By: Shakilah binti Yunus Fariza binti Saidin

DEFINISI KIAMAT
y HARI KIAMAT merupakan hari yang digambarkan sebagai musnahnya

seluruh alam dan bumi dan kebangkitan semula. y Merupakan rukan iman yang kelima.
y Kiamat berasal dari perkataan arab yang bermaksud y Dari segi bahasa : kebangkitan atau bangun semula y Dari segi istilah : kebangkitan semula manusia pada hari akhirat

daripada alam kubur setelah berlakunya kehancuran alam ini.

Bilakah hari kiamat?? y Kiamat adalah kerja Allah. Dan apa jalannya engkau dapat mengetahui? boleh jadi masa datangnya tidak lama lagi. (Surah al-Ahzab. Allah berfirman: Manusia bertanya kepadamu (wahai Muhammad) tentang kedatangan hari kiamat. Manusia tidak seharusnya campur tangan dalam hal yang besar sebegini. katakanlah: Sesungguhnya pengetahuan mengenainya hanyalah ada di sisi Allah. ayat 63) . Dalam Al-Quran.

a. malah malaikat Jibril a. Nabi Muhammad s.s.w. Bukan sahaja Rasulullah. Perkara ghaib. pun tidak mengetahuinya. . pun tidak mengetahui bilakah kiamat. Allah sahaja yang mengetahuinya dan tidak diberitahu sesiapapun melainkan kepada Rasul pilihan-Nya sahaja. y Namun demikian.y Tarikh berlaku kiamat adalah termasuk dalam perkaraperkara ghaib.

Tanda kecil Hari kiamat Terbahagi kepada dua : Tanda besar .

 Zina bermaharajalela. Mengucap salam kepada orang yang dikenal sahaja. Pemimpin yang terdiri dari orang yang fasik dan jahil. Munculnya mati secara mendadak atau secara tiba-tiba.TANDA-TANDA KECIL Penakhlukan Baitulmaqdis. . Ramai orang soleh meninggal dunia. Menghias masjid dan membanggakannya. Ramai orang menuntut ilmu kerana pangkat dan kedudukan. memutuskan kerabat dan dan hubungan dengan tetangga tidak baik. Alat muzik berleluasa. Munculnya kekejian.

 Lelaki berkasar dengan bapanya tetapi bermesra dengan rakannya. Lelaki mentaati isteri tetapi menderhakai ibunya. Negara arab menjadi padang rumput dan sungai. . Org akan melakukan homoseksual. Banyak org berharap untuk mati kerana banyaknya kesengsaraan. Banyak saksi palsu dan menyimpan kesaksian yang benar. Ramai wanita berpakaian tetapi hakikatnya bertelanjang. Org akan mendirikan hubungan dengan org yg tidak dikenali dan memtuskan hubungan dgn org yg rapat dan disayangi. Akan terdapat ramai anak luar nikah. Banyak berlaku gempa bumi. Manusia mewarnai rambut di kepalanya dengan warna hitam supaya kelihatan muda.

Diangkat al-Quran dan perkara-perkara yang baik Runtuhnya Ka'abah Terdengar tiupan sangkakala pertama.s. Matahari terbit dari ufuk barat. Kemunculan Imam Mahdi. Turunnya Nabi Isa a. sekali di barat. . Keluarnya suku Yakjuj dan Makjuj. sekali di timur. Ada azan tak di jawab 3 kali gempa bumi. dan yang ketiga di Semenanjung Arab.TANDA-TANDA BESAR y Keluar sejenis binatang dari perut bumi yang digelar Dabbatul y y y y y y y y y y y Ardhi. Keluar asap tebal. Lahirnya Dajjal.

y Binatang melata yang dikenali sebagai Dabbat al-ard ini akan keluar di kota Mekah di gunung Shafa. y Dabbat al-ard ini akan membawa tongkat Musa dan cincin Sulaiman.DABBAT AL-ARDH y Dabbat al-Ard merupakan sebuah frasa yang bermaksud binatang buas atau raksasa yang muncul dari perut bumi. . y Dalam Islam binatang ini sebagai salah satu tanda sebelum datangnya Hari Penghakiman. ia akan berbicara dengan kata-kata yang fasih dan jelas.

Sehingga mereka makan bersama. Ia akan memukul hidung orang kafir dengan tongkat itu dan akan mengusap wajah orang beriman sehingga cerah dengan cincin itu. mereka akan saling mengenali orang yang beriman dan yang kafir."[5] . Muhammad bersabda: "Binatang ini akan muncul dari perut bumi dan akan membawa tongkat Musa dan memakai cincin Sulaiman.Tugasnya : y Abu Dawud at Tayalisi mencatat dari Abu Hurairah.

tetapi pelbagai hadis Sunah menghuraikan sifat-sifat Dajal. y Dajal tidak disebut dalam al-Quran. penyamar") ialah suatu makhluk jahat yang akan muncul sebelum Hari Kiamat. dimana lazimnya dipercayai oleh Muslim.DAJJAL y Dalam ajaran Islam. Arab: al-dajj l "pembohong. Dajal (b. .

a. y Fizikalnya berbentuk cacat.w. Dalam sebilangan hadith dia dirujuk sebagai satu-mata.hendaklah membaca permulaan surat Al-Kahfi y Sabda Rasulullah s. dan akan buta pada mata kirinya. akan makan api dan menghembus asap. matanya menyembul keluar.w : Sesungguhnya ia keluar dari jalan antara Syam dan Iraq kemudian merusak kanan kirinya. terbang atas tanah dan menyeberang laut. menurut Rasulullah s. . Dia akan menunggang keldai putih dimana setiap langkah akan dibentang sebatu.a.SIFAT-SIFAT DAJJAL : y Dajal adalah seorang pemuda yang rambutnya keriting. Mata kanannya akan dapat melihat tetapi ia akan jadi (hitam). "Hendaknya diantara kamu bertemu dengannya.

