SYALIZA ADIHA BINTI TEWIRAN GS23231 ZURAINI BINTI RAZALI GS22047

ARE YOU LEFT OR RIGHT THINKER??????

BRAIN GYM .

BRAIN @ OTAK .

muzik dan warna. emosi. bentuk atau ruang.  Daya ingat otak kanan bersifat panjang (long term memory). khayalan.  . kreativiti.  Bila terjadi kerosakan otak kanan contohnya penyakit stroke atau tumor otak. maka fungsi otak yang terganggu adalah kemampuan visual dan emosi.OTAK KANAN Otak kanan berfungsi dalam hal persamaan.

 Bila terjadi kerosakan pada otak kiri maka akan terjadi gangguan dalam berbicara. tulisan.  .OTAK KIRI Otak kiri berfungsi dalam angka. bahasa. urutan.  Daya ingat otak kiri bersifat jangka pendek (short term memory). perkiraan dan logik. berbahasa dan perkiraan matematik.

 Suatu aktiviti yang mudah & enjoyable di mana meningkatan konsentrasi. telinga.  . Dennison & isterinya.  Aktiviti ini dilakukan menggunakan mata. pendengaran.Gail E.memori dan koordinasi fizikal. tangan dan anggota badan yang berkaitan. Dennison.  Mempunyai 26 pergerakan aktiviti yang telah dibina oleh Paul E.APA ITU BRAIN GYM Program latihan dengan menggunakan pergerakan yang betul untuk membuat tindakan yang baik di dalam otak.

 Klien.  Misi – kesedaran diri & kehidupan yang mudah serta pembelajaran yang selamat dan pergerakan yang efektif.Gerakan itu dibuat untuk merangsang otak kiri dan kanan (dimensi lateralitasi). iaitu otak tengah (limbis) serta otak besar (dimensi pemusatan). meringankan atau merelaksasi belakang otak dan bahagian depan otak (dimensi pemfokusan).  . guru dan pelajar banyak menggunakan aktiviti ini dan memberi kesan yang efektif dalam diri mereka. merangsang sistem yang berkaitan dengan perasaan/emosional.

beliau berkoloborasi dengan isterinya.fizikal dan mekanisme pergerakan badan terutamanya manusia).Gail E. seorang pendidik yang profesional merupakan pengasas kinesiology (pembelajaran tentang anotomi.  Ia digelar Educational Kinesiology @ Edu-k (pembelajaran secara pergerakan).  .SEJARAH BRAIN GYM Paul E. Dennison seorang ahli seni & pendidik pergerakan telah membuat kajian secara efektif untuk membantu & meningkatkan pembelajaran kanak-kanak & dewasa.  1970an. Dennison.

 Dimensi 2-focus Kemampuan menyelaras hadapan & belakang otak.  .Edu-k mengajar bahawa otak mempunyai fungsi yang boleh di bahagikan kepada 3 dimensi.  Dimensi 1-laterality Kemampuan menyelaras bahagian kiri& kanan otak.  Dimensi 3-centering Kemampuan menyelaras atas & bawah otak.

individu tidak menyelaraskan dengan baik dalam 3 dimensi yang berbeza daripada kekurangan persamaan.kemampuan untuk bergerak & berfikir dalam masa yang sama adalah bergantung pada lateraliti(penyelarasan kanan & kiri otak).  Contoh.  Aktiviti di dalam Brain Gym adalah untuk menyelaraskan& menghubungkan otak ini dalam 3 dimensi tersebut.Menurut Brain Gym.  .

.SIAPA YANG PATUT MENGAMALKAN BRAIN GYM INI??? Semua lapisan masyarakat boleh mengamalkannya….kerana Brain Gym boleh menyelesaikan & membantu mereka yang mempunyai masalah.

 .  Ketidakbolehan dalam memulakan perkara baru.  Lemah dalam kemahiran bersosial.  Hilang fokus.  Perlu pembacaan yang berulang untuk faham.  Kesukaran dalam meluahkan apa yang difikir.  Lemah dalam koordinasi.  Kekeliruan & tidak dapat tumpu perhatian@ leka.  Masalah-masalah tingkahlaku.ANTARA MASALAH ITU… Kesukaran dalam berfikir.posture & keseimbangan.  Cepat lupa.

 Fobia.  Lemah dalam mengurus masa & kemahiran berorganisasi.  .  Lemah dalam matematik.  Stroke.  Autisme (kecacatan mental).Disleksia(kesukaran luar biasa dalam menulis & membaca).  Tekanan & kebimbangan.

matematik & ujian.  Kemahiran berorganisasi.  Penyelarasan fizikal.  Bidang akademik:membaca. menulis.  Perhubungan.  .  Sikap.BRAIN GYM DAPAT MENINGKATKAN Konsentrasi & fokus.  Tanggungjawab diri.  Memori.

 Membantu meningkatkan keyakinan diri.  Lebih selaras & teratur.  .  Menjalankan kerja dengan lebih baik.  Mengurangkan @ menyelesaikan masalah berkaitan disleksia.SELAIN ITU…BRAIN GYM BOLEH MENBANTU & KELEBIHAN DALAM Membantu anak-anak lebih baik di sekolah.  Membantu menghilangkan fobia.  Membantu masalah dalam pemakanan.  Membantu meningkatkan penyertaan bersukan.  Lebih dapat mengawal kehidupan.  Membantu mengatasi tekanan @ kebimbangan.

 Di dalamnya terdapat aktiviti berbentuk permainan yang dapat mengasah minda.Ikut kemampuan individu.KELEBIHAN BRAIN GYM Brain Gym tidak memerlukan masa yang khusus untuk melakukan aktivitinya  Mudah dilakukan bila-bila masa walau di mana saja.  .  Setiap pergerakan tidak perlu dipaksa.

proses ini adalah target untuk mencapai matlamat.  . Belajar untuk memilih aktiviti Brain Gym yang terbaik yang boleh membantu mencapai matlamat.TAHAP BRAIN GYM 4 steps to get ready –warm up  26 pergerakan yang spesifik  5 step balance.

PRINSIP MENYILANG DALAM BRAIN GYM Dengan melakukan gerakan-gerakan menyilang secara teratur.  . senam tersebut akan lebih mengaktifkan otak kiri dan kanan secara optimum. keseimbangan antara otak kiri dan otak kanan akan berlaku.  Pada umur yang produktif.

. Tulisan itu adalah seperti di bawah.  Tetapi setelah melakukan aktiviti Brain Gym.kanakkanak ini berjaya menulis dan semua orang faham apa yang ditulisnya.kanak-kanak berumur 6 tahun ini tidak berapa pandai menulis.KAJIAN KE ATAS KANAK2 –EDU-K DI UK  Pada awalnya.

AKTIVITI BRAIN GYM .

Kawasan yang dipicit adalah titik dua jari di bawah tulang selangka (clavikula) dengan satu tangan dan tangan lainnya menggosok daerah pusat. Active. dan metabolisme tubuh. Clear dan Energetic). Mulai dengan minum air putih secukupnya. iaitu:  membantu memberikan tenaga terus ke otak. untuk tujuan itu anda perlu memicit daerah saklar otak (brain button). yaitu dengan melakukan gerakan kait relaks (hook ups).  Clear. membantu pencernaan.  Active. Caranya dengan menggerakkan tangan kanan bersamaan dengan kaki kiri dan sebaliknya.4 LANGKAH PROSES MENGIMBANGI BRAIN GYM PACE (Positive. dilakukan dengan cara gerakan silang (cross crawl).  Positive. untuk . "Gerakan PACE ini membantu mengurangkan stress dan membuat anda berada dalam keadaan yang tenang" Energetic. lalu diputar sambil kaki disilangkan. tangan disilangkan dengan mengaitkan antara jemari dibagian bawah.

Brains buttons Hook-ups Thinking cap Cross crawl .

PERGERAKAN BRAIN GYM Cute  The owl  elephant8s Lain2 pergerakan o Midline movements o Lengthening activities o Energy exercises o Deepening attitudes  contoh 26 pergerakan Mari cuba .

Dari situ…banyak aktiviti yang diperkembangkan berkaitan dengan Brain Gym.  Contoh  .

... Mari amalkan Brain Gym…mudah-mudahan berlaku peningkatan pada diri.  Pergi ke pasar bersama Pak Kasyim. Kawan-kawan amalkanlah Brain Gym. . o TERIMA KASIH.

..:5033.2:/.8....35.2.!.3 ././7 !0705.32 ..37.7.7.2.9. 2:/.3.3-07.7-078.32 4 %#$ .82 .3.2.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful