LEICHMANIOZA

Febra neagra Boala neagră Boala Kala –Azar Febra Dumdum

III. V. II. IV. CE ESTE ? CUM SE TRANSMITE? CARE SUNT SEMNELE? CARE ESTE TRATAMENTUL? CUM SA PREVENIM BOALA? .CE TREBUIE SA STIM? I.

de la un soldat pe nume Leishman.în anul 1900. la fel in Orientul Mijlociu si bazinul Marii Mediterane.  20 milioane de cazuri anual  Tipuri :cutanata si viscerala .CE ESTE LEICHMANIOZA?  Boala parazitara a omului si cainelui produsa de un protozoar denumit Leismania donovani ce distruge celulele sângelui si măduvei osoase  Denumirea bolii. ce murise de leishmanioza viscerala  . Boala este raspandita in regiunile tropicale si subtropicale.

genul flebotom  Acestea în timpul hrănirii regurgitează parazitului în pielea gazdelor mamifere  Gazde intermediare: cîini. pisici. veveriţe. rozătoare  De obicei câinele familiei stă la baza declanşării unei Leichmanioze viscerale . cai.CUM SE TRANSMITE?  Prin înţepătura unei insecte mici -musca de nisip.oi.

CUM SE TRANSMITE? Musculiţa de nisip Parazit Leismania .

nodul ce ulcerează • evolutia bolii este favorabila . nodul de marimea unui bob de fasole sau o nuca. luni sau un an • la locul intepaturii apare o pata. prezenta flebotomilor in sange.CARE SUNT SEMNELE Diagnosticul se pune pe baza datelor epidemiologice.  Leishmanioza cutanata • perioada de incubatie de la cateva zile. papula.

diaree volumul ficatului si al splinei cresc anemia se insoteste de petesii pe tegument si mucoase distrugerea globulelor rosii face sa apara nuanta inchisa . plamani. invadeaza organele (splina. oboseala. boala netratată evolueaza cateva luni si se termina cu moartea. ganglioni limfatici.timp in care parazitii • • • • • .dispnee si mai ales febra neregulata persistenta cu. ficat. paloare.CARE SUNT SEMNELE  Leishmanioza viscerală • perioada de incubaţie:10-12 luni. in aceeasi zi. varfuri de temperatura de 4O41C si scaderi mai mult sau mai putin rapide.negricioasa a pielii (boala neagra-Kala azar). maduva osoasa si alte organe) simptomele apar treptat: slabire.până la câţiva ani. .

CARE SUNT SEMNELE .

CARE SUNT SEMNELE .

intramuscular sau intravenos  fără tratamentul corect. sibanoase).intravenos  stibogluconatul de sodiu (pentostan. substibosan. glucantomine.CARE ESTE TRATAMENTUL  sarurile de antimoniu. Leishmaniaza este o boală letală .

Strategiile de vaccinare sunt in curs de investigare. acolo unde transmiterea este intra .. Impregnarea hainelor. si aplicarea de insecticide pe pielea expusa. cum ar fi ecranele si perdelele de pat. care tin la distanta mustele de nisip( acestea au o dimensiune de aproximativ o treime din cea a tantarilor).CUM SĂ PREVENIM  evitarea activitatilor in exterior cand mustele de nisip sunt cel mai       active (amurg spre rasarit).sau peridomiciliara. utilizarea de bariere mecanice. . purtarea de haine de protectie. ca si pulverizarea locuintelor cu insecticid cu actiune reziduala. Tratamentul cazurilor umane este o masura de control eficienta doar acolo unde oamenii sunt rezerarele primare de infectie. cainii domestici) pot fi utile in anumite conditii . Controlul vectorilor si eliminarea gazdelor rezervor (de ex. perdelelor de pat si ecranelor cu permetrin poate fi de asemenea utila.de exemplu.

).  pentru controlul majoritatii daunatorilor. perdele. usi.CUM SĂ PREVENIM  FLYTRIN  produsul diluat poate fi folosit cu ajutorul oricarui aparat de pulverizat. Flytrin ar trebui folosit la o rata de 1-2%(100-200 gr.  substanta preparata.  NOVACLAC®  este insecticid lichid care acţionează imediat. Flacon cu pulverizator .  Se aplică pe toate suprafeţele (inclusiv draperii. aceasta trebuie folosita pana la finalul zilei. in functie de gradul de infestare. ramele de ferestre. Actioneaza de la 4 pana la 8 săptămâni. in 10 litri de apa). etc.

plasele pentru pat. � Permetrin este un repelent cu eficienta crescuta.  Permetrin nu ar trebui aplicat niciodata pe piele.DEET. hainele trebuie tratate cu acesta cu cateva zile inainte de calatorie ca sa se poata usca. echipamentele de campare pot fi tratate cu Permetrin. plasele pentru pat sau alte tesaturi. dar acestea ar trebui retratate pentru o protectie corespunzatoare. pantofii. ci doar pe haine. . Hainele tratate cu alti repelenti . � Permetrin asigura protectie chiar si dupa spalari repetate ale hainelor. dar protectia nu dureza daca acestea sunt spalate si necesita reaplicare frecventa. Urmeaza instructiunile de pe eticheta produsului inainte de a-l folosi.CUM SĂ PREVENIM  Repelentii/Insecticidele care se pot folosi pe haine � Hainele. asigura protectie corespunzatoare.

CUM SĂ PREVENIM  Repelentii folositi pentru piele si haine � DEET (N.N-dietil -m-toluamid sau N. � Picaridin ( 2-(2-hydroxietil)-1-piperidinecarboxilic acid 1metilpropil ester).N-dietil-3-metil -benzamid). � Ulei de eucalipt sau PMD (para-mentane-3. etil ester).8-diol). . � IR3535 ( 3-N-butil-N-acetil]-aminopropionic acid.

ar trebui sa-l indepartezi cu grija. pentru investigatii suplimentare. � Dupa ce revii in interior. ca sa eviti contactul cu ochii � Foloseste repelentul intr-o cantitate mica. cu apa si sapun. acest lucru este foarte important mai ales cand folosesti repelentii de mai multe ori pe zi sau in zile consecutive. daca este cazul. spala hainele tratate inainte sa le porti iar. si sa te prezinti la doctor. � Daca iti apar eruptii pe piele. Nu folosi repelentii sub haine. curata zona de piele tratata cu apa si sapun. . nu e necesar sa folosesti o cantitate foarte mare. rani sau piele iritata. conform instructiunilor produsului. Cand folosesti produsul sub forma de spray. � Nu folosi repelentii peste taieturi. De asemenea. Spala-te pe maini dupa ce il folosesti. aplica-l intr-un strat subtire pe piele. � Nu aplica repelentii pe gura sau ochi si nici in zona urechilor. aplica intai pe maini apoi pe fata.CUM SĂ PREVENIM  Precautii in folosirea repelentilor  � Aplica repelentii doar pe partile expuse ale pielii si ale hainelor.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful