PENDIDIKAN ISLAM TAHUN 5

Set Induksi Langkah 1 Langkah 2 Langkah 3 Langkah 4

Langkah 5

GAMBAR APAKAH INI ?

CARTA ALIRAN PERISTIWA ISRAK MIKRAJ

SIDRATUL MUNTAHA

LANGIT 1 - 7

MEKAH

MIKRAJ

TEMPAT PERSINGGAHAN
ISRAK PALESTIN

GAMBARAN

PENGERTIAN ISRAK
Nabi Muhammad s.a.w diperjalankan daripada Masjidil Haram ( Mekah ) ke Masjidil Aqsa ( Palestin )

a.w diperjalankan dari Masjidil Aqsa ( Palestin ) ke Sidratul Muntaha .PENGERTIAN MIKRAJ Nabi Muhammad s.

TARIKH BERLAKU Berlaku pada malam Isnin 27 Rejab Tahun ke 11 kerasulan. bersamaan 621M ( 52 tahun). Kira-kira ½ tahun sebelum hijrah ke Madinah .

(Tahun Dukacita). Menerima perintah solat. Memaparkan kekuasaan Allah. .MENGAPA BERLAKU?     Mukjizat Rasul. Menghiburkan hati yang duka.

Ditutup dan dicop kenabian pada belikatnya. IKTIBAR : Buang sifat buruk dari hati kita. .PERISTIWA SEBELUM ISRAK Menurut Imam Bukhari : Nabi tidur bersama Hamzah dan Jaafar. hikmah dan iman. Dibedah. Didatangi malaikat Jibril & Mikail Mengangkat nabi ke telaga zam zam. dibersihkan hati dan dimasukkan ilmu.

Isra¶ ayat 1 yang bermaksud: ³Maha Suci Allah yang telah memperjalankan hambaNya pada malam hari dari Masjidil Haram ke Masjidil Aqsa yang Kami berkati sekelilingnya untuk Kami perlihatkan tanda-tanda (kebesaran) Kami.BUKTI AL QURAN Surah Al. Sesungguhnya Dialah yang Maha Mendengar dan Maha Melihat.´ .

KENDERAAN INI KE ? .

ATAU INI ? .

ATAU INI ? .

ATAU INI ? .

ISRAK MIKRAJ Hening malam gelap yang membungkus Desir angin tiada kedengaran Gemuruh suara memanggil Membangunkan Rasul dari tidurnya Jibril berwajah putih berseri Bersayap bergemerlapan Dari Mekah ke Sidratul Muntaha Buraq menawan tujuh lapisan Membelah langit Tabir akhirat disingkapkan Membenarkan apa yang diwahyukan Dosa pahala dijelaskan Dipamerkan tiap pembalasan Dipertemukan dengan nabi-nabi Diperlihatkan ragam malaikat Dipertahankan hari kebangkitan Diwajibkan lima waktu sembahyang Israk Mikraj yang amat panjang Disingkatkan menjadi semalaman Langit perak bertatahkan bintang Sukarnya untuk dipercaya Bergantungan rantai-rantai Hanya keimanan yang keemasan Tiada iblis dan juga syaitan membenarkannya Dapat mendengarkan rahsia Nya Tuhan .

(Tidak bertangguh-tangguh). .KENDERAAN YANG DI NAIKI SEBENARNYA BURAQ´ Binatang di Syurga yang luar biasa. Perjalanan ke alam akhirat Memerlukan kenderaan iaitu amal soleh. IKTIBAR : Kenderaan yang sempurna. Kenderaan cepat = Membuat kerja cepat.

2. Madyan.PERSINGGAHAN Kota Yathrib (Madinah). Baitul Muqaddis 1. Baitullaham 5. 4. Bukit Tursinah. . 3.

Solat sunat bila masuk ke Masjid. IKTIBAR:1. . Banyakkan solat sunat bagi mencari keredhaan Ilahi. 2.PERISTIWA ISRAK Di semua tempat disuruh solat sunat oleh Jibril.

7. Manusia makan duri daripada bara api. 5.Manusia memecah kepalanya dengan batu. . Petani bercucuk tanam dan memungut hasil segera tanpa henti. 2. 3. Manusia berenang dalam lautan darah dan dibaling dengan batu. Manusia makan daging busuk.GAMBARAN YANG DIPERLIHATKAN 1. Bau wangi kubur tukang sikat rambut anak Firaun (Masyitah) dan anaknya. 4. 6. Jin Ifrit membawa obor api mengejar nabi untuk menghalang perjalanannya.

SAMBUNGAN« 8. Orang tua menghalang di tengah jalan. 13. . Mencakar muka dan dada dengan kuku tembaga.Tidak mampu memikul tetapi terus menambah pikulan 9. Menggunting lidah menggunakan gunting api neraka dan bercantum semula. 14. 10. 11. Panggilan wanita cantik yang penuh perhiasan ditubuhnya. Lembu besar keluar dari lubang sempit dan mahu masuk semula 12. Panggilan perempuan yang terlalu tua.

Langit 5 .s.Bertemu Allah . 3. 4. Langit 2 ± Bertemu Nabi Isa dan Yahya.s.Bertemu Nabi Ibrahim a. 6. 8. Sidratul Muntaha . Langit 6 . Langit 7 . Langit 3 ± Bertemu Nabi Yusuf a.s.s. Langit 4 ± Bertemu Nabi Idris a. 2. 5.s.Bertemu Nabi Harun a. Langit 1 ± Bertemu Nabi Adam a.PERISTIWA MIKRAJ 1.Bertemu Nabi Musa a. 7. Menemui para Anbia dan malaikat penjaga langit yang mendoakan untuknya. 9.s.

Jujur dan amanah Rasulullah rasul paling mulia Mengakui kebesaran Allah PENGAJARAN Menjauhi perkara mungkar dan maksiat Wajib menunaikan solat Banyakkan amal kebajikan .

.KESIMPULAN Peristiwa ini suatu kenyataan yang mesti diterima kebenarannya oleh orang yang beriman sebagai cara menghisab diri ketika menjalani kehidupan.

Seksyen 4. Soalan Objektif Tugasan Kumpulan . 40604 Shah Alam.JABATAN PELAJARAN SELANGOR Jalan Jambu Bol 4/3E.

com www.com .Soalan 1 Soalan 2 Soalan 3 Soalan 4 Anda boleh melayari web ini untuk membantu anda menjawab soalan di atas www.fortune city.geocities.

A.SOALAN 1 ‡ ISRAK BERMAKSUD NABI MUHAMMAD S. ‡ BERJALAN DARI MEKAH KE MADINAH ‡ BERJALAN DARI MADINAH KE MEKAH ‡ DIPERJALANKAN DARI MASJIDIL HARAM KE MASJIDIL AQSA ‡ DIPERJALANKAN DARI MASJIDIL AQSA KE MASJIDIL HARAM .W«««««.

SOALAN 2 ‡ MIKRAJ BERMAKSUD NABI MUHAMMAD S.A.W«««««. ‡BERJALAN DARI MEKAH KE SIDRATUL MUNTAHA ‡BERJALAN DARI MADINAH KE SIDRATUL MUNTAHA ‡DIPERJALANKAN DARI MEKAH KE SIDRATUL MUNTAHA ‡DIPERJALANKAN DARI PALESTIN SIDRATUL MUNTAHA .

A.W DIMIKRAJKAN DENGAN MENAIKI«.SOALAN 3 ‡ NABI MUHAMMAD S. ‡ BURAQ ‡ LORI BIG FOOT ‡ KAPAL TERBANG ‡ KAPAL ANGKASA .

‡ ZAKAT ‡ SOLAT ‡ MUAMALAH ‡ MUNAKAHAT .T.W DIMIKRAJKAN UNTUK MENERIMA PERINTAH «««««« DARIPADA ALLAH S.W.A.SOALAN 4 ‡ NABI MUHAMMAD S.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Jelaskan tafsiran setiap peristiwa yang telah dilalui. . Setiap kumpulan dikehendaki memilih lima gambaran semasa Rasulullah s.a.w Israk dan Mikraj.TUGASAN KUMPULAN 1.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful