ƒ Jom kenal diri!!

Siapa Kita?

?

Ah Chong vs Ahmad vs Richardson Antara bangsa dan agama Cara hidup melayu vs cara hidup islam, mana Lebih dekat di hati? Jom kita tgk pengaruh bangsa dalam hidup! Takkan Melayu hilang di dunia!

ƒ ƒ ƒ ƒ ƒ

Kita agama apa? Islam!..tapi Islam tu apa ek? Jom check surah Al Baqarah: 131 Aslim- serahlah diri kepada Tuhan sekalian alam! Oh..rupa-rupanya islam ni bukan daripada nabi muhammad je..masa nabi Ibrahim pun dah ada islam..

25 Rasul

ƒ

Pada suatu hari .Rasullulah pernah berkata sesuatu tentang manusia , Iya?? Rasulullah cakap apa?

ƒ

Siapa Kita?

?

Manusia ni ibarat logam

Siapa Kita?

?

Hadith 2: Kebaikan itu kefahaman pada Deen

The

th 6

Sense

Soalnya hati

ƒ Saya Islam??

ƒ Saya islam??

-

SAKIT

UBAT

Bukan sekadar nombor!!

Bukan sekadar tarikh!!

Bukan sekadar nak pass SPM!!

Bukan sekadar silibus buku Teks KPM!!

Nak belajar sunnatullah

Nak belajar turun naik peradaban

Ada apa dengan Sejarah ?
Sejarah = Ubat

NAK SEMBUHKAN PENYAKIT DUNIA DAN PENYAKIT MANUSIA!!

Kenapa nak kena kuasai sejarah???
Lelaki & Perempuan Emosi & Rasional Otak kiri & otak kanan Hati dan akal

Bermula dari mana?
- hubungan sejarah kita mula daripada Rentap ka? Parameswara? - Islam ke islam?

Sejarah kita

Khulafa¶ ar-Rasyidin: Khulafa¶ ar-Rasyidin:
-dakwah sampai ke Afrika dan isu dalaman -menawan Farsi dan Rom -tentera Usamah -murtad -dakwah sampai ke China dan India

Abu Bakar
634M

Umar
644M

Uthman
656M

Ali
661M

Bani Umayyah
Berpusat di Damsyik (91 tahun)

Percubaan menawan kota Constantinople Menguasai utara Afrika, Sepanyol, dan Khurasan

661M / 41H

Peluasan kuasa dan dakwah

750M

AbbasiyyaH Era Tamadun: Tamadun:

Baitul Hikmah

AbbasiyyaH Era Tamadun: Tamadun:
Andalus-800 tahun ketika Eropah dalam kegelapan, Andalusia adalah bandar paling terang di Eropah

Bani Abbasiah: Abbasiah: Kejatuhan Andalus
Muslimin berada di Andalus dari 92-877H. Pembukaan Andalus bermula di zaman Bani Umayyah oleh Toriq b.Ziyad pada tahun 92H ƒ Muslimin berada di Andalus selama hampir lapan kurun sebelum jatuh di tangan kerajaan Kristian.
ƒ

Sebab-sebab penting jatuhnya Granada dan Andalus secara umum: 1. Sistem pertahanan negara yang lemah 2. Kesatuan dua kerajaan Kristian melalui perkahwinan politik 3. Umat Islam tenggelam dalam syahwat-tidak berjihad 4. Perpecahan dikalangan Muslimin 5. Bersekutu dengan nasrani-beli wala dan thiqah kepada mereka
ƒ

Ottoman Empire 1301M 1924M
Istanbul Islam Bul -masjid setiap 500-600 meter -Masjid hidup dengan pelbagai aktiviti dan solat lima waktu -islam dapat dilihat

Sultan Muhammad al-Fateh (1451M 1481M)
ƒ

ƒ

ƒ ƒ ƒ

Pembukaan kota Constantinople atau Rom Timur Berguru dengan Sheikh Ahmet Samsettin (Shamsuddin) Menguasai pelbagai bidang ilmu Pakar strategi perang dalam usia muda Pemimpin terbaik dan tentera terbaik

Sultan Suleiman Al-Qanuni (1495M 1566M)
Born November 1494/, April 1495 Died Sept. 5/6, 1566, near Szigetvár, Hung. Byname Süleyman the Magnificent , or The Lawgiver , Turkish Süleyman Muhte em -2/3 dunia -Pakai anting-anting -kedudukan Sheikhul Islam di atas Khalifah

ƒ

1876 : Sultan Abdul Hamid II dilanti s bagai khalifah

´Sesungguhnya hanya Islam sahajalah satu-satunya unsur yang menjadikan kita kuat. Kita mampu menjadi umat yang memiliki survival dan kuat dengan syarat kita hendaklah membenarkan ISLAM agama kita yang agung.µ

ƒ

Majlis pengisytiharan penggulingan Sultan Abd Hamid II

27 April 1909 ± Sultan Abdul Hamid II digulingkan

Era Atarturk: Atarturk: Dunia Islam Tanpa Khilafah

1 Mac 1924 Mustafa
Kamal dalam Sidang Agung menyebut bahawa pentingnya Turki mengangkat dan melepaskan Islam dari keadaan politik yang telah melekat berabad lamanya.

Era Atarturk: Atarturk: Dunia Islam Tanpa Khilafah
ƒ

3 Mac 1924 Berita
pembubaran khalifah dan pemisahan antara agama dan urusan pentadbiran negara disiarkan secara rasmi. Sultan Abdul Majid diperintah keluar dari Turki
Sultan Abdul Majid bersama anak perempuan dan cucunya

Peranan Kita?

?

Kita khalifah: apa peranan kita?
-jangan rasa kita baik seorang sudah cukup -eventually, pengaruh buruk ini kan sampai ke dalam rumah kita -hidup dengan islam, baru ada contoh dan manusia boleh ikut -seorang dengan circle of influence, semua main peranan, mesej akan tersebar luas dan pantas

Peranan Kita?
A) Tauhidic Mind Set -melakukan sesuatu dengan kesedaran berTuhan -how you see the world -divine standard +kamera dan kesedaran B) Begin with the end in mind -where is our end? -how will our acts affect outputs in the end -akhirat value (av) Ferrari Vs Proton - Nokia N-Series Vs 3210 - kerjaya dan harta dunia

?

Ada manusia yang mengejar pangkat dan harta hingga lupa bahawa semua itu akan musnah

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful