Aplicatii ale radiatiilor X

Jarlaeanu Vasile Niculai Ervinius

Cuprins Radiatiile X Proprietatile radiatiilor X Aplicatii ale radiatiilor X Radiatiile X in medicina Radiatiile X in industrie Radiatiile X in cercetari stintifice Stiati ca«? Bibliografia .

Radiatiile X sunt radiatii electromagnetice penetrante. cu lungime de unda mai scurta decat a luminii si rezulta prin bombardarea unei tinte de tungsten cu electroni cu viteza mare. Primul tub care a produs raze X a fost conceput de fizicianul William Crookes. . bombardeaza peretii de sticla ai tubului si rezulta razele X. Descoperirea sa i-a asigurat celebritatea pentru care in 1901 a primit Premiul Nobel. sub forma unui fascicul de raze catodice. Ca rezultat al ionizarii. continand doi electrozi prin care trece curent electric. Acesti electroni. Cu un tub de sticla partial vidat. ionii pozitivi lovesc catodul si provoaca iesirea electronilor din catod.Radiatiile X  Au fost descoperite de fizicianul german Rontgen Wilhelm Conrad (18451923).

produc fluorescenìa unor substanìe (emisie de lumin ). p trund cu uèurinì prin unele substanìe opace pentru lumin .a. sulfur de cadmiu. Pe aceast proprietate se bazeaz folosirea lor în tratamentul tumorilor canceroase. de exemplu prin corpul omenesc. distrugând celulele organice. au acìiune fiziologic . dar sunt absorbite de metale cu densitatea mare (de exemplu: plumb).Proprietatile radiatiilor X   în vid ele se propag cu viteza luminii. în general. adic spre deosebire de lumin . sulfur de zinc. lemn. nocive pentru om.  . care emit lumina galben-verzuie. fiind. pentru distrugerea ìesuturilor bolnave. impresioneaz pl cile fotografice. lamele metalice cu densitate mic . sticl è. Exemple de substanìe fluorescente: silicat de zinc. sunt invizibile. hârtie. nu impresioneaz ochiul omului.. nu sunt deviate de câmpuri electrice èi magnetice.

Efectele lor pot s apar la intervale diferite. razele X pot fi periculoase pentru organism i nu trebuie efectuate decît atunci cînd sînt absolut necesare i numai dup ce sau epuizat toate metodele de diagnostic neiradiante. . mamografia sau tomografia computerizat .Radiatiile X in medicina Razele X sunt din ce în ce mai utilizate în medicin pentru investiga ii precum radiografia. Organismul poate suporta dozele mici i unice îns dozele mari produc deficite celulare i alter ri func ionale. În doze mari. de la cîteva ore la cî iva ani. radioscopia. ADN-ul este inta preferat a radia iilor.

Radiografii .

.

metalurgie si biologie. pentru testarea nedestructiva a unor aliaje metalice. chimie. . razele X se utilizeaza si in industrie.Radiatiile X in industrie In afara de aplicatiile din fizica. razele X sunt folosite pentru verificarea calitatii sudurilor. Standardele de securitate foarte ridicate din aeroporturi fac ca aparatele cu raze X sa fie obligatorii pentru operatiunile de check-in si verificarea bagajelor. mineralogie. In industrie.

in special in dezvoltarea mecanicii cuantice. Fara microscoapele cu raze X n-am putea vedea obiectele imperceptibile pentru ochiul uman. Prin spectroscopie cu raxe X se pot identifica elementele chimice si izotopii lor. .Radiatiile X in cercetari stintifice Studiul radiatiilor X a jucat un rol vital in fizica.

Verificarea camioanelor in punctele de frontiera se face cu ajutorul dispozitivelor cu raze X. Aceasta pentru c osul compact este un material dens i de aceea doza de radia ii este mai mare. Datorita densitatii foarte mari ² de 11. Razele X pot cauza arsuri grave pe piele. pe cînd pl mînul este o structur ce con ine mult aer i de aceea necesit o doz mai mic pentru execu ie . plumbul reprezinta cea mai buna si mai folosita protectie impotriva razelor X. in cazul unei expuneri indelungate.   Radiografia unui segment osos este mai iradiant decît cea pulmonar .340 kg/ metru cub. Curatorii si specialistii in obiecte de arta foarte vechi scaneaza picturile cu aparate cu raze X pentru a observa anumiti pigmenti si texturi greu perceptibile de ochiul uman. in prezent. .

evenimentul.ro/articol/efectele-adverse-ale-investigatiilor-cu-razex.ro/imghp?hl=ro&tab=wi http://www.ro/25-de-lucruri-pe-care-nu-le-stiai-despre-razelex/1874.wikipedia.html http://ro.org .google.Bibliografie http://www.html http://www.hitechpedia.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful