magenia1/h azanas/guerradetroya.htm

The Cortege of Thetis

http://www.culturaclasica.net/Mitologi aPrado/Jordaens_boda/bodas.htm

Venus en un Paisaje Lucas Sunder Cranach el Viejo

Diana Cazadora Escuela de Fontainebleau

Venus y Cupido

Lamber Frederic Sustris

Venus y las Gracias sorprendidas por un mortal

Jacques Blanchard

Las Tres Gracias Baron Jean-Baptiste Regnault

Fragua de Vulcano Francesco Bassano el Joven

Venus asking Vulcan for Arms for Aeneas Antón van Dyck

Venus Requesting Arms Aeneas From Vulcan François Boucher

http://www.slideshare.net/rnavar r7/eneida-2

Júpiter y Danae Joachim Anthonisz Witewael

Vulcan Presenting Venus with Arms for Aeneas François Boucher

Amor y Psyche Baron François Gérard

Perseus and Andromeda Joachim Anthonisz Witewael

The Rape of Proserpine

Niccolò Dell'Abatte

http://www.youtube.com/watch?v=7nfa_BoZouI Pan and Syrinx Paul Brill http://ca.wikipedia.org/wiki/Siringa

Hércules y Onfalia François Lemoyne

http://despertaresmorir.blogs pot.com/2008/09/hrcules-yonfania.html

Deianeira Abducted by the Centaur Nessus

Guido Reni

http://www.historiaclasica.com/ 2008/09/luchas-mticas.html http://webspace.webring.com/p eople/cl/lddweb/Mito/Griega/h ercrip.htm

Hercules Vanquishing the Hydra Guido Reni

Hercules Wrestling with Achelous Guido Reni

Diana saliendo del baño

François Boucher

http://ntic.e ducacion.es /w3//eos/M aterialesEdu cativos/me m2000/mitol ogia/Mitolo gia/5_diana .htm

Acteon Changed into a Stag Francesco Albani

http://ww w.poetastr abajando. com/revist a/2010/07 /balletdiana-yacteon-2/

Apolo y Dafne

Nicolas Poussin

Bacanal con tañedora de laúd

Nicolas Poussin

http://www.youtube.com/watch?v=8 Of4B50okVQ Echo and Narcissus Nicolas Poussin http://le8al.blogspot.com/2010/02/eco-ynarciso.html

Melpomene, Erato, and Polymnia

Eustache Le Sueur

The Inspiration of the Poet

Nicolas Poussin

Medea furiosa Ferdinand-Victor-Eugene Delacroix

http://ca.wikipedia.org/wiki/Medea

Oedipus and the Sphinx

Jean-Auguste Dominique Ingres

http://es.wikipedia.org/wiki/Edipo

http://www.tercer piso.salesianos.ed u/noticias/archivo s%5CGu%C3%AD a%20did%C3%A1 ctica%20%20E.G. %20Concierto%20 Pablo%20Gonz%C 3%A1lez.pdf

Daphnis and Chloe Baron François Gérard

La Educación de Aquiles por el Centauro Quirán

Baron Jean-Baptiste Regnault

Romulus and Remus Brought Back by Faustulus

Pietro Berrettini

http://www.youtube. com/watch?v=LA4a KRa9tJ8

El Rapto de las Sabinas

Nicolas Poussin

The Sabine Women

Jacques Louis David

El rapto de las Sabinas

Jacques Louis David