Evaluarea performantelor personalului comercial si formarea profesionala

Indrumator : Lect. univ. dr. Daniela Nechita

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

2. 4. Feed-back-ul asigurat angajatului supus evalu rii. Sursele de informare. Evaluarea trebuie s fie în form scris .i prezinte rezultatele activit ii prin raportare la criteriile de performan a a cum crede de cuviin . Evaluarea trebuie s se concentreze pe standardele de performan . Scopul unei astfel de evalu ri este acela de a preveni în timp util ob inerea unor performan e inferioare. Angajatul care este evaluat este liber s . Evaluarea trebuie s se fac pe baza unor informa ii i observa ii obiective . 3. Aceasta va fi direct responsabil de prezentarea nivelului de performan atins în luna respectiv .i ating scopul ea trebuie s se fac ritmic i s implice persoana evaluat . Prin metodologia de evaluare se vor stabili : 1. Evaluarea trebuie s fie ea în sine un standard de performan pentru manageri. 3. Pentru ca evaluarea s . Formularistica. 2. . Evaluarea formal se face o dat sau de doua ori pe an i are urm toarele caracteristici 1. Pentru acest tip de evaluare nu se impune o anume formularistic .Evaluarea informala si cea formala Evaluarea informal sau sistemul "1 la 1" se efectuez în cadrul unei întâlniri lunare.

Criteriile de evaluare alese pot fi neclar definite sau nepotrivite. dar desi se poate concentra asupra aspectelor care i se par cele mai relevante in munca.Metode de evaluare a performantelor ‡ ‡ ‡ Evaluarea performantelor prin caracterizari consta in pregatirea de catre evaluator a unei declaratii scrise.Multi evaluatori au dificultati in a-si transpune gandurile intr-un raport scris oficial sau pot uita diverse aspecte din activitatea angajatului. fiind libera . precum si performantele obtinute.Managerii sunt persoane ocupate si. .Exprimarea libera cere o pregatire atenta si alocarea unui volum mare de timp pentru elaborarea caracterizarii. Caracterizarea. Aptitudinile de redactare ale evaluatorului pot afecta evaluarea propriu-zisa. un text bine scris poate face ca imaginea unui angajat de nivel mediu sa fie mai buna decat o arata performantele sale. vor trata cu superficialitate aceasta sarcina . . . ca atare. pot aparea probleme: . obliga evaluatorul sa se gandeasca serios la calitatile subordonatului. care sa descrie punctele forte si slabiciunile angajatului evaluat.

realizabile si clare sunt) si de implicarea celui evaluat in stabilirea acestor obiective. atractive.‡ Managementul prin obiective (MPO) constituie o metoda eficienta de evaluare a performantelor personalului (mai ales a celui de conducere). . Managerul si angajatul stabilesc de comun acord un set de obiective la inceputul perioadei de evaluare si apoi evalueaza progresul inregistrat catre atingerea acestor obiective. Managerii care stabilesc obiective pentru un angajat fara participarea acestuia sau fara macar a-l intreba daca este de acord cu acele obiective nu pot obtine de la subordonatii lor o implicare deosebita in indeplinirea sarcinilor respective. ‡ MPO reprezinta sistemul de evaluare a performantelor cel mai individualizat datorita stabilirii standardelor de performanta pentru fiecare angajat in parte. ‡ Succesul unui astfel de sistem depinde mult de modul in care sunt formulate obiectivele (cat de masurabile. recompensarea sa nu reflecte in totalitate diferentele dintre eforturile depuse de acestia. Exista insa riscul ca. in cazul distribuirii inegale a obiectivelor intre angajatii ce ocupa posturi similare.

‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ . Categorii de evaluatori In practica . sarcinile sau responsabilita tile postului fiecarui subordonat.evaluatori externi. . .managerii sau sefii directi ai celui evaluat. .angajatul insusi.comisiile de evaluare. evaluarea performantelor este sau poate fi realizata de: . sa fie capabil sa comunice corect subordonatilor evalua rile realizate si sa le explice acestora pe ce baza au fost efectuate.egalii sau colegii celui evaluat. sa aiba date si informatii corecte privind performanta fiecarui subordonat.subordonatii directi ai celui evaluat. .Cine realizeaza evaluarea? Evaluatorul trebuie: sa cunoasca obiectivele. . sa dispuna de standarde adecvate care sa -i permita aprecierea corecta a performantelor.

deci este normal ca ei sa efectueze si evaluarea performantelor. respectiv sefii directi.Ce se intampla cand evaluarea performantelor este realizata de sefii directi ‡ Evaluarea de catre manageri sau de catre sefii directi reprezinta baza celor mai multe sisteme de evaluare (92-95%). Rationamentul acestei abordari este urmatorul: managerii. ‡ Dezavantajele evaluarilor realizate de catre manageri sau de sefii directi sunt legate de faptul ca acestia considera ca nu au capacitatea sau pregatirea necesara pentru a fi evaluatori (nu admit sa se ³joace´ cu viitorul angajatilor lor). . sunt responsabili pentru performantele subordonatilor lor. ‡ Avantajul acestui tip de evaluare consta in faptul ca managerii sau sefii se afla in cea mai buna pozitie pentru a observa si a evalua performantele subordonatilor directi.

. poate furniza date si informatii valoroase. . Totusi.Ce se intampla cand evaluarea performantelor este realizata de subordonatii directi ‡ Evaluarea de catre subordonatii directi. cunoscuta si sub denumirea de evaluare ascendenta.in scopul obtinerii unor evaluari cat mai pozitive .sa se directioneze mai mult pe castigarea buna vointei subordonatilor. .multi manageri pot manifesta reactii negative fata de evaluarea de catre subordonati.atribuie subordonatilor o anumita autoritate. ‡ . .scaderea exigentelor in evaluarea performantelor subordonatilor.ii determina pe manageri sa acorde atentia cuvenita relatiilor cu subordonatii. exista si dezavantaje: ‡ ‡ . unii manageri preferand . . atunci cand apelati la acest tip de evaluare. corecte si detaliate privind comportamentul managerilor.subordonatii pot manifesta teama fata de represalii in eventualitatea in care sefii ar intui cine le-a atribuit un calificativ mai putin favorabil (de aceea. invocand slabirea autoritatii (natura emotionala si comportamentala a evaluarii).permite imbunata tirea performantelor in munca si a potentialului managerial. va recomandam sa tineti seama de faptul ca pastrarea anonimatului evaluatorului este esentiala ). Acest tip de evaluare are urma toarele avantaje: . relevante.evidentiaza situatiile conflictuale si identifica punctele slabe ale managerilor mai putin competenti.

timpul necesar colectarii aprecierilor colegilor poate fi adesea destul de lung. iar interactiunile zilnice furnizeaza o imagine mai cuprinzatoare asupra performantelor.evaluarile colegilor se constituie in evaluari independente fata de evaluarea sefului direct. . sfatul nostru este sa apelati la acest tip de evaluare mai mult pentru dezvoltarea resurselor umane si mai putin pentru deciziile administrative. .implicarea colegilor in evaluarea performantelor poate determina neintelegeri. ‡ Din cauza implicatiilor emotionale si a repercusiunilor asupra relatiilor de munca .colegii sau cei egali sunt mai aproape de locul evenimentelor. . media tuturor acestora oferind o apreciere mai precisa decat o singura evaluare. Dezavantajele acestui tip de evaluare sunt urma toarele: ‡ .Ce se intampla cand evaluarea performantelor este realizata de egalii celui evaluat ‡ Acest tip de evaluare s-a dovedit eficace din cel putin doua motive: . poate deteriora substantial relatiile de munca ori poate dezbina armonia unei echipe sau a unui colectiv.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Ce inseamna ³formarea profesionala´ ? Informatii extrase din Codul Muncii rep. 2011 .

ART. (2) Formarea profesionala si evaluarea cunostintelor se fac pe baza standardelor ocupationale. ‡ e) dobandirea unor cunostinte avansate. necesare pentru realizarea activitatilor profesionale. ‡ c) actualizarea cunostintelor si deprinderilor specifice postului si locului de munca si perfectionarea pregatirii profesionale pentru ocupatia de baza. . 192 ± Obiectivele formarii profesionale (1) Formarea profesionala a salariatilor are urmatoarele obiective principale: ‡ a) adaptarea salariatului la cerintele postului sau ale locului de munca. ‡ f) prevenirea riscului somajului. ‡ g) promovarea in munca si dezvoltarea carierei profesionale. ‡ d) reconversia profesionala determinata de restructurari socioeconomice. ‡ b) obtinerea unei calificari profesionale. a unor metode si procedee moderne.

. ‡ b) stagii de adaptare profesionala la cerintele postului si ale locului de munca.ART. ‡ f) alte forme de pregatire convenite intre angajator si salariat. 193 ± Modalitatea de realizare a formarii profesionale Formarea profesionala a salariatilor se poate realiza prin urmatoarele forme: ‡ a) participarea la cursuri organizate de catre angajator sau de catre furnizorii de servicii de formare profesionala din tara sau din strainatate. ‡ e) formare individualizata. ‡ d) ucenicie organizata la locul de munca. ‡ c) stagii de practica si specializare in tara si in strainatate.

‡ (2) Formatorul este numit de angajator dintre salariatii calificati. . cu o experienta profesionala de cel putin 2 ani in domeniul in care urmeaza sa se realizeze formarea profesionala.Formatorul ‡ (1) Formarea profesionala la nivelul angajatorului prin intermediul contractelor speciale se face de catre un formator. 206 .ART. ‡ (3) Un formator poate asigura formarea. pentru cel mult 3 salariati. in acelasi timp. ‡ (4) Exercitarea activitatii de formare profesionala se include in programul normal de lucru al formatorului.

Exemple de cursuri de calificare ‡ ‡ ‡ -CURS BUCATAR -CURS OSPATAR -CURS LUCRATOR IN COMERT -CURS VANZATOR MARFURI ALIMENTARE -CURS VANZATOR MARFURI NEALIMENTARE -CURS CONFECTIONER IMBRACAMINTE -CURS ZIDAR PIETRAR TENCUITOR -CURS MOZAICAR FAIANTAR -CURS MONTATOR PERETI SI PLAFOANE DIN GHIPS CARTON -CURS ZUGRAV TAPETAR VOPSITOR -CURS TAMPLAR UNIVERSAL CURS DULGHER-TAMPLAR PARCHETAR -CURS BARMAN -CURS INSPECTOR RESURSE UMANE -CURS MANAGER RESURSE UMANE ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ .

slideshare.unibuc.ro www.Bibliografie ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ www.ro .referate.manager.ebooks.ro www.ro www.regielive.cursuridecalificare.net www.legislatiamuncii.rauflorin.ro www.

Caciuc Alexandra Gheorghita Daniel Stroiu Mirela Marculescu Tudor si Leu Gabriel Va multumesc pentru atentia acordata! .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful