Amali Ke-2

PISMP SEM 3 AMBILAN JANUARI 2011
Nama: Liau Siew Ling Kor Ai SHin

Tajuk
Artikulasi ‡ Klasifikasi Sendi ‡ Pola Artikular dan fungsi

persendian mempunyai peranan yang penting dalam proses pergerakan manusia.Artikulasi ‡ Hubungan antara tulang disebut sebagai sendi ataupun dikenali sebagai artikulasi. . ‡ Pada sistem gerak manusia .

‡ Dua fungsi asas sendi ialah: ±Membenarkan pergerakan(mobiliti) ±Menyatukan tulang-tulang. .Sendi ‡ Merupakan tempat pernemuan dua atau lebih tulang.

Klasifikasi Sendi Berdasarkan Fungsi (pergerakan) Sendi Berdasarkan Struktur Sendi Fibrous Sendi cartilagenous Sendi sinovial Synarthroses amphiarthroses Diarthroses .

Contohnya sendi antara tulang penyusun tengkorak. Iaitu sendi yang tidak memungkinkan adanya pergerakan. .Sendi Tidak Bergerak (Synarthorses).

.Sendi Gerakan Terhad (Amphiarthroses) sendi yang pergerakannya sedikit. Contohnya pada vertebra dan antara tibia dengan fibula.

Sendi Sendi Sendi Sendi Sendi Sendi lesung engsel kondil paksi/pangsi gelengsur pelana .Sendi Gerakan Bebas (diarthorses) Sendi yang pergerakannya bebas. 2. Jenis Sendi yang ada ialah : 1. 6. 3. 4. 5.

.Sendi Lesung ‡ Merupakan sendi bahu . sendi pinggul ‡ Keupayaan pergerakan adalah secara rotasi dan sirkumduksi.

. ekstensi dan abduksi. ‡ Contoh pergerakan yang boleh Sendi Engsel buat adalah secara fleksi .Sendi Engsel ‡ Sendi yang ada ialah sendi siku dan lutut.

abduksi. adduksi dan sirkumduksi. ekstensi .Sendi Kondil ‡ Sendi di pergelangan tangan dan pergelangan kaki. ‡ Sendi antara metakarpal dan metatarsal. ‡ Semua pergerakan yang boleh dibuat adalah pergerakan bersudut:fleksi . .

Sendi Kondil .

Sendi Pangsi/ Paksi ‡ Sendi antara ulna dan radius. ‡ Pergerakan yang bolah dibuat adalah pronasi dan supinasi serta rotasi. ‡ Sendi antara atlas dan tengkorak. .

Contoh pergerakan yang bolah dibuat ialah secara mendatar ke hadapan atau ke belajang dan ke kiri atau ke kanan. Sendi antaras klavikel dan sternum. Sendi antara tilang karpal.Sendi Gelungsur ‡ ‡ ‡ ‡ Merupakan sendi antara tulang tarsal. .

Sendi Gelungsur .

abdulksi. adduksi dan sirkumduksi. . ‡ Antara gerakan yang boleh dibuat adalah seperti fleksi. ekstensi .Sendi Pelana ‡ Merupakan sendi pada bahagian bawah ibu jari tangan.

Sendi Pelana .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful