ANALISIS DAN HURAIAN ISI KANDUNGAN AQIDAH DALAM SUKATAN PELAJARAN PENDIDIKAN ISLAM SEKOLAH RENDAH TAHUN 4

Disediakan oleh: Tuan Nor Wahida binti Tuan Mahmud PISMP PA SEM 2 JANUARI 2011 Selasa, 2 Ogos 2011 :2 Ramadhan 1432H

1) Beriman kepada Qada dan Qadar

6) Pengertian dosa dan pahala

2)Allah bersifat wahdaniah

Isi Kandungan Aqidah Tahun4
5)Asmaulhusna : Al-Hadi 3) Allah bersifat qudrat

4)Asmaulhusna : assalam

ISI KANDUNGAN AQIDAH TAHUN4 .

.2 waktu.Akibat tidak beriman kepada qada dan qadar.1) Beriman kepada Qada dan Qadar Perancangan tahunan P&P : . Isi penting: . .Minggu 1 & 4 .Pengertian Qada dan Qadar.Kesan percaya kepada qada dan qadar kepada seseorang. .

.contoh qada dan qadar.Faedah beriman kepada qada dan qadar.ganjaran yang akan diperolahi oleh orang yang beriman dan yang tidak beriman dengan qada dan qadar. . . .

3.Hasil pembelajaran: Aras 1: 1. Redha dengan ketentuan Allah S. .W. Menyatakan contoh-contoh qada dan qadar.T. 2. Menyatakan pengertian qada dan qadar.

Memahami kesan mempercayai qada dan qadar kepada seseorang.Aras 2 : 1. . Sabar menghadapi dugaan. 2. Menjelaskan faedah beriman dengan qada dan qadar. 3.

. Menyatakan ganjaran balasan yang akan diperolehi oleh orang yang beriman dan tidak beriman dengan qada dan qadar Allah S.Aras 3 : 1. Menghuraikan akibat tidak beriman dengan qada dan qadar Allah. 2.W.T.

Nilai Taat Bekerjasama Berdisiplin Rajin Yakin boleh .

Minggu 7 & 10 .4 waktu Isi penting : .W.Dalil naqli tentang keesaan Allah S.T.Pengertian sifat .2) Allah bersifat (Wahdaniah) Perancangan tahunan P&P : . . .

amalan sebagai bukti keimanan.kesan positif orang yang beriman bahawa Allah bersifat . . ..

.Hasil pembelajaran : Aras 1 : . Aras 2 : . . .mengetahui dalil Allah bersifat wahdaniah. .yakin dengan kewujudan dan keesaan Allah.menyatakan pengertian sifat wahdaniah.memahami kesan positif yang perlu ada bagi orang yang beriman bahawa Allah bersifat wahdaniah.menyatakan dalil naqli berkenaan Allah bersifat wahdaniah dan menyatakan maksudnya.

 Aras 3 : . . . .memahami implikasi menganggapAllah tidak esa atau berbilang-bilang.menjelaskan dalil aqli tentang keesaan Allah.membuktikan keimanan kepada sifat wahdaniah Allah dalam membentuk amalan.

nilai Merendah diri Yakin Rajin Bertakwa .

dalil naqli dan maksudnya. .pengertian sifat qudrat. .3) Allah bersifat Perancangan tahunan P&P : .dalil aqli dan maksudnya.4 waktu Isi penting : .minggu 14 &18 . .

kesan positif bagi orang yang percaya Allah bersifat berkuasa. .. .perbezaan kekuasaan Allah dengan kekuasaan makhluk.

meyakini kekuasaan Allah.menyatakan dalil naqli Allah bersifat qudrat dan menyatakan maksudnya..menyatakan pengertian sifat qudrat. Aras 2 : . . Aras 1 : . .mengetahui dalil Allah bersifat qudrat.Hasil pembelajaran. . .memahami kesan positif bagi orang yang percaya Allah berkuasa.

memahami perbuatan dan percakapan yang bertentangan dengan kepercayaan Allah berkuasa.menjelaskan dalil aqli tentang qudrat Allah. .banding beza kekuasaan Allah dengan kekuasaan makhluk. . Aras 3 : . .

nilai Rajin Yakin boleh Berdisiplin Takwa Bersyukur Mengenang budi .

memahami bahawa As-Salam adalah salah satu nama-nama Allah. . . .4) Nama-nama Allah : Hasil pembelajran Aras 1 : .menyatakan ciri-ciri As-Salam. .menyatakan pengertian As-Salam.mengasihi sesama sendiri dan belas ihsan kepada makhluk lain.

.memahami bagaimana As-Salam boleh memberi faedah kepada makhluk.menghuraikan cara-cara mendapat kesejahteraan daripada Allah.memahami kenapa manusia perlu perlindungan Allah. . Aras 2: . .memahami bagaimana ciri As-Salam boleh dipupuk dalam diri. Aras 3: .bersyukur terhadap nikmat yang diberi oleh Allah. .

.memahami al-hadi adalah satu daripada nama-nama Allah.menyatakan pengertian al-hadi.menyatakan ciri-ciri al-hadi.sentiasa mengharapkan hidayah dan petunjuk daripada Allah. . .5) Nama-nama Allah : Hasil pembelajaran : Aras 1: . .

 Aras 3: . Aras 2 : . . .memahami cara hidup orang yang mendapat hidayah. .mengasihi sesama makhluk.menghuraikan mengapa manusia perlukan hidayah Allah.memahami bagaimana cara mendapat hidayah.

6) Pengertian dosa dan pahala Hasil pembelajaran: Aras 1: . .berusaha melakukan perkara kebaikan. .menyatakan contoh amalan yang boleh diberi ganjaran pahala dan amalan yang dibalas dosa.menyatakan pengertian dosa dan pahala. .

mengklasifikasikan perbuatan yang boleh membawa kepada dosa dan pahala.memahami cara megelak dosa. .menginsafi diri dan mengelak dari melakukan sebarang dosa. Aras 3 : . .memahami cara mendapat pahala.memahami kesan dan faedah orang yang mengambil berat tentang dosa dan pahala. Aras 2 : . . .

scribd.htm http://www.gemaislam.com/hsp_pi.Rujukan http://www.com/doc/1082879/Sukatan -Pendidikan-Islam-Tahun-16 http://www.my/skserkamdarat/d ownload/rt/pi/pithn4pgl1.mmu.pdf .com/muaturun.htm http://sekolah.net/hsp.panitiapijb.edu.htm http://zainul.

TERIMA KASIH .SEKIAN.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful