Strategii publicitare

Strategii publicitare

CAMPANIE DE REBRANDING SI REPOZITIONARE

Cate ceva despre Starbucks
‡ Starbucks este initiativa a 3 barbati (un profesor de engleza, unul de istorie si un scriitor), care vor sa aiba mereu la indemana o cafea de calitate superioara. ‡ Jerry Baldwin, Zev Siegl, Gordon Bowker. ‡ Numele este dat de catre cei trei dupa binecunoscuta poveste ³Moby Dick´, unde piratul Starbuck era ajutorul de nadejde al capitanului Ahab. ‡ Antreprenorul Alfred Peet ii inspira in initiativa deschiderii primei cafenele. ‡ Primul Starbucks ± 30 martie 1971, Seattle, Washington.

‡ Trasaturi definitorii: simplitate si aer familiar.Starbucks Coffee Company ‡ Starbucks Coffee Company este liderul mondial în comercializarea i pr jirea cafelei. cu mai mult de 14.000 de cafenele în America de Nord. Orientul Mijlociu. Europa. economice i în folosul mediului înconjur tor al comunit ilor în care isi desf oara activitatea. . dar i o marc de cafea de renume. America Latin i Coasta Pacific . ‡ Devota i servirii celei mai bune cafele din lume i oferirii clien ilor cea mai rafinat experien a cafelei ± producând în acela i timp beneficii sociale.

alese. ‡ Cele mai speciale. Fiecare este o comoara unica. America Latin i în insulele din Pacific. gustul cafelelor difer foarte mult de la o regiune la alta. . ‡ Cafea din toata lumea. ‡ Toate cafelele sunt la fel ± FALS ! ‡ Cea mai mare parte a cafelei este cultivat între Tropicul Racului i Tropicul Capricornului. ‡ Deoarece în fiecare dintre aceste regiuni solul i clima sunt diferite i se folosesc metode diferite de procesare a cafelei. bogate si interesante boabe de cafea din lume.Statutul produsului ‡ Cea mai buna cafea din lume. pe planta ii din Africa i Arabia.

Competitia .

Competitia ‡ Dupa cum se poate observa. . cateva dintre siglele de mai sus sunt ale unor cafenele existente si la noi in tara. de cafea. celelalte cafenele comercializeaza si alti producatori de sucuri. ‡ Companiile imita sigla. etc. dar nu si conceptul. ‡ In timp ce Starbucks promoveaza produse sub brand propriu.

Strategia de comunicare si marketingul companiei ‡ Trasaturi definitorii: simplitate si aer familiar. ‡ Cu toate acestea. Starbucks desf oar i campanii publicitare pentru anumite produse. înlocuindu-se publicitatea cu o comunicare îndreptat spre comunitate. iar de s rb tori cump r spa iu media pentru spoturi tv sau inserturi de pres . ‡ Abordarea de marketing a companiei Starbucks se aseam n cu modul de promovare existent înainte ca mass media s preia controlul. iar o campanie tv n-ar putea surprinde esenta brandului. ‡ Relatia clientului cu brandul se reflecta in relatia lui cu omul din spatele barului de servire. .

. ³Diavolul se îmbrac de la Prada´) cum protagoni tii beau cafea de la Starbucks: acest tip de promovare este ob inut gratuit.Marketingul companiei ‡ Compania nu pl te te nici m car pentru plasamentul de produse din filme. Cu siguran ati v zut în nenum rate filme americane (de exemeplu.

de i calitatea produselor contribuie la succes. sau organizeaza petreceri fata in fata. McDonald¶s. ci la ritualul de savurarea a cafelei. ‡ Filosofia Starbucks nu se bazeaz pe vânz ri în mas . Nike investesc sume importante in campanii de publicitate. De aceea afacerea depinde substan ial de experien a în magazin i de construirea loialit ii în aceast direc ie. ‡ Esen a Starbucks nu se rezum la cafea. ci prefer s acorde o importan mai mare deschiderii de noi i noi magazine pentru a putea fi mai aproape i mai la îndemâna consumatorului.Publicitatea STARBUCKS ‡ Coca Cola. Starbucks da petreceri pentru clienti. . Acesta este motivul pentru care Starbucks nu investe te într-o publicitate care nu poate vinde o senza ie. ci pe loialitate i cump rare repetat .

.

.

iata ca secolul vitezei ne impinge sa facem mai multe lucruri simultan. . ‡ Prin urmare. sa aiba parte si de ritualul savurarii unei cafele superioare si nu numai. placerea de a-si continua lucrul intr-un ambient placut si familiar.Premise ale campaniei ‡ Daca o campanie anterioara Starbucks spunea: ´Work can wait´. dar pot. in acelasi timp. ‡ Astfel oamenii pot lucra pe laptop. Starbucks ofera si clientilor prea ocupati cu munca de birou.

avand ca scop cresterea traficului de clienti in cafenelele Starbucks si mentinerea lor pentru o perioada mai lunga de timp in cafenele. . in vederea stimularii clientilor pentru a consuma SI ALTE produse Starbucks. ‡ Campania se adreseaza in special persoanelor foarte ocupate din mediul business. ‡ Se doreste indreptarea atentiei clientului si asupra celorlalte produse ce poarta sigla Starbucks.CAMPANIA ‡ Campania este una de REBRANDING SI REPOZITIONARE.

. ‡ Cand compania isi doreste sa intre pe noi segmente de piata sau cand consumatorii si-au schimbat comportamentul si obiceiurile de cumparare si brandul tau nu mai este eficient si isi pierde din relevanta. ‡ Un brand nu este doar un logo sau o sigla. experti din toata lumea sunt de acord ca un astfel de proces este necesar pentru companiile care isi doresc sa ramana actuale intr-o piata ce se afla intr-o permanenta schimbare.Argument ‡ Desi exista multe pareri eronate care critica procesul de rebranding. ci o multitudine de aspecte care definesc acea companie in ochii clientilor.

Logo-ul si Evolutia produsului .

lucru pe care si-l doreste de mult timp. . femeia frumoasa si misterioasa care elibereaza barbatul de toate limitarile morale si sexuale ale lumii si il transporta intr-o lume plina de placere pura. piratii credeau ca o femeie pe corabie va aduce ghinion. In trecut. -Asocierea femeii frumoase cu apa este folosita numai pentru a arata atractia sirenei. este un miraj. o fantezie a barbatilor. -Prezenta ei este inaltatoare. plina de sexualitate si emana superioritate. -Sirena nu exista. vrajind echipajul determinandu-i sa se arunce in apa. -Atractia sirenei il indeamna pe barbat sa isi piarda controlul.Interpretarea LOGO-ului -Mitul sirenei. mortala in cazul in care te indragostesti de ea si o urmezi.

Cafeaua este reala si de calitate superioara! . aroma cafelei te seduce. dar nu este un miraj.Legatura cu LOGO-ul ‡ Sirena din logo-ul Starbucks insa. este in realitate ceea ce este si in oglinda in care se priveste. prin urmare.

Rebranding si repozitionare .

. a ramane lideri in cafea. ‡ Chiar daca inainte de o cafea buna vrei sa iei o gustare rapida. ‡ Starbucks inseamna doar cafea. fara a fi nevoie de numele companiei si specificul scrise pe el pt. etc. market. sucuri si gustari. ‡ Refresh al brandului. ‡ Noua interpretare a logo-ului ofera libertatea si flexibilitatea de a gandi si dincolo de cafea. eliminate. ori acest lucru face ca celelalte produse sa intre in penumbra. dar fara a face greseli in calitate. iar numele companiei si specificul. ‡ Evolutie naturala a logo-ului. ‡ Sirena a fost eliberata din sfera neagra si isi propune sa seduca nu numai prin aroma cafelelor. capata noi dimensiuni. de cele mai multe ori aceasta este intr-un fast-food. dar si prin ceaiuri.‡ Ramane doar simbolul grafic.

Sigla Starbucks va fi pusa doar pe produse ambalate ce nu vor dilua calitatea de brand a companiei.Rebranding si repozitionare In vederea promovarii vor intra si ceaiurile. sucurile naturale. . prajiturile. accesoriile si cadourile sub brand propriu. sandvisurile.

in fuctie de produse. vom merge pe doua coordonate: ‡ date demografice ‡ date psihologice .Target ‡ Desi produsele Starbucks se adreseaza mai multor categorii de varsta. ‡ Pentru descrierea amanuntita a target-ului. campania de fata se adreseaza categoriei de varste intre 25-45 de ani.

evita aglomeratia si zgomotul in exces. Prefera locatiile comode.Target-ul campaniei ‡ Demografic Varsta 25-45 de ani Sex predominant masculin Stare civila: necasatorit Studii superioare (in special marketing. dar prefera totusi o alimentatie non-fast-food.) Mediul urban Venit peste salariul mediu pe economie. cu aer familiar. Un impatimit al dulciurilor. unde sa-si continue lucrul pe laptop. preferabil una apropiata de biroul unde lucreaza. In pauzele de masa prefera locurile linistite. Mananaca pe fuga. economie. ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Psihologic Obisnuieste sa bea cel putin o cafea pe zi Nu are timp de cele 3 mese principale ale zilei. IT. Este fidel unei singure cafenele. etc. ‡ ‡ . media. afaceri.

Inovatia?? .

Aplicatia software pt smartphones compatibila cu POS-urile din orice cafenea din lume .

direct din smartphone-ul personal catre POS-ul cafenelei. sau chiar un deficit de comunicare din cauza vorbirii a doua limbi diferite. ridicatul de la masa. . ‡ Aceasta aplicatie software permite customizarea bauturii preferate si lansarea comenzii.Inovatia ‡ Transmisie wireless a comenzii. evitand astfel statul la rand.

etc. la fiecare vizita in cafeneaua Starbucks vor primi informatiile dorite direct in homepage-ul din smartphone sau laptop.Inovatia 2 ‡ Crearea unui homepage. .). astfel incat. sport. politica. ‡ Clientii vor putea alege la prima conectare stirile din domeniul lor de interes(afaceri. dedicat exclusiv utilizatorilor conectati la Wi-fi-ul cafenelei Starbucks.

Mesaje cheie ‡ ³Putem arata calitatea Starbucks si prin alte produse. nu numai cafea!´ ‡ ³La Starbucks poti sa iei si o gustare consistenta inainte de cafea!´ ‡ Starbucks lanseaza o noua atitudine in procesul de comanda ± direct de pe smartphone/laptop. .

iar iesirile in oras se imputineaza considerabil dupa petrecerile si cheltuielile de sarbatori. deoarece agitatia se muta la locul de munca. vanzarile scad.Timing ‡ Campania se va desfasura in perioada 20 ianuarie ± 25 februarie 2010. ‡ Luna ianuarie este considerata o perioada ³moarta´ pentru toti comerciantii. dupa vacanta de sarbatori. intr-o perioada cand toata lumea se intoarce la serviciu. .

Buget ‡ Produse destinate degustarii pe durata campaniei.000 E ± crearea noului logo alocat o firma specializata in identitate de brand ‡ 30. ‡ 8.000 E .000 E ± implementarea noului design al sitului si a anumitor modificari de functionalitate aparute in urma redesignului alocat catre firma de web development .investitie in aplicatia software pentru smartphones si POS alocat catre o firma dezvoltatoare de aplicatii software pentru device-uri mobile ‡ 15.000 E ± redesignul websitului existent al companiei cu noile elemente grafice alocat catre agentia de publicitate (creatie) colaboratoare ‡ 20.

‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Avantaje Arome si gusturi variate Ceaiuri cu frunza intreaga Aluaturi frantuzesti Ingrediente internationale Gustari dietetice Accesorii pentru acasa Protejarea mediului Calitate superioara .Beneficii ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Experiente unice Stil de viata Atingeri fine Silueta intacta Momente de durata Responsabilitate sociala Rafinament vs.

Catch the point! ‡ ‡ V-a i prins? Femeile nu cump r doar un ampon. ci îi intereseaz ce ob in i ei de pe urma acestui fapt. ei cump r o atitudine cool i muzic portabil . Tinerii nu cump r un iPod. De aceea este împortant s facem distinc ia dintre avantajul unui produs i beneficiul lui. ele cump r un p r m t sos care atrage b rba ii. ‡ ‡ ‡ ‡ . Numai cei împ timi i dup o alimenta ie s n toas vor aprecia avantajul unor cereale integrale cu fructe uscate. aspectele care îl vizeaz direct pe el. în schimb beneficiul oferit de produs ± ³un p r str lucitor i puternic´ ± poate fi chiar motivul pentru care consumatorul va cere exact acel produs la magazin. Avantajul unui ampon de a avea ³un complex de vitamine i minerale´ nu va însemna aproape nimic pentru consumator. s oferim consumatorului beneficiile. Pe oameni nu-i intereseaz c magazinul t u împline lte 10 ani. pe când majoritatea consumatorilor va fi atras mai degrab de beneficiul oferit de produs: ob inerea unei siluete de invidiat.

BEST REGARDS.´ .Slogan ³BEST REGARDS.

‡ Organizat si redactat de Stan Claudia ‡ Anul II ‡ Grupa V ‡ CRP .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful