You are on page 1of 19

COLEGIUL TEHNIC DIMITRIE LEONIDA BUCURESTI

PROIECT PENTRU CERTIFICAREA COMPETENTELOR PROFESIONALA NIVELUL III

CALIFICARE: TEHNICIAN MECATRONIST

PROIECT TEMA: DISPOZITIV DE RIDICAT CUTII PE O BANDA TRANSPORTOARE

ELEV:NEAGU CRISTIAN MARIAN CLASA A-XII-A E INDRUMATOR PROIECT:PROFESOR D-NA GRAMESCU DIANA 2011

1 Descrierea constructiva a dispozitivului de ridicat cutii pe o banda transportoare CAPITOLUL 3 3.1 Bibliografie .3 Descrierea functionala a dispozitivului de ridicat cutii pe o banda transportoare 3.4 Componente si functionarea lor CAPITOLUL 4 4.1 Norme de igiena si protectia muncii CAPITOL 5 5.1 Schema electropneumatica 3.2 Ciclograma 3.1Argument CAPITOLUL 2 2.CUPRINS CAPITOLUL 1 1.

CAPITOLUL 1 .

mecatronica a devenit suportul demersurilor pentru stimularea initiativei si a creativitatii. Tehnologia electronica a stimulat aceasta evolutie. este produs mecatronic. trasaturii definitorii ale specialistului in economia de piata.prin integrarea microprocesoarelor in structurile electromecanice. educatia prin cercetare . Dezvoltarea microelectronicii a permis integrarea electromecanica.Oferind solutii eficiente pentru promovarea interdisciplinaritatii. In ultimii ani mecatronica este definita simplu: stiinta masinilor inteligente . In urmatoarea etapa. Laboratoarele interdisciplinare de mecatronica constituie baza pentru materializarea principiilor: educatia prin practica . . Educatia mecatronica asigura flexibitate in actiune si gandire.Mecanica-Electronica-Informatica Tot ceea ce numim astazi produs de inalta tehnicitate . Pentru ceea ce numim astazi produs de inalta tehnicitate. acestea devin inteligente si astfel s-a ajuns la mecatronica. Mecatronica s-a nascut in mediul industrial. Mecatronica este rezultatul evolutiei firesti in dezoltarea tehnica. este produs mecatronic .

Stradaniile la nivel academic pentru a asigura pregatirea specialistilor in acord cu cerintele noii tehnologii au conturarea principiilor mecatronice in educatie. formarea deprinderilor de lucru in echipa. Aceasta pozitie a informatiei este motivate de catre japonezi prin urmatoarele argumente: informatia asigura satisfacerea nevoilor spirituale ale omului. Trasaturile caracteristice ale utilajelor mecatronice sunt: multi funtionalitatea adica posibilitatea de a realiza diferite procese tehnologice. condus la Aceste principii vizeaza: dezvoltarea gandirii sistemice.Tehnologia mecatronica aduce in centrul atentiei problema informatiei care este componenta datatoare de ton in raport cu materialul si energia. Exemplu: folosirea constructiei modulare Actionarea de la distanta ceea ce impune cunoasterea si utilizarea unor interfete complexe de comunicare. Exemplu: schimbarea programului . inteligenta reprezentand capacitatea masini de a comunica cu mediul si de a lua decizii. informatia inseamna cultura. productie sau exploatare. Flexibilitatea adica posibilitatea de a modifica fara dificultati majore constructia utilajului pe etape de proiectare. . numai informatia creste valoarea nou adaugata a tuturor lucrurilor. Evolutia permanenta datorita dinamicii cerintelor pietei si a posibilitatilor tehnologice de executie.

sistemele de transport inteligent. masinile agricole moderne etc. pneumatice. termotronica. electrice. . aparatura biomedicala. optice ect. tehnica de telecomunicatii. autotronica. Exemple de produse si sisteme mecatronice Practic tot ceea ce numim produs de inalta tehnicitate este produs mecatronic. robotii. Exemplu:dispozitiv de miscare oscilanta a pistonului care are monitorizata pozitia de final prin intermediul unui senzor magnetic de proximitate.Utilajele mecatronice au capacitatea de a se adapta in permanenta la conditiile externe si de a da informatii ( sub forma semnelor mecanice. In literatura de specialitate au devenit consacrate extinderii in alte domenii ca:hidraulica. pneumatica. agromecatronica ( agricultura de precizie). aparatura electrocasnica. nanomecatronica si biomecatronica . printr-o automatizare de nivel ridicat.tehnica de calcul.). aparatura de cercetare. aparatura cinefoto si audio-video. sunt exemple reprezentative de produse mecatronice. Evolutia in dezvoltare tehnologica inseamna : micromecatronica . Tendinta generala este de intelectualizare a masinilor si sistemelor . Automobilul modern.

releu . cu pilot automat .1 Descrierea constructiva a dispozitivului de ridicat cutii pe o banda transportoare Sistemul de ridicat este alcatuit din urmatoarele elemente: 2. cu comanda electrica si manuala.sursa 24v .valve cu solenoid 13-intrelupatoare normal deschise 4-intrelupatoare normal inchise 2-surse 24v 2-surse 0v 2-butoane 1-intrerupator .buton .cilindru cu dublu efect cu franare la ambele capete de cursa .intrerupator .distribuitor 5/2.valva cu solenoid .cilindrii cu dublu efect cu franare la ambele capete de cursa 2.relee 4.CAPITOLUL 2 2. cu comanda electrica si manuala.sursa 0v .distribuitori 5/2.intrelupatoare normal deschise . cu pilot automat 4.intrelupatoare normal inchise .

CAPITOLUL 3 3.1 Schema electro-pneumatica .

.

.

3.3 Descrierea functionala a dispozitivului de ridicat cutii pe o banda transportoare Functionare: Prin apasarea butonului K1 este in tensiune releul K1 si valve cu solenoid Y1 iar intrerupatorul K1 este inchis determinand cilindrul A(Y1) sa efectueze o miscare la cap de cursa .3.2 Ciclograma schemei Explicatia ciclogramei: In t0 cilindrul Y1 porneste miscarea pana la capatul de cursa(t1) . Prin apasarea butonului ST este in tensiune releul k1 si valva cu solenoid Y1 iar intrerupatorul K1 este inchis determinand cilindrul A(Y1) sa efectueze o miscare la cap de cursa . Din (t1) cilindru Y1 sta pana in (t3) dupa care revine imediat la starea initiala (t4). In t1 cilindrul Y2 isi efectueaza miscarea la capat de cursa (t2) dupa care revine imediat la starea initiala (t3).In (t3) cilindrul Y2 sta pana in (t4). .

Un alt tip de compresor. Componente pneumatice: Compresorul simbol Compresorul este prima si cea mai importanta parte a unui sistem pneumatic sau electropneumatic. . Compresoarele sunt de mai multe tipuri. il usuca si il pregateste pentru intrarea in circuit. Compresorul ia aerul din atmosfera. Unitatea de preparare a aerului simbol Unitatea de preparare a aerului preia aerul de la compresor si ii regleaza presiunea acestuia astfel incat presiunea sa fie stabile si intre limitele de siguranta. mai precis pentru intrarea in unitatea de preparare a aerului. cu zgomot mic si cu capacitate portanta. il compreseaza. unde pistonul ajuta la comprimarea aerului. mai fiabil. Ne putem da seama ce presiune este in unitate cu ajutorul cadranului din aparat.3. si in ziua de azi cu cost mult mai redus este compresorul elicoidal.4 Componentele electropneumatice si functionarea lor. cel mai folosit este cel cu piston. mult mai modern.

O parte fixa. -partea de comanda are rolul de a determina comutarea etajului de distributie conform comenzilor date. care este organul de distribuitie. care au montata in paralele o supapa de sens. practice neexistand circuit pneumatic sau hidraulic fara sa aiba minim un distribuitor. -partea de distributie are rolul de a realize conexiunile intre racordurile distribuitorului conform schemei de comutare la primirea unei comenzi. ce regleza debitul de aer indiferent de sensul de trecere al acestuia -droselele de cale. -drosele simple. Functionarea droselelor se bazeaza pe variatia sectiunii de trecere a aerului. in concordanta cu comenzile pe care le primeste. aceasta structura permite variatia debitului pentru un singur sens de trecere . Ele sunt de neinlocuit. Variatia caderii de presiune determina variatia debitului ce traverseaza droselul. Etajul de distributie are la randul lui 2 parti. deci variatia vitezei de miscare a elementului de executie alimentat. Drosel Simbol Droselul sau supapa de debit este elementul care pemite reglarea vitezei motoarelor rotative sau a cilindrilor prin reglarea debitului de aer pe care le traverseaza.Distribuitoare 5/2 simbol Distribuitoarele sunt elemente pneumatice cu rolul de a dirija energia pneumatica pe anumite circuite. Orice distribuitor este format din 2 parti principale: partea de distributie si partea de comanda. care este corpul distribuitorului si o parte mobila. Droselele sunt de obicei reglabile si se intalnesc in 2 variante. variatiei ce duce si la modificarea debitului vehiculat prin drosel.

se obtine un efect de franare mai redus sau mai puternic.Cilindrii cu dublu effect simbol Cilindrul este un mecanism care transforma enegia pneumatica in energie mecanica. fapt ce serveste la antrenarea macanismelor instalatiei. se obtin efecte de franare diferite pe capetele de cursa. In functie de reglajul efectuat asupra drosselului. Revenirea se face conectand orificiul A la atmosfera si orificiul B la alimentare. Cilindrul este prevazut cu circuit suplimentar de evacuare a camerei pasive printr-o sectiune drosselizata. Regland in mod diferit cele 2 drossele. Clasificare: Dupa tipul miscarii: -liniari -rotativi -oscilanti Dupa modul in care se realizeaza separarea camerelor unui cilindru: -cu piston -cu membrane Dupa numarul orificiilor de lucru: -cu simplu efect -cu dublu efect Dupa modul in care se realizeaza amortizarea socurilor: -cu franare la cap de cursa -fara franare la cap de cursa Cilindrii speciali: -cu amplificare de forta -in tandem Spre deosebire de cilindrul cu simplu efect. . cilindrul cu dublu efect are 2 orificii de alimentare sin u mai are resortul de revenire.

. in functie de complexitatea acestuia. Iesirea cablul cu stecher ce se introduce in priza. prima fiind cutia de conexiuni. Aceasta cuprinde doar 2 ³plusuri´ si doua ³minusuri´. din care unul cu retinere. Sursa este indispensabila!!! Cutie de contactori cu bobine Cutie de contacte Cutia de contacte cuprinde 3 butoane. din care 6 deschise si 6 inchise. si intrarile sunt: cea rosie. In cutia de contacte intra cablurile de alimentare de la sursa. 12 contacte deschise si 12 inchise. sursa de alimentare. la circuitul pneumatic. Cutia de contactori este cea de-a doua parte a circuitului electric. din care 6 pozitive(rosu) si 6 negative(albastru). Cu ajutorul cutiei de contacte se porneste circuitul.Componente electrice Sursa de alimentare simbol Ca si compresorul. Cu ajutorul cablurilor se duce curentul din sursa la intreg circuitul. este cea mai importanta componenta a circuitului electric. care se vad pe poza. Ea mai cuprinde 12 borne de alimentare. si cea albastra. Pe langa acestea cutia cuprinde 3 contacte cu bobina. Sursa de alimentare are o 2 intrari si o iesire. Un circuit electric poate avea mai multe cutii de contactori.Alte componente ar fi: 15 de contacte. corespunzatoare contactorilor. si 3.

Senzori de proximitate Senzorii de proximitate sunt dispozitive care permit detectarea si semnalizarea prezentei unor obiecte in campul lor de actiune. Senzorii de proximitate au o larga utilizare in toate domeniile industriale datorilta avantajelor pe care e ofera: -siguranta de functionare -posibilitate de reglaj -fiabilitate mare -gabarit extrem de redus -consum energetic redus Clasificarea se face dupa principiul de functionare in: -capacitivi -inductivi -optici -magnetici -cu ultrasunete . fara contact fizic cu obiectele respective.

De preferat este sa se intrerupa curentul electric de la tabloul principal. -in caz de incendiu se va apela la alarma de incendiu si se va folosi stingatorul cu praf sau spuma. trebuie verificate daca toate furtunele sunt introduse adecvat. -nu se vor atinge firele neizolate ce sunt strabatute de curent electric. fara a lovi sau zgaria condensatorul. -compresorul nu trebuie sa fie mutat sau lovit cand are aer in el deoarece exista pericol de explozie. utilizatorul se afla in pericol de accidentare!!! . de asemenea trebuie sa ne asiguram ca avem curent electric -golirea compresorului se va face cu grija. -in laborator este obligatorie existenta unui stingator de incendii. -incaperea sau laboratorul trebuie sa fie foarte bine ventilat si aerisit. -trusa medicala este indispensabila in laborator.CAPITOLUL 4 4. De asemenea in jurul lui nu se vor tine obiecte inflamabile. -se va folosi halat de protectie pe toata durata activitatilor. -inainte de a porni unitatea de preparare a aerului. -pentru functionarea adecvata a sistemului trebuie sa fim siguri ca presiunea este peste 2. In cazul nerespectarii normelor de protectie a muncii.1 Norme de protectie a muncii -la locul de munca se va folosi un iluminat adecvat.5 bari.

com/watch?v=ov-rYTxUcag http://www. Mariana Robe. Festo Didactic Germania Site-uri: http://www.ubm. Doina Dick.ro/definitie_mecatronica.com/watch?v=lsapUupXgOY http://www. Vasilica Popa.com/watch?v=TtdbO0XMz8U .youtube. Vasilica Popa.pdf http://www. de Liana Ivascu.ro/EA/Documente/Cursuri_Laboratoare/Diverse/Norme_de_protectia_muncii_labora tor.youtube.html http://radio. Doina Dick. Sorin Stan ³Mecatronica´-indrumar pentru lucrari de laborator-clasa a XI-a de Liana Ivascu.mecatronica.wikipedia. Silviu Frandos. Luminita Marin.1 Bibliografie ³Mecatronica´-manual pentru clasa a XI-a.CAPITOLUL 5 5.com/doc/22553638/Actionari-Hidraulice-Si-Pneumatice http://en. Sorin Stan ³Fundamentals of mechatronics´ de Festo Romania.youtube.scribd.scribd. Cristina Stefan. Silviu Frandos.com/doc/22553638/Actionari-Hidraulice-Si-Pneumatice http://www. Cristina Stefan.org/wiki/Electro-pneumatic_action http://www. Luminita Marin. Mariana Robe. Nicoleta Fediuc. Nicoleta Fediuc.