Utilizarea elementelor radioactive in arheologie

Pur Daiana a XI-a U XI-

Ce sunt elementele radioactive?  Elementele radioactive sunt definite ca fiind acele elemente chimice care au proprietatea de a emite spontan radiatii. adica emisii de particule subatomice denumite particule alfa. respectiv particule beta. sau de raze electromagnetice X si gamma fie direct dataorita prezentei unor nuclei atmoici instabili fie ca o consecinta a reactiilor nucleare. .

Radioactivitatea artificial a fost descoperit de soìii Irène èi Frédéric Joliotsoì JoliotCurie în 1934. . dou elemente cu radioactivitate mult mai puternic decât a uraniului.Mic Istoric al radiactivitatii     Radioactivitatea a fost descoperit în 1896 de Henri Becquerel. Legile generale ale radioactivit ìii au fost elaborate de c tre Ernest Rutherford èi Frederick Soddy în 1903. În 1898. pe când studia luminescenì luminescenìa unor s ruri ale uraniului. soìii Marie èi Pierre Curie au soì descoperit poloniul èi radiul.

tehnica militara si aerospatiala dar in antropologie si arheologie sunt de neinlocuit.toriurubidiu-87.toriu-232. carbonulAlte elemente radioactive folosite in arheologie sunt: potasiu-40. potasiuuraniurubidiu-87. cunoscut i drept carbonul-14. uraniu-235. Cea mai cunoscut metod este datarea pe baz de radiocarbon. . Majoritatea metodelor de datare a artefactelor folosesc tehnici bazate pe propriet ile anumitor substan e chimice radioactive.Utilizarea elementelor radioactive in arheologie    Aceste elemente au o importanta deosebita in domenii precum medicina.

Datarea cu carbon   Datarea cu carbon-14 permite carbondeterminarea vârstei artefactelor de origine biologic nu mai vechi de 50-60 de mii de 50ani. Se combin cu oxigenul atmosferic dând na tere atomilor de dioxid de carbon. al planetei. CarbonulCarbonul-14 care apare ca urmare a interac iunilor dintre atmosfera terestr i radia ia cosmic . pe care plantele îl absorb i îl stocheaz în fibrele vegetale prin fotosintez . lemnului i fibrelor vegetale produse ale activit ilor umane în trecutul relativ recent. Metoda este folosit în special pentru datarea oaselor. din punct de vedere arheologic. obiectelor vestimentare.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful