Arta antica

Arta egipteana

.Arhitectura Mastaba Mastaba este o constructie masiva de piatra de piatr sau de c r mid de form trapezoidal ridicat deasupra unui mormânt. iar al turi era o stel pictat sau gravat . O mastaba cuprindea camera mortuar . în spatele c reia se afla uncoridor zidit ce con inea statuile defunctului. camera cu statuia defunctului i o capel mobilat cu o mas pentru ofrande.

monumentul funerar era format dintr-o incint dreptunghiular cu o movil de pietre deasupra mormântului . Are ase trepte i o în l ime de 60 m. În prima faz . Este situat la Saqqara i este construit în totalitate din piatr .Piramida in trepte Prima piramid construit a fost Piramida în trepte a regelui Djoser în jurul anului 2640 înainte de Hristos.

and then click Enable external content.To help protect your privacy. To download and display this picture. click Options in the Message Bar. PowerPoint prevented this external picture from being automatically downloaded. Piramida lui Djoser Djoser Netjerikhet Djoser este cel mai cunoscut faraon celei de a III-a dinastii a Egiptului Antic prin comandarea unei piramide (Piramida in trepte din Saqqara). realizat de Imhotep. .

H. Ele au fost construite în timpul dinastiei a IV-a. . între 2720 i 2760 î. în apropiere deCairo. Mare este Khefren i Divin este Mikerinos .Cele mai importante i mai cunoscute monumente arhitectonice Piramidele de la Giseh Piramidele de la Giseh. Cele trei piramide egiptene sunt impresionante opere de tiin i de tehnic . care se numeau: Orizontul lui Kheops.

În centrul piramidei este amplasat camera funerar a faraonului. lung de 10.5 m.000 de blocuri de calcar g lbui. În interiorul ei a fost construit unvast sistem de coridoare. Singura intrare înpiramid se afla pe latura nordic la o în l ime de 16. canale de ventila ie. lat de 5 m i înalt de aproape 6 m.300.5 m. galerii. dispuse în 220 de rânduri i acoperite cu lespezi de calcar alb.400.Piramida lui Kheops Marea Piramid a luiKheops ocup o suprafa de mai bine de 5 ha. .6m cânt re te 6.000t i este construit din 2. are în l imeade 146.

trei piramide mai mici. imaginea regelui adorând r s ritul soarelui. Aceast imens sculptur în form de animal himeric ± leu cu cap de omreprezint . . cinci b rci mari de lemn ifaimosul Sfinx. morminte ale unor regine. probabil. Ansamblul arhitectural al piramidei lui Kheops mai cuprindea dou templefunerare.

în care erau depuse mai multe cadavre. care înlocuia grota natural . cu una sau mai multe camere. definind o grot artificial . De regul .Hipogee su Hipogeu (din greac b+p mânt) este o construc ie subteran . hipogeul era un mormânt s pat în piatr . . destinate s serveasc de mormânt. alc tuit din mai multe înc peri. din antichitate.

Temple egiptene  Acestea au fost închinate zeilor din panteonul egiptean. dar i faraonilor care se confundau cu zeii .

Cele mai frumoase temple au fost construite în perioada Regatului Nou. a ezate învecin tatea Nilului i vestite. Din aceast perioad provin faimoasele temple de la Luxor i de la Karnak. templul lui Amon ± Ra de la Karnak avea 234 de coloane). Numeroasele coloane din temple (de exemplu. simbolizau Ädumbrava sacr ´ prin care trece sufletul dup moarte. prin s lile lorhypostile (acoperite i sus inute decoloane). îndeosebi. .

Sculptura .

Pictura .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful