Cheltuielile publice pentru invatamant

factori sociali si politici: politica scolara ± nivelul minim obligatoriu de scolarizare.factori demografici: cresterea populatiei duce la sporirea cifrei de scolarizare. modalitati de ajutor acordat elevilor sau studentilor .Cheltuielile publice pentru invatamant Factorii de influenta a nivelului cheltuielilor pentru invatamant: . . modalitati de finantare a invatamantului.factori economici: dezvoltarea economica aduce o cerere sporita de forta de munca specializata. .

.Populatia participa la finantare in mod direct prin intermediul atat a taxelor de scolarizare cat si prin suportarea a ceea ce inseamna cheltuieli de intretinere a elevilor/studentilor.Bugetul de stat reprezinta sursa principala de finantare. perioade de internship. asigurand pana la 90% din necesarul de finantare.Mediul privat ofera burse de specializare. diminuarea gradului de analfabetism si finantarea invatamantului elementar. de cele mai multe ori. . .Cheltuielile publice pentru invatamant Sursele de finantare a cheltuielilor publice pentru invatamant: .Resursele externe intalnite mai ales in tarile slab dezvoltate si au ca scop. .

dobanzii. Scopul cheltuielilor ± finantarea cheltuielilor cu caracter curent (intretinerea si buna functionare a institutiilor de invatamant. sponsorizari. subventii. cheltuieli materiale si servicii. achizitii de terenuri pentru ridicarea de institutii de invatamant) .Cheltuielile publice pentru invatamant Institutiile de invatamant universitar se autofinanteaza prin venituri proprii obtinute prin anumite activitati economice. finantarea cheltuielilor de capital (cheltuieli cu caracter de investitii ± dotare. taxe de scolarizare. burse). cheltuieli de personal.

Finantarea de baza se realizeaza in functie de cifra de scolarizare la un nivel standard/student si in functie de alti indicatori de performanta. fonduri destinate cercetarii . Finantarea complementara se realizeaza prin subventii pentru cazare si masa. 2. reparatiilor capitale.Cheltuielile publice pentru invatamant Finantarea de la nivel central se face prin doua modalitati: 1. fonduri alocate investitiilor.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful