Biodiversitatea Parcului Natural Vanatori-Neamt

Diversitatea biologic sau biodiversitatea este termenul dat la varietatea de via de pe Terra i a modelelor naturale pe care le formeaz . precum i structura ADN-ului determin unicitatea fiec rui individ i fiec rei specii. din ce în ce mai mult. lacuri. zone umede.de exemplu. Un alt aspect al biodiversit ii este diversitatea ecosistemelor. Biodiversitatea de ast zi este rezultatul a miliarde de ani de evolu ie. între soiurile de culturi i rase de animale. cum ar fi cele care apar în de erturi. gene. de asemenea diferen e genetice în cadrul fiec rei specii . prin influen a oamenilor. . mun i. p duri. precum i a peisajelor agricole. Cromozomi. Biodiversitatea include. râuri. modelate prin procese naturale i.

a orasului Tg. parcul se întinde pe versantul estic al Muntilor Stânisoarei. subdiviziunea Muntii Neamtului (în partea estica a Carpatilor Orientali). si peste Subcarpatii Neamtului (aflati în cadrul Subcarpatilor Orientali).Parcul Natural Vânatori Neamt se afla situat în Nordul judetului Neamt.818 ha. acoperind o parte a bazinului Ozanei si Cracaului. . în raza comunelor Cracaoani. Suprafata parcului este de 30. Vânatori Neamt. la granita cu Suceava.322 ha padure. Neamt. Din punct de vedere geografic. si a statiunilor Baltatesti si Oglinzi. Agapia. din care 26.

.

Biodiversitatea în raza Parcului Natural Vânatori-Neamt În raza Parcului Natural Vânatori Neamt se întâlneste o mare divesitate floristica si faunistica. ceea ce reprezinta un indicator al starii de adaptare al speciilor la ecosistemele locale. unde au fost demarate cercetari cu privire la vegetatie si comunitati de plante. pesti . amfibieni si reptile. În cadrul actiunii de inventariere flora si fauna au fost amplasate 65 de piete de proba. dar. licheni. o premisa a continuitatii padurii. mamifere. pasari. ceea ce este foarte important. insecte. .ciuperci.

si anume: Padurea de Argint în care au fost inventariate cca. Ciuperci Pana in prezent au fost identificate peste 580 taxoni. Quercus sp. pana in momentul actual fiind inventariate 57 specii.22%) au fost identificate pe urmatoarele specii lemnoase: Fagus sylvatica. Speciile corticole (72. ceea ce reprezinta 53% din flora judetului Neamt si aproximativ 25% din flora României. flora Parcului Natural Vanatori-Neamt contine peste 50 de raritati floristice in Romania la care se adauga unele specii ocrotite in intreaga tara: Angelica archangelica. cuprinzand numeroase forme si varietati rare pentru zona Moldovei. Lichenii tericoli au fost identificati direct pe sol sau pe substrat muscinal. se gasesc 3 rezervatii naturale. inventarul listeaza un numar de circa 210 specii. Licheni Grupul lichenilor este relativ bine reprezentat. . marea majoritate parazite pe plantele superioare.300 specii.. 150 specii. din studiile efectuate de-a lungul timpului s-au identificat un numar de 1047 de taxoni. iar în Rezervatia de Stejari Dumbrava. etc. Codrii de Arama . In cadrul Parcului Natural Vanatori Neamt. Elementele corticole si tericole sunt mai bine reprezentate atat ca numar de specii cat si ca numar de indivizi. Muschi Grupul briofitelor identificate în raza parcului numara aproximativ 147 specii. starea fitosanitara a ecosistemelor forestiere este echilibrata nefiind depistate atacuri masive care sa puna în pericol in special plantele endemice sau rare. Taxus baccata. Picea abies si Abies alba.Pana in prezent. Pe de alta parte. Cu toate ca exista un numar mare de ciuperci parazite.

Albies Alba Angelica Archangelica Taxus Baccata .

ciocanitarea neagra. parte din acestea sunt mentionate ca specii strict protejate prin Conventia de la Berna si Conventia de la Bonn. Alte mamifere care se pot întalni in raza Parcului Natural Vanatori Neamt sunt: vulpea . Exista si cateva specii de interes cinegetic: cocosul de munte . De remarcat în raza Parcului numarul mare de rapitoare: uliul porumbar. mistretul . tufisurile si fanetele sunt populate de: pitigoiul de bradet. acvila de padure. Grupul chiropterelor este reprezentat de un numar de 10 specii.pisica salbatica . specie rara. rasinoase. Un studiu al liliecilor realizat in vara anului 2002 în raza parcului numara 9 specii. Pasari Pana în prezent. Padurile de fag.in captivitate la Rezervatia de zimbri Dragos-Voda. in cuprinsul Parcului Natural Vanatori-Neamt au fost inventariate un numar de 102 pasari. rasul. . altadata componenta a faunei salbatice.cerbul carpatin .Mamifere Parcul Natural Vanatori Neamt constituie un adapost pentru o serie de specii rare sau in extinctie in alte zone: ursul brun.iepurele.ierunca. vidra zimbrul . corbul. acest studiu continuind în anii urmatori si se va axa pe zonele mai putin studiate pana acum. lupul. printre care amintim prezenta Myotis bechsteinii. etc.

Myotis bechsteinii Ursul Brun Acvila de padure .

3 familii si 2 ordine. De mentionat ca toate speciile de amfibieni si reptile de pe teritoriul Parcului sunt protejate.Reptile si amfibieni Fauna de amfibieni si reptile din cuprinsul Parcului Natural Vânatori-Neamt. studiata pîna în prezent cuprinde: salamandra. cuprinde un numar de 7 specii. Nevertebrate Grupul lepidopterelor (fluturi) din raza parcului cuprinde aproximativ 138 specii identificate pana in prezent. caracteristica ecosistemelor acvatice nepoluate. 107 In cadrul ordinului Hymenoptera. etc. fiind incluse în anexa 3 a legii 13 din 11 martie 1993 (Conventia de la Berna). Studiul Oribatidelor din raza Parcului Natural Vanatori Neamt a condus la identificarea a 81 specii. Ordinul Coleoptera este reprezentat de cca. au fost identificate pana an prezent 36 specii. amintind aici prezenta salmonidelor specie de interes stiintific.etc. Dintre reptile mentionam: vipera de munte. Ordinul Diptera este reprezentat de aproximativ 16 specii. gusterul. . sopârla de câmp. buhaiul de balta. Fauna acvatica. sarpele de casa.

Fluture. fam.lepidoptere Vipera de munte Pastrav Curcubeu Gusterul .

3 metri èi o în lìime de 1. De asemenea are p r mai scurt decât acesta. . dar în s lb ticie tr iesc mai puìin.Zimbrul este cel mai greu animal european de pe uscat. având foarte puìini duèmani naturali. cânt rind de la 300 la 920 kg. Un individ tipic are o lungime de 2.9 .9 metri. Pot avea pui la vârste între 4 èi 20 de ani la femele èi între 6 èi 12 ani la masculi. Teritoriul zimbrilor poate ocupa èi 200 km². exist doar câteva relat ri din secolul al XIX-lea încoace despre atacuri din partea lupilor èi urèilor. Este mai înalt. Zimbrii tr iesc în p duri. Zimbrii tr iesc 28 de ani în captivitate. iar unele turme prefer pajiètile èi poienile din p dure. dar mai puìin masiv decât ruda sa apropiat bizonul american.

Grafice privind efectivele de zimbri grupate pe tari si modul de supravietuire in 1997 .

Arii protejate PADUREA DE ARGINT Este situata pe teritoriul comunei Agapia langa sediul Ocolului Silvic Varatec. pe terasa inferioara a Topolitei.Padurii de argint" împotriva pasunatului . fiind o rezervatie de tip mixt. . Ultimul studiu efectuat în rezervatie (1999) a evidentiat un numar de 150 specii de plante. Are o suprafata de 2.4 ha. forestiera si peisagistica. avand arborii cei mai batrani cu varsta de peste 100 ani dar padurea este completata si cu arbori de 20 si 50 ani. Padurea de argint este un arboret de mesteacan. Pentru conservarea acestei rezervatii în decursul anilor s-au efectuat mai multe lucrari care au constat din: împaduriri cu mesteacan în anii 1968 si 1996 împrejmuirea cu gard din plasa de sarma pentru protejarea . la altitudinea de 540m..

pajistea din jur este alcatuita din paius rosu si iarba vantului. Din punct de vedere al biodiversitîtii s-au identificat 209 specii de plante vasculare apartinând la 50 familii. pe dealul Filiorul. la o altitudine cuprinsa între 445 si 470 m.6 ha este situata antre Valea paraului Neamt si a paraului Nemtisor. Arboretul este o rezervatie naturala. Rezervatia forestiera "Codrii de arama" este situata în comuna Agapia. 21 ha. interesant prin dimensiunile si aspectul exemplarelor de stejar. infiltratiile de conifere etc. alaturi de acesta aici fiind inventariate alte cca. . 300 specii de plante. în suprafata de 56. REZERVATIA DE STEJAR DUMBRAVA Padurea Dumbrava.CODRII DE ARAMA Este alcatuita în cea mai mare parte din gorun. la o altitudine cuprinsa între 550 si 650 metri si are o suprafata de cca. La poalele dealului se afla paraul Filioara. Varsta acestori arbori variaza între 150-200 ani. cu palcuri de rachitisuri si mici mlastini cu rugina si izma. prin particularitatile subarboretului. Cei mai în varsta arbori au peste 135 ani. bogatia florei ierboase.

. danduli-se numele de Rarau. specii de avifauna. Roxana si Raluca. în apropierea drumului national D. in numar de trei. lup. Astazi. iepuri. In anul 1970 se aduc primele exemplare de zimbri.REZERVATIA DE ZIMBRI SI FAUNA CARPATINA DRAGOS VODA Rezervatia de zimbri si fauna carpatina Dragos Voda a fost înfiintata în anul 1968. in rezervatie. cerbi lopatari. originare din Polonia. pe langa zimbri se mai pot intalni: cerbi carpatini. 15 si a Manastirii Neamtului. bursuc.N. urs. vulpi. capriori. pe raza comunei Vanatori Neamt. se afla în nordul judetului Neamt.

Pierderea biodiversitatii impiedica deja si ameninta sa anihileze eforturile de imbunatatire a conditiilor economice. sanatatea si alte aspecte ale vietii noastre.Importanta biodiversitatii Pierderea biodiversitatii nu inseamna doar disparitia unor peisaje. Biodiversitatea este esentiala pentru prosperitatea economica. sociale si de mediu in Europa si peste tot in lume. pasari sau plante. securitatea. biodiversitatea globala sta la baza a peste 25% dintre medicamentele pe care le folosim. animale. . De exemplu.

Parcuri si rezervatii naturale din Romania www. Gheorghe Mohan .vanatoripark.ro .Parcurile si rezervatiile stiintifice din Romania Gheorghe Mohan & Aurel Ardeleanu .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful