BAB 11 TEKANAN UDARA, EDARAN ATMOSFERA DAN ANGIN

Oleh
Asmawi bin Abdullah
SMK Purun, Triang, Pahang. www.geografifizikal-purun.blogspot.com

Konsep Tekanan Udara
Merujuk kepada daya yang terdapat pada sesuatu turus udara terhadap kawasan dibawahnya. Udara tertakluk kepada hukum gas
p Daya dan tekanan berubah mengikut ketinggian.

Tekanan udara mempunyai kaitan dengan taburan tenaga dan kelembapan. Terdapat hubungan songsang antara suhu dengan tekanan udara.

Tekanan udara juga mempunyai perkaitan dengan pembentukan angin.

Taburan Tekanan Udara Global
Taburan suhu global Taburan daratan dan lautan

Kaedah Menggunakan peta garisan setekanan udara (isobar) Isobar ialah garisan yang dilukis di atas peta cuaca yang menghubungkan nilai-nilai tekanan udara yang sama di sesuatu kawasan. Isobar menggunakan unit milibar (mb). Jarak antara isobar menunjukkan nilai daya cerun tekanan.

Faktor yang mempengaruh i

Latitud

Pusat tekanan udara hemisfera utara
‡ Dipengaruhi oleh daratan yang luas. ‡ Musim sejuk (Jan) ‡ Tekanan tinggi p Asia Tengah (Siberia), Timur Laut Pasifik (Luar Pantai California) dan Timur Laut Atlantik (Luar Pantai Sepanyol) ‡ Tekanan rendah p Laut Pasifik Utara, Selatan Greenland.

Pusat tekanan udara hemisfera selatan
‡ Dipengaruhi oleh lautan ‡ Musim sejuk (Julai) ± Tekanan Udara Tinggi p Timur Afrika Selatan, Australia Tengah, Lautan Pasifik Selatan dan Pantai Timur Amerika Selatan. ‡ Musim panas (Jan) ± Tekanan Udara Rendah p Pantai Barat Afrika, Australia Utara dan bahagian tengah Amerika Selatan.

Kesimpulan
‡ Pusat tekanan udara tinggi di kedua-dua hemisfera (sekitar 30 U dan 30 S) ‡ Pusat tekanan udara rendah di kawasan berhampiran khatulistiwa (doldrum)
o o

Daya Cerun Tekanan
‡ Wujud hasil daripada perbezaan antara kawasan tekanan udara tinggi dengan kawasan tekanan udara rendah ‡ Mempunyai komponen menegak dan mendatar. ‡ Komponen menegak ‡ Nilai tekanan udara yang semakin menurun apabila bertambah tinggi ‡ Komponen mendatar ‡ Berbeza mengikut taburan tenaga suria di permukaan bumi mengikut latitud. ‡ Perbezaan kadar tiupan angin amat bergantung kepada cerun tekanan.

Daya kariolis
‡ Daya yang terhasil akibat putaran bumi di atas paksinya. ‡ Hukum Ferrel ‡ Sebarang benda atau bendalir yang bergerak secara mendatar di Hemisfera Utara cenderung menjadi terpesong ke kanan dari arah pergerakannya. Di Hemisfera Selatan pula, pesongan yang sama adalah ke kiri dari arah pergerakannya. ‡ Nilai daya kariolis ± Bernilai 0 di Khatulistiwa dan bertambah besar ke arah kutub.

Daya
‡

tara

e

sat
er erak ya iiri i le tara kel ar secara tara . se erti sikl a ia a

er j k ke a a s at a a ya ala e t k e alira erlik sat sat aya tarika ke ara ata as k ‡ e e ar i er eraka a i ‡ e e t k el a ai je is sikl tr ika, t r a , sikl se er a a tisikl .

Daya geseran
‡ Daya yang terhasil kesan daripada pergeseran angin dengan permukaan bumi. ‡ Bertindak pada arah yang bertentangan dengan arah daya cerun tekanan. ‡ Bergantung kepada kadar kekasaran permukaan dan ketinggian angin.

Proses pergangkutan haba oleh angin antara kawasan tropika (latitud rendah) ke kawasan kutub (latitud tinggi). Berlaku kerana perbezaan penerimaan tenaga dan tekanan udara antara;Kawasan tropika penerimaan tenaga tinggi, tekanan udara rendah. Kawasan kutub penerimaan tenaga rendah, tekanan udara tinggi Berlaku di fasa lautan dan fasa daratan Pemidahan tenaga dalam bentuk haba rasa dan haba pendam dalam wap air Udara panas (tropika) mengalir pada aras tinggi ke kutub. Udara dingi (kutub) mengalir pada aras permukaan.

Edaran udara atmosfera komplek
p daya kariolis yang membiaskan pergerakan angin (Hukum Ferrel)

Pembiasan angin akan membentuk 3 sistem angin dunia. Angin timuran tropika Angin baratan Angin timuran kutub Tiga unit utama pola edara umum atmosfera Sel kutub Gelombang sederhana dunia Sel Hadley

Sistem Angin Dunia
Terbentuk kesan taburan udara yang berbeza di permukaan bumi. Empat sistem yang utama Angin timuran tropika
Bersifat tetap dari segi arah Zon pergaruh 5o hingga 30oU/S Bertiup dari kawasan sejuk ke kawasan panas. Terbias ke timur akibat pengaruh daya kariolis. Kesan pantai timur benua menerima hujan lebat Pantai barat benua panas dan bergurun

Sistem Angin Dunia
Angin baratan
Zon pengaruh 35o hingga 60oU/S Angin baratan di Hemisfera Utara, halajunya berubahubah kerana banyak halangan kerana banyak daratan. Angin baratan di Hemisfera Selatan, halajunya lebih tetap kerana banyak melalui daratan. Mempercepatkan proses penerbangan di hemisfera selatan.

Angin timuran kutub
Zon pengaruh lebih 60oU/S Arah tiupannya tidak jelas kerana datang dari kutub. Merupakan angin sejuk dan berat.

Sistem Angin Dunia
Angin Monsun
Pola angin maksimum yang bertiup tanpa perubahan arah untuk beberapa bulan dan kemudiannya ia hilang untuk satu tempoh masa singkat (biasanya sebulan), angin ini bertiup kembali dalam arah bertentangan untuk tempoh beberapa bulan lagi yang tinggal dalam satu tahun. Perubahan arah tiupan angin dipengaruhi oleh:Liputan perubahan suhu mengikut garisan lintang. Perubahan suhu mengikut musim. Perbezaan dalam kadar penyerapan sinaran matahari oleh daratan dan lautan. Menghasilkan nilai tekanan udara yang berbeza di pedalaman benua Asia dan benua Australia.

November hingga Mac (musim sejuk di hemisfera utara), pedalaman Asia mengalami suhu rendah (bawah 0oC) membentuk pusat tekanan rendah. Hemisfera selatan mengalami musim panas, suhu di pedalaman Australia tinggi akan membentuk pusat tekanan rendah. Mewujudkan cerun tekanan dari Asia (tekanan tinggi) ke Australia (tekanan rendah) menyebabkan angin bertiup dari Asia ke Australia. Daya kariolis menyebabkan angin yang keluar dari benua Asia terpesong ke kanan membentuk angin Monsun Timur Laut. Daya kariolis menyebabkan angin tadi sekali lagi terpesong dan membentuk angin Monsun Barat Laut di hemisfera selatan Kesan Menyerdahanakan suhu (angin lembap) Hujan lebat (timur benua)

Mei hingga September (musim panas di Hemisfera Utara), Asia Tengah mengalami suhu yang tinggi dan membentuk pusat tekanan rendah. Hemisfera selatan pula mengalami musim sejuk, suhu di pedalaman Australia pula rendah akan membentuk pusat tekanan tinggi. Mewujudkan cerun tekanan udara dari Australia ke Asia Tengah membentuk angin Monsun Tenggara. Daya kariolis menyebabkan angin tadi terpesong dan membentuk angin Monsun Barat Daya di hemisfera utara. Kesan Hujan lebat di kawasan pantai barat negara-negara di kawasan tropika Banjir besar

Berlaku ketika angin monsun bertukar arah dalam masa yang singkat (kebiasaannya sebulan) Di Malaysia, musim antara monsun terjadi pada bulan April dan Oktober Sering kali berlaku fenomena hujan perolakan dan kejadian kilat dan petir.

Konsep Siklon
Merujuk kepada sesuatu kawasan yang mengalami tekanan udara rendah atau angin kawasan tekanan rendah. Tiupan angin dari kawasan tekanan tinggi di luar bergerak ke kawasan tekanan udara rendah di dalam. Hemisfera utara ² dibiaskan ke arah kanan dan angin bertiup arah lawan jam. Hemisfera selatan ² dibiaskan ke arah kiri dan angin bertiup arah jam. Jenis siklon - siklon tropika - tornado - siklon sederhana

Siklon Tropika
Terbentuk di kawasan tropika. Biasanya berlaku di kawasan lautan (sekitar 8 U dan 15 U) Cerun tekanan udaranya curam (kelajuan melebihi 300 km/j) Pusat siklon digelar mata siklon Zon vorteks ² mengalami pusaran angin yang kencang dan hujan lebat. Kesan ‡ Kemusnahan dan kerosakan harta benda ‡ Kehilangan nyawa
o o

Tornado
Dikenali sebagai angin puting beliung. Siklon berskala kecil tetapi sangat kencang (800 km/j) Berlaku di kawasan tropika dan sub tropika (Amerika Utara dan Australia) Bermula dan terbentuk di daratan pada musim bunga hingga musim panas. Terbentuk apabila berlaku kenaikan udara yang cepat di bawah awan tekanan rendah yang menyebabkan udara bergerak masuk dengan cepat.

Ciri-ciri Tornado
Kawasan utama ² Amerika Syarikat dan Australia Tempoh masa pembentukan ² kurang 10 minit. Jarak ² 6 hingga 160 km Tempoh masa ² Akhir musim bunga dan awal musim panas. Kelajuan ² lebih 402 km/j Ketinggian -16 km dengan kelajuan 160 km/j Kesan ‡ Pembentukan awan komulunimbos (21 km tinggi, 16 km lebar) ‡ Hujan turun dalam masa singkat (10 mini) ‡ Membentuk hujan batu yang bersaiz besar.

Siklon Sederhana Dunia
Dikenali juga sebagai siklon latitud pertengahan. Terbantuk di sekitar 50o dan 60oU/S (zon angin baratan dunia). Bergerak dari barat ke timur. Terjadi apabila angin baratan yang panas dan lembap bertemu dengan angin timuran kutub yang sejuk dan kering di perenggan kutub.

Antisiklon
Merujuk kepada sistem tekanan udara tinggi yang bergerak keluar dari tengah atau pusat tekanan. Bergerak secara perlahan kerana mempunyai kecerunan tekanan udara landai (isobar jarang). Pergerakan antisiklon juga dipengaruhi daya kariolis. Di hemisfera utara ² bertiup keluar dari pusat mengikut arah pusingan jam. Di hemisfera selatan ² bertiup keluar dari pusat mengikut arah lawan pusingan jam. Pada musim panas ² langit cerah, udara tenang dan suhu tinggi. Pada musim sejuk ² lapisan udara bawah menjadi terlalu sejuk dan menyebabkan pembentukan kabut tebal.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful