PENJAJAHAN PORTUGIS DAN BELANDA

ISI KANDUNGAN Pengenalan Konsep Imperialisme dan Kolonialisme. Patriotisme dan Nasionalisme Latar belakang Portugis dan Belanda Implikasi kedatangan Perjuangan penentangan Rumusan 7/25/2011 PENGANTAR KENEGARAAN DAN PEMBANGUNAN MALAYSIA 2 .

Pengenalan 7/25/2011 PENGANTAR KENEGARAAN DAN PEMBANGUNAN MALAYSIA 3 .

Imperialisme lama mendukung cita-cita antarabangsa( internationalisme) konsep imperialisme baru terbatas kerana kewujudan golongan agama dan berkepentingan ekonomi Tujuan utama untuk menguasai ekonomi daripada sumber negara yang dijajah. 7/25/2011 PENGANTAR KENEGARAAN DAN PEMBANGUNAN MALAYSIA 4 . Menganggap bangsa sendiri lebih mulia.Konsep imperialisme       Kecenderungan sesebuah negara meluaskan kawasannya. Untuk mendapatkan kawasan pasaran.

penghinaan atau eksploitasi  koloni merupakan kawasan yang kurang maju dan terletak jauh daripada negara induk. 7/25/2011 PENGANTAR KENEGARAAN DAN PEMBANGUNAN MALAYSIA 5 .Masalah penindasan.Konsep kolonialisme  Pengertian  proses sesuatu kuasa mendapatkan kawasan petempatan baru melalui kaedah penaklukan dan penghijrahan  dasar melalui aktiviti imperialisme.

Konsep patriotisme y Patriotisme -sikap-sikap positif dan menolong terhadap 'tanah air' oleh individu-individu dan kumpulan-kumpulan. 'Tanah air' atau 'ibu pertiwi' itu y Patriotisme juga membayangkan seseorang wajar mengutamakan kepentingan negara berbanding kepentingan diri 7/25/2011 PENGANTAR KENEGARAAN DAN PEMBANGUNAN MALAYSIA 6 .

Konsep nasionalisme y Merujuk pada bangsa dan negara. y Kesetiaan dan pengabdian ± bangsa dan negara. 7/25/2011 PENGANTAR KENEGARAAN DAN PEMBANGUNAN MALAYSIA 7 . ras dan agama. y Kepentingan negara di dahulukan. y Tiada perbezaan etnik.

Latar belakang yFaktor kedatangan penjajah y Menguasai Perdagangan Rempah y Menyebar Agama Kristian y Kebanggaan y Bahan mentah y Pasaran PENGANTAR KENEGARAAN DAN PEMBANGUNAN MALAYSIA 7/25/2011 8 .

PENGANTAR KENEGARAAN DAN PEMBANGUNAN MALAYSIA 7/25/2011 9 . y Wizurai yang bertanggungjawab menyusun sistem pentadbiran portugis di Melaka ialah Alfonso de Alburquergue y Portugis cuba bertahan daripada serangan oleh waris sultan johor tetapi tewas dengan johor apabila johor dibantu belanda y Belanda y Syarikat Hindia TImur telah didirikan pada awal abad ke-17 untuk mengembangkan kepentingan perdagangan Belanda di Asia Tenggara Kelautan.Latar belakang belanda dan portugis y Portugis y Menduduki melaka selama 130 tahun (1511-1641). segala wilayah jajahannya menjadi milik kerajaan Belanda. Kaedahpemerintahan tidak langsung bertujuan untuk menghidupkannya selepas syarikat yang muflis itu telah dibubarkan pada 1 Januari 1800.

Implikasi kedatangan penjajah di tanah melayu y Kewujudan masyarakat majmuk y Sekolah Sekolah aliran lain y Bahasa pengantar dan kokurikulum berbeza y Sistem pendidikan sendiri y y Tahap pendidikan Bangsa melayu mundur y Perbezaan pendidikan melayu. india. dan cina y Tujuan untuk kepentingan British bukan untuk kepentingan melayu y y Pekerjaan y y Jurang perbezaan golongan profesional antara etnik y Bahan ilmiah Ilmu barat menjadi kiblat pentadbiran y Bahan ilmu dari barat y Pemikiran beracun dipupuk oleh barat y Pandangan Rakyat memandang rendah keupayaan diri sendiri y Memandang tinggi terhadap penjajah y PENGANTAR KENEGARAAN DAN PEMBANGUNAN MALAYSIA 7/25/2011 10 .

Perjuangan Penentangan y Penentangan Dol Said di Naning y Perjuangan Dato' Maharaja Lela di Perak y Yamtuan Antah y Kebangkitan di Perak 1875 y Dato' Bahaman .Penentangan British di Pahang y Perjuangan Tok Janggut di Kelantan y Penentangan Rentap di Sarawak y Penentangan Syarif Masahor di Sarawak y Penentangan Mat Salleh di Sabah y Penentangan Antanum 7/25/2011 PENGANTAR KENEGARAAN DAN PEMBANGUNAN MALAYSIA 11 .

y Kita dapat: y panduan dan pengajaran untuk panduan masa kini dan masa hadapan.RUMUSAN y Dengan mengetahui latar belakang penjajahan. y generasi kita dipupuk dengan semangat patriotisme y membantu kita menghargai serta memelihara kemerdekaan dan kedaulatan negara 7/25/2011 PENGANTAR KENEGARAAN DAN PEMBANGUNAN MALAYSIA 12 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful