PROTOKOL DAN ETIKET SOSIAL

OLEH: AZNAN B. ABDUL
INSTITUT AMINUDIN BAKI GENTING HIGHLANDS

PENAMPILAN DIRI 
Pakaian yang ditampilkan oleh seseorang menentukan:
a) b) c) d) Kedudukan ekonomi Tahap akademik Imej diri Kerjaya 

Aspek-aspek yang perlu diberi perhatian sebelum mengenakan sebarang pakaian:
a) b) c) d) Bentuk badan Warna kain Umur Jenis Kain

Kesesuaian Pakaian Untuk Wanita 
Bergantung kepada jenis majlis yang akan dihadiri Pemilihan warna dan jenis kain berdasarkan beberapa panduan iaitu:
a) Kain berkilat
Elakkan memakai pakaian jenis ini pada waktu siang, bagaiamana pun ia sesuai dipakai pada waktu malam.

b) Kain satu warna
Sebaik-baiknya guna 2 warna yang berbeza

c) Kain berwarna-warni
Seboleh-bolehnya guna antara 3 dan 4 warna sahaja.

d) Corak pada pakaian
Bagi wanita yang agak gemuk, elakkan memakai pakaian yang mempunyai corak bunga yang besar.

Kasut Dan Beg Tangan Warna kasut hendaklah sesuai dengan warna beg tangan Kasut dan beg tangan berwarna gelap sesuai untuk majlis rasmi Elakkan memakai kasut tumit tinggi yang runcing bagi majlis yang memerlukan banyak berdiri .

Alat Hiasan Tambahan Hendaklah antara 5 hingga 7 jenis sahaja Antara yang biasa dipakai oleh wanita: a) b) c) d) e) f) g) Rantai leher Cincin Gelang Tangan Kerongsang Jam tangan Subang telinga Cermin mata .

Kesesuaian Pakaian Untuk Lelaki Mengambil kira jenis kain. corak kain dan bentuk kolar (untuk kemeja) Warna kemeja yang paling sesuai ialah putih kerana melambangkan keikhlasan dan kejujuran Kemeja putih sesuai dipakai dengan µblack lounge suit¶ .

Pemakaian Tali Leher Berdasarkan beberapa faktor berikut: a) Jenis kain (sebaik-baiknya kain sutera atau polyster) b) Hujung tali leher hendaklah bersegi tiga atau µsharp-end¶ c) Memakai tali leher yang bersaiz sederhana besar (tidak terlalu kecil atau besar) d) Tali leher dipakai tidak terlalu singkat atau labuh (sebaik-baiknya hujung tali leher menutupi kepala tali pinggang) e) Padankan tali leher tanpa corak (plain colour) dengan baju berjalur) .

Sebaiknya jgn. Pemilihan lounge suit adalah berdasarkan faktor berikut: a) Lounge suit gelap sesuai pada waktu petang dan malam b) Lounge suit berwarna cerah sesuai pada waktu siang sahaja c) Potongan seluar bagi lounge suit ialah µstraight-cut¶ d) Sebaik-baiknya jangan memakai baju atau kemeja yang berjalur-jalur ketika memakai lounge suit e) Hanya satu butang sahaja yang dikenakan pada lounge suit ketika berdiri dalam majlis .Pemilihan Kemeja Dan Lounge Suit Kemeja putih dan lounge suit gelap adalah digalakan. pakai baju berjalur.

JENIS-JENIS PAKAIAN RASMI Pakaian Kebangsaan Perkara-perkara yang perlu diberi perhatian ketika memakai pakaian ini: a) b) c) d) e) f) g) Baju melayu berleher cekak musang Seluar melayu Songkok berwarna hitam Samping (songket) hitam Kasut hitam berkilat Stoking hitam Warna baju dan seluar hendaklah sama (sebarang warna yang sesuai) .

Pakaian Kebangsaan Hitam Terdiri daripada: a) Baju Melayu berleher cekak musang berwarna hitam b) Songkok hitam c) Samping (songket) hitam d) Stoking hitam e) Kasut kulit hitam .

Pakaian Kebangsaan Rasmi Perkara-perkara yang perlu ada ketika memakai pakaian ini: a) Baju Melayu berleher cekak musang berwarna hitam b) Seluar Melayu berwarna hitam c) Samping (songke) berwarna hitam d) Tanjak berwarna hitam e) Bengkung hitam f) Keris g) Kasut hitam berkilat .

Lounge Suit Perkara-perkara berikut hendaklah dipatuhi: a) Lounge suit hendaklah berwarna hitam. biru gelap ataupun biru b) Kemeja putih berkolar dan butang kolar tidak kelihatan c) Tali leher berwarna gelap d) Stoking hitam e) Kasut kulit hitam .

White Tie Dipakai semasa majlis jamuan Diraja Perkara-perkara yang perlu ada: a) b) c) d) e) f) g) h) Tail coat panjang hitam Kemeja putih Waistcoat putih Wing collar Bow-tie putih Seluar hitam Stoking hitam Kasut kulit hitam .

 Pakaian ini juga digunakan semasa jamuan ahli-ahli majlis mesyuarat raja-raja Terdiri daripada: a) Jaket hitam (kelepek baju berlapik sutera hitam) ataupun shell jacket putih (tuxedos) b) Kemeja putih c) Soft collar d) Bow-tie hitam e) Bengkung (cummerbund) hitam atau waist coat putih f) Seluar hitam dengan satu jalur sutera g) Stoking hitam h) Kasut hitam .

Morning Dress Dipakai sempena majlis mengadap Hari Keputeraan dan Istiadat Pengurniaan Darjah Kebesaran Perkara-perkara yang perlu ada ketika memakai pakaian ini: a) b) c) d) e) f) g) h) Tail coat hitam Kemeja putih Waistcoat hitam Plain coat Tie berwarna kelabu Seluar hitam berjalur-jalur Stokin hitam Kasut kulit hitam .

Mess Kit Pakaian ini selalunya dipakai oleh pasukan polis dan tentera .

letakkan beg tersebut dibawah kerusi. Bagi wanita yang membawa beg. Ketika mula makan. berdiri dahulu di belakang kerusi. Selepas itu duduklah dikerusi tersebut dengan masuk dari sebelah kanan. pastikan napkin diletakkan di atas peha dan bukannya diletakkan di leher. .KETERTIBAN DI MEJA MAKAN KETIKA JAMUAN RASMI Perkara-perkara yang perlu diberi perhatian ketika menghadiri majlis jamuan makan: Ketika sampai di meja makan. Lazimnya napkin yang digunakan dalam jamuan makan malam lebih besar daripada napkin yang digunakan dalam jamuan makan tengah hari. Pastikan duduk tegak dan jangan menyilang kaki serta memeluk tubuh. Letak tangan di atas peha dan bukannya di atas meja.

minta bantuan untuk mendapatkan laut itu dengan tertib. tetamu kerana ini akan menyinggung perasaan tetamu lain. Elakkan berbisik dgn. Kadangkala lauk yang dihidangkan agak jauh dari kita. Jangan sesekali bangun dari tempat duduk untuk mendapatkan makanan . Pastikan tetamu utama menjamah makan terlebih dahulu sebelum menjamah makanan Pastikan gelas dan peralatan yang lain diambil dari sebelah kanan Jangan berbual terlalu kuat dengan tetamu yang sedang makan ataupun tetamu yang mulutnya penuh dengan makanan.

SUSUNAN DI MEJA MAKAN .

CARA-CARA MEMEGANG PERALATAN .

.

.

.

.

.

.

13. 8. 4. 10. 16. 9. 15. 5. 11. 17. 14. 3. Malaysia Kedah Negeri Sembilan Pahang Kelantan Johor Perak Terengganu Selangor Perlis Sarawak Pulau Pinang Sabah Melaka WP Kuala Lumpur WP Labuan WP Putrajaya . 12. 6. 2. 7.SUSUNAN BENDERA Berikut adalah susunan bendera mengikut keutamaan: 1.

maka susunannya seperti berikut (dipandang dari hadapan) : (2) Malaysia (1) Negeri .PENGIBARAN BENDERA MENGIKUT MAJLIS Sekiranya majlis peringkat kebangsaan diadakan di peringkat negeri.

 Susunan bendera dari hadapan untuk 3 tiang: Negeri Malaysia Jabatan/ Sekolah .

12. 3. 7. 13. 10. 9. 15. 6. 5.1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 Susunan bendera untuk semua negeri dalam sebaris megikut keutamaan: 1. Malaysia Kedah Negeri Sembilan Pahang Kelantan Johor Perak Terengganu Selangor Perlis Sarawak Pulau Pinang Sabah Melaka Wilayah Persekutuan . 11. 14. 8. 2. 4.

11. 3. 15. Malaysia Kedah Negeri Sembilan Pahang Kelantan Johor Perak Terengganu Selangor Perlis Sarawak Pulau Pinang Sabah Melaka Wilayah persekutuan . 5. 10. 7. 2. 12. 8. 14. 13.13 11 9 7 5 3 1 2 4 6 8 10 12 14 Susunan bendera untuk semua negeri yang bermula dari tengah mengikut kekananan: 1. 4. 9. 6.

Negeri Sembilan 4.Melaka 15. Perak 8. Pahang 5.Sarawak 12. Malaysia 2. Kelantan 6. Selangor 10.Sabah 14.Perlis 11.WP Kuala Lumpur .Pulau Pinang 13. Terengganu 9. Kedah 3.15 13 11 9 7 5 3 1 2 4 6 8 10 12 14 Susunan bendera untuk semua negeri mengikut kekananan yang dipecah kepada 2 bahagian: 1. Johor 7.

Imej organisasi / peribadi b. kesempurnaan dan kesesuaian berpakaian dalam penampilan diri semasa urusan rasmi atau di majlis. Perkhidmatan 3/1985): a.TATAHIAS DAN HEMAH DIRI Maksud Tatahias Suatu aspek pengurusan yang menitikkan tentang kekemasan. Pakaian menampilkan imej dan keperibadian secara total . Juga mementingkan tentang hemah diri. Pek. Perwatakan dan personaliti c. Kepentingan Tatahias Penampilan seseorang individu sentiasa diiringi oleh dua bentuk imej (Ruj.

Dinilai berdasarkan: ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Jenis pakaian Tahap pembelajaran Tahap kedudukan sosial Tahap kejayaan Kedudukan ekonomi Tahap kebersihan diri dititikberatkan Faktor berpakaian perlulah berhati-hati dalam: Memilih fesyen gaya Warna Jenis kain untuk fesyen Kesesuaian pakaian/ fesyen/ peraturan Mengikut tubuh. Pakaian Merupakan tumpuan utama penampilan imej. bentuk tubuh Mengikut tempat dan majlis dihadiri .

d. e. d.TATAHIAS WANITA Pemilihan warna  ³successful grooming for men and women from the theory of colours´ Warm colours a. f. Cool pink Rose pink Purple Blue Blue red Blue green . c. e. b. c. f. b. Warm pink Salmon pink Beige Orange Yellow green Orange red Cool colours a.

elakkan memakai kasut tumitnya terlalu halus dan runcing Pakaian dari satu rumpun warna adalah sesuai Empat warna digalakkan pada satu jenis pakaian Ikut peraturan pakaian seperti kad jemputan     .KESESUAIAN PAKAIAN Pakaian yang sesuai dengan bentuk badan Elakkan menjadi tumpuan atau perhatian orang ramai Elakkan jenis berkilat atau berkilauan di siang hari Berkilat atau berkilauan sesuai pada majlis malam Elakkan memakai satu warna Sesuaikan warna beg tangan dengan warna pakaian Beg tangan tidak terlalu besar atau kecil bagi majlis siang Beg tangan kecil bertali pendek sesuai untuk majlis malam Jika majlis berdiri.

d. Tidak lebih daripada dua jenis rantai Tidak memakai banyak cincin Tidak lebih daripada 7 hiasan di badan serentak Pewangi yang lembut di siang hari dan bauan yang kuat di waktu malam e. contohnya: a. Elakkan daripada menggunakan pewangi lebih dari satu dalam satu masa yang sama . c. elakkan mekap yang tebal f. Mekap yang sederhana menjadikan wajah kelihatan manis. dan boleh memalukan.PERHIASAN DIRI Hiasan yang keterlaluan tidak sesuai kerana menjadi perhatian org. b.

f. pilih kasut bentuk sandal (tutup hadapan sahaja) Skirt labuh.PAKAIAN KE PEJABAT (WANITA)    Elakkan dari berpakaian berkilat atau berkilau di siang hari Pakaian kebangsaan Malaysia seperti baju kurung. kebaya. b. blaus. e. sari atau cheongsam Corak fabrik tidak lebih dari 4 warna Penggunaan alat solek tidak keterlaluan Pastikan ada harmonis dalam berpakaian Kasut untuk ke pejabat: a. Elakkan tumit terlalu tinggi Gunakan sederhana rendah dan bertumit agak lebar Elakkan memakai selipar Pilih warna yang sesuai (hitam disyorkam) Kurung atau kebaya. d. ³over coat´. c.kasut bertutup (court shoas) .

b. Pilih beg yang sesuai dengan hiasan Pilih agak besar berbanding dengan ke majlis Elakkan dari bahan berkilat Bertali panjang (elakkan melindungi badan) Warna disyorkan hitam . Beg tangan ke pejabat: a. d. e. c.

elakkan intan berlian ke pejabat Jangan jadi ³kedai emas berjalan´ .KEKEMASAN DIRI WANITA Elakkan dari berpakaian berkilat atau berkilau di siang hari Jangan kelihatan seperti hendak ke majlis Corak fabrik tidak lebih dari 4 warna Penggunaan alat solek tidak keterlaluan Pastikan ada harmonis dalam berpakaian Kasut atau sandal Perhiasan yang minimum.

Sebaiknya. kurung. kurung moden. Majlis malam pilih yang berkilat tapi awas jangan ³clown´ atau ganjil c. Syorkan warna hitam atau gelap di waktu malam . Bersari menutup pusat e. pakai pakaian kebangsaan iaitu kebaya labuh.PAKAIAN KE MAJLIS FORMAL (WANITA) Mengikut arahan di kad jemputan a. selendang panjang b. Cheongsam elakkan belah ke peha d.

Sebaiknya pakaian kebangsaan iaitu kebaya labuh. Hiasan berlian atau intan permata boleh digunakan . selendang panjang b. Kelihatan berseri-seri atau meriah d. Elakkan warna yang gelap atau tidak berseri e. kurung moden. Pilih warna yang cerah atau riang g. Jangan pakai warna hitam f.PAKAIAN KE MAJLIS PERKAHWINAN (WANITA) Mengikut arahan di kad jemputan a. Pakai pakaian yang bergaya c. kurung.

PAKAIAN SIANG 
Pakaian yang sesuai:
a. b. c. d. Berkain jenis nipis, ringan dan serap peluh Jalur yang sesuai dengan bentuk tubuh Jangan lebih dari 4 warna Sekiranya memakai tudung, gunakan warna yang bertentangan dengan baju e. Jika memakai skaf, warna yang sesuai dengan warna baju

PAKAIAN MALAM 
Pakaian yang sesuai:
a. b. c. d. Kain jenis labuh Warna yang gelap Kain jenis brocade atau songket Sekiranya memakai tudung, guna warna yang sama dengan baju e. Elakkan memakai pakaian barat

‡

Pakaian yang tidak sesuai:
a. Hiasan beropol atau drape pada bahagian pinggang atau pinggul

PENAMPILAN DALAM MAJLIS RASMI 
4 perkara utama semasa di majlis:
a. Tingkah laku b. Budi bahasa yang baik dan tertib c. Imej sosial-kesesuaian diri (pakaian, perhiasan, cara solekan) d. Keyakinan diri dan gaya yang baik (cara berbual, berkenalan, makan, duduk, minta diri untuk pulang)

PAKAIAN YANG DITEGAH KE PEJABAT Kelihatan kasual Warna yang garang dan berkilauan Mengancam Solekan tebal Berstoking belang atau renda Kasut yang tidak terjaga (kotor atau berlapuk atau berbau) Berselipar Berkaca hitam Berkasut tanpa stoking .

µtie pin¶ hendaklah berada selaras dengan kocek dan jika tanpa kot µtie pin¶ hendaklah berada di bawah kocek .PEMAKAIAN TALI LEHER Tali leher sesuai dipakai dengan baju lengan panjang Bahagian hujung tali leher mesti kena pada kepala tali pinggang Warna hendaklah bertentangan dengan baju tetapi berpadanan Sekiranya menggunakan kot.

PENYESUAIAN PEMAKAIAN LOUNGE SUIT Warna lembut untuk di pakai pada waktu siang dan warna gelap pada malam hari Gunakan baju tanpa corak. seluar tidak µbell bottom¶ Kot untuk ke majlis rasmi Plain atau jalur-jalur halus Elakkan fancy Tidak ada lipat dibawah lengan Tidak ada tali pinggang di belakang .

Jika ada raja. Double bressted ± ± ± Tidak sesuai untuk orang gemuk Sesuai untuk orang kurus Sesuai bagi orang gemuk b. Semasa berdiri. Single bressted . dua butang dikenakan Semasa duduk. butang ditanggalkan dan dibiarkan terbuka Kot fesyen dan stail a. satu butang dikenakan.

Sesuai dgn. bentuk badan. .masa dan majlis. cara hidup dan majlis yang dihadiri. Jangan memakai pakaian yang menampakkan bentuk badan yang tidak menarik Kenakan pakaian dengan potongan dan warna yang secocok dengan bentuk badan dan rupa paras Pilih pakaian yang sesuai jangan kerana harga atau saiz Pakaian mesti disesuaikan dengan umur. tempat.PANDUAN UNTUK BERGAYA DENGAN PAKAIAN Kenali bentuk badan sendiri dari setiap sudut.

PENYAMBUT TETAMU TATACARA MENYAMBUT TETAMU Dikenali sebagai penyambut tetamu. pembantu majlis ³anak yang majlis´ atau wakil tuan rumah Penyambut tetamu mempunyai tanggungjawab yang besar dalam melicinkan perjalanan majlis BIDANG TUGAS PENYAMBUT TETAMU Persediaan peribadi sama ada dari segi fizikal atau psikologikal Mengenakan pakaian yang sesuai dengan majlis atau pakaian seragam yang telah disediakan. .

 BIDANG TUGAS PENYAMBUT TETAMU Menyemak senarai jemputan yang akan hadir dan menyemak tempat duduk yang telah disediakan Mengenali tetamu yang akan hadir Menyambut ketibaan tetamu Mengedarkan buku program kepada tetamu Mengiringi tetamu duduk Mempersilakan tetamu duduk Memberikan apa-apa maklumat yang dipinta oleh tetamu .

Membantu tetamu dalam sebarang keadaan yang termampu Menjaga ketenteraman majlis Menjaga keselesaan tetamu Memerhatikan keselamatan tetamu .

. Mengenali tetamu yg. KRITERIA PENYAMBUT TETAMU Perwatakan yang baik dan menarik Tingkah laku yang sopan dan berbudi bahasa Berpakaian kemas dan menarik Pergerakan pantas supaya dapat melaksanakan tugas dengan cekap Cekap dalam menyelesaikan sebarang masalah yang timbul Peramah Berani ke depan Bertanggungjawab. hadir.

Sentiasa bersikap sabar dan bersedia membantu Mahir dalam teknik menyambut dalam pelbagai majlis Sentiasa melemparkan senyuman Mahir dalam bidang protokol Mengakui kesilapan dan memohon maaf .

Kenalpasti tempat-tempat penting . Pastikan atur cara program 2. Kenalpasti semua aktiviti yang hendak dilakukan 3. Tentukan dateline 5. PERSEDIAAN MENYAMBUT TETAMU 1. Kenalpasti pegawai yang bertanggungjawab untuk setiap aktiviti 4.

anggun dan menawan Sentiasa berpakaian kemas dan sempurna Kebersihan diri perlu dijaga rapi . KETERTIBAN DAN PROFESIONALISME Tiba awal dan lapor diri kepada pegawai yang bertugas Membuat semakan terakhir senarai kehadiran Pertuturan dan kelakuan yang sopan Sentiasa menjaga maruah diri dan tuan rumah Gaya diri yang sopan.

 CARA MENYAMBUT TETAMU Bersedia menunggu ketibaan tetamu Senyum Tegur dulu Semak senarai kehadiran atau lihat kad yang dibawa jika tidak kenal tetamu Panggilan hormat untuk tetamu yang berkenaan Bertanya khabar Sampaikan buku program .

Mengiringi tetamu ke tempat duduk Mempersilakan tetamu duduk Mohon diri untuk bertugas .

 TANGGUNGJAWAB PENYAMBUT TETAMU TUJUAN MAJLIS ³Penyambut tetamu hendaklah mengetahui majlis yang sedang diadakan sekurang-kurangnya tujuan majlis itu diadakan´ MEMAHAMI ATUR CARA MAJLIS ³Penyambut tetamu mestilah mengetahui atur cara majlis yang berkenaan terutamanya waktu-waktu yang ditetapkan bagi tetamu sampai dan balik serta waktu rehat (jika ada rehat) atau waktu jamuan ringan .

Susunan tempat duduk perlu diketahui oleh penyambut tetamu supaya senang untuk memandu atau menunjukkan tempat duduk tetamu berkenaan 2. Biasanya pelan tempat duduk akan dibekalkan dua tiga hari sebelum majlis dijalankan atau diletakkan di hadapan dewan pada hari majlis berlangsung . CARA MENGIRINGI TETAMU YANG BETUL SUSUNAN TEMPAT DUDUK 1.

 KAWASAN YANG DIPERUNTUKKAN UNTUK TETAMU Penyambut tetamu mestilah mahir dengan tempat dan kawasan yang diuntukkan baginya menyambut supaya memudahkan pergerakan dan tidak tertanya-tanya kepada orang lain. rujuk kepada pegawai yang bertugas . Jika tidak.

tempat rawatan. tempat jamuan dan lain-lain yang difikirkan mustahak dan perlu diketahui oleh tetamu SENARAI TETAMU YANG DIJEMPUT Penyambut mestilah mempunyai ringkasan senarai dif-dif keseluruhannya yang akan hadir ke sesuatu majlis yang berkenaan dan seboleh-bolehnya mengenali dif-dif tersebut . TEMPAT-TEMPAT PENTING Penyambut tetamu hendaklah mengetahui tempattempat penting seperti tandas.

tempat rawatan. TEMPAT-TEMPAT PENTING Penyambut tetamu hendaklah mengetahui tempattempat penting seperti tandas. tempat jamuan dan lain-lain yang difikirkan mustahak dan perlu diketahui oleh tetamu SENARAI TETAMU YANG DIJEMPUT Penyambut mestilah mempunyai ringkasan senarai dif-dif keseluruhannya yang akan hadir ke sesuatu majlis yang berkenaan dan seboleh-bolehnya mengenali dif-dif tersebut .

senarai tetamu khas (yang ada tag nama) yang akan disambut hendaklah juga diketahui dengan lancar. Penyambut khas diperlukan bagi tetamu ini. SENARAI TETAMU KENAMAAN Selain daripada senarai semua tetamu yang dijemput. .

 PAKAIAN PENYAMBUT Penyambut hendaklah memakai pakaian yang sesuai dan sempurna mengikut keraian yang sedang diadakan. Elakkan berpakaian sempit yang akan menyukarkan pergerakan. . Pakaian terdedah bagi perempuan adalah dilarang sama sekali Pakaian seragam atau memakai tanda penyambut seperti Rozette adalah digalakkan.

Penyambut tetamu hendaklah melapor diri kepada pegawai yang bertugas dan mengambil senarai tetamu yang baru (jika ada) Penyambut hendaklah memeriksa semua tempat duduk dan bandingkan dengan senarai tetamu yang disenaraikan untuknya . KETIBAAN PENYAMBUT Penyambut tetamu hendaklah tiba satu jam lebih awal dari masa tetamu dijangka tiba.

 CARA MENYAMBUT Tetamu hendaklah disambut dengan hormat dan berikan buku program (jika ada) dan kemudian tunjukkan tempat duduk dengan cara memandunya secara hormat Menyambut dengan muka yang manis serta berikan ucapan selamat seperti Assalamualaikum / selamat pagi (mana yang berkenaan) Penyambut boleh jalan beriring atau kehadapan sedikit dan tidak dibelakang tetamu .

Jangan sekali-kali bertengkar dengan tetamu atau memberi maklumat yang anda sendiri tidak pasti . PERTANYAAN DAN TEGURAN Jika terdapat sebarang pertanyaan daripada tetamu hendaklah dijawab dengan sopan Jika ada teguran daripada tetamu yang kurang senang didengar. hendaklah mendiamkan diri sahaja tetapi ambil ingatan.

 KESULITAN Jika menghadapi kesulitan atau masalah segera merujuk kepada pegawai bertugas. Dengan itu. penyambut mestilah tahu pegawai yang bertugas pada masa itu SENYUM SELALU Penyambut tetamu hendaklah sentiasa tersenyum supaya wajah kelihatan berseri dan mententeramkan hati tetamu .

 CARA MENUNJUK Cara menunjuk adalah dengan mengenggam jari kanan dan menggunakan ibu jari dan jangan gunakan jari telunjuk MENYAMBUT DI DALAM DEWAN Ini biasa dilakukan dan penyambut tetamu mestilah mahir dengan: 1. Pembahagian tempat 3. Pembahagian tugas . Senarai jemputan 2.

Oleh itu perlu ramai bilangan penyambut TAMAT« . MENYAMBUT DI LUAR DEWAN Ini lebih rumit daripada menyambut tetamu di dalam dewan kerana banyak tempat ketibaan.

PENYEDIAAN TEMPAT DUDUK BILANGAN GANJIL KEDUDUKAN MENGIKUT KEKANANAN BAGI TIGA ORANG 2 1 3 PENTAS .

 KEDUDUKAN MENGIKUT KEKANANAN BAGI LIMA ORANG 4 2 1 PENTAS 3 5 KEDUDUKAN MENGIKUT KEKANANAN BAGI TUJUH ORANG 6 4 2 1 PENTAS 3 5 7 .

 KEDUDUKAN MENGIKUT KEKANANAN BAGI SEMBILAN ORANG 8 6 4 2 1 PENTAS 3 5 7 9 .

 BILANGAN GENAP KEDUDUKAN MENGIKUT KEKANANAN BAGI DUA ORANG 1 2 PENTAS KEDUDUKAN MENGIKUT KEKANANAN BAGI EMPAT ORANG 3 1 2 4 PENTAS .

 KEDUDUKAN MENGIKUT KEKANANAN BAGI ENAM DAN LAPAN ORANG 5 3 1 2 4 6 PENTAS 7 5 3 1 2 4 6 8 PENTAS .

 KEDUDUKAN MENGIKUT KEKANANAN BAGI SEPULUH ORANG 9 7 5 3 1 PENTAS 2 4 6 8 10 .

 KEDUDUKAN DISERTAI OLEH ISTERI DALAM BILANGAN GENAP KEDUDUKAN MENGIKUT KEKANANAN BAGI EMPAT ORANG DENGAN ISTERI 3 1 2 4 PENTAS .

 KEDUDUKAN MENGIKUT KEKANANAN BAGI ENAM ORANG DENGAN ISTERI 5 3 1 2 4 6 PENTAS KEDUDUKAN MENGIKUT KEKANANAN BAGI LAPAN ORANG DENGAN ISTERI 7 5 3 1 2 4 6 8 PENTAS .

 KEDUDUKAN MENGIKUT KEKANANAN BAGI LAPAN ORANG DENGAN ISTERI 9 7 5 3 1 2 4 6 8 10 PENTAS .

 KEDUDUKAN DISERTAI OLEH ISTERI DALAM BILANGAN GANJIL KEDUDUKAN MENGIKUT KEKANAN BAGI TIGA ORANG DENGAN ISTERI 3 1 PENTAS 2 .

 KEDUDUKAN MENGIKUT KEKANANAN BAGI LIMA ORANG DENGAN ISTERI 5 3 1 PENTAS 2 4 KEDUDUKAN MENGIKUT KEKANANAN BAGI TUJUH ORANG DENGAN ISTERI 7 5 3 1 PENTAS 2 4 6 .

Pengarah Pelajaran Negeri ke dalam dewan.CONTOH ATURCARA PENTADBIRAN MAJLIS Majlis Anugerah Cemerlang Tarikh: 20 Ogos 2007 Hari: Rabu Tempat: Dewan Besar Pakaian: Pakaian Kerja Masa 7.K HEM P.Bhg Pengarah Pelajaran Negeri Selangor. K 1 P.00 pagi 8. K.15 pagi Tetamu-tetamu undangan tiba Ketibaan Y. Juruacara mengumumkan ketibaan Pengarah Pelajaran ke dalam dewan: Di umumkan ketibaan Y.30 pagi Pergerakan Pintu pagar sekolah dibuka Pelajar-pelajar berhimpun di tapak perhimpunan Tindakan Pengawal Keselamatan Urusetia Guru-guru kelas P. PenolongPenolong Kanan dan Jawatankuasa Sambutan. K Urusetia Jawatankuasa Sambutan Pengetua YDP PIBG Penolong-Penolong Kanan Jawatankuasa Sambutan Juruacara Majlis 8. . Bhg. K.00 pagi 7. Dato¶ Ali bin Abu. Ketibaan Pengarah disambut oleh Pengetua. YDP PIBG. Pengarah diiringi masuk ke dalam dewan.

Juruacara memjemput Ustaz Ayub b. Majlis dimulakan dengan menjemput Ustaz Saiful bin Padil untuk membacakan doa. Juruacara menjemput YDP PIBG untuk menyampaikan hadiah Pelajar-pelajar Cemerlang Tingkatan Satu dan Dua: Bagi menyampaikan Anugerah Cemerlang Pelajar Tingkatan Satu dan Dua majlis dengan segala hormatnya menjemput Tn. Y.00 pagi Juruacara YDP PIBG . Bhg. Ahmad untuk membacakan doa: Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh. Seterunya majlis dengan segala hormatnya menjemput Y. Dato¶ Ali bin Abu untuk menyampaikan ucapan.50 pagi Juruacara Pengetua Juruacara majlis Pengarah Pelajaran Negeri 9. Tuan-tuan dan puanpuan yang dihormati sekalian. Hj.40 pagi 8. Abdillah. Majlis menjemput Pengarah Pelajaran Negeri untuk berucap. Majlis akan menjemput Pengetua untuk berucap: Majlis diteruskan lagi dengan menjemput Tuan Haji Abu bin Salim untuk menyampaikan ucapan Juruacara mengucapkan terima kasih kepada pengetua: Majlis mengucapkan terima kasih kepada Tuan Pengetua Juruacara mengucapkan terima kasih kepada pengetua. Juruacara mengucapkan ribuan terima kasih kepada Pengarah Pelajaran Negeri.35 pagi Juruacara Haji Abu bin Salim 8. Majlis mengucapkan terima kasih kepada Ustaz Saiful. Y.30 pagi Pergerakan Majlis Anugerah Cemerlang dimulakan. Pengarah Pelajaran Negeri. YDP PIBG untuk menyampaikan hadiah. Dihormati Tuan Haji Jamal bin Abdillah YDP Sekolah Menengah Senyum Selalu. Abu bin Salim Pengetua Sekolah Menengah Senyum Selalu. Jamal b. Y. Dato¶ Ali bin Abu.Masa 8. Bhg. Berusaha Hj. Tindakan Juruacara Ustaz Saiful 8. Majlis Anugerah Cemerlang diteruskan.

Dato¶ Ali bin Abu dan tuan-tuan dan puan-puan yang sudi hadir ke majlis ini. Bhg. Majlis merakamkan jutaan terima kasih kepada Y. Penyampaian Anugrah Pelajar Tingkatan Lima oleh Pengarah Negeri: Seterusnya majlis dengan segala hormatnya menjemput Y.00 pagi 11. Berusaha Tuan Haji Abu bin Salim untuk menyampaikan anugerah.00 pagi Juruacara Pengarah Pelajaran Negeri 11. Bhg.Masa 9. Tindakan Juruacara Pengetua 10. Pengarah Pelajaran Negeri untuk menyampaikan anugerah kepada pelajar-pelajar tingkatan lima.15 pagi Juruacara .30 pagi Pergerakan Penyampaian Anugerah Tingkatan tiga dan empat oleh Pengetua: Seterusnya majlis menjemput Y. Dato¶ Ali bin Abu. Penyampaian cenderamata kepada Pengarah Pelajaran Negeri oleh Pengetua Majlis tamat: Dengan ini tamatlah sudah Majlis Anugerah Cemerlang bagi Sekolah Menengah Senyum Selalu.

5. Mengambilalih tugas pengerusi sekiranya pengerusi tiada . 4. Mempengerusikan mesyuarat Berbincang dengan S/U untuk memilih individu yang tertentu sesuai dengan tugasan Menandatangani surat-surat yang berkaitan Membuat keputusan/kelulusan tentang kewangan Menyelaraskan tugas-tugas jawatankuasa JAWATANKUASA Naib Pengerusi BIDANG TUGAS 1.SENARAI TUGAS JAWATANKUASA PENGURUSAN MAJLIS RASMI JAWATANKUASA Pengerusi BIDANG TUGAS 1. 2. 3.

7. 3.JAWATANKUASA Setiausaha BIDANG TUGAS 1. 2. 5. 4. 2. Menguruskan semua urusan surat-menyurat Menyelaras tugas AJK Menyelaras latihan (rehearsal) Memberi taklimat kepada pelajar/ AJK semasa latihan Menyimpan fail keseluruhan j/kuasa Menyediakan minit mesyuarat Menyediakan surat-surat panggilan mesyuarat JAWATANKUASA Bendahari BIDANG TUGAS 1. 5. Menguruskan semua urusan kewangan Merekod urusan kewangan Menyediakan keperluan peruntukan Membentangkan perbelanjaan peruntukan Menyimpan fail-fail kewangan . 3. 6. 4.

Memastikan sekiranya ada majlis rasmi yang melibatkan kenamaan Memantau perjalanan majlis yang melibatkan protokol JAWATANKUASA AJK Jemputan BIDANG TUGAS 1. 3. Menyediakan skrip untuk juruacara majlis Mengendalikan program agar berjalan lancar Memastikan perjalanan berjalan lancar Membantu semua jawatankuasa yang melaksanakan tugas masing-masing JAWATANKUASA AJK Protokol BIDANG TUGAS 1. 2. 3. 4.JAWATANKUASA Urusetia BIDANG TUGAS 1. 2. Kenalpasti senarai jemputan daripada pihak setiausaha Menyediakan kad / surat jemputan Memastikan semua kad dikirimkan kepada jemputan Memproses senarai jemputan terakhir dan menyampaikannya kepada semua AJK berkaitan . 2. 4.

VIP. Kemaskan dewan setelah selesai acara . Susun kerusi. Sediakan hiasan yang sesuai. Guru-guru. PIBG. lampu bersih 2. Pastikan lampu dan kipas disediakan dan berfungsi dengan baik 10. Sediakan papan tanda kedudukan tempat duduk pelajar dan ibu bapa 8. Papan senarai nama dikemaskinikan 4. ibu bapa dan pelajar-pelajar 6. air pancut dsb 9. banner. kipas. Gambar-gambar VVIP terkini diletakkan 5. Buatkan pelan susun atur kedudukan dalam dewan ± VVIP. Pastikan dewan dalam keadaan bersihsampah dibuang.kerusi VIP dan jemputan 7.JAWATANKUASA AJK Persiapan Dewan BIDANG TUGAS 1. Lantai perlu disyellek 3.

3.JAWATANKUASA AJK Persiapan Pentas BIDANG TUGAS 1. 2. 3. 5. 6. 4. Buat penyelarasan dengan AJK persembahan Sediakan µback-drop¶ yang sesuai dengan majlis Rancang µlatar belakang¶ yang bersesuaian Buat hiasan yang sesuai Kemas semula pentas setelah acara selesai JAWATANKUASA AJK Jamuan BIDANG TUGAS 1. Uruskan tempahan untuk jamuan Kenalpasti menu yang dikehendaki Kenalpasti jumlah VIP / tetamu Pastikan susunan meja jamuan bersesuaian Pastikan minuman VIP / tetamu diletakkan di atas meja Menguruskan dan memastikan pelajar / peserta mendapat minuman . 2. 5. 4.

5. 4. 7. 3. JAWATANKUASA AJK Hadiah/Cenderamata/Sijil BIDANG TUGAS 1. . Berhubung dengan AJK Pemilihan Penerima Hadiah untuk bilangan dan senarai namanama penerima hadiah Memilih dan mencadangkan rupa bentuk hadiah dan cenderamata Menyediakan sijil untuk penerima hadiah Menyusun hadiah dan memastikan hadiah disampaikan secara sistematik Pastikan susunan penerima hadiah selari denganpengacara mengikut urutan Susun senarai penerima mengikut urutan ± labelkan pada kedudukan masing-masing Adakan latihan penerima hadiah Pastikan penerima yang tidak hadir digantikan dengan wakil Pastikan penerima hadiah berpakaian kemas 2.JAWATANKUASA AJK Pemilihan Penerima Hadiah BIDANG TUGAS 1. 8. 2. 6. Berbincang untuk mengenal pasti kriteria penerima hadiah Sediakan nama-nama penerima hadiah dan serahkan kepada AJK Hadiah/Cenderahati/Sijil Kenal pasti senarai penerima hadiah adalah mengikut kriteria yang dipersetujui 3. 9.

3. 2.JAWATANKUASA Bacaan Doa BIDANG TUGAS 1. 5. Sediakan isi kandungan dan sediakan contoh Dapatkan teks ucapan jika perlu Pastikan semua maklumat terdapat dalam buku atur cara Serahkan kepada pejabat untuk dicetak seminggu sebelum majlis berlangsung Buatkan cetakan berwarna untuk buku program VVIP JAWATANKUASA AJK Siaraya BIDANG TUGAS 1. 4. Sediakan teks untuk bacaan doa Bacaan doa semasa majlis berlangsung adalah dikehendaki mengikut teks Bacaan doa dilakukan di atas pentas JAWATANKUASA AJK Buku Program BIDANG TUGAS 1. 4. 2. 3. 3. 2. Pastikan kesemua alatan siaraya berfungsi dengan baik Sediakan mic secukupnya Bersiap sedia dengan back up sekiranya bekalan elektrik terputus Pastikan mic disediakan untuk persembahan / ucapan .

JAWATANKUASA AJK Keselamatan dan Lalu Lintas

BIDANG TUGAS 1. 2. 3. 4. Kenalpasti badan-badan uniform yang membantu Beri taklimat kepada badan-badan uniform tersebut Kenalpasti tempat letak kereta Pastikan papan-papan tanda tunjuk arah disediakan, untuk melancarkan pergerakan kenderaan tetamu

JAWATANKUASA AJK Kawalan Kehormat

BIDANG TUGAS 1. 2. 3. Kenalpasti anggota yang terlibat Buat latihan secukupnya Pastikan uniform pelajar lengkap dan kemas

JAWATANKUASA AJK Penyambut Tetamu

BIDANG TUGAS 1. 2. 3. 4. Bersedia dengan buku cenderamata Kenalpasti tetamu yang akan hadir Apabila tetamu ibu bapa datang, pastikan pelajar mengiringi ke tempat duduk Jika pengetua yang hadir, penyambut tetamu sendiri yang mengiringi ke tempat duduk

JAWATANKUASA Juruacara

BIDANG TUGAS 1. 2. 3. 4. 5. Senaraikan nama jemputan mengikut protokol Sediakan skrip ± pastikan ucapan mengikut protokol jemputan Buatkan raptai sebelum hari ucapan Menerima nama-nama penerima hadiah dari AJK Pendaftaran Penerima Hadiah Pastikan tetamu jemputan, penerimapenerima hadiah berada dalam kedudukan yang melancarkan perjalanan majlis Pastikan tetamu / VIP yang tidak hadir, tidak disebut namanya

6.

JAWATANKUASA AJK Persembahan

BIDANG TUGAS 1. 2. 3. Senaraikan bentuk persembahan yang dicadangkan Buat latihan sebelum tarikh majlis dijalankan Pastikan persembahan pelajar terkawal tetapi menarik dan ceria

JAWATANKUASA AJK Rakaman

BIDANG TUGAS 1. 2. 3. Pastikan kamera / kamera video berfungsi dengan baik Pastikan setiap perjalanan hari anugerah dirakamkan Menyerahkan hasil rakaman kepada S/U

JAWATANKUASA AJK Displin Pelajar

BIDANG TUGAS 1. 2. 3. Pastikan displin pelajar sebelum, semasa dan selepas upacara dijalankan Pastikan tiada pelajar keluar masuk semasa ucapan Pastikan pelajar bersurai dengan teratur setelah mengemaskan dewan

JAWATANKUASA AJK Publisiti / Seranta

BIDANG TUGAS 1. Menghebahkan program yang akan dijalankan diperingkat sekolah melalui media massa cetak Menyediakan kain rentang/ banner

2.

3. Membuat laporan lengkap perjalanan program yang lengkap Melengkapkan laporan kemaskini dalam bentuk dokumentasi bercetak / cd . Berbincang dengan pengetua Memastikan teks ucapan bersesuaian Menyediakan teks ucapan untuk yang terlibat JAWATANKUASA AJK Dokumentasi BIDANG TUGAS 1. 4. 2. 3. 6. 5. 2.JAWATANKUASA AJK Majlis Perasmian Pembukaan dan Perasmian Penutupan BIDANG TUGAS 1. 2. Menyediakan aturcara pembukaan Merancang sesuatu perjalanan majlis penutupan supaya bergerak lancar Mengadakan raptai pembukaan Menyediakan aturcara penutup Merancang majlis penutup dengan lebih lancar Menyediakan raptai penutup JAWATANKUASA AJK Teks Ucapan BIDANG TUGAS 1.

Mengenalpasti jenis acara Melaksanakan acara dengan lancar JAWATANKUASA AJK Kebersihan BIDANG TUGAS 1. 3. 2.JAWATANKUASA AJK Sukaneka BIDANG TUGAS 1. 2. Memastikan kebersihan sekolah selepas sesuatu program dijalankan Membekalkan plastik sampah Menyusun atur tempat strategik pembuangan sampah .

2.JAWATANKUASA AJK Penaja BIDANG TUGAS 1. Menyediakan senarai nama peserta / sekolah yang mengambil bahagian Melakukan urusan pendaftaran semasa program / pertandingan . Mendapatkan sumbangan daripada pihak luar Menguruskan sumbangan yang diterima daripada pihak luar Menerima cek daripada sumbangan luar dan memberikan kepada bendahari JAWATANKUASA AJK Pendaftaran BIDANG TUGAS 1. 3. 2.

ANUGERAH CEMERLANG VVIP GB/PG PMH PNH PENTAS TANGGA TURUN Selangkah Ke Belakang TANGGA NAIK TETAMU GB: GURU BESAR PG: PENGETUA PMH: PEMBERI HADIAH PNH: PENERIMA HADIAH .

3.PENTAS VIP VVIP Tuan Rumah VVIP Sahaja 1. Pengacara Majlis Bacaan Doa Ucapan Tuan Rumah TETAMU . 2.

A: Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong .A Pandangan dari hadapan A: Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agong P.SUSUNAN GAMBAR Susunan gambar di bilik gerakan atau bilik mesyuarat A P.

S A P.A ST Pandangan Dari Hadapan A: Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agong P.A: Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agung S: Sultan Negeri ST: Sultanah Negeri .

A: Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agung S: Sultan Negeri ST: Sultanah Negeri PM: Perdana Menteri MB: Menteri Besar .A ST MB Pandangan Dari Hadapan A: Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agong P.PM S A P.

A: Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agung TYT: Tuan Yang Terutama ITYT: Isteri Tuan Yang Terutama PM: Perdana Menteri KM: Ketua Menteri .A ITYT KM Pandangan Dari Hadapan A: Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agong P.PM TYT A P.

SUSUNAN GAMBAR DALAM DEWAN P.A P.A S ST Pentas (TIANG) TETAMU (TIANG) .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful