Oleh : MOHD IZZUDDIN MOHD RIDZWAN NORAISAH JUNITA

yTerminologi saraf yNeuroglia yNeuronfisiologi yNeuron

OTAK Sistem saraf pusat SARAF TUNJANG .

y Pemprosesan maklumat dan mghasilkan gerakbalas .y Meliputi bahagian otak dan saraf tunjang y Fungsi hantar impuls sensori (somatik atau autonomik) ke otak serta membawa impuls motor dari otak ke efektor.

Brainstem .Cerebrum .y Terdiri daripada tiga bahagian utama .Cerebellum .

Pusat intelek. . Pusat kawalan pergerakan. Pusat kawalan deria (sentuhan. bau. Mengawal tindakan terkawal.‡ Tempat kawalan saraf / impuls dan ‡ ‡ ‡ ‡ tafsir impuls. pendengaran). penglihatan. ingatan dan kewarasan.

. y Mengawal keseimbangan badan.y Menyelaras pergerakan badan.

muntah. y Pengembangan dan pengecutan salur darah. y Mengawal tindakan luar kawalan.y Sebagai penyambung saraf tunjang ke otak. . y Kadar peristalsis (pergerakan salur esofagus). y Bersih. batuk. y Kadar repirasi (pernafasan). y Kadar denyutan jantung.

y Bermula dari medula oblongata ke hujung tulang belakang. . y Penghubung otak dengan seluruh anggota.

.

.

Saraf kranial Saraf spinal Saraf refleksi .

.y Terdiri drp serabut saraf bermula saraf pusat hingga reseptor deria.

y Fungsi hantar impuls dari reseptor ke saraf pusat dan dari saraf pusat ke organ yang bekenaan -> tindakan terhasil. .

y 12 pasang saraf kranial (kanan dan kiri).y Jaringan saraf terhasil pada bah. . bawah otak.

.

31 pasang saraf gabungan . y Saraf spinal .y Terbentuk daripada akar dorsal dan akar ventral saraf tunjang.

. y Tindakan refleks merupakan sebahagian daripada mekanisme perlindungan pada tubuh dan terjadi jauh lebih cepat daripada tindakan voluntari. dan menarik kembali tangan dari benda panas yang tersentuh tanpa sengaja. .y Reaksi organisma terhadap perubahan yang berlaku dan melibatkan sistem saraf pusat.Misalnya : menutup mata pada saat terkena debu.

.

.y Suatu tindak balas automatik yang berlaku dengan cepat tanpa difikirkan terlebih dahulu y Tindak balas motor terhadap rangsangan deria.

y Organ deria y Saraf deria y Saraf tunjang y Saraf motor y Organ motor .

.

y Menarik tangan dengan segera apabila terkena benda tajam atau panas. .

.

.

.y Sentakan sendi lutut apabila dipukul dengan alat pemukul sendi di atas tendon tempurung lutut.

.

Anak mata mengecil apabila cahaya terang dan membesar apabila cahaya gelap. y Impuls anak mata terhadap cahaya. .y Air liur akan terhasil dengan lebih banyak jika terhidu atau ternampak makanan yang lazat.

.

.

.

 Bahagian sistem saraf autonomik  Bahagian Simpatetik  Bahagian Parasimpetatik .

Bergantung pada sistem saraf pusat & dihubungkan oleh urat-urat saraf dan eferen. jantung. . Memiliki sifat-sifat seolah-olah sebahagian daripada sistem saraf pusat bermigrasi dari saraf pusat untuk sampai ke kelenjar. pembuluh darah. paru-paru dan usus.

Fungsi : mengawal aktiviti luar kawalan badan Dipengaruhi oleh emosi . Termasuklah saraf.Disusun oleh serabut saraf yang berasal dari otak dan dari sumsum tulang belakang & menuju organ yang berkaitan. ganglia dan plexus.

Sistem Saraf Autonomik Sistem Simpatetik Sistem Parasimpatetik ‡ Dibentuk oleh neuron-neuron yang timbul dari bahagian torako-lumbar y Dibentuk oleh neuronneuron yang timbul daripada batang otak & bahagian sakral korda spina Dibahagi menurut fungsinya .

.

‡Ganglion-ganglion itu tersusun berpasangan & disebarkan dari daerah-daerah berikut : Leher : 4 pasang ganglion servikal Dada : 11 pasang ganglion toraks Pinggang : 4 pasang ganglion lumbar Pelvis : 4 pasang ganglion sakral Di depan koksiks : ganglion impar . ‡ Terdiri daripada serangkaian urat kembar yang mengandungi ganglion-ganglion.SARAF SIMPATETIK ‡ Terletak di depan turus vertebra dan berhubungan serta bersambung dengan sum-sum tulang belakang melalui fiber saraf.

* fiber motor pada otot involuntari dalam kulit iaitu arrectores pilorum .FUNGSI SARAF SIMPATETIK Saraf simpatetik mensarafi otot jantung. serta visera seperti perut. Membekalkan * fiber motor kumuhan pada kelenjar peluh. otot-otot involuntari semua pembulu darah. pankreas dan usus.

melalui fiber parasimpatetik dalam perjalanannya keluar dari otak menuju ke organ-organ yang sebahagiannya dikawal olehnya.SARAF PARASIMPATETIK Terbahagi kepada 2 bahagian yang terdiri daripada saraf autonomik kranium dan saraf autonomik sakral . ‡ Saraf parasimpatetik sakral keluar dari sumsum tulang belakang melalui daerah sakral.ke-7. . ‡ Kesan bertentangan dengan bahagian simpatetik untuk mengembalikan keseimbangan. & bersama saraf simpatetik membentuk pleksus yang membekalkan motor dan keperluan sensori hati. ‡ Saraf kranial autonomik adalah saraf kranium ke-3. Saraf-saraf ini membentuk saraf pada visera pelvis. Saraf-saraf ini merupakan penghubung.ke-9 dan ke-10. ‡ Saraf kranium ke-10 adalah fiber saraf autonomik terbesar.

.

Simpatetik memperbesar pupil menghambat aliran ludah mempercepatkan denyut jantung mengecilkan bronkus menghambat sekresi kelenjar pencernaan Parasimpatetik mengecilkan pupil menstimulasi aliran ludah Memperlambatkan denyut jantung membesarkan bronkus menstimulasi sekresi kelenjar pencernaan Membolehkan badan mengatasi cabaran daripada persekitaran luar. kemarahan yang sangat. melampau Hanya terlibat dengan fungsi vegetatif tubuh seperti pencernaan. defekasi. Digunakan dengan meluas dalam keadaan-keadaan yg melibatkan tekanan. ketakutan. pembiakan Menjadi lebih aktif semasa seseorang sedang rehat. .

.

FUNGSI SENSORI  Deria umum  Keseimbangan & pendengaran .

Saraf deria yang membawa ransangan deria itu ke otak 3. otot dan sendi dan dari organ-organ deria istimewa. Pusat deria di otak yang mentafsirkan ransangan itu dan menyimpannya sebagai ingatan . Hujung gentian saraf yang menerima rangsang deria itu. 2. seperti kulit tubuh. Struktur-struktur yang menimbulkan deria adalah seperti berikut : 1.1) DERIA UMUM deria ialah perasaan @ kesedaran yang berlaku di otak hasil daripada pentafsiran utusan deria yang sampai ke otak dari struktur-struktur lain.

Deria Kulit Tubuh hujung gentian saraf yang didapati di dalam kulit tubuh menerima deria sakit. suhu dan sentuhan. Deria Bau hujung gentian saraf yang menerima deria pembauan adalah didapati di lapisan selaput di rongga hidung kebanyakan hujung gentian saraf itu didapati di bahagian atas rongga hidung. bahan-bahan yang menggalakkan deria pembauan ialah gas & bahan pepejal halus yang larut dalam lendir rongga hidung. 2.1. .

Tompok-tompok ini membentuk beberapa jenis papila yang mengandungi tunas deria rasa . Permukaan atasnya kasar kerana adanya tompok.tompok di dalam selaput mukosnya.3. Deria Rasa Organ deria rasa ialah lidah Permukaan diliputi oleh selaput mukosa.

4. Deria Penglihatan Mata Biji mata terletak di dalam lesung biji mata yang dikenali sebagai lesung mata.  Tulang-tulang ini melindungkan biji mata (melainkan bahagian depannya) Bantal lemak yang didapati di belakang biji mata memberi perlindungan yang selanjutnya. 7 daipada tulang tengkorak membentuk lesung mata itu. .

. .tiap-tiap satu terletak dalam satah sendiri.2) KESEIMBANGAN DAN PENDENGARAN Salur separuh bulat yang didapati di bahagian belakang labrin tulang berfungsi membantu dalam imbangan kedudukan dan keseimbangan. Ada 3 salur separuh bulat ‡ salur atas (supra).ketiga-tiga salur itu bersudut tepat di antara satu sama lain. ‡ salur belakang(postika) ‡ salur sisi luar (latera) .

mengerakkan bendalir limfatika dalam di salur separuh bulat dan vestibula.Gerakan kepala. . atau pertukaran dalam kedudukan tubuh. Perasaan pening dan loya pada masa belayar adalah disebabkan oleh gangguan yang terdapat di bendalir limfatika dalam & di salur separuh bulat. Imbangan letakan tubuh & keseimbangan juga bergantung kepada rangsang deria yang dialirkan ke serebelum dari otot & sendi.

Bagi manusia yang telah mencapai umur 60 tahun dan ke atas. pada waktu ini neuron mula rosak dan mati dan beratotak mula berkurangan. mana-mana jangkitan keibuan awal dalam kehamilan boleh mendatangkan kesan yang sangat bahaya pada sistem saraf dan boleh membawa maut. y Otak mampu untuk mencapai berat maksimumnya sehingga seseorang itu dewasa. .y Kerana sistem saraf membentuk semasa bulan pertama perkembangan embrio.

y Contohnya berdiri selepas duduk atau berbaring.y Sewaktu seseorang manusia itu membesar. . Bila orang yang lebih tua bergerak secara cepat. terutama dalam keupayaannya untuk mengawal pengaliran darah. mereka akan mudah untuk pengsan atau menjadi lesu. sistem saraf simpatetik beransur-ansur berkurang dan kurang cekap. Ini adalah kerana sistem saraf simpatetik tidak mampu bertindak balas dengan cepat untuk menstabilkan tarikan graviti. Tetapi ia boleh ditangani jika seseorang itu melakukan pergerakan dengan lebih perlahan dan bukan dengan secara mengejut.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful