PERBANDINGAN KARYA CATAN DALAM PELBAGAI BUDAYA

Definisi Catan
Proses melukis dengan menggunakan bahan pewarna atau cat yang di sapu ke atas sesuatu permukaan. Komponen alat dan media yang digunakan ialah cat seperti cat air, cat minyak dan cat arkrilik.Kanvas, kertas, air, minyak linseed, turpentin dan sebagainya.Berus,pisau lukis dan sebagainya.

Catan Malaysia

.rangka yang menyatukan bahagian-bahagian dalam catan iaitu : Super .Prinsip-prinsip Menganalisa Catan ‡ Bentuk . ‡ Ditonjolkan melalui warna.garisan yang menonjol Sub .cara seniman menpernyatakan dirinya secara abstrak atau non-abstrak dan ada bentuk representional serta realistik.garisan kecil yang bersatu. ‡ Struktur .

‡ Warna . ‡ Komposisi .daerah sasaran statik atau non-statik yang menangkap mata.‡ Imbangan . . untuk memastikan ada pusat untuk dihayati. ‡ Tema .2 jenis iaitu warna panas dan warna sejuk.imbangan secara visual menstabilkan kedudukan catan.hal benda yang dinyatakan seniman.

Contoh Catan Malaysia .

CATAN BARAT Catan Barat .

‡ Media yang digunakan dalah seperti mozek dan fresko. ‡ Pada kurun ke-19 dan 20.Sejarah Seni Catan Barat ‡ Sejarah catan bermula pada zaman Yunani Purba. tempera dan fresko. ‡ Zaman Renaissance pada kurun ke-17 merupakan zaman kemuncak seni lukis di Eropah sehingga ke abad ke-18. Media yang digunakan ialah seperti cat minyak. . ‡ Pada masa itu aktiviti catan hanya menggambarkan kisah-kisah keagamaan. air. muncul beberapa aliran baru yang menentang pemikiran tradisi.

Aliran-aliran Seni Catan Di Barat  Klasik  Barroque Romanticisme Impressionisme Post-Impressionisme Ekspressionisme Kubisme Surelisme Seni Pop .

Gaya karya dihasilkan seperti gaya gothik. Sumber : Art Fundamental (third edition) .Karya Aliran Seni Catan Barat Catan Eugene Delacroix Karya ini telah dihasilkan pada aliran Romantisme. Berjudul Liberty Leading the People (1830).

‡Mempunyai garis-garis kasar dan warna yang terang. ‡Mencipta bentuk dan suasana yang dilihat.Karya Van Gogh ‡Karya ini dihasilkan pada Kurun ke-19. ‡Menggunakan teknik oil on canvas ‡Sumber : Art Fundamental . ‡Berjudul : Bedroom. ‡Aliran Impressionisme.

Aliran Klasik Leonardo Da Vinci Michalengelo .

‡Figura sebagai pemusatan tumpuan karya. ‡Karya-karya mendapat perhatian daripada golongan bangsawan. ‡Hal benda yang dipaparkan banyak berkisar orang-orang bangsawan dan . ‡Menggunakan perspektif.ruang dan unsur seni. ‡Penumpuan kepada kadar banding dan anatomi.‡‡ Aliran ini lahir pada zaman Renaissance iaitu zaman kelahiran semula.

Aliran Romantisme Eugene Delacroix .

kejatuhan gereja dan pemerintahan beraja. ‡ Mesej karya tertumpu kepada kedamaian . ‡ Karya aliran ini adalah lebih kepada gambaran sesuatu keadaan yang berlaku pada zaman itu.kezaliman yang berlaku pada zaman itu.‡ Istilah Romanticism telah wujud pada pertengahan abad ke-18.suram dam kelam ‡ Warna itu menggambarkan kesengsaraan. ‡ Warna yang digunakan ialah warna yang kusam.kecintaan ‡ Hal benda karya tertumpu kepada ekspresi muka dan aktiviti figura ‡ Gaya karya masih terpengaruh dengan gaya gotik iaitu gaya zaman klasik ‡ Penggunaan garisan luar yang terang. ‡ Tema karya tertumpu kepada kisah kesengsaraan. .keharmonian .

Aliran Barroque REMBRANDT VAN RIJN .

‡‡Zaman ini dikenali sebagai zaman renaissance tinggi. ‡Barroque membawa maksud mutiara yang tidak sempurna tetapi indah. ‡Karya menumpukan kepada komposisi,aksi,warna dan cahaya. ‡Latar belakang karya berwarna gelap ‡Karya tertumpu kepada objek

Aliran Impressionism

CLAUDE MONET

‡‡Aliran muncul pada abad ke-19. ‡Menumpukan kaedah konsep cahaya dan kesan objek yang dilihat. ‡Warna tidak dicampur dengan hitam dan putih dan terus dipalit pada kanvas. ‡Warna bertindih-tindih. ‡Tidak melukis secara detail ‡ Mementingkan keserasian warna,cahaya serta watak-watak alam. ‡Mengutamakan suasana yang dilihat contohnya seperti pagi, petang ,malam ‡Aliran ini condong kepada aliran naturalisme. ‡Palitan warna spontan tentang apa yang dilihat.

Aliran Post-impressionisme GEORGE SEURAT PAUL CEZANNE .

‡ perspektif. bentuk dan warna adalah yang baru dan tidak mengikut orang lain.‡ Realiti itu sentiasa baru dan tegas ‡ bukan meniru bentuk tetapi mencipta bentuk. ‡ melukis sebagai pernyataan dan simbol diri. ‡ melukis imej-imej yang mempunyai struktur dan logik untuk mencapai kesatuan antara isi yang berkait rapat. . ‡ bukan meniru kehidupan tetapi mencari kesamaan di dalam kehidupan. ‡ warna terang dan gelap adalah pancaran dari gerak hati spontan pelukis.

Aliran Kubisme PABLO PICASSO MARCEL DUCHAMP .

‡ Menganggap seni sebagai satu konsep ke arah penciptaan dan menolak peniruan. ‡ Penggunaan bentuk-bentuk dan satah geometri ‡ Seperti pecahan kaca dan menimbulkan kesan lutsinar. ‡ Cuba menyelesaikan masalah 3 dimensi dalam 2 dimensi. ‡ Warna yang bertenaga .‡‡Menolak tradisi catan yang mementingkan objek realiti.

Aliran Ekpresionisme WASSILY KANDINSKY JACKSON POLLOCK .

‡ Penggunaan warna yang dramatik ‡ Tidak ada imej yang jelas.‡‡Menolak ciri-ciri tradisi klasik ‡ Seni adalah manifestasi perasaan dan keresahan emosi pelukis. ‡ Menolak peniruan alam dan menyingkir subjek dan objek. . ‡ Kesan berus yang kasar dan kadangkala tidak menggunakan berus.

. ‡ Menyeramkan. sunyi dan tidak logik.Aliran Surelisme SALVADOR DALI ‡‡Tumpuan bukan kepada ekspresi sedar pelukis tetapi kepada ekspresi bawah sedar minda pelukis. ‡ Terpengaruh dengan idea ahli falsafah Sigmund Frued ‡ Paparan Imej-imej bawah sedar dan alam khayalan. ‡ Warna-warna gelap digunakan untuk menimbulkan sekan misteri ‡ Objek diletakkan pada tempat yang tidak sesuai dan dicantum-cantum.

Aliran Seni Pop .

imej dan kaedah bersifat semasa dan populariti ‡ Lebih mirip kepada karya pengiklanan dan pengguna ‡ Pelukis seni pop terkenal dengan panggilan New Realist ‡ Warna yang terang pada permukaan yang berbidang yang besar. . ‡ Tema. ‡ Konsep moden yang mirip kepada kesesuaian zaman sains dan teknologi.‡ Berasaskan kepada persekiran dan kebudayaan popular yang mempengaruhi kotaraya New York dan London. teknik.

Catan Islam .

‡ Tiada yang kekal melainkan Allah. ‡ Ciptaan berbentuk kebendaan bersifat sementara yang paling tidak kekal. . ‡ Ciptaan manusia bersifat sementara. ‡ Jadi seni islam berupa ciptaan yang dapat mendekatkan mendekatkan hamba dengan Tuhannya.‡ Seni Islam berlandaskan kepada ketuhanan -³Tiada lain Tuhan melainkan Allah´. ‡ Aktiviti kesenian harus mempunyai ikatan dan pertalian dengan Al-Tawhid.

Prinsip Seni Islam ‡ At-tauhid ( devine unity ) tiada yang kekal melainkan Allah Hakikat bahawa Allah tak mungkin dapat ditanggap melalui daya fikir dan daya lhat manusia adalah realiti sebenar. ‡ Anikonism Menjauhkan lambang / simbol perantaraan antara manusia dan Tuhan. Menghalang terjemahan sifat wujudnya Allah. .

asas Simbol mutlak.‡ Ruang kosong ( void ) Bayangan palsu objek (illusory) Kewujudan objek-objek sebagai manifestasi kuasa Allah. senireka Oleh iu seni dalam islam adalah suatu simbol positif yang menyeluruh dan harmoni menyatakan kebenaran. . Simbol positif.

Karya Seni Islam ‡ Seni Khat : menekankan perlunya keseimbangan pola negatif dengan pola positif. Objek manusia tidak dijadikan bahan subjek kerana insan kamil tidak menampilkan dirinya kepada Tuhan secara tampak. . ‡ Arabesque : Pengulangan terhadap pergerakan dan pengulangan serta keseimbangan objekobjek. Menolak bentuk-bentuk konkrit yang melamabangkan ketuhanan.

Contoh Catan Islam: .

.

Catan India .

‡ Lukisan di Gua Ajanta. . iaitu pada tahun 132 sebelum Masehi. India dianggap sebagai lukisan pertama dan terbaik di India dalam abad pertama. lukisan Saddanta Jakata pula dianggap paling terkemuka.‡ Kesenian India bermula dari Dinasti Maurya. ‡ Di peringkat awal. ‡ Pada abad kedua. kesenian India berasaskan kepada agama.

Contoh gambar yang berasaskan agama: .

‡ Motif utama yang digambarkan ialah mengenai kehidupan manusia seperti sebuah cerita yang menggambarkan tentang percintaan dan pemburuan. serta kombinasi antara imej manusia dengan tumbuhan. ‡ Lukisan yang dipersembahkan atas kertas dan daun-daun. mula dilakukan dalam abad ke-12 dan berkembang sehingga abad ke-16. .

berikutan kedatangan Islam dan pengaruh seni Barat. . ‡ Terdapat persamaan ciri seni lukis India dengan ciri-ciri seni lukis Persia yang menggabungkan imej manusia dan corak-corak.‡ Terdapat ciri-ciri seni Byzantine dan seni Islam dalam senu lukis India pada abad ke-16.

Contoh catan India : .

Catan China .

Lukisan dan lukisan minyak China adalah µminimalis abstrak¶. kesenian cina yang awal sekali ditemui pada akhir zaman batu.Seni Cina ‡ Menurut ahli sejarah. dengan menggunakan gambar sederhana untuk mewakili kehidupan nyata. . ‡ Lukisan China. Seiring dengan keyakinan Buddha. lukisan minyak China:  Sebuah Lukisan China tidak memperbanyak salinan alam namun menangkap emosi untuk menangkap nuansa dan irama alam. lukisan minyak China menekankan semangat yang tinggi dan keharmonian batin.

‡ Kebanyakan catan mengambarkan keindahan panorama alam semula jadi.Catan Cina ‡ Motif yang digunakan agak terbatas jika dibandingkan dengan catan Barat. . ‡ Catan yang dihasilkan mempunyai falsafah dan sajak yang menyampaikan perasaan hati pengkarya.

.Strukur Catan Lanskap China ‡ Mendapat tempat yang istimewa dalam seni catan China. ‡ Sejarah catan China berkembang dengan pesat dalam zaman Dinasti Sung. ‡ Catan lanskap China (Shan Shui) : gunung dan air.

air. aam jantan. lembah.Ciri-ciri Catan Lanskap China ‡ Tidak meniru alam secara realistik tetapi tertumpu kepada ekspresi yang membawa pengertian terhadap keseluruhan catan. . bunga. kuda hitam. ‡ Yang = kabus. ‡ Yin = gunung. ‡ Konsep Yin dan Yang menjadi teras (keseimbangan kekuatan dan kelemahan). awan. ‡ Seorang artis harus dapat berinteraksi dengan alam secara harmoni dan terjemah falsafahnya melalui catan.

Hukum Catan China ‡ Monokrom = penggunaan cat air dengan ton warna yang terhad bagi mendapatkan impak mendalam. ‡ Lakaran = pembentukan awal sesuatu gambaran ‡ Kesesuaian lukisan dengan objek = walaupun lukisan tak sama dengan objek . ‡ Struktur dan sapuan berus = sapuan awal beri pengertian. dibuat secara spontan dan simbol alam semulajadi. ‡ Ton dan suasana = ³Chi Yun Sheng Tung´ ton yang memberi suasana yang ghairah dan dinamik. ‡ Komposisi = pentingkan rangkaian ruang berasaskan garisan tegak dan mendatar.

Lukisan China atas sutera.Contoh Catan China Lukisan China = Burung Ajaib. .

dan aliran tenang membina visi ketenangan dan keabadian. penggunaan warna. pergunungan tersembunyi dalam kabut.5 Tinta dan warna di atas kertas. Di sini kita dapati lanskap dengan jarak berkabut.My Heart Mountain Liang Yan Saiz : 26 x 24. perasaan hasil karya Yan Liang menyerupai karya dari beberapa seniman Qing (1644-1911) yang menyokong kaedah tradisional China dari segi lukisan dan teknik. dipasang di satin Subjek. Nelayan kesepian di latar depan. gaya. .

5 Jenis : cat air China Medium : dakwat dan kertas. sehingga mengubah karya menjadi lanskap yang menggugah.Gunung dan sungai Karya : Wu Chang An. teknik di mana lukisan dan warna ditambah selepas dakwat dipercik secara rawak di atas kertas. Beberapa karyakaryanya menggambarkan teknik µmemercikkan dakwat¶. . Saiz : 19 x 20. Wu Changan adalah profesor seni yang telah bersara. Dia mengajar lukisan China selama 25 tahun.

Antara karya catan China: .

Catan Jepun .

‡ Menggunakan teknik kespontanan berus. ‡ Lebih mengutamakan ruang.‡ Terpengaruh dengan gaya catan Barat iaitu menggunakan teknik yang jelas (bold). . ‡ Memperincikan alam semulajadi seperti ‡ haiwan & tumbuh-tumbuhan. ‡ Garisan terkawal tapi bermakna.

Sejarah Catan Jepun ‡ Selama tempoh Muromachi (1338-1573). ‡ Seniman Jepun tidak meniru gaya China secara langsung. Jepun dibuka untuk menjalinkan dan meningkatkan hubungan perdagangan dengan China dan catan China mula mendapat tempat dan menjadi perhiasan di dalam rumah-rumah bangsawan kaya Jepun. dan mula menghasilkan sendiri gaya seni China tersebut. Para bangsawan mula tertarik terhadap catan China. mereka mencampurkan karya .

‡ Selama tempoh pemerintahan Edo (16031867). . gaya tradisional lukisan pemandangan dikembangkan.‡ Secara umum. dan boleh dijadikan satu bentuk penceritaan. ‡ Dalam tempoh pemerintahan seterusnya iaitu Momoyama (1573-1603). lukisan Jepun dalam tempoh pemerintahan Muromachi merangkumi penek anan terhadap ruang. yang sering dihasilkan pada skrin (lukisan besar) yang memenuhi setiap bilik di negara itu. gaya lukisan yang baru telah muncul di mana seluruh bahagian dicat dengan berlatarbelakangkan daun emas. menghasilkan kesan seperti konsep keagamaan pada Abad Pertengahan Barat.

Walaubagaimanapun ia masih belum jelas. di samping nilai estetika kuno yang merangkumi setiap karya. ‡ Mungkin orang ramai tertarik pada unsur ruang yang terdapat dalam sesebuah karya lukisan Jepun. gaya Ukiyo-e yang mengasas percetakan woodblock(bongkah kayu) mulai muncul. Gaya ini merupakan gaya yang berlainan dari seni Jepun kebiasaannya. atau pengolahannya yang halus.‡ Selama jangka waktu pemerintahan Edo juga. Apa yang pasti lukisan Jepun adalah unik . di mana woodblock yang dicetak adalah senang untuk dihasilkan. Hal ini menyebabkan keluarga kelas pertengahan juga mampu untuk memiliki salinan dari karya seni woodblock yang terkenal.

‡ Kespontanan sapuan berus terbentuk menerusi bantuan media yang bersifat basah serta cair.Catan Landskap ‡ Menumpukan kesan alunan serta pergerakan sapuan berusnya. ‡ Kespontanan sapuan berus juga dapat dikaitkan dengan seni kaligrafi. .

Kaigetsudo Anchi. Katsushika Hokusai. 1820's Courtesan Standing with Raised Left Hand.Contoh Catan Jepun The Hollow of the Deep Sea Wave off Kanagawa. . 1715.

HARMONIOUS. Yosa Buson (1716 . 'Three Women Playing Musical Instruments' is at the Asian Art Museum of San Francisco until May.1783) .

Dimensions: 38" X 29 1/2" .³Koi´.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful