Cuprins

‡ Stiati ca ‡ Feng ± Shui ‡ Ceremonia Ceaiului

Introducere
‡ Cele mai mari civiliza ii antice care au supravie uit pân ast zi sunt cea indian i cea chinez . În toate celelalte culturi si civiliza ii vechiul organism social a disp rut, iar urmele vie ii de alt dat nu se mai p streaz în mod viu. În China îns , aceste solu ii de continuitate exist i pot fi urm rite de-a lungul unei existen e de peste trei milenii. Tradi iile, obiceiurile formele vechi de cultur se p streaz . Pentru chinezi, tradi ia, în parte, este un rezervor spiritual activ. Civiliza ia creat în mileniul al doilea î. e.n în valea Fluviului Galben, prezint înc de atunci tr s turi distincte fundamentale chineze. ‡ În istoria civiliza iei mondiale, cultura i civiliza ia Chinei reprezint un reper foarte important.

Stiati ca«
‡ 1.Cuvântul modern "China", cel mai probabil provine de la numele de Qin (pronuntat "chin") dinastie ‡ 2. Prajiturile cu ravas nu sunt un obicei tradi ional chinezesc. Ele au fost inventate în 1920 de c tre un lucr tor în Key Heong Fabrica de taitei din San Francisco. ‡ 3. Hârtie igienic a fost inventat în China în anii 1300 târziu. Acesta a fost doar pentru împ ra i. ‡ 4. Chinezii au inventat, busola, praful de pu c , i imprimarea ‡ 5. În ciuda dimensiunii sale, toata China are un singur fus orar ‡ 6. Mul i istorici cred ca fotbalul isi are originea in China, aproximativ 1000 de i.e.n ‡ 7. Ping-pong este unul dintre cele mai populare jocuri din China, dar nu a fost inventat în China. Î i are originea în Marea Britanie, unde acesta este numit tenis de mas ‡ 8. Bicicelta este principalul mijloc pentru chinezi. In fiecare an, in aceasta tara se fabrica peste 17 milioane de biciclete.

fengshui
‡ Feng Shui este o metoda veche chinezeasca de-a decora casa sau apartamenul. Ideea de baza este ca viata noastra este afectata de energiile pe care le avem in jurul nostru. Cu ajutorul acestei medote, poti sa-ti procuri in viata mai mutla fericire, sanatate, bani, succes, ajutor - daca destinul nu este impotriva ta.

‡ Feng Shui este o arta chinezeasca, de unii numita stiinta, care are mii de ani vechime. Idea de baza este ca vita si destinul nostru este afectat de mediul inconjurator si energiile care sunt in mediul nostru inconjurator. Feng Shui imparte materia in mai multe feluri de energie, numite si elemente. Telul este de-a creea un echilibru intre aceste elemente - si cand acesta este creeat - multe probleme din viata noastra dispar - cum ar fi stres, probleme cu santatea, probleme cu prieteni sau cu membrii familiei, lipsa de dragoste, ghinioane si accidente, ghinion in cariera. In loc de toate problemele astea, pe care prin a practica Feng Shui avem posibilitatea sa le inlaturam - primim mai multe lucruri bune: mai multa dragoste, succes, o sanatate spendida, mai multi bani, prieteni si relatii armonioase.

‡ Energiile care se afla in jurul nostru, fac parte din QI, sau CHI, care este un termen foarte important in filozofia chinezeasca, insemnand "sursa vietii". ‡ Multe lucruri din Feng Shui pot fi numite superstitii - dar merita incercat. Fara sa stim, oamenii din toate culturile practica feng shui: aprindem lumina cand este intuneric, aerisim camera dimineata, deschidem caloriferul cand este frig, facem curat cand s-a facut mizerie. Cand facem aceste activitati, schimbam si energiile din jurul nostru. Asta ne afecteaza in acelasi timp stilul de viata si atitudinea noastra fata de viata.

‡ Daca traducem Feng Shui din limba chineza atunci Feng Shui pe romaneste s-ar numi Vant si Apa. Apa semnifica si energia care se numeste CHI si miscarea ei in spatiu. In acelasi timp, vantul sau aerul este spatiul prin care CHI se misca. ‡ cel mai important lucru cand incepi sa practici feng shui - este sa arunci tot ce este stricat si sa dai la altii tot ce nu iti trebuie. Al doilea lucru - este sa pastrezi ordinea

Feng Shui- si cele 8 zone
‡ Ba-gua este ca o harta sau mai bine zis, se poate compara cu un plan a unei case. Incepi cu a identifica punctele cardinale, apoi pe uiti pe harta ca sa identifici zonele cu elementele, culorile, formele specifice lor.

Nord: Cariera, Vointa, Puterea
‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Element: Apa Semn Cardinal : Nord Culori: negru, albastru Creste in putere in combinatie cu: Metal Se micsoreaza in putere in combinatie cu: Lemn Daca vrei o cariera mai buna si mai mult succes in afaceri sau daca vrei sa schimbi locul de munca sau sa avansezi acolo unde te afli, pui in aceast sector lucruri care reprezinta apa. Apa simbolizeaza viata si poate fi exprimata printr-o oglinda cu rama de metal, metalul amplificand elementul apa. O vaza cu flori, o fantanita sau un acvariu, poate imbunatati cariera. Usa care se afla in aceasta zona trebuie sa fie foarte curata si lipsita de greseli. Ai grija sa nu ai nimic de lemn prin zona. Metalul accentueaza forta apei, asa ca pentru a asigura succesul in cariera, poti folosi si metal.

Sud: Reputatia, Recunoasterea, Faima
‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Element: Foc Punct Cardinal: Sud Culori: rosu, portocaliu, galben Creste in putere in combinatie cu: Lemn Scade in putere cu Pamant si Apa. Oamenii care lucreaza ca artisti, pictori, sau persoanele care lucreaza cu publicul in masmedia, ca politicieni, sef si toti care vor sa fie cineva in societate, trebuie sa activeze acest sector de Sud, in fiecare camera din locuinta. Asta este locul ideal pentru a va plasa toate lucrurile de care sunteti mandri, cum ar fi trofeele, diplomele, poze cu oameni importanti si tot ce va aduce aminte de vechile victorii. Elementul Foc trebuie sa fie reprezentat in aceasta zona sub forma lumanarilor sau obiectelor in forma de piramida, triunghiulare sau/si de culoare rosie. Pentru ca sa intariti aceasta energie, mai trebuie sa aveti si lemn in aceasta zona - adica poze cu paduri, plante, obiecte lungi de culoarea verde. Toate pozele si tablourile trebuie sa aiba rame de lemn pentru a intari puterea focului.

Est: Familia, prieteniile, sanatatea
‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Element: Lemn Punct Cardinal: Est Culori: lila, verde Creste in putere impreuna cu: Apa. Scade in putere in combinatie cu: Foc. Toti avem nevoie de-o viata buna de familie, la fel ca si de prieteni buni. Acest sector trebuie sa contina poze cu prieteni si cu familia, plante, sau poze cu plante, obiecte lungi sau/si de culori verzi sau lila. Aici poti sa pastrezi si toate cadourile de la prieteni si de la familie. Lucrurile stricate trebuie reparate, pentru ca ideea este ca reparandu-le sanatatea familiei se imbunatateste. Tot aici puteti chiar sa puneti si fotografii cu persoane care vreti sa fie buni prieteni, cum ar fi poza cu tine impreuna cu seful tau sau alti oameni importanti. Pentru a imbunatati comunicatia, aici poti folosi din belsug elementul apa - cu ajutorul oglinzilor cu rama de lemn sau a unei mici fantani. Trebuie sa evitati sa aveti aici ceva care reprezinta focul cum ar fi lumanari.

Vest: Copiii, Creativitatea, Viitorul
‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Element: Metal Punct Cardinal: Vest Culori: alb, auriu, argintiu Creste in putere cu: Pamant. Scade in putere cu: Foc Acest sectortrebuie activat sau amplificat de toti oamenii cu vise si idealuri pentru viitor. Sectorul trebuie activat si de oamenii care vor copii sau care vor sa-si imbunatateasca relatiile cu copii lor sau sa-si mareasca creativitatea. In acest sector domina metalul, si obiectele rotunde din metal sau de culori albe, argintii sau aurii sunt bune activante. Pentru cei care doresc copii sau relatii bune cu copiii lor, sunt recomandate poze cu copii fericiti, jucarii si alte lucruri care duc gandul la copii sau la copilarie. Flori proaspete in culori vesele, televizorul, combina, arta, lucruri stralucitoare sau bijuterii, mareste si creativitatea si inspiratia. Elementul Metal se poate intari cu Pamant - adica poze cu munti, pietre, sau lucruri din ceramica. Trebuie sa evitati insa apa, mai ales daca nu aveti inca copii sau daca inca nu v-ati indeplinit visurile.

Sudest: Banii, Siguranta, Linistea
‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Element: Lemn Punct Cardinal: Sudest Culori: lila, rosu, verde Creste in putere impreuna cu: Apa Scade in putere impreuna cu Foc. Aveti mai multa nevoie de bani? Atunci ar fi bine sa activati zona sudestica din fiecare camera. Acest lucru se face cel mai usor prin a plasa niste plante verzi in aceasta zona. Poze cu pomi, plante, fluviu sau marea sunt deasemeni bune. Elementul Apa, trebuie plasat acolo in cazul in care vreti sa intariti puterea Lemnului. Asa ca puteti sa agatati acolo o oglinda. Aici puteti sa puneti si lucruri care simbolizeaza bani. Evitati Focul, ori banii nu vor veni deloc sau dispar foarte repede.

Sudvest: Dragostea, Prietenia, Casnicia
‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Element: Pamant Punct Cardinal: Sudvest Culori: roz, lila Creste in putere impreuna cu: Foc Scade in putere impreuna cu: Metal Oamenii cu probleme in relatii isi activeaza aceasta zona, pentru a atrage dragoste si prietenie in viata. Este important sa ne aducem aminte ca aici domina Pamantul si ca cele mai bune culori sunt roz si violet. Obiecte care simbolizeaza dragostea sunt foarte importante aici, dar acestea trebuie sa fie din ceramica sau portelan si nu este deloc gresit sa amplificati zona cu elementul Foc - prin a pune de exemplu 2 lumanari roz in aceasta zona sau o veioza cu bec rosu sau roz. Pentru a va pastra relatiile ajunge sa folositi elementul lemn - poze cu paduri sau plante verzi, in vase de ceramica sau lut. Pentru a primi mai multe invitatii, trebuie sa puneti becuri puternice in aceasta zona de culori rosii, roz sau violete. Ele trebuie sa fie plasate cel putin 150 cm deasupra podelei.

Sudvest: Stiinta, Studii, Inteligenta
‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Element: Pamant Punct Cardinal: Sudvest Culori: Maro, Bej, Galben, Portocaliu Creste in putere impreuna cu: Foc Scade in putere impreuna cu: Metal Aceasta zona, activata, te face un om mai bun, din multe puncte de vedere. Vei sti sa te comporti printre lume, relatiile cu clientii se imbunatatesc, afacerile iti merg mai bine. In aceasta zona domina elementul pamant si aici putem plasa pietre, nisip, cristale, poze cu deserturi sau munti. Evitati metalul si amplificati cu foc - adica cu obiecte in forma de triunguri sau piramidale, obiecte colorate in rosu sau lumanari.

Nordvest: Calatoriile, Oamenii ajutatori, Mentorii si Profesorii
‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Element: Metal Punct cardinal: Nordvest Culori: argintiu, gri, alb, negru Creste in putere in combinatie cu: Pamant Scade in putere in combinatie cu: Foc Daca simti ca nimeni nu te ajuta, atunci ai probleme cu sectorul sudvest al camerei sau apartamentului si trebuie sa faci ceva. Vrei sa fii tratat cu respect si nu esti, esti tratat pe nedrept poate, sau ai alte probleme de genul asta, iar trebuie sa activezi aceasta zona. Aici trebuie sa lasi culoarea gri sa domine, dar albul, gri si negru sunt si ele bune. Tot ce reprezinta pamant, cum ar fi pietre, cristale, nisip, etc. poate intari energia metalului. Obiectele trebuie sa fie de preferinta patrate (pamant) sau rotunde (metal). Poti sa pui poze cu oamenii care te pot ajuta sau care vrei sa te ajute aici. Pentru calatoii, pune aici un glob pamantesc - din metal - sau de culoare argintie sau gri.

‡

‡ ‡

Ceremonia ceaiului
‡ Traditia ceaiului in China ‡ Ceaiul verde, un elixir de sanatate, longevitate si frumusete ‡ Povestea ceaiului incepe acum aproape 4.500 de ani in China, nu in India, asa cum se crede in general. Astazi, se estimeaza ca exista mai bine de 3.000 de varietati de ceai, fiecare cu proprietatile sale specifice. Una dintre aceste varietati este ceaiul verde, un elixir de sanatate, longevitate si frumusete.

‡ Ceremonia ceaiului pune accentul pe ceai si nu pe ritualul in sine. Se pune accentul pe felul in care miroase ceaiul, pe gustul acestuia si pe comparatia dintre ceaiul care se bea in momentul respectiv si cel care s-a baut inainte. Acest lucru nu inseamna ca fiecare servire a ceaiului este identica, urmareste acelasi ritual. Trebuie retinut ca ceremonia ceaiului nu are nici o legatura cu religia. Toti pasii care se parcurg in timpul ceremoniei sunt destinati sa fie apreciati.

Prepararea ceainicului si a cestilor
‡ In cadrul ceremoniei ceaiului in China sunt folosite cesti mici pentru a se potrivi cu ceainicul mic de lut in care este preparat ceaiul. Fiecare ceasca este destul de mare pentru a putea fi baute din ea cel putin doua inghitituri de ceai. Cestile de dimensiuni mici sunt folosite in Chiujao si Fujian, in timp ce in Shanghai si in Beijing sunt preferate cestile de dimensiuni mai mari. Spalarea ceainicului si a cestilor ocupa un loc foarte important in cadrul ceremoniei. In momentul in care primesti ceainicul si cestile acestea trebuie sa fie foarte bine curatate. Ceainicul este confectionat, de obicei, din lut rosu. Pentru ca interiorul ceainicului si cel al cestilor sa fie etans, primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa pui ceaiul in ceainic si apoi sa torni peste el apa fierbinte. Lasa-l sa stea asa cel putin tei ore. Unii dintre cei mai mari expertii in ceai ne sfatuiesc sa lasam ceaiul asa cel putin o saptamana, dupa care sa il turnam intr-un ulcior. Aceasta tehnica cere ca interiorul ceainicului sa fie perfect etans atat timp cat ceaiul sta in el. In cadrul ceremoniei ceaiului din China spalatul cestilor si cel al ceainicului este absolut necesar. Trebuie sa torni ceaiul fierbinte in cestile proaspat spalate. Lasa ceaiul sa stea cateva minute in cesti. Acest lucru este facut pentru ca cestile sa capete mirosul si gustul ceaiului pe care urmeaza sa il servesti. Dupa ce ai terminat toti acesti pasi urmatorul lucru pe care trebuie sa il faci este sa te pregatesti pentru savurat.

‡

‡ ‡

Prepararea ceaiului
‡ Pentru prepararea ceaiului trebuie sa fierbi apa. Urmatorul pas este sa umpli ceainicul trei sferturi cu plantele din care vei prepara ceaiul. In acest timp asigura-te ca ai pus cestile pe o tava. Toarna apa fierbinte peste plante pana cand aceasta se va revarsa peste ceainic. Pune capacul ceainicului si continua sa torni apa fierbinte peste el pentru a te asigura ca ceainicul este fierbinte peste tot. ‡ Dupa toti acesti pasi toarna ceaiul preparat in cesti. Apoi toarna din nou apa fierbinte in ceainic si acopera-l. Lasa ceaiul timp de trei minute la macerat, iar dupa aceste trei minute toarna apa fierbinte peste ceainic pentru a te asigura ca va ramane cald si apoi toarna ceaiul in cesti. Dupa ce ai terminat de turnat si dupa ce s-au golit si cestile, ceaiul ramas se toarna in ulcior folosindu-se o strecuratoare. In momentul in care pui ceaiul in cesti asigurandu-te ca umpli o ceasca dintr-o data si ca toate cestile au aceeasi cantitate de ceai in ele.

Importanta apei
‡ Apa este folosita in ceremonia ceaiului ca si cum ar fi insusi ceaiul. Pentru a da o aroma cat mai placuta ceaiului apa ar trebui sa fie filtrata. Apa distilata nu este indicata la prepararea ceaiului deoarece ceaiul nu va mai fi la fel de gustos. Apa ideala ar trebui sa aiba un pH in jur de 7.9. ‡ Trebuie sa tii minte ca dupa o ceremonie a ceaiului vei ramane numai cu aroma placuta a ceaiului. Daca folosesti cesti de dimensiuni mici nu trebuie sa sorbi ceaiul dintr-o singura inghititura. Este indicat sa savurezi ceaiul cu inghitituri cat mai mici. Ceremonia ceaiului se desfasoara în decursul a patru-cinci ore timp in care se pot purta multe discutii.

Ceaiul chinezesc ± un amalgam de emotii, arome si esente tari
‡ Ceremonia ceaiului nu este o simpla pierdere de vreme pentru a conversa ci reprezinta un mod rafinat de relaxare. Exprima mai degraba o filosofie de viata. Oaspetii care participa la ceremonie trebuie sa gaseasca in aceasta o oaza de pace si liniste sufleteasca, departe de raul din lume, unde mintea se poate deschide spre meditatie.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful