INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS PERLIS, PERLIS JABATAN PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN KURSUS PERSEDIAAN PROGRAM IJAZAH

SARJANA MUDA PERGURUAN (AMBILAN JUN 2010) KERJA KURSUS PROJEK PENDIDIKAN JASMANI 2 (PJ1312P4) SESI JUN- NOVEMBER 2010

MALARIA

Ahli kumpulan: i. Kavithrra A/P Wasudaven ii. Sia Leh Ching

a. Penyakit malaria telah diperkenalkan oleh Dr. Francisco Torti pada abad ke-17. b. Dalam perkataan Itali, malaria bermaksud udara kotor.
Malaria adalah penyakit yang disebabkan oleh parasit plasmodium. Penyakit ini merebak melalui gigitan nyamuk Anopheles yang telah dijangkiti parasit yang dipanggil sporozoites.

Kitar Hidup Parasit Malaria Dalam Tubuh Manusia Banyak sel darah merah akan dijangkiti Parasit masuk ke dalam tubuh manusia Bergerak melalui saluran darah dan akan terus ke hati Banyak parasit (merozoites) akan dilepaskan ke dalam aliran darah Parasit menjadi matang dan masuk semula ke dalam system darah Sel darah merah yang dijangkiti akan pecah Mencernakan sitoplasma sel serta membiak .

Plasmodium vivax Plasmodium ovale Parasit Malaria Plasmodium malariae Plasmodium falciparum .

Sebelum itu. Istilah malaria berasal semenjak Medieval dalam bahasa Itali iaitu mala aria yang bermaksud “udara busuk”.700 SM di China.000 tahun. malaria juga dikenali sebagai ague atau demam paya kerana kaitannya dengan paya.Malaria telah menjangkiti manusia selama lebih 50. Rujukan bagi deman berkala yang teruk terdapat dalam rekod sejarah. . bermula pada 2.

Kajian saintifik berkenaan malaria mencapai kemajuan pertama pada 1880. Apabila Charles Louis Alphonse Laveran seorang doktor Perancis yang berkhidmat di Algeria telah memerhati parasit dalam sel darah merah pesakit malaria dan mencadangkan bahawa malaria adalah disebabkan oleh protozoa dikenal pasti sebagai punca penyakit. .

• Pada 1898. • Carlos Finlay. Sir Ronald Ross. doktor Cuba yang merawat pesakit dengan demam kuning di Havana merupakan orang yang pertama mencadangkan bahawa nyamuk menyebarkan penyakit ini dalam kalangan manusia. . Ettore Marchiafava dan Angelo Celli. seorang rakyat British yang berkhidmat di India membuktikan bahawa malaria disebarkan oleh nyamuk kepada burung dan mengasingkan parasit malaria daripada kelenjar liur nyamuk yang menghisap darah burung yang berpenyakit.• Protozoa ini pula telah dinamakan sebagai Plasmodium oleh pakar sains Itali.

seorang doktor Britain bernama Ronald Ross telah menemui satu lagi peringkat di dalam kitar hidup parasit ini. seorang ahli patologi German yang menyedari granul hitam yang ditemuinya dalam darah. .Pada sekitar tahun 1847. dan limpa adalah berkaitan dengan infeksi malaria. hati. langkah pertama dalam mengenal pasti punca penyakit malaria adalah hasil usaha Meckel. iaitu dalam nyamuk (Anopheles sp. Penemuan oleh Alphonse Laveran (1989) seorang pakar bedah Perancis yang mendapati mikroskopik parasit yang terdapat dalam sel darah merah yang dikajinya ketika itu adalah merupakan organisma satu sel yang dikenali sebagai protozoa daripada genus Plasmodium. Pada tahun 1902. ).

. Pesakit itu akan dibiarkan berehat dan diselubungkan dengan kain lembap. Kaedah ini tidak sesuai kerana akibat pengeluaran darah menyebabkan penyakit ini semakin kronik.Semasa Zaman Greek. perubatan terhadap penyakit malaria dilakukan dengan mengeluarkan darah yang mengandungi cacing untuk membuat kajian.

Simba cedron dan Ailanthus altissima. Pada pertengahan tahun 1940.yang berkesan berjaya dihasilkan. Terdapat juga tumbuhan lain yang dipercayai dapat mengubat malaria. Contohnya ialah Brucea Javanica L .Pada awal kurun ke-17. kaum Ameridian di Peru telah menggunakan kulit pokok kuinin atau „Chincona‟ (Cinchona Officinalls L.) untuk mencegah penyakit malaria. antimalaria sintetik seperti pemakuin dan klorokuin. . Bagi mengatasi penyakit ini. antimalaria sintetik telah dihasilkan.

.

Kitar Hidup Parasit Malaria Seksual (Tubuh Nyamuk) Aseksual (Tubuh Manusia) .Hanya nyamuk Anopheles betina yang dapat menularkan malaria kepada manusia.

Kitar hayat parasit malaria dalam badan manusia fasa exoerythrokytik (hepatik) fasa erythrokytik .

.

ovale. berlaku setiap dua hari bagi jangkitan P. sementara setiap tiga hari bagi P. vivax dan P. Penyakit Malaria ini dapat diketahui melalui beberapa simptom iaitu : a) b) c) d) e) f) g) Demam Menggeletar Arthralgia (sakit sendi) Muntah Anemia Hemoglobinuria Kekejangan (convulsion)  Simptom klasik malaria adalah pengulangan berkala rasa sejuk diikuti dengan kekejangan dan demam dan berpeluh selama empat hingga enam jam. Ia menyebabkan kekurangan darah anemia secara meluas semasa tempoh perkembangan pantas otak dan turut menyebabkan kerosakkan otak secara langsung. terutama bagi kanak-kanak.  Malaria juga didapati menyebabkan kecacatan kognitif. malariae. .

 Akibat malaria teruk termasuk koma dan kematian sekiranya tidak dirawat.  Malaria teruk boleh berkembang dengan amat pantas dan menyebabkan kematian dalam tempoh beberapa jam atau hari. hepatomegaly (hati bengkak).  Kegagalan ginjal mungkin menyebabkan demam blackwater. .Kanak-kanak muda dan wanita mengandung lebih terdedah. sakit kepala teruk.  Splenomegaly (limpa bengkak). ischemia serebral. di mana hemoglobin dari sel darah merah lysed memasuki air kencing. dan hemoglobinuria dengan kegagalan ginjal (renal failure) mungkin berlaku. hypoglycemia.

.

.

.

Diagnosis Sisa semburan dalam rumah Kelambu dan alas katil Rawatan Ubat-ubatan Anti-Malria Ubat-ubatan tiruan .

 Dua jenis lumuran nipis darah disediakan secara tradisi.  Kedua-dua filem adalah penting bagi menggunakan kedua lumuran ketika cuba membuat diagnosis tepat.  Kaedah lain adalah. ujjan mengesan antigen yang hanya memerlukan setitik darah.  Filem tebal membenarkan pengguna mikroskop untuk memaparkan sejumlah besar isipadu darah. Teknik ini lebih tepat berbanding pemeriksaan mikroskop. .DIAGNOSIS  Diagnosis adalah pemeriksaan mikroskopik selaput filem nipis darah.  Filem nipis adalah sama seperti filem darah biasa dan membenarkan mengenal pasti spesies kerana gambaran parasit paling jelas.

.SISA SEMBURAN DALAM RUMAH  DDT digunakan bagi melawan malaria. di mana nyamuk hinggap.  World Health Organization (WHO) kini menasihatkan penggunaan DDT bagi memerangi malaria di kawasan endemik. yang melarang penggunaan DDT bagi penyemburan lading berskala besar pertanian. kegunaannya kemudian tersebar keperladangan di mana ia digunakan bagi menghapuskan serangga perosak.  Penggunaan sejumlah kecil DDT bagi kesihatan awam adalah dibenarkan di bawah Persidangan Stockholm bagi Pencemaran Organik Persistent Organic Pollutants (POPs). merupakan pengawalan berkesan.  DDT pada dinding dalam rumah.

. kelambu perlu dirawat dengan racun serangga setiap enam bulan.  ITN mempunyai kelebihan melindungi mereka yang tidur dalamnya dan pada masa yang sama membunuh nyamuk yang hinggap pada kelambu tersebut.  Bagi keberkesanan maksima.KELAMBU DAN ALAS KATIL  Kelambu membantu menjauhkan nyamuk dari manusia.  Penyebaran kelambu dengan racun serangga terbukti bahawa kaedah ini amat berkesan bagi menghalang malaria.  Kelambu dirawat dengan racun serangga (Insecticide-treated nets -ITN) dianggarkan dua kali ganda lebih berkesan berbanding kelambu yang tidak dirawat. dan ia juga merupakan salah satu kaedah menghalang malaria paling murah.

.RAWATAN  Rawatan malaria membabitkan langkah sokongan dan juga dadah antimalaria yang khusus. seseorang dengan malaria boleh dijangka akan sembuh sepenuhnya.  Apabila dirawat dengan baik.

mengurangkan dos yang diperlukan bagi dadah sedia ada bagi memberi kesan kepada P.  Sejenis ubat yang kini (2007) sedang disiasat bagi kemungkinan digunakan sebagai antimalaria. falciparum. .  Propranolol . . selain juga penggandaan parasit.menghalang kedua-dua keupayaan Plasmodium' untuk memasuki sel darah merah dan memulakan jangkitan. beta blocker propranolol. terutama bagi merawat jenis tahan ubat.  Contohnya : Chloroquine – merupakan dadah anti-malaria pilihan selama beberapa tahun di kebanyakkan bahagian dunia.UBAT-UBATAN ANTI-MALARIA Terdapat beberapa keluarga dadah yang digunakan bagi merawat malaria.

.  Kesihatan Sedunia (“World Health Organization”) telah mencadangkan penggunaan rawatan gabungan berasaskanartemisinin.  Parasit malaria mampu menjadi kebal kepada artemisinin dan kekebalan boleh dihasilkan oleh mutasi SERCA.  (“Artemisinin-based combination therapy / ACT”) .rawatan hadapan bagi malaria tanpa kerumitan di kawasan yang mengalami ketahanan kepada perubatan lebih lama. Pembangunan dadah dimudahkan apabila Plasmodium falciparum berjaya dikultur.

 Syarikat ubat-ubatan sedang cuba melawan ketekalan ubat-ubatan tiruan dengan menggunakan teknologi baru bagi memberikan keselamatan dari sumber sehingga pengedaran. .UBAT-UBAT TIRUAN  Tidak terdapat cara yang baik bagi doktor atau orang awam bagi mengesan ubat-ubatan tiruan tanpa bantuan makmal.

05./.8./0-.2../.25:203.2.3203..7902833/.3402:9.  !.507:-.3-40/.3/.7.3.7.3.35.9..3 -.%  7...3.2.892.209.3 05./.3 00-.9.8$# ..5.8...7.30-.07:29.9.

  $.2-.3/.-.39.3/03.7.202-07..9. 20308.78:2-07803.9 :-.3 .3-.9.5.9.390344-.9:-..:47.9 :-.2.:-.9.3 080..-...32.39:.3.907/.9.35..7:-./4947.7.3:-.2.D @ D @ @D-  %/.3:-.20.380/.9 :-.3090.3 97:.7.5030/.397:.9.3.3203:3.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful