BAHASA MELAYU TAHUN 5 SIMPULAN BAHASA

Definisi Latihan pengukuhan SIMPULAN BAHASA Contoh dan Maksud Contoh ayat MENU .

SIMPULAN BAHASA ‡ DEFINISI ² Simpulan bahasa ialah ungkapan yang biasanya terdiri daripada dua patah perkataan dan memberi makna yang berlainan daripada perkataan yang membentuknya. .

‡ Alas perut .makan sedikit untuk menghilangkan lapar.Contoh dan Maksud Simpulan Bahasa ‡ Air muka .rupa atau wajah seseorang. . ‡ Angkat kaki ² melarikan diri atau berundur dari sesuatu yang tidak diingini.

orang yang suka berleter dan kuat bercakap. . ‡ Buah tangan ² Hadiah atau pemberian.‡ Banyak mulut . ‡ Berat sebelah ² tidak berlaku adil.

‡ Curi tulang ² ponteng kerja.‡ Cakap besar ² seseorang yang suka mengatakan dirinya seorang yang handal. . ‡ Cari jalan ² berikhtiar atau berusaha.

.Harga yang tetap.‡ Harga mati . ‡ Iri hati ² Perasaan dengki atau cemburu. ‡ Kutu embun ² Orang yang suka merayau-rayau hingga ke larut malam.

mereka angkat kaki pulang ke rumah masing-masing. ‡ Safuan makan sekeping roti sebagai alas perut sebelum ke sekolah. ‡ Selepas majlis itu selesai.Contoh Ayat ‡ Air muka Salim berubah apabila Cikgu Ainon memberitahu tentang kematian ayahnya. .

‡ Mereka menganggap keputusan pengadil dalam perlawanan bola sepak itu berat sebelah. tangan ketika . ‡ Siti membawa buah pulang ke kampung.‡ Suriati mudah mendapat kawan kerana dia banyak mulut.

‡ Abang berasa iri hati melihat adik bermanja dengan ibu. embun itu adalah .‡ Terdapat sesetengah pelajar yang curi tulang ketika sewaktu gotong royong dijalankan. ‡ Kebanyakan kutu penagih dadah.

LATIHAN PENGUKUHAN .

Ponteng kerja Berat tulang Buah fikiran Pendapat . Ada hati Seorang yang pemalas. pandangan Curi tulang Orang yang dikasihi oleh majikan atau Ibubapanya.Padankan Simpulan Bahasa dengan maksudnya. Anak emas Ada keinginan yang melebihi kesanggupan. .

Anak emas Ada keinginan yang melebihi kesanggupan. . Ponteng kerja Berat tulang Buah fikiran Pendapat .Padankan Simpulan Bahasa dengan maksudnya. Ada hati Seorang yang pemalas. pandangan Curi tulang Orang yang dikasihi oleh majikan atau Ibubapanya.

pandangan Curi tulang Orang yang dikasihi oleh majikan atau Ibubapanya. Ada hati Seorang yang pemalas. Anak emas Ada keinginan yang melebihi kesanggupan. . Ponteng kerja Berat tulang Buah fikiran Pendapat .Padankan Simpulan Bahasa dengan maksudnya.

pandangan Curi tulang Orang yang dikasihi oleh majikan atau Ibubapanya.Padankan Simpulan Bahasa dengan maksudnya. . Ponteng kerja Berat tulang Buah fikiran Pendapat . Anak emas Ada keinginan yang melebihi kesanggupan. Ada hati Seorang yang pemalas.

Ponteng kerja Berat tulang Buah fikiran Pendapat . Ada hati Seorang yang pemalas.Padankan Simpulan Bahasa dengan maksudnya. pandangan Curi tulang Orang yang dikasihi oleh majikan atau Ibubapanya. Anak emas Ada keinginan yang melebihi kesanggupan. .

pandangan Curi tulang Orang yang dikasihi oleh majikan atau Ibubapanya.Padankan Simpulan Bahasa dengan maksudnya. Ponteng kerja Berat tulang Buah fikiran Pendapat . . Ada hati Seorang yang pemalas. Anak emas Ada keinginan yang melebihi kesanggupan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful