PENGKELASAN SISTEM KERAJAAN

DISEDIAKAN OLEH : SITI ATIQAH BINTI ALI SYAFIQAH IZWAH BINTI ISHAK PISMP 3.03 PENSYARAH PEMBIMBING: EN. MAAMOR BIN YUSOFF

Konsep Pengkelasan Kerajaan
Pengkelasan dibuat berdasarkan ciri- ciri dan sifat sesebuah kerajaan untuk tujuan pengasingan yang melibatkan konsep kebebasan masyarakat di sesebuah negara.

Dua bentuk pengkelasan kerajaan : 1) Penafsiran Sejarah 1) Penafsiran moden

. negara serta pemerintahannya akan menajdi zalim kerana rakyat tidak menyakini corak pemerintahan yang ada dan mereka tidak akan mematuhi peraturan yang diperkenalkan.-Pemerintahan yang ideal adalah pemerintahan yang 347 S.M ) diperintah yang diuruskan oleh raja (Monarki ideal) yang berpengetahuan dan semua peraturan yang diperkenalkan oleh pemerintah dipatuhi oleh rakyat tanpa dipersoalkan. -Negara yang tidak mengamalkan pemerintahan monarki ideal.Penafsiran Sejarah TOKOH PENDAPAT Plato (428.

Memperkenalkan satu skema pengkelasan berdasarkan : 1) Pemerintah mengutamakan kepentingan serta kebajikan rakyat 2) 2) Pemerintah yang tidak mengutamakan kepentingan dan kebajikan rakyat Membahagikan kerajaan kepada 3 bentuk pemerintahan : 1) Monarki atau Sistem Beraja 2) Aristokrasi atau Bangsawan 3) Bercorak Politi atau kerajaan Campuran .M) PENDAPAT .TOKOH Aristotle (384.322 S.

120 S.M) Monarki Ochlocracy Tirani Demokrasi Oligarki Aristokrasi .TOKOH PENDAPAT Polybius -Kitaran perubahan pemerintahan menurut Polybius (200.

M) PENDAPAT -Membincangkan konsep pengawasan dan perseimbangan kuasa antara badan pemerintah iaitu badan perundangan (senat) dan badan eksekutif (raja) dan badan.43 S. -Memperkenalkan konsep kerajaan campuran / Hibrid yang menggabungkan monarki.TOKOH Cicero (106. aristokrasi dan rakyat. .bada perwakilan kerajaan.

TOKOH Jean Bodin (15301596) PENDAPAT -Menjadikan jumlah orang yang memegang tampuk pemerintah sebagai asas pengkelasan. ekonomi. alam sekeliling dan faktor. -Mengambil kira faktor sejarah.faktor politik sebagai dasar pengkelasan. -Membezakan corak pemerintahan monarki kepada tiga jenis : 1) Dikuasai kerabat diraja 2) Dikuasai oleh pemerintah 3) Tirani / Zalim .

TOKOH PENDAPAT Thomas -Kemungkinan negara akan diperintah oleh tiga corak Hobbes pemerintahan : (15881) Monarki : Jika negara diperintah oleh seseorang yang 1679) diyakini rakyat John Locke 2) Aristokrasi/ Oligarki : Jika negara diperintah oleh satu (1632majlis 1704) 3) Demokrasi : Jika negara diperintah oleh rakyat biasa -Pengkelasan Sisten Beraja: 1) Bersifat keturunan 2) Dipilih oleh rakyat .

1755) 1) Monarki : Pemerintahan beraja yang mengamalkan konsep demokrasi .TOKOH PENDAPAT Montesquieu -Mengesan 3 jenis Kerajaan (1689. Kuasa dipegang oleh raja 2 ) Despotik : kerajaan yang mneggunakan paksaaan untuk menjayakan pemerintahan dan bercorak kejam dan zalim 3) Republik : Tampuk pemerintahan dipegang oleh rakyat di mana Presiden adalah Ketua Kerajaan dan Negara .

-Dibuat berdasarkan perkembangan sains politik dan perhatian lebih tertumpu kepada struktur politik sesebuah negara seperti fungsi Dewan Perundangan dan corak pimpinan.kira dalam tahun 1890.PENGKELASAN MODEN -Mula diperkenalkan pada awal abad ke-20. iaitu kira. .1950.

.

PENGKELASAN SISTEM KERAJAAN MONARKI / PEMERINTAHAN BERAJA .

KONSEP Sebuah kerajaan yang diketuai oleh Raja. Raja yang dilantik berdasarkan keturunan. Contoh : Arab Saudi dan Brunei Darussalam .

.

Almarhum Sultan Iskandar Ibni Almarhum Sultan Ismail Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar .

raja dibantu oleh Perdana Menteri . Dalam hal menguruskan pentadbiran negara.KEDUDUKAN DAN PERANAN RAJA DALAM SISTEM MONARKI Diberikan penghormatan yang tinggi dan dianggap sebagai orang atau lembaga berdaulat Lambang keadilan Ditugaskan mengiktiraf semua undang.undang yang diperkenalkan.

Norway dan juga Malaysia. ‡ Keadaan ini telah berlaku di negara Eropah seperti Britain. sistem raja berkuasa mutlak sudahpun mengalami perubahan dan sekatan.KELEMAHAN SISTEM MONARKI ‡ Di kebanyakkan negara.sekatan tertentu. . ‡ Contohnya: Raja hanya memainkan peranan dalam upacara upacara rasmi sahaja dan tidak lagi memegang kuasa mutlak. Sweden.

pengiktirafan Raja Thai adalah perlu sebelum seseorang Perdana Menteri dapat memerintah terutama semasa berlaku rampasan kuasa. raja mempunyai prestasi tinggi dan rakyat lebih yakin kepada raja berbanding dengan Perdana Menteri. di Negara Thai. peranan raja kadangkala mempengaruhi keadaan politik.‡ Perdana Menteri bertindak sebagai ketua kerajaan dan raja bertindak sebagai ketua negara. ‡ Contohnya. . ‡ Namun. ‡ Tambahan pula.

REPUBLIK .

‡ Jawatan presiden bukan diwarisi seperti dalam sistem monarki tetapi dipilih oleh rakyat.KONSEP REPUBLIK ‡ Ketua Negara adalah Presiden. ‡ Ketua republik tidak memegang jawatan seumur hidup. Beliau hanya memegang jawatan itu seperti mana yang ditetapkan oleh perlembagaan. ‡ Presiden bertindak berkecuali daripada naungan Dewan Perundangan. .

Corak Pemerintahan Presiden Sistem Presiden di Pemerintahan Republik Presiden sebagai Ketua Kerajaan dan Ketua Negara (Model AS) Presiden sebagai Ketua Negara Presiden sebagai Ketua Negara dan Ketua Kerajaan (Model Perancis) .

Dipilih memegang jawatan bagi tempoh masa yang tertentu seperti yang ditetapkan.hal bersangkut paut dengan badan perundangan (kongres) . Pengasingan kuasa berlaku di mana seorang eksekutif tidak boleh campur tangan dalam hal.PEMERINTAHAN PRESIDEN DI AMERIKA SYARIKAT Presiden dipilih secara langsung oleh rakyat melalui proses Pilihan raya.4 tahun dan dua kali dalam tempoh lapan tahun. Contohnya : AS.

KEDUDUKAN DAN PERANAN PRESIDEN Ketua Kerajaan dan ketua Negara Ketua turus angkatan tentera negara Mempunyai kuasa berlebihan semasa kecemasan dan peperangan Tidak boleh campur tangan dalam hal. Mempunyai kuasa untuk menghalang usul undang. Boleh diambil tindakan disiplin oleh dewan Perundangan. .hal yang bersangkut paut dengan senate dan house of representative.undang yang dihantar untuk mendapat kelulusannya.

.

PEMERINTAHAN PRESIDEN DI PERANCIS ‡ Dilantik bagi tempoh tujuh tahun dan jika dilantik semula beliau boleh memegang jawatan selama satu penggal lagi. . ‡ Contoh negara yang mengamalkan model ini adalah Indonesia. Pakistan (2002). Mesir. Kenya.

Boleh diambil tindakan pendakwaan oleh Dewan Perwakilan Kebangsaan dan boleh dipecat sekiranya didapati berlaku salah dari segi undang. Berkuasa untuk memecat perdana menteri jika ia didapati tidak menjalankan tugasnya dengan baik.undang negara. Bertindak sebagai penasihat kepada penubuhan manamana dasar kerajaan. .KEDUDUKAN DAN PERANAN PRESIDEN Ketua Kerajaan dan ketua Negara Melantik seorang anggota Dewan Perwakilan yang dipercayai yang mempunyai kebolehan mempimpin kerajaan sebagai PM Mengetuai majlis mesyuarat kabinet dan berhak menolak sebarang usul undangundang yang dikemukakan padanya.

‡ Contoh : India. Singapura . ‡ Ketua eksekutif sebenar iaitu sebagai ketua pemerintahan dipegang oleh Perdana Menteri. Jerman.PRESIDEN SEBAGAI KETUA NEGARA SAHAJA ‡ Presiden berkuasa formal atau nominal sahaja. ‡ Bidang kuasa Presiden tidak melebihi raja Berperlembagaan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful