You are on page 1of 22

PSIHOLOGIA MULTIMILOR

MULTIMILE SOCIALE = ansambluri

reale sau virtuale de indivizi, intre care exista similitudini sau raporturi care le orienteaza relativ convergent sentimentele, credintele, atitudinile sau comportamentele.

CLASIFICAREA MULTIMILOR
 

In functie de participarea constientizata in timp si spatiu la desfasurarea unor evenimente, putem face distinctia intre: A) multimi reale- fizic constituite pe o anumita perioada si intr-un anumit loc datorita unor circumstante determinate (intruniri publice, mitinguri) B) multimi virtuale – dispersate fizic in spatiu si timp dar ai caror membrii sunt legati prin anumite caracteristici comune care ii fac sa dezvolte sentimente, atitudini sau comportamente similare in raport cu anumiti factori sociali

religioasa sau educationala le determina o orientare convergenta in raport cu o anumita problematica sociala. profesionala. . etnica. dar in anumite imprejurari se pot constitui foarte rapid ca multimi reale.  Membrii unor asemenea multimi virtuale nu isi constientizeaza reciproc prezenta decit in mod indirect. Membrii unei multimi virtuale nu au totdeauna constiinta apartenentei la o comunitate distincta. dar anumiti factori de natura socio culturala.

aparte ce poate declansa fen. o diminuare a sentimentului de individualitate. membrii acestora nu prezinta similitudini psihoindividuale si psihosociale care sa fundamenteze o solidaritate persistenta. prezenta simultana a unui mare nr de oameni genereza o stare psihologica speciala. aceasta forma de multime se dezintegreaza foarte usor.functionale care le orienteaza sentimentele si atitudinile multimile pot fi : A) multimi gregare : sunt aglomerari umane spontane.   In functie de caracteristicile structural. Insa. si actiuni specifice multimilor psihologice(cf Le Bon). a caror constituire este determinata de factori absolut circumstantiali. . Printre caracteristicile cele mai importante ale acestei stari putem mentiona : o sensibilitate crescuta fata de stimuli puternici sau neasteptati. Fiind practic nestructurata. imediat ce au disparut factorii care au determinat concentrarea intr-un loc a respectivelor persoane.

In acest caz intervine un factor structurant de natura psihologica. . care determina o puternica polarizare a sentimentelor. care asigura insa numai o coeziune circumstantiala in timp si spatiu. Participarea emotionala este foarte intensa. ceea ce creeaza conditiile pentru diminuarea apreciabila sau disparitia asa numitelor “bariere interpersonale”. cresterea considerabila a gradului de sugestibilitate. atitudinilor si comportamentelor. comunicarea libera cu persoane total necunoscute.  B) multimi psihologice : se caracterizeaza prin existenta unui obiectiv comun explicit sau implicit.

cu un potential pulsional-emotional considerabil. mitingurile la care participa sustinatorii unui lider politic carismatic sunt exemple tipice de multimi psihologice. cu manifestari cu totul specifice. dezvoltat in dauna celui critic rational.   Asa cum remarca LeBon in aceste imprejurari ia nastere o “fiinta provizorie”. . Galeriile cluburilor sportive. Individul isi poate pierde in mare masura spiritul de discernamint pe fondul unor trairi emotionale destul de intense.

religios sau etnic. In acest caz.  C) multimi organizate : sunt formate din persoanele care participa deliberat la un eveniment. Trasaturile pulsional-emotionale specifice comportamentului multimilor psihologice sunt mult atenuate in favoarea unor conduite preponderent rationale. situatia sociala care fundamenteaza starea de multime are un caracter planificat si se desfasoara pe anumite directii principiale. Factorul structurant deriva din actul deliberat al organizarii. politic. prin care se induce legaturi determinate intre membrii. in virtutea unor caracteristici ale statutului lor socio-economic. . cultural.

Exp. . multimile formate la nivelul unei minoritati coordonate de un lider. de multimi organizate : reuniunile profesionale.  Si in acest caz se vor manifesta unele din fenomenele specifice comportamentului multimilor psihologice cum ar fi : sugestibilitatea si diminuarea responsabilitatii individuale. congresele politice.

D) multimile comunitare : sunt ansambluri umane relativ omogene in raport cu un anumit criteriu (cultural.  Cele mai importante comunitati naturale sunt : clanurile. popoarele si natiunile. etnic. triburile. dintre cele constituite artificial : breslele profesionale si sectele religioase. religios) consolidate in timp si constituite pe baza de similitudini naturale sau dobindite.  .  TRADITIA este principalul factor coeziv. alaturi de constiinta apartenentei la comunitate in virtutea unor valori recunoscute si acceptate.

putem vb de psihologia specifica unui anumit popor sau unei bresle profesionale. convingeri. comunitatile capata un profil psihologic si comportamental distinctiv a. cu alte cuvinte acele reprezentari. norme si modele consacrate in timp si asimilate de fiecare individ. Datorita traditiilor.  Traditiile reprezinta “amintirile esentiale ale unei comunitati”.i. idei. . sunt in egala masura rezultatul natural al existentei unei comunitati cit si unul dintre factorii coezivi esentiali.

.CARACTERISTICILE PSIHOLOGICE ALE MULTIMILOR  Trecerea de la multimea gregara la una psihologica echivaleaza cu o restructurare calitativa majora. coeziva si sincrona in sentimente si actiuni. prin care se trece de la o simpla aglomerare de persoane eterogene cu legaturi conjuncturale si nesemnificative la o structura omogena.

Dinamica raportului intre constient si inconstient. Fenomenul sugestiei colective .Ptr. B. Le Bon invoca 2 fenomene psihologice principale :   A. a explica aceasta metamorfoza.

spirit critic. emotii primare.o zona a personalitatii constiente. cea a personalitatii inconstiente. refulari. trairi afective nuantate si spirit de independenta. . dominata de instincte.   A. 2.o a doua zona. atavisme sociale. dependenta de multime. lipsa de discernamint. rationala ce permite manifestarea individualitatii prin discernamint. Din perspectiva dinamicii inconstient-constient structura personalitatii are un caracter bipolar : 1.

. iar instinctivitatea ia locul rationalitatii. a doua exprima fondul comun si primitiv al comunitatilor umane primare. Situatia de multime genereaza conditiile unei regresii psihice in care personalitatea inconstienta prevaleaza asupra celei constiente.  Daca prima dimensiune a personalitatii se structureaza in ontogeneza prin educatie si integrare sociala.

Freud care apreciaza ca prin participarea individului la o multime se creeaza conditiile pentru relaxarea cenzurii prin care sunt reprimate trebuintele inconstiente. arhetipurile sunt modele actionale primitive sedimentate in inconstientul colectiv prin intermediul lor putindu-se explica multe dintre reactiile si comportamentele specifice multimilor.  . Potrivit lui Jung o serie de factori ce tin de inconstientul colectiv intervin in generarea fenomenelor de multime. Importanta elementelor si proceselor inconstiente in generarea fenomenului de multime este subliniata si de S.

avind ca rezultat modificarea sentimentelor. se comporta ca intr-o transa hipnotica. modului de gindire si comportamentului. Sub influenta multimii fiecare individ face lucruri pe care izolat nu le-ar fi facut niciodata. individul sufera influente considerabile din partea acesteia. Sugestia : toate studiile asupra multimilor ajung la o concluzie fundamentala : facind parte dintr-o multime. in care controlul constient asupra faptelor sale este considerabil diminuat.  .

prezenta unui nr mare de persoane care reactioneaza unitar.  Principalele conditii care favorizeaza producerea sugestiei sunt : ingustarea cimpului constiintei. diminuarea drastica a spiritului critic. o puternica focalizare emotionala asupra unui obiect. . influenta puternica aunui lider acceptat neconditionat. Sugestibilitatea crescuta este favorizata si de spiritul de imitatie . un fond afectiv aparte.

Spiritul de imitatie  Este foarte accentuat in imprejurarile in care individul se simte mai protejat daca se identifica cu cei din jur. sentimente si modele comportamentale. preluind idei. .

nivel de instructie sau pozitie sociala. Indiferent de tipul de personalitate. odata integrati intr-o multime. gindesc.Specificul proceselor psihice implicate in fenomenul de multime  Cea mai evidenta trasatura a multimilor se refera la capacitatatea lor de a restructura caracteristicile psihice ale participantilor.  . in virtutea asa numitei legi psihologice a unitatii mentale a multimilor. isi imagineaza si reactioneaza intr-un mod cu totul nou. cognitiv si atitudinal. rezultind regresii in plan afectiv. calitatile intelectuale individuale se pierd. membrii acesteia simt.

puternic sustinuta emotional. imaginatia este motorul principal care pune in miscare multimile. Datorita imaginatiei debordante si a lipsei spiritului critic. multimea devine usor manipulabila. fara a solicita implicarea rationamentului.Imaginatia   Este totdeauna hiperbolica. .

Ideile   Ideile multimilor sunt simple.forta” si simboluri. Rationamentele sunt bazate pe o logica primara. Se generalizeaza pripit. inadecvat si fara a se simti nevoia unei verificari. excesiv schematizate. insa puternic sustinute intuitiv prin imagini. se fac asocieri intre lucruri disparate intre care exista numai iluzia unor legaturi cauzale. neargumentate rational. “cuvinte. .

. desi foarte intense.Componenta emotionala  Sentimentele. fluctuante in intensitate si incongruente in forma de manifestare. sunt deosebit de instabile. emotiile multimii .