You are on page 1of 25

Syarah Hadith Arba in AnNawawi

‡ Al-Wafi by Dr Musthafa Dieb al-Bugha & Syaikh Muhyiddin Mistu ‡Fi Zilal an-Nawawiyah by Dr UQY & Ummu Omar

Hadith 3
Tentang how to hijrah? [In what aspect to hijrah, PRACTICALLY]

Hadith 3

A) Bangunan Islam
‡ A big deal : keluarkan manusia dr kekufuran kpd keimanan shg manusia itu layak masuk syurga + jauh dr neraka ‡ Struktur yg complex + tersusun : ada cabang2, asas2 [rukun islam ni part bangunan yg mana?]

B) Pelaksanaan rukun2 islam
1) Syahadah : plg ptg, sahnya amal, tiket masuk syurga [jika ikhlas] 2) Solat : pertama dihisab, contact Allah, DIRIKAN = waktu, sempurna, ikut sunnah2/adab shg solat dpt mencegah kemunkaran [al-ankabut : 45] 3) Zakat : penyucian harta > berkat 4) Haji : ibadah maliyah + badaniyah, muktamar Muslimin sedunia 5) Puasa : suci jiwa, up roh, sihatkan bdn

C) Keterpaduan antara rukun2 islam
‡ ‡ ‡ ‡ Setel semua : iman sempurna INGKAR salah satu : kafir (menurut ijma ) Lalaikan salah satu : fasiq Faking : munafiq

D) Tujuan Ibadah
‡ Ibadah bukan sekadar gerak + bentuknya, tapi bertujuan utk mencapai maknaynya. ‡ Tak bermanfaat solat yg x cegah kemunkaran, ibadah yg riya etc ‡ Bukanlah bermakna kalau x berjaya mencapai hikmah ibadah, kita tinggalkan terus ibadah itu. Tetapi, supaya lebih ikhlas + itqan dlm beramal

E) Cabang iman
‡ 5 perkara x represent Islam as a whole. Setel all 5 x bermakna dah jd a very good Muslim. ‡ 5 perkara disebut kerana those are the 5 important things. ‡ Ada many2 more dalam Islam.. Iman itu terdapat tujuh puluh lebih cabang (Bukhari dan Muslim) Adapun kepala segala urusan adalah Islam, tiangnya solat dan kemuncak tunggaknya adalah jihad di jalan Allah (Hakim; sahih mengikut syarah Bukhari dan Muslim).

F) Kaitan amal + aqidah
‡ Tak guna kalau tak setel salah satu.

Hadith 4
Tentang siapa yg berhijrah

Hadith 4

Kedudukan Hadith 4
‡ Mencakup keadaan manusia dari awal penciptaan > mati > neraka/syurga ‡ Bercerita secara detail ttg siapa kah yang perlu melaksanakn hijrah.

A) Embryogenesis & kesusahan ibu
1. 2. 3. 4. Tanah 1st 40 hari : nuthfah 2nd 40 hari : alaqah 3rd 40 hari : mudghah (120th day : ruh + gerakan baby) 5. Izhom 6. Lahm 7. Khalqan akhar
[al-Mu minun 23: 12-14]

‡ Ulama sepakat ruh ditiup slps 120 hari ‡ Hikmah mengapa idah untuk isteri kematian suami 4 bulan 10 hari ‡ Haram gugur slps 120 hari, sbhgn juga berpendapat turut haram sblm 120 hari Tadarruj dalam mencapai kesempurnaan maknawi. Belas kasih Allah kepada ibu (31:14)

B) Keluasan ilmu Allah
Allah tahu segala-galanya sebelum kita diciptakan sehinggalah penghujung hidup. Allah tahu segala-galanya, sama ada kita bahagia atau sedih, hatta ketika kita rasa nobody knows atau nobody understands .

C) Taqdir
‡ 4 macam taqdir 1. Rezeki : qanaah (puas hati), x terlalu mengejar + menyerahkan jiwa & raga 2. Ajal : Allah memegang kehidupan. Takkan mati kecuali stlh sempurna usianya. 3. Amal 4. Bahagia/celaka

Amal & celaka/bahagia Taqdir Allah tak menghalang ikhtiar/amal masuk syurga (Asy-Syams : 7-10). Amal/ikhtiar adalah SEBAB utk masuk syurga/neraka. R : Tidak ada makhluk yang bernafas kecuali Allah telah tentukan tmptnya di syurga atau neraka, telah tuliskan celaka atau bahagia. S : Wahai Rasulullah, apakah kita berpegang dengan ketentuan tersebut dan tak beramal? R : Bekerjalah kalian & stp org akan diberi kemudahan sesuai dgn yg diciptakan baginya. Org2 yg bahagia dimudahkan utk beramal baik & org2 yg celaka dimudahakan utk beramal dgn amalan yg menghantar kpd kecelakaan. [al-Lail : 5-6]

D) Husnul khatimah & persiapannya
‡ Amalan dinilai dengan akhirnya. Jangan tertipu dengan apa yg tampak pada diri sendiri/org lain krn yg dinilai adlh akhirnya. ‡ Persiapan 1 : istiqomah dalam amal kebaikan ‡ Persiapan 2 : doa Ya muqallibal qulub, tsabbit qulubana ala dinik, wa ala tha atik ‡ Persiapan 3 : jg <3 + ikhlas Ibnu Jarir al-Haitami : Sesungguhnya su ul khatimah disebabkan oleh hati kecil yg dimiliki oleh seorang hamba yg tidak bisa dilihat manusia.. [spooky..]

HADIS 5

GETTING INTO FRAMEWORK

Hadis 5 mengingkari kemungkaran & bid ah
bukhari MENGADAADAKAN dalam urusan agama kami ini, sesuatu yang bukan bahagian darinya muslim Barangsiapa yg Mengerjakan sesuatu amal yg TIDAK ADA KETERANGANNYA dari kami

Maka ia terrtolak

Kedudukan hadith
‡ Hadis 1 mengatakan ttg sisi batin. Hadis 2 mengatakan ttg sisi zahir [rmmbr definition ahsanu amala by fudhail b iyadh? ‡ Imam nawawi hadis ini wajib dihafal + dijdkn dalil utk patahkan kemunkaran ‡ Ibnu hajar al-haitami dalil yg menyeluruh atas semua hukum syariat yg ditetapkan

1. Ittiba

follow

‡ Keselamatan + keberuntungan tanpa menambah2/mengurang2kn atau memaksakan diri [3:31, 6:153] ‡ Rasulullah saw dlm khutbahnya sebaik2 perkataan adlh kitabullah, sebaik2 ptunjuk adlh petunjuk Muhammad saw, seburuk2 urusan adlh perkara yg diada2kn. Stp bid ah yg diada2kn adlh bid ah. Dan stp bid ah adlh sesat ‡ Lawan ittiba > bid ah

2. Framework of human s action
‡ Action (amal) itu 2 jenis : 1. Ibadah (khusus) : solat, puasa, haji 2. Muamalah (ibadah umum) : law, economy/finance ‡ Action itu kalau direfer dgn zaman rasulullah saw: 1. Rasulullah pn buat action tuh - kahwin, makan, bersosial 2. Rasulullah x buat pn action tuh/diada2kan main internet, naik kereta, pergi sekolah ‡ The best action [ahsanu amala] mestilah : 1. Ikhlas (hadis 1) 2. Menepati syariat/within framework (hadis 5) ‡ Kalau tak menepati syarat > tertolak.

AMAL YG DIADA2KN / Rasulullah saw x buat pn bnda tu
DITERIMA syariah TAK BERTENTANGAN DGN SYARA , bahkan ada kaidah2/dalil utk support DITOLAK BERTENTANGAN dgn syara ‡ seorg laki2 bernazar utk berdiri @ terik + x duduk + x berteduh + puasa. Rasulullah saw suruh buka ‡ Seseorg berjumpa rasulullah saw sesungguhnya anak aku pergi di waktu malam kpd si fulan, lalu berzina dgn isterinya. Maka aku menebusnya dgn 100 domba & seorng pelayan? rasulullah saw reply 100domba&pelayan dikembalikan kpdmu, & anakmu harus dijatuhkan 100 cambukan & diasingkn selama setahun . [riwayat bukhari & muslim] Contoh yg ibadah ‡ Umar galakkan solat tarawih 20 rakaat ‡ Pi haji naik kapal terbang ‡ bayar zakat pakai duit kertas, mata wang ringgit ‡ abu bakr kumpul al-quran ‡ penyusunan kitab nahu, faraidh, hadis, tafsir etc ‡ ilmu2 eksperimental utk melancarkan hidup manusia ‡ Kena menari/ menyanyi/ bersama yg bukan mahram utk taqarrub ilallah

Contoh yg muamalah

‡ Urusan bank yg ada riba

3. Bid ah
TERPUJI Apa? SESAT Imam syafie apa yg baru dibuat + BERTENTANGAN dgn kitab,sunnah, ijma dan atsar, maka ia adlh bid ah yg sesat. Sdgkn apa yg baru dibuat dr kebaikan + TAK BERTENTANGAN dgn semua hal di atas, maka hal itu adalah bid ah yg terpuji. ‡ Sunnah ‡ fardhu kifayah ‡ Makruh ‡ Haram : bila mendatangkn mudharat + kerosakan + bertentangan dgn tujuan/urgensi syariat ‡ Rasulullah saw + sahabat passed a pokok bidara, otw back from perang Hunain. Org2 musyrik arab mengagung2kn + gantung senjata @ pokok bidara. Sahabat Rasulullah saw, jdkn kami dzatu anwath (pokok utk gantung benda2) sbgmana mereka miliki. Rasulullah saw rply allahuakbar. Ini perkataan yg pernah diucapkan oleh kaum musa jdkn bg kami tuhan sbgmana tuhan2 mereka . & he added sesungguhnya kalian adlh kaum yg bodoh & kalian pasti akn menempuh jln org2 sblm kalian

hukum

sirah