Boneka

‡ Boneka terus berkembang mengikut perkembangan zaman. ‡ Setiap bangsa di dunai mempunyai pegangan dan kepercayaan tersendiri terhadap boneka. ‡ Secara amnya, boneka dicipta untuk tujuan keagamaan dan hiburan. ‡ Boneka yang digunakan di Mesir, Itali, Jepun, Cina dan India berkait rapat dengan agama dan kepercayaan. ‡ Di Jepun, boneka yang dikenali sebagai banraku digunakan untuk tujuan berhibur. ‡ Boneka ini dicipta bertujuan menghiburkan orang ramai. ‡ Pelbagai watak dicipta dan dilakonkan mengikut olahan skrip. ‡ Boneka ini dicipta daripada kayu yang boleh digerakkan megikut dialog penceritanya.

Definisi boneka
‡ Boneka merupakan salah satu daripada peralatan penting yang terkandung dalam beberapa watak animasi yang dimanipulasikan oleh seorang dalang yang mahir. ‡ Kamarudin Husin dan Siti Hajar Abdul Aziz (1998) mendefinisikan boneka sebagai objek atau bahan yang digerak serentak dengan skrip bebas yang disesuaikan dengan bahan yang diceritakan. ‡ Manakala Jamilah Ahmad (1999) mentakrifkan boneka sebagai objek yang terdiri daripada alat sebenar atau bahan ciptaan yang berbentuk orang, haiwan, tumbuh-tumbuhan dan sebagainya yang digeraklakonkan oleh pemainnya dengan menggunakan dialog atau mitos mengikut sesuatu watak atau cerita. ‡ Dari segi binaan pula, boneka boleh dibahagikan kepada tiga peringkat, iaitu mudah dan tingkas, sederhana dan rumit.

iaitu: . jenis boneka ini boleh dibahagi berdasarkan cara menyedia dan menggunakannya. ‡ Walau bagaimanapun.Jenis-jenis boneka ‡ Jamilah Ahmad (1999) menyenaraikan lapan jenis boneka yang sesuai digunakan guru semasa proses pengajaran.

cawan. rosak yang kecil atau warnanya pudar kerana dimakan hari.Boneka daripada peralatan sebenar ‡ Boneka jenis ini diperbuat menggunakan peralatan sebenarnya seperti teko. ‡ Untuk keselamatan. elakkan dari menggunakan peralatan yang rosak teruk seperti pecah uang tajam dan sebagainya. senduk dan sebagainya. guru boleh melukis mata. ‡ Alat-alat yang hendak digunakan ini kemudiannya dihias dengan sapuan cat minyak dan tali terpakai untuk menggambarkan raut wajah yang dihendaki mengikut watak yang sesuai. gardu. ‡ Untuk menghasilkan reka bentuk yang mudah. ‡ Biasanya perkakas ini tidak digunakan lagi kerana reka bentuknya telah ketinggalan zaman. sudu. . hidung dan mulut menggunakan Marker Pen High Performance agar tahan lama dan tidak mudah hilang.

.‡ Alat-alat yang hendak digunakan ini kemudiannya dihias dengan sapuan cat minyak dan tali terpakai untuk menggambarkan raut wajah yang dihendaki mengikut watak yang sesuai. ‡ Boneka jenis ini mudah dikendalikan dan sesuai digunakn untuk murid-murid yang lemah dan terhad pergerakannya.

misai dan rambut.Boneka Sarung Tangan (Glove) ‡ Bentuk ini biasanya terdiri daripada bahagian kepala dan badan sahaja. hidung dan mulut. ‡ Manakala benang bulu dan kain baldu dijahit menyerupai sepasang telinga. . ‡ Boneka jenis ini mudah dikendalikan dengan bahagian jari-jari tangan berfungsi menggerakkan bukaan mulut boneka seiring dengan gerak mulut penggunanya. ‡ Dikawal sepenuhnya oleh tangan yang mendiami bahagian dalam boneka brkenaan. guli. bola pingpong. kain baldu dan kertas keras boleh digunaka untuk membina bahagian mata. ‡ Diperbuat daripada karung kertas nipis atau sarung kaki yang diubahsuai menjadi bahagian kepala sesuatu watak tertantu. ‡ Manik.

‡ Murid-murid boleh merasa menggunakan tangan bentuk boneka haiwan tersebut kerana binaannya hampir-hampir menyerupai hidupan sebenar. ‡ Boneka jenis ini diperbuat daripada jahitan kain yang dimasukkan kapas atau kekabu supaya menyerupai bentuk haiwan sebenar.Boneka Penuh ‡ Boneka jenis ini lengkap dengan anggota tubuh badannya. ‡ Mempunyai bentuk tiga dimensi yang boleh digantung menggunakan benang atau dilekatkan di atas tapak yang sederhana saiznya. iaitu daripada bahagian kepala hingga ke bahagian kaki atau ekornya. . ‡ Mata diperbuat daripada butang baju atau mata tiruan yang ada dijual di kedai-kedai terpilih.

‡ Jika tirai tiada. guru boleh menggunakan peralatan alternatif lain seperti kotak. ‡ Untuk memudahkan proses mengendalikan alat secara berkesan. sebuah kerusi diperbuat sebagai tempat duduk guru di bahagaian belakang tabir. tirai atau kotak yang menjadi pelindung tadi. ‡ Situasi ini mengingkatkan keyakinan guru untuk bersuara berdasarkan jalan cerita ynag telah dirancang. pingan polisterin dan sebagainya.Boneka kosong di tangan ‡ Boneka jenis ini memerlukan tirai yang berperanan melindungi bahagian muka dan kepala penggunanya. .

ular sawa. . ‡ Boleh diperbuat daripada kertas suger paper. brown paper atau sarung kaki wanita. buaya dan sebagainya. ‡ Contohnya boneka naga.‡ Boneka jenis ini sesuai untuk haiwan yang mempunyai kepala dan ekor ynag panjang.

‡ Mempunyai reka bentuk silinder berongga untuk menutup jari. . ‡ Boneka jari biasanya terhad pergerakannya. iaitu menggunakan beberapa jari untuk menggerakkannya.Boneka jari ‡ Boneka jenis ini dikendalikan dengan menggunakan jari-jari tangan penggunanya. ‡ Mudah dikendalikan. ‡ Biasanya boneka seperti ini kecil saiznya dan bahagian yang boleh digerakkan hanya terhad kepada bahagian kepala dan tangannya sahaja. ‡ Bentuk boneka ini mempunyai penggunaan terhad. dan digunakan di dalam kelas prasekolah atau tadikatadika untuk aktiviti bercerita dengan kanak-kanak.

‡ Biasanya boneka ini nipis dan berbentuk dua dimensi. ‡ Reka bentuk wayang kulit dicipta berdasarkan watakwatak tertentu yang berasaskan cerita dalam sastera lama. ‡ Tok dalang bertindak sebagai pencerita di belakang pentas sambil menggerakkan watak-watak mengikut jalan ceritanya.Boneka wayang kulit ‡ Boneka ini boleh diperbuat daripada kulit. lut sinar dan kertas tebal. plastik. ‡ Sebuah pentas yang dibina daripada sehelai kain putih dan lampu suruh atau mentol lampu diperlukan semasa persembahan wayang kulit ini. .

beberapa jenis burung yang mempunyai sayap yang panjang dan sebagainya. ‡ Contoh boneka haiwan yang sesuai menggunakan kaedah ini ialah rama-rama. rotan. . ‡ Boneka ini menggunakan konsep wayang kulit. kelawar. tetapi berbentuk tiga dimensi.Boneka tongkat ‡ Boneka ini berbentuk lengkap dan mempunyai pemegang seperti kayu. buluh dan sebagainya di bahagian bawah boneka tersebut.

Boneka tali ‡ Boneka jenis ini digeraklakonkan dengan menggunakan tali atau benang. ‡ Berbentuk gantung dan dikawal oleh sejumlah tali yang diikat pada kayu yang dikawal oleh sejumlah tali yang diikat pada kayu yang dikawal sepenuhnya oleh penggunanya. ‡ Bentuk boneka jenis ini memerlukan sedikit kemahiran untuk mengawal pergerakan tali kerana agak kompleks dan sukar untuk dikendalikan. . ‡ Asas operasinya memerlukan tangsn untuk mengawal kayu-kayu dan tali berkenaan. ‡ Kayu kawalan boleh terdiri daripada sebatang kayu melintang atau tegak.

‡ Kerja-keja menampal kertas putih menggunakan gam dilakukan dengan cermat supaya cebisan kertas surat khabar lama tidak tanggal. . ‡ Penggunaan manik. warna dan bentuk topeng boleh dihasilkan berdasarkan tujuan penggunaannya.Topeng muka ‡ Topeng muka diperbuat menggunakan teknik tampalan kertas surat khabar lama pada belon yang kemudiannya dipotong kepada dua bahagian. benang bulu dan bola pong sebagai sebahagian aksesori tambahan akan menghasilkan bentuk topeng muka yang lebih menarik. ‡ Pelbagai corak.

3 Melaksanakan simulasi boneka ‡ Simulasi ditakrifkan sebagai satu situasi yang diwujudkan hampir menyerupai keadaan sebenar yang memerlukan murid-murid berinteraksi sesama sendiri berdasarkan peranan masing-masing. .5. ‡ Justeru. ‡ Kesesuaian gambar latar dan warna yang terang di kiri dan kanan pentas dapat menarik minat muridmurid untuk terus menonton persembahan boneka berkenaan hingga ke akhir cerita.7. ‡ Pelbagai reka bentuk pentas boleh digunakan guru dalam sebuah persembahan. penggunaan pentas boneka yang sesuai akan memberikan kesan yang mendalam kepada murid-murid yang terlibat. ‡ Keberkesanan sesuatu persembahan boneka berkait rapat dengan reka bentuk pentas.

iaitu: . reka bentuk pentas adalah mengikut fungsi. 1999).‡ Walau bagaimanapun. ‡ Penggunaan muzik dan kesan bunyi membantu mewujudkan suasana persembahan yang berkesan. tujuan dan sasaran persembahan berkenaan. ‡ Terdapat lapan jenis pentas boneka yang sesuai untuk pengajaran pembelajaran di dalam bilik darjah (Jamilah Ahmad.

‡ Gunakan dua atau empat batang penyapu untuk dijadikan tiang utama.Pentas kerusi ‡ Susun beberapa buah kerusi untuk dijadikan asas pentas. ‡ Pemain boneka boleh duduk atau berdiri di belakang kain tirai berkenaan semasa menggeraklakonkan boneka berkenaan. ‡ Rentang sehelai kain hitam sebagai tirai. .

. ‡ Untuk memudahkan pengurusan.Pentas rentang ‡ Pentas jenis ini amat mudah dikendalikan. ‡ Guru hanya perlu merentang sehelai tirai hitma yang diikat pada dinding ke dinding. ‡ Dawai boleh digunakan untuk meregangkan tirai berkenaan dan mengikatnya ke bahagian tepi dinding setelah selesai digunakan. guru juga boleh membina secara tetap pentas rentang yang disesuaikan dengan situasi dan boleh dilipat untuk memudahkan penggunaannya.

.Pentas tingkap ‡ Lazimnya pentas jenis ini dikategorikan sebagai pentas sementara. ‡ Tingkap terbuka (tanpa cermin) boleh digunakan sebagai pentas. guru perlu duduk di luar dan murid-murid menonton di dalam bilik darjah. ‡ Dalam keadaan bilik darjah yang terkawal.

‡ Kain. pintu juga boleh digunakan sebagai pentas. . papan dan kertas tebal boleh direntang untuk menutupi bahagian bawah pintu. ‡ Guru berada di luar dan murid-murid berada di dalam bilik darjah. ‡ Pentas jenis juga boleh dikategorikan sebagai pentas sementara.Pentas pintu ‡ Seperti tingkap.

‡ Penggunaan lukisan pemandangan bersaiz besar akan memberikan kesan penghayatan yang lebih dalam kalangan murid yang menonton. ‡ Guru duduk di belakang meja semasa bermain boneka berkenaan. .Pentas meja ‡ Susun beberapa buah meja dan tutup dengan kain di bahagian hadapan.

Pentas berlipat ‡ Pentas ini boleh dibuat dengan menggunakan rangka kayu sebagai bingkainya yang kemudiannya ditutup menggunakan kain hitam. guru juga boleh menggunakan bahan terbuang seperti kotak besar yang telah dilukis flora dan fauna dengan menggunakan cat minyak. ‡ Selain kayu. ‡ Mudah disimpan kerana di kedua-dua belah dindingnya boleh dilipat stelah selesai meggunakannya. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful