INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS ILMU KHAS, JALAN YAACOB LATIFF, 36000 CHERAS, KUALA LUMPUR

AHLI KUMPULAN : MOHAMAD FAHRUDDIN BIN MOHD FAZAIN SYAFIQ BIN ZAINAL

PENGENALAN RUJUKAN SEJARAH RUMUSAN MATLAMAT KELEMAHAN KELEBIHAN .

Berpendapatan isi keluarga di paras status sosio ekonomi yang rendah. Program ini dilaksanakan untuk murid daripada keluarga miskin.` ` ` ` Program Susu Sekolah (PSS) dilaksanakan serentak dengan Rancangan Makanan Tambahan (RMT). . Mendapat makanan seimbang semasa berada di sekolah.

.` ` PSS ialah program yang dilaksanakan oleh KPM bersama syarikat pengeluar susu selaras dengan konsep Pensyarikatan Malaysia. Program ini yang dilancarkan pada tahun 1983 telah diperluaskan ke seluruh negara mulai tahun 1995 kecuali Sabah yang mempunyai program susu yang tersendiri.

` Program ini mengandungi dua skim iaitu: Skim Susu Bayaran .

sama ada secara subsidi atau tanpa subsidi kerajaan.` Melibatkan penyertaan murid sekolah secara sukarela. .

` Melibatkan bekalan susu percuma kepada murid sekolah yang dipilih di bawah anjuran syarikat susu yang menyertai Kementerian Pelajaran Malaysia dan atau pertubuhan masyarakat yang lain sama ada berbentuk persendirian atau sukarela. .

` ` ` Meningkatkan tabiat meminum susu di kalangan murid sekolah rendah dalam Skim Susu Bayaran Membekalkan susu kepada murid terpilih daripada golongan taraf sosio ekonomi yang rendah dan mengalami kekurangan zat melalui Skim Susu Percuma Meningkatkan perancangan. . perlaksanaan dan penilaian program melalui penglibatan bersama agensi kerajaan di bawah konsep pensyarikatan Malaysia.

Meningkatkan usaha pembangunan masyarakat dan perindustrian yang melibatkan pengeluaran. sikap dan amalan yang diingini khususnya berhubung dengan makanan. pemprosesan dan bekalan susu.` ` ` Mengurangkan perbelanjaan sektor awam melalui penglibatan agensi sektor swasta. . pemakanan dan kesihatan serta aspek pelajaran. Mengembangkan pengetahuan.

menggalakkan murid meminum susu di peringkat awal. kesihatan mental dan kesihatan umum murid sekolah bertambah baik. .` ` ` ` meningkatkan taraf kesihatan memastikan pertumbuhan fizikal semakin baik.

` ` ` ` Terberhenti kerana berlaku kes keracunan makanan yang berpunca daripada susu basi. Guru tidak memeriksa terlebih dahulu tarikh tamat tempoh susu yang dibekalkan. ISU . Pihak pembekal tidak membekalkan bekalan susu kotak yang segar. Kurang penilitian daripada guru yang bertugas.

ISU 1 ISU 3 ISU 2 .

Membantu menambah nutrisi murid-murid.` ` ` ` Program susu sekolah ini sangat membantu murid-murid sekolah membesar dengan sihat. . Pelaksanaan program ini perlu dipantau dengan sebaik mungkin agar dapat mencapai objektif. Program ini juga membantu keluarga serta murid-murid yang susah dan tidak mampu.

2012 . Program susu sekolah(PSS).my/?id=262&lang=my .gov.` Kpm.moe. Diambil daripada laman web http://www.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful