You are on page 1of 16

.` ` Masalah konflik gender lelaki yang menjadi ala-ala perempuan semakin menjadi-jadi di kalangan masyarakat masa kini.mengungkainya memerlukan semangat dan sokongan daripada orang terdekat untuk berubah dan kembali taat kepada Allah. kecelaruan identiti adalah satu rangkuman dimensi dalaman manusia yang terbentuk hasil daripada pelbagai aspek kehidupan.Ada diantara mereka yang berpenampilan penuh spt seseorang lelaki namun mereka menanggung kejanggalan naluri sebagai rahsia yang menanamkan diri.

Menurut Syaikh Hasanain Muhammad Makhluf. tiada langsung atau ada alat kelamin lelaki tapi batinnya perempuan atau sebaliknya. Fatwa Darul Ifta¶ terdapat 2 jenis khunsa: ` Khunsa ghair:khunsa yg senang ditentukan kecenderungan seksnya Khunsa musykil:khunsa yga sukar ditentukan kecenderungan seksnya ` .Perngertian PONDAN atau KUNSA: Dalam Arab:lembut Kamus dewan:lelaki yang memiliki sifat perempuan atau sebaliknya Menurut syara¶: khunsa ialah seseorang yg diragui seksnya (jantinanya) sama ada kedua-dua alat kelamin.

Mungkin juga mereka yang memang dilahirkan tanpa alat kelamin. ` ` .pergerakan.W sebagai contoh hadis yang diriwayatkan oleh Ibn Abbas bahawa beliau berkata : ³Nabi s. Kejadiannya adalah semulajadi.a. Pondan(mukhannath) wujud pada zaman Nabi S.w melaknat al-mukhannathin (yang menyerupai wanita) dari kalangan lelaki dan melaknat al-mutarajjilat (mereka yang menyerupai lelaki) dari kalangan wanita. Kata Ibn Abbas .A.` pondan(mukhannath):lelaki yang menyerupai wanita dari segi tubuh. ini berbeza dengan pondan atau mukhannath. Dan Nabi bersabda : ³Keluarkan mereka dari rumah-rumahmu´.percakapan & lain2. Khunsa:ialah orang yang mempunyai dua alat kelamin lelaki dan wanita.

tidak musykil:tidak jelas padanya tanda-tanda tersebut sama ada ada dua alat dan sama kuat tanda-tanda lelaki atau perempuan. kalau perempuan. Cuma ada lubang untuk kencing sahaja .` Khunsa:ialah orang yang mempunyai dua alat kelamin lelaki dan wanita. ini berbeza dengan pondan atau mukhannath. perempuanlah. Mungkin juga mereka yang memang dilahirkan tanpa alat kelamin. lelaki lah. Kejadiannya adalah semulajadi. Kalau lelaki. Terbahagi 2: ` tidak musykil:jelas padanya tanda-tanda jantina sama ada lelaki atau perempuan Maka ia dihukumkan mengikut yang mana jelas. Atau jenis satu lagi yang tiada alat langsung.

" ( al Baqarah : 222 ) . Jumhur ulama µ terhadap firman Allah: " Mereka bertanya kepadamu tentang haid . dan janganlah kamu mendekati mereka ( bersetubuh )." Oleh sebab itu. hendaklah kamu menjauhi diri dari wanita pada waktu haid. benih wanita & kotoran darah haid wanita«Seorang laki2 diharamkan menyetubuhi isterinya yang sedang haid. sebelum mereka suci. katakanlah : " Haid itu adalah kotoran. Khunsa terjadi adalah disebabkan janin yang terbentuk dari campuran benih lelaki ..

` ` . Walaupun kebarangkalian untuk terhasilnya janin ketika wanita itu sedang haid adalah jarang2 sekali terjadi. Katika dia hamil dan melahirkan anak maka yang lahir adalah al-mukhannats..` Ibnu Abbas berkata : " Apabila seorang lelaki menyetubuhi isterinya ketika sedang datang haid. ` Anak-anak jin itu adalah simbolik kepada ( khunsa ) kerana syaitan telah mendahului suami itu dalam melakukan persetubuhan ketika isteri dalam haid.. oleh itu. berkemungkinan benih itu bakal melahirkan khunsa. iaitu anak-anak jin ". maka syaitan mendahuluinya. nuthfah ( benih ) telah dirosakkan oleh kotoran haid wanita itu.tetapi itu semua ketentuan Ilahi.dari segi sains.

` Dipandang rendah oleh masyarakat Terpesong akidah dan akan jauh dari kenikmatan akhirat Mendapat dosa dan kemurkaan Allah di dunia dan di akhirat kelak Hilang rasa syukur dengan nikmat Allah ` ` ` .

Meskipun adalah jelas Malaysia melarang perbuatan pertukaran jantina dilakukan di Malaysia. pertukaran jantina masih boleh dilakukan di negara-negara lain.` Kerajaan perlulah membuat dasar khusus bagi memutuskan dari segi jantina status mereka yang telah melakukan pertukaran jantina. . Seperti mana dijelaskan sebelum ini. namun pembedahan tersebut masih boleh dilakukan di negara-negara lain. ` Perlunya dibuat satu peruntukan khusus bagi mengenakan tindakan undang-undang terhadap mereka yang melakukan pembedahan pertukaran jantina.

` ` ` ` Kerajaan perlu tegas bagi memastikan bahawa sebarang pertukaran nama yang menimbulkan kekeliruan jantina dihentikan status perkahwinan golongan transeksual ini perlulah tidak diiktiraf oleh undang-undang di Malaysia Umat islam perlulah bersama-sama membantu golongan ini dengan memberi nasihat kepada golongan ini Masyarakat perlu mengambil serius perkara ini dengan memberi semangat kepada golongan ini untuk berubah .