Kraf Perkhemahan

Konsep Perkhemahan

y Khemah . Tidak kira apa bentuk dan jenis tempat berlindungan itu.tempat perlindungan sementara yang selamat. y Khemah didirikan (dipasang) untuk membuat tempat kediaman sementara bagi berteduh daripada panas dan hujan. selesa dan mempunyai kemudahan asas yang minima.pengertian amnya adalah.

campuran plastik (nilon) dan sebagainya.Biasanya khemah dibuat daripada kain tebal. y Sekarang khemah yang dibuat daripada nilon lebih popular kerana ia ringan dan senang dibawa ke tempat perkhemahan y . kain layar.

Merupakan salah satu aktiviti kokurikulum di sekolah dan sering mendapat sambutan daripada pelajar yang menampilkan salah satu cara hidup sementara yang dilakukan diluar rumah. y Perkhemahan merupakan salah satu aktiviti yang menggabungkan dua aspek utama iaitu ketahanan diri dan kemahiran setiap anggota yang menyertainya y Perkhemahan .

y . anggota KRS dapat mempraktikkan segala kemahiran dan kecekapan yang telah dipelajari.Aktiviti ini dapat melatih anggota KRS menyelesaikan segala tugasan dengan penuh tanggungjawab. y Melalui perkhemahan.

Pengalaman ini tidak mungkin didapati di bilik darjah atau ketika di rumah. y Tujuan Perkhemahan .Terdapat banyak latihan dan pengalaman diperoleh semasa menghadiri sesuatu perkhemahan. y Pengalaman ini sangat berguna dan penting kepada belia yang sedang membesar untuk terus hidup dalam masyarakat yang lebih kompleks dan mencabar.

Banyak faedah yang diperoleh oleh remaja semasa menghadiri sesuatu perkhemahan diantaranya ialah: a) Berkhemah sebagai cara pendidikan . y .Merupakan salah satu kaedah menyalurkan pendidikan terarah yang disampaikan secara langsung dan tidak langsung dalam KRS dan unit beruniform yang lain.

.- - Sebagai contoh semasa menuju ke tempat perkhemahan. Keadaan ini dapat melatih peserta supaya percaya kepada diri sendiri dan berani menghadapi cabaran dan rintangan. Latihanlatihan ini dapat melatih mereka supaya kuat juga sihat fizikal. peserta terpaksa berjalan kaki. Kerap kali mereka terpaksa merentas bukit-bukau. berbasikal dan sebagainya. dan sungai. jasmani dan mental.

Ini dapat kita lihat di dalam perkhemahan di mana. . setiap peserta dipertanggungjwabkan menguruskan kesemua kegiatan hariannya tanpa bantuan daripada sesiapa pun contohnya. menjaga keselamatan diri dan sebagainya. memasak.Melahirkan belia yang serba boleh bukan sahaja terbatas pada bidang akademik semata-mata. membasuh pakaian..

Terutamanya mereka yang tinggal di bandar yang kurang terdedah dengan persekitaran alam semulajadi dan kawasan desa. .Perkhemahan dapat menambahkan pengetahuan belia..

Nya dan juga menimbulkan rasa betapa kerdilnya kita didepan-Nya yang Maha Esa.b) Berkhemah sebagai cara ibadat .Aktiviti berkhemah merupakan satu cara pendidikan untuk menyedarkan kita tentang kebesaran dan kekuasaan Tuhan dengan melihat alam ciptaanNya yang terbentang luas saujana mata memandang. sekaligus mewujudkan rasa keinsafan kepada . .

.c) Perkhemahan Untuk Orientasi Sosial . Semangat bekerjasama ini sangat penting dan perlu dipupuk serta ditanam bagi membentuk satu masyarakat yang kukuh dan penuh berdisiplin. setiap peserta terpaksa menyelesaikan sendiri semua masalah yang berbangkit dengan bantuan kawan-kawannya. bantu membantu di antara satu sama lain dalam semua kerja dan aktiviti mengikut sistem parol. Sehubungan dengan itu setiap peserta seharusnya bekerjasama.Di perkhemahan.

Mereka dapat mengalih suasana dari bilik darjah dan rumah kepada suasana yang lebih luas dan terbuka lapang serta bebas daripada segala halangan dan masalah proses pembelajaran secara formal.d) Berkhemah Untuk Rekreasi . Jiwa pelajar akan menjadi tenteram dan terhibur apabila menghadiri sesuatu perkhemahan.Mereka dapat menenangkan fikiran untuk mengingati dan menghafal bukubuku pelajaran. .Peserta yang menyertai sesuatu perkhemahan akan merasa seronok. .

e) Berkhemah Untuk Menghargai Alam Semulajadi dan MencariKetenangan . . sesuatu yang nampak tidak bernilai pada mulanya akan nampak semakin berharga apabila kita semakin hampir kehilangannya .Mungkin juga sebagai satu pengajaran sebelum segala keindahan khazanah alam luput dan hilang bersama-sama tamadun manusia yang tidak henti-henti membinasakannya. Sudah menjadi lumrah.Berkhemah kini bukan sahaja menjadi kegiatan riadah dan sukan yang diminati oleh berjuta-juta manusia tetapi juga ia didorong oleh naluri dan perasaan sayang serta kesediaan untuk melindungi alam sekitar semula jadi yang penuh dengan keindahan dan keajaiban.

jasmani dan rohani.i. Memantapkan jati diri rakyat Malaysia khususnya belia-belia melalui pengalaman (Experiential Learning) dan pengembaraan ke arah menyumbangkan kepada pembangunan negara yang mempunyai warganegara yang lengkap dari segi intelek. emosi. Objektif dan Rasional dan Matlamat Perkhemahan .

Membentuk dan memupuk peribadi yang mantap melalui latihan pengalaman dan pengembaraan untuk meningkatkan serta menonjolkan sifat atau tingkah laku yang baik seperti sifat berdikari. kepintaran. kepimpinan dan keupayaan bekerja secara berpasukan. . berdisiplin.ii. tekad untuk berjaya. bertanggungjawab.

khususnya kepada para belia sebagai penyumbang kepada masyarakat supaya dapat memainkan peranan sebagai ahli yang berguna dalam masyarakat yang dinamik. Untuk memupuk nilai-nilai individu.iii. .

y y y y y y Nilai-nilai yang hendak dipupuk melalui aktiviti perkhemahan ialah: Kepintaran. berdikari dan semangat keusahawanan. Disiplin. . Sifat positif terhadap kesihatan mental dan fizikal. dan tekad untuk berjaya. sifat bertanggungjawab. Kesedaran dan keyakinan diri yang lebih tinggi. Sikap penyayang bertimbang rasa sesama manusia. Interaksi kumpulan dan antara individu serta kepimpinan yang meningkatkan keupayaan untuk bekerja secara berpasukan.

Terima kasih .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful