KONSEP KENEGARAAN

Ciri-ciri Ciri-

sebuah negara:negara: 

Mempunyai

rakyat Berdaulat dan merdeka Mempunyai wilayah dan Bersempadan Ada Sistem Pemerintahan Diiktiraf oleh masyarakat antarabangsa(PBB)

Malaysia Sebagai Sebuah Negara
Malaysia mempunyai kesemua ciri2 . Nyatakan sempadan Malaysia. Penduduk apa yg berbeza? Sistem Pemerintahan jenis apa? Hubungan dengan negara2 lain Tambahan Perlembagaan, Agama rasmi, ideologi Kebangsaan & B.Keb Simbol negara bendera dan lagu Kebang. 

BentukBentuk-Bentuk Negara: Monarki, Republik, Demokrasi dan Autokrasi Negara: Terdapat 3 jenis kerajaan:kerajaan:a. Kerajaan yang ditentukan oleh orang ramai b. Kerajaan yang ditentukan oleh seorang c. Kerajaan yang ditentukan oleh beberapa orang

Demokrasi Ciri-ciri:Ciri-ciri:i. ii. iii. iv. v.

Liberal: lebih dpd satu parti politik bertanding Pilihanraya umum dan rakyat menentukan kerajaan mana memerintah Kumpulsn pendesak dan berkepentingan bergiat dlm politik Kekebsan bersuara, mengkritik kerajaan dan menubuh persatuan terdapat pengasingan kuasa

Demokrasi Berpresiden:Berpresiden: i. ii. iii. iv. Demokrasi 1. ii. iii. iv. Presiden jalan tugas pentadbiran dan simbolik Presiden dipilih secara langsung oleh rakyat Tidak boleh disingkir oleh Majlis perwakilan atau dewan Perundangan President tidak memilih jemaah menterinya daripada dewan perundangan berparlimen: Perdana menteri jalankantugas pentadbiran dan Agong tugas simbolik PM dipilih rakyat secara tak langsung PM boleh dipecat- undi tak percaya dipecatPM lantik menteri dapd DUN dan Dewan Negara.

Berikan contoh atau huraian. Apakah yang dikatakan perlembagaan menurut RN Gilchrist? Mengapa perlu ada perlembagaan? Terdapat beberapa jenis perlembagaanperlembagaan. .bertulis atau tidak.Latihan 1. 2. 3. mudah/susah dipinda dan sistem kerajaan yang diamalkan.

.jawab rakyat.Jawapan 1. kuasa dan prinsip2 umum. hak asasi dan t. Jamin kestabilan politik.Kump. undang2 samada bertulis atau tidak bertulisyg menentukan organisasi kerajaan. 2. peraturan. pemerintahan adil & elak penyalahgunaan kuasa pemerintah.

2.Contoh2 1. Rusia dan Britain mudah dipinda Australia pinda 2/3 majlis parlimen dan lulus oleh rakyat melalui referendum. Zealand. Denmark dan Swiizerland kukuh sukar dipinda. N. AS. Malaysia hanya perlu 2/3 DR/DN . Perlembagaan Australia. 3.

3 badan yang penting iaitu Perundangan. Merujuk kepada fungsi2 yg terlibat dalam pengurusan sebuah negara. eksekutif dan kehakiman. Apakah fungsi setiap badan tersebut? Perundangan EksekutifEksekutifKehakiman - .Kerajaan  1.

BentukBentuk-Bentuk Kerajaan sesebuah Negara: Negara: Monarki. Kerajaan yang ditentukan oleh seorang c. Kerajaan yang ditentukan oleh beberapa orang . Demokrasi dan Autokrasi Terdapat 3 jenis kerajaan:kerajaan:a. Kerajaan yang ditentukan oleh orang ramai b. Republik.

Pilihanraya umum dan rakyat menentukan kerajaan mana memerintah iii. Kekebsan bersuara. mengkritik kerajaan dan menubuh persatuan v.Demokrasi Liberal: Ciri-ciri:Ciri-ciri:i. lebih dpd satu parti politik bertanding ii. Kumpulsn pendesak dan berkepentingan bergiat dlm politik iv. terdapat pengasingan kuasa .

