‡autori: Cristina Laza, .

Gina Enciu ,Daniela Adam, Ada Andries CLINICA ORL ,Facultatea de MG,UniversitateaOVIDIUS Constanta

CANCER LARINGIAN ASOCIAT CU LEZIUNI PREMALIGNE ORALE prezentari de cazuri

INTRODUCERE
‡ Aparitia celei de-a doua tumori primare la pacientii cu cancere laringiene este o sursa importanta de morbiditate si mortalitate ,in special pentru cei tratati in stadii initiale care supravietuiesc mult. Riscul de aparitie a unei tumori secundare este aproximativ 5% pe an ,majoritatea aparind in plamini 31% ,urmat de cavitatea bucala -17%. Continuarea fumatului creste riscul ,ca si radioterapia anterioara cu 10-20 ani inainte efectuata pe zona pentru alta patologie. Datorita actiunii factorilor de risc comuni, leziuni precanceroase-displazii pot apare oriunde pe mucoasele cailor respiratorii si digestive superioare.

prezentau ca factori de risc: -fumatul peste 20 tigari/zi de peste 30 de ani.PREZENTARE DE CAZ ‡ In perioada noiembrie 2010-martie2011 au fost diagnosticati in Clinica Orl 5 pacienti cu neoplasm laringian asociat cu leziuni premaligne orale intr-un caz degenerata malign. -toti -consum de alcool circa 400ml zilnic-3 cazuri -igiena bucala proasta-carii.hipertensiune arteriala-4 pacienti -AVC tranzitorii-1 pacient .paradontoza. FACTORI DE RISC Pacientii 4 barbati si o femeie .incadrati in grupa de virsta 50-60 de ani .-toti -genetic-tata si 2 frati decedati cu cancer faringo-laringian-1 caz ANTECEDENTE PERSONALE -bronsita cronica-3 pacienti -sechele de TBC pulmonar-2 pacienti -cardiopatie ischemica.resturi radiculare.

ex.extinsa la sinusul piriform-1 caz .bilaterale 1 pacient -bucofaringoscopie-leucoplazie gingivala-3 cazuri -leucoplazie velo-palato amigdaliana-1 caz -leucoplazie infectata cu candida ±planseu bucal1 caz -eritroplazie val palatin -1 caz in rest multiple carii.extinsa la baza limbii-1 caz .un hemilaringe-2 cazuri -ventricul Morgagni-1 caz -formatiune tumorala faringolaringiana.PREZENTARE DE CAZ-continuare ‡ DIAGNOSTIC POZITIV 1. -laringoscopie-formatiune tumorala laringiana.scadere in greutate-2 pacienti -dispnee progresiva.stridor-3 pacienti ±singerare pe gura -2 pacienti 2. lipsuri dentare. paraodontopatii.tartru.simptome -disfonie-5 pacienti -odinofagie-scadere in greutate-2 pacienti -disfagie. halena fetida.clinic : -adenopatii unilaterale -3 pacienti.stomatita nicotinica.

nutritie deficitara. Paraclinic -teste de laborator: HLG.stadiul IV.T4N2M0.pulmonara -echografie abdominala -biopsie din ambele localizari-carcinoame epidermoide moderat diferentiate-toate cazurile laringiene leucoplazia: -displazie moderata -4 cazuri -displazie severa-carcinom in situ-1 caz 4.PREZENTARE DE CAZ-continuare 3.GGT.3 cazuri .hepatica.T3N1MO-T3NOM0. -evaluare oncologica STADIALIZARE:.Endoscopie faringoesofagiana si laringotraheobronsica-nu s-au gasit alte localizari neoplazice sincrone -evaluare generala.Evaluare imagistica: CT cervical cu substanta de contrast 5.FA.stadiul III -2 cazuri .f.renala. astenie fizica.coagulograma.T4N3M0.LDH -rgf.

chemopreventie primara cu vitaminaA local si generala.alcool.PREZENTARE DE CAZ-continuare TRATAMENT leucoplazia.al efectelor adverse ale radioterapie REZULTATE ± I deces prin singerare masiva din tumora in stadiu IV in cursul radioterapieI 2 pacienti laringectomizati se afla in curs de tratament urmind ca in cimpul de iradiere sa fie prins si carcinomul in situ bucofaringian .hipercalorice administrate sub forma de piureuri.ablatie chirurgicala cu electrocauterul.recomandare tratament stomatologic inainte de radioterapie cancer de laringe . -simptomatice :antialgice . . -traheostomie de necesitate in 2 cazuri -gastrostoma intr-un caz -sonda nazogastrica intr-un caz -radioterapie primara in stadiile IV dupa asigurare respiratorie si digestiva -terapie de recuperare nutritionala cu suplimente parenterale si concentrate proteice .2 pacienti au efectuat radioterapie in doza totala de 70-75 Gy in prezent find tratati simptomatic pina la reevaluarea la o luna postiradiere .oprire fumat .doi pacienti au acceptat laringectomia totala cu extensie la primele 2 inele traheale si evidare ganglionara jugulocarotidiana urmind a continua cu radioterapie dupa 4-6 saptamini de la iradiere.tratamentul suprainfectiei.

Plummer Vinson .saraca in vitamine Statutul genetic-deficit de p53.reflux gastroesofagian Imunosupresie. Hidrocarburi policiclice aromate. HPV-cancere orale. cianat de hidrogen nicotina si metaboliti. malnutritie Radioterapie prealabila Alimentatie bogata in carne rosie.orofaringiene .limfomBurkitt.limfoame) Igiena bucala proasta Lichen planus. Nitrosodi-etanolamina.cancer posttransplant. dependenta ridicata Virusuri (EBV-cancer nazofaringe .mestecat ( Guid-amestec de tutun si lime } Factori carcinogeni:Nitrosamina. Alcool-actiune sinergica Nuci de Betel ±pentru mestecat -gutka -mixtura de tutun aromat cu betel .trabuc.grasimi. tiocianat..sdr Rayley-Day Fumatul de marihuana.consum de ceai mate ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ .lime si aditivi toxici precum carbonatul de magneziu. HIV-sarcom Kaposi. sdr.laringiene.FACTORI DE RISC ‡ Tutun-tigarete.pipa. si poloniu Fumul de tutun contine: monoxid de carbon. Nitrosoprolina.

p53. 5. 8. CTL. EGF-R. HER-2/ neu.BIOLOGIA MOLECULARA A CANCERELOR DE CAP SI GIT ‡ ‡ ‡ ‡ Citogenetica(Cromozomi 3. TGF . p21. Gene supresoare tumorale inactive : p16. 18. PDGF) ‡ Telomeri. 11. 17. MMP . FGF. FGF. Telomeraza & senescenta celulara ‡ TIL. IL-2/4/6-imunologie tumorala ‡ Factori de proliferare endoteliala: PGE2.genaRB Proto-oncogene (PRADD1/cyclinD1) Factori decrestere si receptorii lor hiperexprimati (EGF. FGF-R. TGFb.VEGF).

papilomul inversat nazosinusal -schneiderian Leziuni virale orale -Condyloma Acuminatum ± numite si ³Negi Orali ´ -aspect conopidiform sau plat la sediu de contact sexual -Veruca vulgaris -Papiloamele simple -Carcinomul verucos .mai frecvent la subiectii cu unul sau mai multi parteneri cu care practica sex oral.18% in amigdala palatina sau laringe .dar legat cel mai adesea si asociat cu fumatul. papiloamele laringiene infantile si hiperkeratozice ale adultului-risc mare de malignizare . HPV este asociat cu cancerul cervical.VIRUSUL (HPV) AND-ul HPV a fost identificat la circa 4% din cancerele de limba.

Virus (HPV)Condyloma acuminatum .

hiperkeratoza. cordon conjunctivovascular fibroza.CONDILOAME ACUMINATE EPITELIU SCUAMOS STRATIFICAT hiperplazie.inflamatie .

iritatii locale.estrogeni la femei . severa-5-25% carcinom in situ.E.subtiri.carcinom scuamos -4% DIAGNOSTIC DIFERENTIAL: hiperkeratoza frictionala .vitamina A.-keratoza verucoasa sanguinaria TRATAMENT -rezectie chirurgicala/laser -malignizare-chirurgia oncologica a limbii. hiperkeratoza. moderata .alcool.peroxide de hidrogen.E.Sifilis HISTOPATOLOGIE: acantoza .stomatita nicotinica leziuni chimice: aspirina .lichen plan. Candidoza.verucoasa-leucoplazie verucoasa proliferativa ETIOLOGIE-tutun fumat/mestecat. tulburari endocrine.LEZIUNI PRECANCEROASE ORALE 1.1 LEUCOPLAKIA ORALA-termen clinic caracterizat prin placi albe .displazie usoara.planseului bucal/radioterapie -inlaturarea cauzei-fumat.-Chemopreventie. def.gri pe mucoasa bucala cu orice localizare dar pe limba si planseu bucal cel mai frecvent. -vitamine A.ingrosategranuloasa/nodulara.alcool. Ce nu pot fi sterse si pot avea si alte aspecte-plate .linea alba .

.

.

LEUCOPLAKIE CU CARCINOM IN SITU .

LEUCOPLAKIE NODULARA PLUS CARCINOM IN SITU .

LEUCOPLAKIE PLANSEU BUCAL .

plana ce este localizata frecvent pe val -forma neregulata.traumatisme.leziuni iritative dentare.oriunde pe mucoasa bucala -forma mixta eritroleukoplazia. fara predispozitie de sex.trigon retromolar. -frecvent localizata pe val .-apare in decada 60-70 de ani. ERITROPLAKIA-este o pata rosie catifelata in afara unei traume sau infectii -se poate asocia cu leucoplazia -are mare potential de degenerare maligna. .granuloasa cu margini prost delimitate .-fumat de pipa.2.cu zone de leucoplazie si risc mare de degenerare maligna-de obicei pe limba si planseul bucal .planseu bucal -Tipuri:-forma omogena-rosie .gingii.

ERITROPLAKIA .

.

-malnutritie.dificultati de masticatie si deglutitie ±este intilnita aproape exclusiv la comunitatile de indieni. CARACTERISTICI -apare de obicei intre 20-40 de ani sau la orice virsta .cu corticosteroizi sistemici si injectati submucoasa -in caz de malignizare. ETIOLOGIE:-mestecat de nuci betel.cu senzatie de arsura in special la ingestia de alimente condimentate -apar stomatite frecvente cu vezicule si eroziuni .radioterapie .FIBROZA ORALA SUBMUCOASA ±se caracterizeaza prin atrofie epiteliala si modificari fibroelastice submucoase care duc progresiv la trismus. -deficit de vitamine B. pe val si buze impiedicind deschiderea gurii -se tratreaza pe linga inlaturarea factorilor de risc .cu sialoree sau xerostomie -in final apar benzi fibroelastice pe mucoasa bucala in special pe limba .3.

fisurata.hiperkeratozica .STOMATITA NICOTINICA Stomatita nicotinica este o ingrosare.apoi dezvolta papule rosii care reprezinta glandele salivare minore inflamate.Acest obicei produce alterarea mucoasei palatale specifica care se asociaza cu un inalt risc de transformare maligna .Mucoasa palatului este ingrosata.mai rar tigarete. Termenul de stomatita nicotinica este de fapt incorect pentru ca leziuniilesunt produse de caldura excesiva a fumului de pipa. de aceea nu este considerata stare precanceroasa. Totusi in unele zone din Asia de sud-est si America de sud unii indivizi practica asa numitul fumat invers cu partea aprisa a tigarii sau trabucului in gura.la nivellul ductului. hiperkeratozica. produsa de fumat de pipa .a mucoasei palatale.trabuc .Leziuni similare pot fi vazute la cei ce consuma bauturi fierbinti.

STOMATITA NICOTINICA .

palpare Bucofaringoscopie.Interleukina8 -Ornitin.antienzima1 -Spermidina/spermina N1-acetil transferaza . Pensulare cu albastru de Toluidina Examen in fluorescenta Citologie exfoliativa/ biopsie Examenul salivei : -cresterea nivelelor de 4 mRNA -Interleukina1 beta.SCREENING DE DIAGNOSTIC ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Inspectie.decarboxilaza.

Deoarece aceste tipuri de cancer se dezvolta dupa o perioad prelungit de expunere la agen i cancerigeni i promotori i din cauza multiplelor etape ale cancerizarii .CHEMOPREVENTIA IN CANCERE Chemopreventia . dar nu cauza lor subiacenta. Chemopreventia secundara este orientat catre pacien ii cu cancer. Astfel. . exist posibilitatea s se intervin în acest proces cu agen ii chimici pentru prevenirea (de exemplu.intervenìia în procesul de transformare epidermica cu agenìi dietetici sau chimici cu scopul de a preveni sau întârzia dezvoltarea cancerului la pacien ii cu risc extrem de ridicat. chemopreventie). cum ar fi o interven ie chirurgical i iradierea. chemopreventia poate i ar trebui s fie considerata terapie primara . Alte modalit i. Inversarea a acestui proces de displazie epiteliala este obiectivul chemopreventiei. care.Astfel. abord ri noi pentru controlul cancerul de cai aerodigestive superioare ar trebui s includ si tratamentul leziunilor de epiteliu ce inconjura zona afectata . au fost supusi terapiei preventive odata cu cea curativa . pentru a preveni boala curente sau pentru a preveni aparitia celei de-a doua tumori primare metacrone-risc de 3-10%. Chemopreventia primara este direc ionata la pacien ii cu leziuni premalignane (ca leucoplazia èi erythroplakia). sunt utilizate pentru a gestiona leziunile extreme ale mucoasei..

inhibitori ai receptorului factorului de crestere epidermala EGFR Pioglitazona ±proliferator peroxisome activeaza inhibitorii receptorilor Ad5CMV .Agenìi utilizati in chemopreventia cancerelor aerodigestive superioare: Retinoizi ±isotetrinoin .gena TP53 Polifenoli din sucul de rodie.acid -13 cisretinoic i vitamina A .beta-caroten Vitamina E Biochemopreventie-interferon-alfa.kinaza (TKIs) ONIX-015 Inhibitori de proteaz (PIs) EKB-569 . Analogi de Curcum .alfa-tocoferol si acid 13 cis-retinoic Seleniu Inhibitori de ciclooxigenaza-2 (COX-2)-Celebrex Inhibitori de tirozin.extras de ceai verde Erlotinib-Cetuximab anticorpi monoclonali anti (EGFR) Inhibitor de angiogeneza .

rx.igiena bucala riguroasa si inlaturarea celorlalti factori de risc ajuta la vindecare si scade riscul de recidiva. 2.precum cele orale usor de identificat de bolnav.imagistic si panendoscopic.in stadiul de displazie sau degenerate.Utilizarea agentilor de chemopreventie in special vit.medic de familie 3.pulmonar la 6 luni.anatomopatologic poate depista leziuni concomitente cu aceeasi factori de risc .traheobronsica la 6 luni este esentiala .stomatolog.CONCLUZII 1. 5. endoscopie digestiva.Desi prezenta a doua leziuni maligne agraveaza prognosticul .A .Un ex clinic amanuntit.Renuntarea la fumat . retinoizii si celecoxibul este esentiala pentru repararea leziunilor displazice epiteliale 6.Urmarirea periodica a acestor bolnavi lunar in primul an .metodele actuale de tratament permit abordarea concomitenta sau spatiata chirurgicala si radioterapeutica 4.factor de crestere a mortalitatii.plaminul si cavitatea bucala fiind primele afectate .Aparitia sincrona sau metacrona a celei de-a doua neoplazii este caracteristica cancerelor de cai aerodigestive superioare.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful