You are on page 1of 45

Tumori benigne

Neoplazia
‡ Neoplazia ± ³crestere noua´ ‡ Un neoplasm- o masa anormala de tesut ‡ In contrast cu celulele normale cel neoplazice:
± Autonome- cresterea este indep de fact de crestere si de mecanism din tes normal ± Excesive ± ± Dezorganizate

Neoplazia
‡ Tumora ± ³umflatura´, tumefactie = neoplasm
± Benigne ± Maligne ± Cancer = tumora maligna ± Oncologia ± stiinta care studiaza tumorile (oncos ± gr. = tumor ± lat = umflatura)

Tumori benigne Crestere lenta; Expansive Supraf ext neteda, incapsulate Omogene pe sectiune Culoare uniforma Nu metastazeaza Seamana cu tes de origine Nuclei normali ca forma si marime Rare mitoze Prognostic favorabil

Tumori maligne Crestere rapida Invazive Supraf ext neregulata Nu sunt incapsulate Pe sectiune ± variabile Culoare ± variabila Metastazeaza Anaplazice ± nu seamana cu tes de orig Nc- atipici, pleomorfi,hipercromatipici Numeroase mitoze, in gen atipice Pronostic rezervat

sarcoamele prin vasele de sange .Neoplazia ‡ Metastaze prin 3 cai: ± Limfatic± Hematogen ± Implantare in cav corpului Carcinoamele metast prin limfatice.

T ± marimea tumorii ( 1-4). moderat dif. N ± afectare ganglionara(0-3). pe o scara de la I la III. slab dif . M ± metastaze (0 negativ. bine dif.Neoplazia ‡ Stadiul ± determina extinderea si diseminarea tumorii. 1 pozitiv) ‡ Gradul ± exam micro. Se utilizeaza TNM.

cancerul de piele Barbati Prostata (31%) Femei San (31%) Plamani (14%) Plamani (13%) Intestin gros (10%) Intestin gros (11%) ‡ Cea mai frecventa cauza de moarte Barbati Plamani (31%) Femei Plamani (25%) Prostata (11%) Intestin gros (11%) San (15%) Intestin gros (11%) .Neoplazia ‡ Cea mai frecventa forma de cancer la sexul F si M.

Variatii geografice ale diferitelor tipuri de carcinoame Organ Sistemul degestiv Tip de cancer Esofag Stomac Ficat Colon Tari Iran. Europa V Piele Melanom Scuamos Ductal/lobular Australia. Africa Japonia. Asia de SE SUA. Islanda Africa sub Saha. China. Chile. Europa V . SUA S San SUA.

. un adenom de insule de pancreascauzelor hiperinsulinism. tumori hipofizare benigne care cauzeaza atrofie de compresie pe tesut glandular. care poate provoca deranjamente fatale metabolice.Tumori benigne ‡ Note: o tumora care apare într-o loca ie nefavorabila anatomic care cauzeaz compresiune si distrugerea structurilor vitale. ‡ O tumora cu produc ie de hormon excesiv . De exemplu. De exemplu.

pt tumori nonepiteliale ‡ ±± Solid tumors are circumscribed tumors such as carcinomas and sarcomas. ‡ ± Non-solid tumors are systemic autonomous proliferations of noncohesive individual cells. such asoccur in leukemias .Tumori maligne ‡ Termeni care se folosesc cand vorbim de tumori maligne: ± Cancer ± termen frecvent utilizat pentru tumori maligne ± Carcinom ± utilizat pentru tumori epiteliale maligne ± Sarcom.

unde se stabilesc si cresc .metastazarea ‡ Definitie: diseminarea celulelor tumorale dintr-o parte a organismului in alta parte.tumora secundara ‡ Nota: Metastazarea .într-un sens mai larg se refer la r spândirea unui proces de boal dintr-o parte in alta a organismului .

rinichi. O crestere agresiva poate apare din motive necunoscute ducand la metastate tardive ( cancer de san) . tiroida si san metastazeaza frecvent la nivelul oaselor ‡ Celule tumorale latente:celule tumorale izolate pot coloniza un organ sau tesut sim pot ramane latente pentru 10-20 ani.‡ Tumorile de prostata.

a uroteliilor sau a epiteliilor metaplaziate pavimentos. ‡ Macroscopic. ³în fire de iarb ´. .Papilomul ‡ Este o tumor benign a epiteliului pavimentos (keratinizat sau nu). cu un diametru de ~ 1-2 cm. papilomul apare ca o cre tere exofitic papilar . axul tumorii fiind perpendicular pe suprafata unde s-a format) ± unic sau multiplu. ‡ Exista si papiloame cu model de crestere endofitic (papilom inversat) ‡ Papilomul poate fi: ± sesil (baz de implantare larg . rugoas sau neted . axul tumorii fiind paralel cu suprafa a unde s-a format) sau ± pediculat (baz de implantare îngust .

‡ Microscopic. papilomul se caracterizeaza printr-o serie de proiectii papilare. ce contin un ax conjunctivo-vascular tapetat de un epiteliu pavimentos cu: ± akantoza (ingrosarea stratului spinos) ± hiperkeratoza (ingrosarea stratului cornos) ± papilomatoza (ingrosarea si inmultirea papilelor dermice) . digitiforme.

.

HE.Papilom. 4x .

Papilom Papilom cu celule scuamoase .

tumora poate fi unic (~ 50% din cazuri) sau multipl . proeminând în lumenul cavit ilor (intestinale. de obicei a ezat pe creasta pliurilor mucoaselor (cel mai frecvent recto-sigmoidiene). ‡ Macroscopic. bronsice). cu diametru de ~ 1-2 cm. sesil sau pediculat . lucioas . endometriale. umed . Polipul .‡ Polipul reprezinta o tumora benign a epiteliului cilindro-cubic de pe suprafa a mucoaselor din organele cavitare. Suprafa a tumoral este în general neted .

tumora este constituit din multiple lumene glandulare cu celule înalte. hipercromi i cu citoplasm bazofila in care pot persista mici pic turi de mucus. cu nuclei la polul bazal sau pseudo-stratifica i. limfoid regenerativ (pseudopolipul inflamator din colita ulcerativa) ‡ Polipi neoplastici: ± Polipul adenomatos ± Polipul vilos ± Polipul mixt .‡ Microscopic. ‡ La nivelul intestinului gros se descriu polipi non-neoplastici: ± ± ± ± ± hiperplastic juvenil hamartomatos (din polipoza Peutz Jeghers).

Polip .

Polip .

Polip adenomatos vs polip vilos. HE. 4x .

Polipoza colonica .

care se dezvolt frecvent în cadranul supero-extern al sânului.Fibroadenomul mamar ‡ Este o tumor benign cu punct de plecare la nivelul epiteliului glandular mamar. ce apare în perioada de fertilitate a femeii. înconjurat de o strom conjunctiv ce comprim epiteliul. ca un nodul sferic (1 5 cm). bine delimitat. de consisten ferm . caracterizandu-se printr-o proliferare adenomatoas . frecvent înainte de 30 de ani. ‡ Se prezinta macroscopic.sau subjacente. . Este o tumor hormono-dependent . mobil la planurile supra. gri-albicios.

CD10 pentru celulele mioepiteliale . se constat spa ii glandulare delimitate de un epiteliu cubic. cu aspect de ³coarne de cerb´ (fibroadenom intracanalicular). ‡ IHC tumora este pozitiva la ER. care are la periferie stratul de celule mioepiteliale. lumenul canalicular este comprimat de proliferarea neuniform a fibrelor conjunctive. ‡ Uneori.Fibroadenom mamar ‡ Microscopic. ‡ Spa iul glandular poate fi rotund. fibrele conjunctive fiind dispuse concentric (fibroadenom pericanalicular). regulat. PgR. actina. CK ± pentru celulele epiteliale. oval.

.

HE.Fibroadenom mamar. 4x .

Fibroadenom mamar .

.

dispuse plexiform. putand fi plan sau tuberos. Epiteliul de acoperire este de obicei intact. începe s regreseze la 1-3 ani i dispare la 5 ani în propor ie de 80%. ce formeaza mici cavit i cu perete unistratificat. sau capilare embrionare (cu endoteliu cu nuclei proeminând în lumen). în cavitatea oral sau în viscere (ficat. ‡ Macroscopic. rinichi). splin . frecvent în ficat). delimitati de endoteliu. CD31.Hemangiomul ‡ Hemangiomul este o tumor benign vasculara ce presupune proliferarea de vase sangvine capilare (hemangiom capilar) sau vase adulte (hemangiom cavernos. leziunea se caracterizeaza prin proliferarea unor vase cu pereti proprii. Variaz în talie de la câ iva milimetri la mai mul i centimetri. ‡ La nivel cutanat are culoare ro ie-alb struie. separate unele de altele prin esut conjunctiv. FVIII . ‡ Se pot evidentia vase adulte cu nucleii endoteliului turtiti asezati pe o membran bazal . Un aspect particular il reprezinta hemangiomul pielii la nou-n scut (hemangiom juvenil). care cre te rapid în câteva luni. Lumenul cavit ilor poate con ine sânge. ‡ Microscopic. ‡ IHC tumora este pozitiva la CD34. pe mucoase. apare subcutanat. pe buze.

Ficat Hemangiom Piele HE. 10x CD34. 10x .

de obicei recidivante. De obicei este unic . Pe sec iune este alb sau gri. Recidivele sunt frecvente i apar uneori dup zeci de ani de la prima excizie. Apare cel mai frecvent în decada a 5-a i a 6-a. albastru translucid ± zone condroide. tumora este ferm . uni. . dar poate fi multipl . cu zone de aspect hialin sau mixomatos. Aproximativ 2% din adenoamele pleomorfe. nodular . net delimitat de o capsul conjunctiv . ‡ Macroscopic. ‡ Excizia tumorii poate fi dificil prin învecinarea cu nervul facial i datorit micilor proiec ii ce se pot extinde la distan de masa principal . uneori ferma. se transform malign.sau bilateral.Tumora mixt de parotid (adenomul pleomorf) ‡ Reprezint 65-80% din tumorile glandelor salivare majore. cu o usoara predominan feminin . elastic .

mici. întunecate. De asemenea.‡ Microscopic. tubi neregula i sau insule. m rginesc epiteliul cuboidal. se pot evidentia arii de esut mixoid lax care poate include insule cu matrice condroid i. frecvent celulele mioepiteliale. creând dou straturi distincte de celule. matrice osoas . se eviden iaz elemente epiteliale ce formeaz ducte. acini. plaje celulare. . mai rar. fusiforme.

HE.Tumora mixta de parotida. 4x .

amestecat cu multiple fire de p r i uneori din i. ‡ Chistul dermoid are un aspect chistic unilocular de dimensiuni variabile care la sec iune eviden iaz în centru o mas cu aspect de sebum. zone de origine endodermic (epiteliu cubic) i structuri mezodermale (muschi neted i insule cartilaginoase). producând esuturi ce pot fi identificate ca piele. peretele chistului este compus din elemente diferen iate de origine ectodermic (epiteliu malpighian cu fire de p r i rare glande sebacee). mu chi. epiteliu intestinal. Tumora este bilateral în 10-15% din cazuri. Celulele diferen iaz spre variate structuri somatice. opac. din i. ‡ O form particular o reprezint chistul dermoid ovarian în care diferen ierea se face pe toate cele 3 linii embrionare. gri-alb cu zone calcificate. . gr sime. din i. Dup evacuarea con inutului chistic.Teratomul ovarian ‡ Teratomul este o tumor disembrioplazic (chistic în 95% din cazuri) cu originea în celulele germinale din dou sau trei foi e embrionare. etc. peretele apare sub ire. ‡ Microscopic. creând o tumora chistic delimitat de esut epidermic i a c rui con inut este sebum. ce contin fire de p r. fire de p r.

Teratom ovarian .

Teratom ovarian .

în mod excep ional în colul uterin sau în ligamentele uterine. ‡ Microscopic se constata o proliferare leiomiomatoasa cu celule musculare netede (cu nucleu ³in trabuc´) dispuse in vartejuri sau fascicule. incluse intro stroma conjunctiva . ‡ Pe suprafa a de sec iune. rotunde. în apropierea seroasei (subseros) sau în apropierea endometrului (submucos). În general se dezvolt în miometru.Leiomiofibromul uterin ‡ Leiomiofibromul uterin este cea mai frecventa tumor benign (apare la una din 5 femei în perioada de fertilitate) hormono-dependenta. Poate fi asimptomatic. tumorile sunt bine delimitate. La vârste avansate (când se produce o regresie în postmenopauz ) masele tumorale atrofiate tind s devin colagenice. hialinizate. apare un model în vârtejuri pe seama benzilor de mu chi neted. moi (degenerare chistic ). dar poate produce meno-metroragii sau dureri prin compresia vezicii urinare. Pot proemina în cavitatea peritoneal sau în cavitatea endometrial . ferme. Tumorile mari prezinta arii galben-brun-ro cate. i uneori prezint o calcificare par ial sau complet . ‡ Macroscopic. unice sau multiple cu variate dimensiuni (5 mm ± 15 cm). ‡ Tumorile pot fi localizate în miometru (intramurale).

Leiomiofibrom uterin .

.

.HE 10x.

VG actina .

masa rotund ovalara. incapsulata.Schwannoma= neurinom ‡ ‡ ‡ ‡ Tumora benigna a nervilor periferici Se poate asocia cu neurofibronmatoza Frecventa la adulti tineri. pe sectiune albgalbuie. dimensiuni diferite. ambele sexe Ma. tumorile mai mari pot prezenta zone chistice .

Arii cu nuclei paraleli. cu nuclei alungiti in forma de creion.asezati unii peste altii . pot prezenta degenerari mixoide.corpii Verocay ‡ Antoni B ±zone hipocelulare ce contin vase cu pereti hialinizati.hemoragie stromala si calcificari .bifazica ± zone Antoni A si zone Antoni B in proportii variabile ‡ Antoni A ± arii compacte celulare. proliferare de celule fuziforme aranjate in manunchiuri scurte sau fascicule.‡ Mi. chistice.