Presiden dipilih secara langsung oleh rakyat iii.Demokrasi Berpresiden:Berpresiden: CiriCiri-ciri i. Tidak boleh disingkir oleh Majlis perwakilan atau dewan Perundangan iv. Presiden jalan tugas pentadbiran dan simbolik ii. President tidak memilih jemaah menterinya daripada dewan perundangan .

Perdana menteri jalankantugas pentadbiran dan Agong tugas simbolik ii. . PM boleh dipecat. PM lantik menteri dapd DUN dan Dewan Negara. PM dipilih rakyat secara tak langsung iii.undi tak percaya dipecativ.Demokrasi berparlimen 1.

Sistem Kerajaan    b. Terdapat badan perundangan. . c. Ii. i. Badan eksekutif dan badan kehakiman yang bebas.. Pembahagian kuasa antara pusat dan negeri dalam hal membuat undang2 Pembahahagian kuasa anata pusat dan negeri dalam pentadbiran c. Iii Persekutuan Konfederasi Kesatuan Konsep Pengasingan kuasa(Montresquieu): 3 aspek:aspek:a.

Pusat punya banyak kuasa ii.Cara Pembahagian Kuasa Persekutuan dan negeri Sistem Sistem Kesatuan Sistem Konfederasi Persekutuan i.Negeri diberi kuasa perundangan iiiKuasa pentadbiran tidak dimanopoli oleh pusat Pusat punya kuasa perundangan mutlak Tidak terdapat DUN Kuasa Pusat Terhad Negeri punya kuasa autonomi Negeri2 bergabung dlm perkara tertentu Negeri dianggap unit kecil(KT) .

Pelihara cara hidup demokratrik Kurangkan pengangguran antr kaum Bantu atasi persengketaan kaum Menjana cara hidup liberal .   Latihan: Pilih pernyataan yang tidak betul mengenai Rukunegara.Tamat 1.

Komunis III. Sosialis Hak pemerintahan: L. .2. Milik negarakan eko & sosial M. Jenis kerajaan I. Milik negarakan seluruh kekayaan atas nama kesejahteraan R N. Kerajaan terdiri dpd gol elit Padankan Jenis kerajaan dan hak Pemerintah. Autokrasi II.

  4.  Konsep utama sebuah negara mempunyai sempadan Amal sis. Pemerintahan demokrasi Penduduk tetap Raja yang berdaulat Kuasa kerajaan dibahagi KP dan KN Pernyataan di atas merujuk kepada negara persatuan Persekutuan Konfederasi Autokrasi .3.

5. Persamaan hak Pemerintahan oleh parti menang PLraya Melindungi golongan minoriti Konfederasi B. A. Persekutuan 6. C. Demokrasi Monarki D. Cita2 rukunegara Bina masyarakat progresif Galak pengamalan agama sepenuhnya Cipta masyarakat yang adil Jamin cara hidup anovatif terhadap budaya .

Demokrasi * C.5. Cita2 rukunegara i. Galak pengamalan agama sepenuhnya iii. Konfederasi B. Persamaan hak Pemerintahan oleh parti menang PLraya Melindungi golongan minoriti A.Jamin cara hidup anovatif terhadap budaya I dan III . Cipta masyarakat yang adil iv. Monarki D. Bina masyarakat progresif ii. Persekutuan 6.

kesatuan sekerja dan agensi kerajaan Pentadbiran awam wujud dlm persekitaran yg bersifat politik. intitusi pend.. . Dianggap cabang ke 4 kerajaan Pentadbiran wujud dlm firma swasta. Mengawal ketenteraman dan majukan kedudukan sosioekonomi rakyat.Pentadbiran Awam   Didifinisikan kerjasama manusia untuk mencapai objektif2 tertentu.

kuasa. penjara dll Tujuan utk caapai objk organisasi dan tentukan tugas dan bid.( Carta organisasi) . jawab rangka utk jalankan ak. hospital. Orga. kuasa StrukturStruktur-meliputi unsur2 fungsi.Konsep Organisasi dan Struktur  OrganisasiOrganisasi-unit sosial yg dibentuk utk mencapai objektif tertentu. Contoh: sekolah. penyelarasan. kawalan dan tang.

Birokrasi 1. Ciri-ciri:Ciri-ciri:Pembahagian dan pengkhususan kerja Hierarki susunan kuasa dan taraf yg bertingkatbertingkat-tingkat Peraturan dan prsedur rasmi Penyelenggaraan fail dan rekod Pekerja dilantik sepenuh masa tetap. 2. 3. . 4. 5.

komponen dan teori sistem ? Apa yang dikatakan sebagai output dan input? .Latihan  Apa yang dikatakan Sistem.

meminda dan memansuhkan undang Badan Legaslatif-perundangan Legaslatiftertinggi Malaysia .Parlimen  Terbahagi 3 komponen: a. Dewan Rakyat c. Yang dipertuan Agong b. Dewan Negara Tugas menggubal.

DN. Menteri jika dijemput . Tim. Menteri b.Kabinet Terdiri daripada ::a. Menteri-menteri (ahli DR. Ketua Setiausaha Negara e. P.DUN Menteriatau DUN dan DN serentak) d.Menteri c. Tim. P.

bincang lebih mendalam sesuatu dasar.Peranan Kabinet   Badan penyelaras Membuat dasar negara Melulus draf undang-undang s blum undangdihantar ke Parlimen Buat keputusan ttg projek2 kerajaan Menubuhkan jawatankuasa kabinet:kabinet:a. Persktuan b. selesaikan masalah ker. .

Mengawal pelaksanaan prog & akt. Kajian dan penilaian keberkesanan dasar.KementerianKementerian-kementerian   Menggubal dasar2 mengikut kehendak masa dan keadaan Wujudkan jentera bg dapat tenaga dan bahan laksana program dan akt kementerian Bentuk dan laksana program kemen. program dan aktiviti. .

Negeri . Berkanun(akta parlimen&Enak Neg)Cth : FELDA<FELCRA. B. B. Usahawan dan Kop.MISC Dikawal oleh Kem.AGENSIAGENSI-AGENSI AWAM (Perusahawan Awam)  Ditubuhkan melalui akta Terbahagi 2: a. Ker Pusat dan Ker.KTM b. Pemb. Tidak berkanun(Akta syarikat) cth: MAS. PERNAS.

Kewangan (M)Bhd . MSE.Lem. dlm bidang ekonomi Contoh B. Yg kurang diceburi swasta Libatkan kerajaan dlm industri berat kerana swasta tak mampu Membolehkan kerajaan sediakan perkhidmatan awam Tambah penglibatan bumi.KOM.Perlesenan :Ken.Berkanun :-LPN.Fungsi2 Perusahaan Awam    Libatkan kerajaan dlm bidang sosioeko. Tak berkanun: FIMA. Jalanraya Contoh B.UDA.

Tidak Berkanun . Tidak Berkanun Perusahaan Awam B. Usahawan dan Koperasi B. Berkanun B. Tidak Berkanun Jabatan2 Kerajaan Negeri Perusahaan Awam Kementerian2 Jabatan2 Kerajaan Pusat B. Berkanun B.Berkanun B. Pemb.Perusahaan Awam di Malaysia Perusahaan awam Kem.

Pusat(Kementerian) b.Negeri(Agensi) c.MAJLIS-MAJLIS (BADAN) MAJLISPENYELARAS DIPERINGKAT PERSEKUTUAN Terbahagi 3:3:a.Tempatan Peringkat Pusat(Kementerian): Majlis Perancang (eko) Negara Majlis Keselamatan Negara Majlis Pembangunan (Tindakan)Negara Jawatankuasa Kabinet . K.

Kehakiman dan Undang2 Perkhidmatan Awam .SuruhanjayaSuruhanjaya-SuruhanJaya Suruhanjaya Tetap Tidak Tetap(ad Hoc) Pilihanraya Perkhidmatan Polis Perkhidmatan Pendidikan Majlis Angkatan Tentera Perk.

SISTEM KERAJAAN NEGERI Majlis Mesyuarat Kerajaan SUK Jabatan dan agensi negeri Pejabat daerah Jabatan dan agensi persekutuan Cawangan jab dan agensi persekutuan Pejabat Daerah Pejabat Penghulu Ketua Kampung Cawangan jab dan agensi negeri .

Agensi Negeri Pej. Agensi Persekutuan . Penghulu Ketua Kampung Rakyat C.Struktur Pentadbiran Daerah Pejabat Daerah C.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful