Facultatea de Administratie si Afaceri, Bucuresti Specializarea: Administrarea si Dezvoltarea Resurselor Umane

Capitolul I ÄAdevarul despre relativitate´

Prezentat de: Toma Alexandra Catalina
2010

1. Introducere ± ÄCum a putut un accident sa il conduca la irationalitate´?; irationalitate´?; 2. O reclama de pe site-ul unei reviste ³The Economist´« site3. Un joc; joc; 4. Un experiment; 5. Vom raspunde la intrebarea: ³Cum pot unele oferte sa ne manipuleze? ´; intrebarea: manipuleze? 6. O demonstratie vizuala a relativitatii; relativitatii; 7. Un exemplu pentru a intelege mai bine relativitatea; relativitatea; 8. Concluzii. Concluzii.

‡ La varsta de 18 ani. explozia unei rachete de semnaizare cu magneziu i-a acoperit icorpul in proportie de 70% cu arsuri de gradul 3. . ‡ Acest nefericit accident l-a tinut in spital timp de 3 ani. fiind partial separat lde societate. lucru care l-a determinat sa observe din afara activitatile care lfaceau alta data parte din rutina sa zilnica.

.Si au pornit o serie de intrebari. ÄDe ce iubesc o fata anume. etc.. . . care lucreaza atat cu instrumentele psihologiei... dar nu imi placea istoria?´ ÄDe ce imi pasa atat de mult ce gandesc oamenii despre mine? ´ ÄCe ii motiveaza pe oameni in viata?´. cat si cu stiintele economice..care au condus la cercetarea disciplinei economia comportamentala. si nu pe alta?´ De ÄDe ce imi placea la nebunie sa ma catar pe munte. ‡ Economia comportamentala este un domeniu relativ nou.. ‡ Prin intermediul acestui domeniu Dan Ariely a studiat atat comportamentul uman cat si procesele de luare a deciziei care stau in spatele unui comportament.

Subiect principal: IRATIONALITATEA UMANA .

´Cunoasterea modului in care suntem previzibil rationaline ofera un punct de pornire pentru imbunatatirea deciziilor noastre. precum si pentru a intelege cum ne proiectam mediul si optiunile pe care acesta ni le pune in fata..‡ ÄCunoasterea irationalitatii este necesara pentru actiunile si deciziile noastre de zi cu zi.´ . pentru schimbarea in bine a felului in care traim.´ ..

Capit l l I  O reclama pe site-ul revistei Ä he c site- mist´...... .

Abonament exclusiv print ± 125 $. Abonament exclusiv pe internet ± 59 $. 2. internet & print ± 125 $. Abonament combinat. Abonament exclusiv pe internet ± 59 $. . Sa facem un joc Dintre aceste oferte tu pe care o alegi ? Prima varianta 1. internet & print ± 125 $. 2. A doua varianta 1. 3. Abonament combinat.

.

ÄCum pot aceste oferte sa ne manipuleze?´ .

EXPERIMENT .

iar ei au trebuit sa aleaga una dintre ele. Abonament combinat.S-a ales un esantion de 100 de studenti carora li s-au sprezentat aceste 3 oferte. internet si print ± 125 $ . Abonament exclusiv pe internet ± 59 $ . 3. internet si print ± 125 $. 2. 1.16 studenti 2. Abonament exclusiv pe internet ± 59 $.0 studenti 3. Abonament combinat.84 studenti . Iata rezultatul alegerii facute de studenti: 1. Abonament exclusiv print ± 125 $. Abonament exclusiv print ± 125 $ .

Iar pentru abonamentul combinat. . Experiment (partea a doua) Altui esantion de 100 de studenti i-a fost prezentata ioferta cu numarul 2 si anume: 1. 2. De aceasta data rezultatele au fost: 1. Pentru abonamentul exclusiv pe internet au optat 68 de studenti. Abonament exclusiv pe internet ± 59 $. internet si print ± 125 $. Abonament combinat. 2. internet si print au optat doar 32.

32 pentru varianta combinata. . iar 68 pentru varianta exclusiv pe internet. Absenta momelii i-a determinat sa aleaga in mod diferit . combinata.Ce i-a facut pe studenti sa se razgandeasca? razgandeasca? Simpla prezenta a momelii a fost aceea care i -a trimis pe 84 dintre ei spre varianta combinata internet si print (si pe restul de 16 catre varianta exclusiv pe (si internet).

.

una fiind in stil contemporan iar celelalte 2 in stil colonial. pentru aceasta cheltuiala suplimentara. buna pentru fiecare. Agentul imobiliar va duce sa vedeti 3 case si toate va intereseaza. deci proprieterul a mai lasat cateva mii nou. pret. . intereseaza. cunoasteti. Toate cele trei costa cam la fel. Unica diferenta este in faptul ca una dintre coloniale are nevoie de un acoperis nou. suplimentara. amplasarea este la fel de fel.Sa zicem ca va cautati o locuinta intr-un oras pe care intrnu il cunoasteti. de dolari din pret. fiecare.

Deci pe care o veti alege? alege? .

Cum functioneaza relativitatea? relativitatea? P R P R -R .

nu suntem doar irationali. dar exista un anumit aspect al ei care ne relativ) inteles. oamenii. pacaleste constant si anume: AVEM TENDINTA SA COMPARAM LUCRURILE unul anume: cu celalalt. Relativitatea este (relativ) usor de inteles. comparat. iar si iar. ci si previzibil irationali ± ca irationalitatea noastra se manifesta in acelasi fel.  Deci. comparat ± si sa evitam comparatia intre lucruri care sunt mai greu de comparat. dar suntem inclinati si sa sa ne concentram atentia unor lucruri usor de celalalt. . noi.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful