Pemikiran Emotivis

Perasaan ini dilahirkan melalui air muka. tingkah laku sama ada perasaan gembira mahupun sedih.Definisi ‡ Aliran pemikiran ini merujuk sikap manusia yang bertindak mengikut perasaan atau emosi. kata-kata. .

tetapi adalah mengikut emosi.‡ Emotivis berasal dari perkataan emosi yang merujuk kepada kebangkitan perasaan. . sikap atau perasaan. Emotivis menerangkan bahawa pertimbangan moral bukanlah mengikut pernyataan fakta seperti yang dinyatakan oleh naturalis.

‡ emotivis berpendapat bahawa pentafsiranpentafsiran moral tidak menyampaikan maklumat-maklumat mengenai dunia ini tetapi hanya merupakan pernyataan mengenai emosi atau perasaan orang yang membuat pentafsiran atau pernyataanpernyataan moral. .

‡ Berdasarkan pertimbangan moral. . seseorang itu mula-mula menyatakan perasaannya dan kemudian akan cuba mengajak orang lain berkongsi perasaan itu.

Pandangan emotivis memberi sumbangan dengan memperkenalkan satu dimensi yang penting yang bukan sahaja berfokus kepada pemikiran rasional. . dan tidak memerlukan sebarang teori asas yang istimewa atau yang boleh mendukung perlakuan moral. pertimbangan moral adalah subjektif. malah emosi moral.‡ Menurut pandangan emotivis.

Melihat kecurangan isteri di depan mata menyebabkan suami tanpa berfikir panjang lalu menceraikannya.Contoh pemikiran emotivis y Seorang perompak telah menembak mati seorang wanita berusia 30an di tempat letak kereta Gedung Membeli Belah Giant kerana wanita tersebut enggan menyerah keretanya kepada perompak tersebut. Murid Tingkatan Empat menumbuk guru kelas yang menyindir keturunan murid tersebut Bersikap seperti marahkan pijat kelambu dibakar y y y ‡ Bunuh diri kerana kecewa dalam percintaan . menyiksa atau membunuhnya.

Sifat-sifat emotivis ‡ Agresif Pendiam Cepat tersinggung Kuat cemburu Sentiasa tertekan emosi Berat untuk bergaul dengan orang ( suka bersendirian ) Rajin memperbaiki diri .

suka. duka. gementar. Bertindak secara tidak menentu disebabkan pengaruh keadaan semasa dan mengikut emosi .Kesan pemikiran emotivis Wujudnya masalah moral disebabkan ketidakmantapan dalam mengawal emosi Kebangkitan emosi menyebabkan gugup. marah dsb.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful