You are on page 1of 18

Biodiversitatea Parcului Natural Vanatori-Neamt

din ce în ce mai mult. modelate prin procese naturale i.Diversitatea biologic sau biodiversitatea este termenul dat la varietatea de via de pe Terra i a modelelor naturale pe care le formeaz . precum i a peisajelor agricole. precum i structura ADN-ului determin unicitatea fiec rui individ i fiec rei specii. prin influen a oamenilor. cum ar fi cele care apar în de erturi. mun i. p duri. Un alt aspect al biodiversit ii este diversitatea ecosistemelor. Biodiversitatea include. gene. Biodiversitatea de ast zi este rezultatul a miliarde de ani de evolu ie. Cromozomi. zone umede. lacuri. râuri. între soiurile de culturi i rase de animale. . de asemenea diferen e genetice în cadrul fiec rei specii .de exemplu.

subdiviziunea Muntii Neamtului (în partea estica a Carpatilor Orientali). si peste Subcarpatii Neamtului (aflati în cadrul Subcarpatilor Orientali). Neamt.322 ha padure. Agapia.818 ha.Parcul Natural Vânatori Neamt se afla situat în Nordul judetului Neamt. la granita cu Suceava. Suprafata parcului este de 30. parcul se întinde pe versantul estic al Muntilor Stânisoarei. acoperind o parte a bazinului Ozanei si Cracaului. Vânatori Neamt. din care 26. si a statiunilor Baltatesti si Oglinzi. în raza comunelor Cracaoani. Din punct de vedere geografic. . a orasului Tg.

.

Biodiversitatea în raza Parcului Natural Vânatori-Neamt În raza Parcului Natural Vânatori Neamt se întâlneste o mare divesitate floristica si faunistica. ceea ce reprezinta un indicator al starii de adaptare al speciilor la ecosistemele locale. mamifere. ceea ce este foarte important.ciuperci. În cadrul actiunii de inventariere flora si fauna au fost amplasate 65 de piete de proba. insecte. unde au fost demarate cercetari cu privire la vegetatie si comunitati de plante. . pesti . pasari. dar. amfibieni si reptile. o premisa a continuitatii padurii. licheni.

si anume: Padurea de Argint în care au fost inventariate cca. iar în Rezervatia de Stejari Dumbrava. Muschi Grupul briofitelor identificate în raza parcului numara aproximativ 147 specii.300 specii. In cadrul Parcului Natural Vanatori Neamt.. ceea ce reprezinta 53% din flora judetului Neamt si aproximativ 25% din flora României.Pana in prezent. Ciuperci Pana in prezent au fost identificate peste 580 taxoni. din studiile efectuate de-a lungul timpului s-au identificat un numar de 1047 de taxoni. Speciile corticole (72. cuprinzand numeroase forme si varietati rare pentru zona Moldovei. Pe de alta parte. marea majoritate parazite pe plantele superioare. pana in momentul actual fiind inventariate 57 specii. Picea abies si Abies alba. starea fitosanitara a ecosistemelor forestiere este echilibrata nefiind depistate atacuri masive care sa puna în pericol in special plantele endemice sau rare. 150 specii.22%) au fost identificate pe urmatoarele specii lemnoase: Fagus sylvatica. . Cu toate ca exista un numar mare de ciuperci parazite. Codrii de Arama . inventarul listeaza un numar de circa 210 specii. Taxus baccata. Licheni Grupul lichenilor este relativ bine reprezentat. flora Parcului Natural Vanatori-Neamt contine peste 50 de raritati floristice in Romania la care se adauga unele specii ocrotite in intreaga tara: Angelica archangelica. etc. Quercus sp. Lichenii tericoli au fost identificati direct pe sol sau pe substrat muscinal. Elementele corticole si tericole sunt mai bine reprezentate atat ca numar de specii cat si ca numar de indivizi. se gasesc 3 rezervatii naturale.

Albies Alba Angelica Archangelica Taxus Baccata .

Alte mamifere care se pot întalni in raza Parcului Natural Vanatori Neamt sunt: vulpea . tufisurile si fanetele sunt populate de: pitigoiul de bradet.iepurele. corbul. rasinoase. lupul. Grupul chiropterelor este reprezentat de un numar de 10 specii. vidra zimbrul . . etc. printre care amintim prezenta Myotis bechsteinii.in captivitate la Rezervatia de zimbri Dragos-Voda. ciocanitarea neagra. in cuprinsul Parcului Natural Vanatori-Neamt au fost inventariate un numar de 102 pasari. parte din acestea sunt mentionate ca specii strict protejate prin Conventia de la Berna si Conventia de la Bonn.Mamifere Parcul Natural Vanatori Neamt constituie un adapost pentru o serie de specii rare sau in extinctie in alte zone: ursul brun.ierunca. mistretul . Exista si cateva specii de interes cinegetic: cocosul de munte . Pasari Pana în prezent. De remarcat în raza Parcului numarul mare de rapitoare: uliul porumbar. acest studiu continuind în anii urmatori si se va axa pe zonele mai putin studiate pana acum.cerbul carpatin . acvila de padure. Padurile de fag.pisica salbatica . specie rara. rasul. altadata componenta a faunei salbatice. Un studiu al liliecilor realizat in vara anului 2002 în raza parcului numara 9 specii.

Myotis bechsteinii Ursul Brun Acvila de padure .

Dintre reptile mentionam: vipera de munte. 107 In cadrul ordinului Hymenoptera.etc. gusterul. au fost identificate pana an prezent 36 specii. cuprinde un numar de 7 specii. sarpele de casa. fiind incluse în anexa 3 a legii 13 din 11 martie 1993 (Conventia de la Berna). etc. Studiul Oribatidelor din raza Parcului Natural Vanatori Neamt a condus la identificarea a 81 specii. sopârla de câmp. De mentionat ca toate speciile de amfibieni si reptile de pe teritoriul Parcului sunt protejate. studiata pîna în prezent cuprinde: salamandra. Ordinul Coleoptera este reprezentat de cca. Fauna acvatica. . amintind aici prezenta salmonidelor specie de interes stiintific. 3 familii si 2 ordine.Reptile si amfibieni Fauna de amfibieni si reptile din cuprinsul Parcului Natural Vânatori-Neamt. buhaiul de balta. Nevertebrate Grupul lepidopterelor (fluturi) din raza parcului cuprinde aproximativ 138 specii identificate pana in prezent. Ordinul Diptera este reprezentat de aproximativ 16 specii. caracteristica ecosistemelor acvatice nepoluate.

fam.Fluture.lepidoptere Vipera de munte Pastrav Curcubeu Gusterul .

Pot avea pui la vârste între 4 èi 20 de ani la femele èi între 6 èi 12 ani la masculi. Teritoriul zimbrilor poate ocupa èi 200 km². dar în s lb ticie tr iesc mai puìin. De asemenea are p r mai scurt decât acesta. Este mai înalt. iar unele turme prefer pajiètile èi poienile din p dure. exist doar câteva relat ri din secolul al XIX-lea încoace despre atacuri din partea lupilor èi urèilor. Un individ tipic are o lungime de 2. cânt rind de la 300 la 920 kg.9 . având foarte puìini duèmani naturali.9 metri.3 metri èi o în lìime de 1.Zimbrul este cel mai greu animal european de pe uscat. Zimbrii tr iesc în p duri. . dar mai puìin masiv decât ruda sa apropiat bizonul american. Zimbrii tr iesc 28 de ani în captivitate.

Grafice privind efectivele de zimbri grupate pe tari si modul de supravietuire in 1997 .

pe terasa inferioara a Topolitei. la altitudinea de 540m. Ultimul studiu efectuat în rezervatie (1999) a evidentiat un numar de 150 specii de plante. . forestiera si peisagistica. Are o suprafata de 2. avand arborii cei mai batrani cu varsta de peste 100 ani dar padurea este completata si cu arbori de 20 si 50 ani.. fiind o rezervatie de tip mixt. Pentru conservarea acestei rezervatii în decursul anilor s-au efectuat mai multe lucrari care au constat din: împaduriri cu mesteacan în anii 1968 si 1996 împrejmuirea cu gard din plasa de sarma pentru protejarea .4 ha.Padurii de argint" împotriva pasunatului .Arii protejate PADUREA DE ARGINT Este situata pe teritoriul comunei Agapia langa sediul Ocolului Silvic Varatec. Padurea de argint este un arboret de mesteacan.

pe dealul Filiorul. cu palcuri de rachitisuri si mici mlastini cu rugina si izma. Cei mai în varsta arbori au peste 135 ani. Din punct de vedere al biodiversitîtii s-au identificat 209 specii de plante vasculare apartinând la 50 familii. la o altitudine cuprinsa între 550 si 650 metri si are o suprafata de cca. pajistea din jur este alcatuita din paius rosu si iarba vantului. Rezervatia forestiera "Codrii de arama" este situata în comuna Agapia.6 ha este situata antre Valea paraului Neamt si a paraului Nemtisor.CODRII DE ARAMA Este alcatuita în cea mai mare parte din gorun. 21 ha. alaturi de acesta aici fiind inventariate alte cca. . interesant prin dimensiunile si aspectul exemplarelor de stejar. 300 specii de plante. prin particularitatile subarboretului. la o altitudine cuprinsa între 445 si 470 m. în suprafata de 56. Arboretul este o rezervatie naturala. bogatia florei ierboase. REZERVATIA DE STEJAR DUMBRAVA Padurea Dumbrava. La poalele dealului se afla paraul Filioara. Varsta acestori arbori variaza între 150-200 ani. infiltratiile de conifere etc.

originare din Polonia. in rezervatie. pe raza comunei Vanatori Neamt. lup. 15 si a Manastirii Neamtului.N.REZERVATIA DE ZIMBRI SI FAUNA CARPATINA DRAGOS VODA Rezervatia de zimbri si fauna carpatina Dragos Voda a fost înfiintata în anul 1968. iepuri. se afla în nordul judetului Neamt. danduli-se numele de Rarau. specii de avifauna. în apropierea drumului national D. bursuc. cerbi lopatari. Astazi. vulpi. pe langa zimbri se mai pot intalni: cerbi carpatini. Roxana si Raluca. urs. in numar de trei. capriori. . In anul 1970 se aduc primele exemplare de zimbri.

De exemplu. biodiversitatea globala sta la baza a peste 25% dintre medicamentele pe care le folosim. . sociale si de mediu in Europa si peste tot in lume. securitatea. animale. Pierderea biodiversitatii impiedica deja si ameninta sa anihileze eforturile de imbunatatire a conditiilor economice. Biodiversitatea este esentiala pentru prosperitatea economica. sanatatea si alte aspecte ale vietii noastre. pasari sau plante.Importanta biodiversitatii Pierderea biodiversitatii nu inseamna doar disparitia unor peisaje.

Parcurile si rezervatiile stiintifice din Romania Gheorghe Mohan & Aurel Ardeleanu .vanatoripark.ro .Parcuri si rezervatii naturale din Romania www. Gheorghe Mohan .