KEPUPUSAN

FLORA & FLAUNA

tumbuhan dan haiwan semula jadi.Kepupusan pula ditakrifkan sebagai habis semua sekali. Kesimpulan Kepupusan flora & fauna ialah kemusnahan dan kepupusan tumbuhan.Flora bermaksud (Bio) keseluruhan tumbuhan-tumbuhan yang terdapat di sesuatu daerah atau pada sesuatu masa. . .Fauna bermaksud (Bio)seluruh binatang yang hidup sesuatu daerah tertentu.binasa semuanya.punah.hilang lenyap.Definisi .

Pendahuluan Di Malaysia pada penghujung 1989 anggaran 18.Fauna spesies mamalia ada 200.Hutan hujan tropika kaya dengan flora & fauna. - Hutan bukan sahaja berfungsi sebagai habitat kepada flora & fauna tetapi mempunyai kepelbagaian fungsi seperti ubatubatan & kawasan tabahan air.3 peratus daripada bumi di Malaysia diliputi hutan.5 juta hektar atau 56. .115 spesies ular.80 spesies katak & 80 spesies cicak desenaraikan. Semenanjung Malaysia lebih kurang 8000 spesies tumbuhan-tumbuhan berbunga yang drekodkan & 2500 spesies daripadanya ialah spesies pokok.

.Pembukaan Tanah Baru o Pembukaan kawasan pertanian.Faktor-faktor menyebabkan kepupusan flora & fauna .Menyebab spesies-spesies yang terancam yang ada dikawasan tersebut mati. .Pembakaran Hutan o Secara terbuka seperti yang berlaku di Kalimantan dan Sumentera.Perburu Haram o Pemburuan secarang haram yang berleluasan di hutan-hutan Malaysia akan mengeksploitasikan binatang dan mengaut keuntungan yang banyak melalui kegiatan.Masalah pembalakan haram o Menbalak di kawasan perlindungan seperti Taman Negara. . .

Peringkatan Suhu Dunia o Perubahan iklim o Fenomena Elnino menyebab peningkatan suhu dunia menyebab sepsies haiwan dan tumbuhan terancam terutama haiwan & tumbuhan yang tidak sesuai dengan cuaca panas. .o Perrimau mintaan terutama dalam bidang perubatan Cina menyebab Harimau Malaya hanya tinggal sedikit sahaja.

) Contoh .-Pencemaran o Menyebab banyak hidupan akuatik pupus o Air. .terutama tubmuhan minyak di laut & kegiatan manusia yang suka mengotorkan laut.utara(ikan lumba-lumba & paus pembunuh pupus kerana pencemaran air.kepupusan pokok buluh menjadikan hidupan ini pupus kerana merupakan makanan utamanya.Beruang panda yang istimewa hanya terdapat di negara China terancam kepupusan kerana pencemaran alam.

Terengganu melalui kajian mereka menunjukan bahawa pada tahun 1986 terdapat 5665 ekor penyu mentarut tetapi pada tahun 1994 hanya tnggal 2247 ekor sahaja.Contoh kepupusan flora & fauna di Malaysia .Ini menunjukan bahawa kepupusan penyu mentarut. Cute Panda .Laporan Pusat Santuan Penyu Rantaru Abang.Menyebat generasi akan datang tidak lagi mengenali spesis penyu ini.

Jenis Hutan yang terdapat di Dunia« Dunia« -Hutan hujan tropika(paru-paru dunia) -Hutan Monsun/Hutan musim -Hutan alam(hutan primer) -Hutan mangrove -Hutan Pantai -Hutan baya pakau -Hutan pengununan tinggi -Hutnan pengununan rendah -Hutan tropika dataran rendah .

Jenis Fauna yang diancam pupus« pupus« Harimau Putih Panda Alpaca .

Aye-aye Dumbo Octopus Emperor Tamarin Hagfish .

Jenis Fauna yang telah pupus« Dinornis Dodo bird West Africa Lion Quagga .

Jenis Flora yang diancam pupus« Geranium tsingtauense Yabe Wild Soja Lilium tsingtauense Gilg .

f. et Hook.Jenis Flora yang telah pupus« Bignonieae Benth. Mayodendron Kurz .

. ‡ Mewujudkan sistem pengurusan hutan berkekalan yang dapat melindungi unsur-unsur hutan terutama kepelbagaian hayat spesis yang menghadapi bahaya kepupusan. (Penanaman hutan semula.( membalak di kawasan perlindungan hutan TAMAN NEGARA ) pemburuan haram atau pemusnahan spesis tumbuhan yang tidak terkawal seperti tumbuhan jenis orkid . menghadkan atau menentukan kapasiti hasilan hutan) ‡ Mengiktiraf lebih banyak kawasan hutan asli sebagai taman rekreasi . ‡ Memperketatkan akta dan tindakan undang-undang pembalakan khasnya untuk mencegah pembalakan haram.LANGKAH-LANGKAH MENGATASI ‡ Mendokumentasikan kekayaan dan kepelbagaian spesis yang ada dalam hutan sebelum sesuatu tindakan mengubah status kawasan dilakukan. .taman laut atau taman negara dengan keluasan mencukupi.

‡ Menjalankan usaha penyelidikan oleh FRIM.puisi dan kempen-kempen (Cintailah Sungai kita ) .Contohnya usaha-usaha pihak pihak Perhilitan untuk mengkaji kepupusan Harimau Malaya.(Sekarang jumlah hanya 600 ekor seluruh Malaysia ) ‡ Penguatkuasaan Undang-undang oleh kerajaan ‡ Pembuangan sisa minyak ke laut di denda RM 500. Perhilitan dan Jabatan Alam Sekitar.000 ‡ Akta kualiti Alam Sekitar ( EQA) 1974 ‡ Peraduan menulis esei ..

.Take Away Love And Our Earth Is A Tomb Cintailah bumi kita.kalau tidak Flora & Fauna akan diancaman kepupusan Ako Cintakan Bumi Ini.Janganlah Musnahkan Bumi Ini Love Our Mother Earth .

«FINISH« TAMAT .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful