You are on page 1of 9

CARACTERUL

Vîjeu Maria Iulia Cls a-X-a E

. convingerile morale.CARACTERUL Caracterul este o formatiune superioara. Caracterul trebuie considerat rezultatul unui sir de integrari a functiilor si proceselor psihice particulare din perspectiva relationarii omului cu semenii si adaptarii sale la mediul socio-cultural in care traieste. motivele. conceptia despre lume si viata. in ultima instanta. aspiratiile si idealul. sentimentele superioare. la structurarea caruia contribuie trebuintele umane.

pentru a evita sanctiunile si a obtine satisfacerea trebuintelor sale).STRUCTURA PSIHOLOGICA A CARACTERULUI In diferitele perioade ale evolutiei ontogenetice integrarile respective angajeaza in masura diferita afectivitatea. La varstele mici. motivatia. integrarea caracteriala se realizeaza preponderent pe dimensiunile afectiva si motivationala (formarea Supraeului in conceptia freudista se intemeiaza pe acceptarea de catre copil a consemnelor morale ale autoritatii paternale. cognitia si vointa. .

.STRUCTURA PSIHOLOGICA A CARACTERULUI La varstele mai mari incepand mai ales cu adolescenta. In structura caracterului se regasesc . care tin de existenta sociala a individului si mediaza raporturile lui cu ceilalti semeni si cu societatea. motivational. integrarea caracteriala se realizeaza cu precadere pe dimensiunile: cognitiva (analiza si evaluarea critica a normelor si modelelor socio-culturale) volitiva (autodeterminarea. angajarea pe o directie sau alta a orientarii si modului de conduita).elemente´ de ordin afectiv. . cognitiv si volitiv.

imediat dupa nastere. in procesul invatarii sociale pe cai variate.Copilul invata ca un anumit comportament aduce recompensa. In primul rand familia va incuraja comportamentele dezirabile si le va sanctiona pe cele indezirabile. lauda. . iar altul provoaca reprosuri. pierderea unor beneficii. sanctiuni aspre.FORMAREA CARACTERULUI Geneza caracterului debuteaza in copilarie.

Se produce un proces de ³imprimare´. de intiparire a acestor modele. . Modelul este o sursa puternica de formare a caracterului.MECANISMUL IMITATIEI SI AL MODELULUI Copilul va imita si va adopta modelele de conduita din mediul lui familial.

a modei. sa imprumutam din calitatile lui.MODELUL Tindem sa ne identificam cu un model. fie ca sunt negative. din viata sociala. suntem mult mai selectivi si mai critici in alegerea modelului. morala si sociala. din familie. din scoala. de pe strada. fie ca sunt pozitive. artistica. vrem sa semanam. Modelul poate fi oricare persoana din anturajul nostru. . stiintifica. Odata cu maturizarea intelectuala.

Trasaturile caracteriale si de personalitate trebuie sa dispune de: Atributul generalitatii Atributul stabilitatii Atributul plasticitatii Portretul caracterial cuprinde anumite caracteristici: .CARACTERUL CA MECANISM INTEGRATOR AL PERSONALITATII Trasaturile de caracter exprima ceea ce este constant. relativ invariabil.stabil si definitoriu pentru personalitatea umana.

CARACTERISTICI Unicitatea caracterului Expresivitatea caracterului Originalitatea caracterului Bogatia caracterului Statornicia caracterului Plasticitatea caracterului Taria de caracter .