Salah satu orang khusus akan dia bunuh dan kemudian dia akan kini menghidupkan dia. mengajar mereka bahawa Syurga ialah Neraka dan sebaliknya. y Dia mempunyai kuasa untuk mengelirukan manusia. bermaksud "kafir") akan muncul pada dahinya dan akan dibaca oleh Muslim sebenar samada mereka boleh baca ataupun tidak. y Huruf Arab kaf-fa-ra (kafara. y Dia boleh melihat dan mendengar pelbagai benda di banyak tempat pada masa yang sama.y Dia akan menipu para imam. y Dia akan mendakwa diri sebagai Tuhan dan akan menipu manusia dalam berfikir yakni dia telah bangun dari kematian. .

di mana Israel terdapat kini. y Imam Mahdi akan menentangnya dengan nama Islam. y Dia akan dibunuh oleh Nabi Isa a.y Dia tidak berupaya memasuki Makkah atau Madinah. .s. dekat pagar Ludd.

w. y Baginda juga mengingatkan para pengikutnya untuk berdoa: "Ya Allah! Aku berlindung dengan-Mu dari musibah Dajal. hingga Hari Kebangkitan.s." y Baginda juga menyatakan terdapat tiada musibah yang lebih hebat daripada Dajal sejak penciptaan Nabi Adam a. mengingatkan para pengikutnya untuk membaca sepuluh ayat dari Surah Al-Kahfi sebagai perlindungan dari Dajal. .a.Perlindungan dari Dajjal : y Nabi Muhammad s.

T.IMAM MAHDI y Dalam ajaran Islam.W. untuk menghancurkan semua kezaliman dan menegakkan keadilan di muka bumi sebelum datangnya hari kiamat. y Hal ini diterangkan sangat jelas dalam sebuah hadis nabi yang di riwayatkan oleh Thabrani. . Imam Mahdi ialah seorang Muslim berusia muda yang akan dipilih oleh Allah S.

Maka ia akan memenuhi bumi dengan keadilan dan kemakmuran.t.a. Maka ia akan hidup bersama kamu selama 7 tahun. Sungguh. maka Allah s. bumi ini akan dipenuhi oleh kezaliman. namanya seperti namaku. atau 8 tahun. dan bumi pun tidak akan menahan sedikit pun dari tanamantanamannya. akan mengutus seorang laki-laki yang berasal dari umatku. (HR. atau 9 tahun. Di waktu itu langit tidak akan menahan setitis pun dari titisan airnya. sebagaimana ia (bumi) telah dipenuhi sebelum itu oleh kezaliman. Thabrani) .w. dan nama bapaknya seperti nama bapaku (Muhammad bin Abdullah). Dan apabila kezaliman itu telah penuh.w.y Telah bersabda Rasulullah s.

manakala Mahdi = orang yang mendapat petunjuk . y Imam Mahdi dapat diertikan secara bebas bermakna "Pemimpin yang telah diberi petunjuk" Dalam bahasa Arab Imam = pemimpin. amirul mukminin dan sebagainya.NAMA IMAM MAHDI: y Imam Mahdi sebenarnya adalah sebuah "nama gelaran" sebagaimana halnya dengan gelar khalifah.

CIRI-CIRI IMAM MAHDI: y Tidak ada seorang pun di muka bumi ini yang mengetahui tentang Imam Mahdi dan ciri-cirinya. kecuali Rasulullah s. (HR.w. Ia akan memenuhi bumi ini dengan keadilan dan kemakmuran. Abu Dawud dan al-Hakim) .a. dan ia (umur kekhalifahan) berumur tujuh tahun. kerana Rasulullah dibimbing oleh wahyu. y Telah bersabda Rasulullah s.a. sebagaimana ia (bumi ini) sebelum itu dipenuhi oleh kezaliman dan kesemena-menaan. berkening lebar.w. berhidung panjang dan mancung. Al-Mahdi berasal dari umatku.

Kemenangan demi kemenangan yang diraih Imam Mahdi dan pasukannya akan membuat murka raja kezaliman (Dajal) sehingga membuat Dajal keluar dari persembunyiannya dan berusaha membunuh Imam Mahdi serta pengikutnya. maka Allah swt akan menurunkan Nabi Isa dari langit yang bertugas membunuh Dajal. . y Imam Mahdi dan Nabi Isa akan bersama-sama memerangi Dajal dan pengikutnya. y Kehebatan Dajal bukanlah lawan tanding Imam Mahdi oleh sebab itu sesuai dengan takdir Allah. hingga Dajal mati ditombak oleh Nabi Isa di pintu Lod dalam kompleks al-Aqsa.y Dalam hadis yang disebutkan di atas Imam Mahdi akan memimpin selama 7 atau 8 atau 9 tahun.

.s. y Isa masih hidup dan berada di syurga. yakni nabi dan rasul yang memiliki kedudukan tinggi/istimewa bersama dengan Nabi Muhammad s. Nabi Ibrahim a.S y Salasilah nabi Isa datang daripada nabi Ibrahim melalui puteranya Ishak y Isa adalah salah satu nabi yang tergolong dalam ulul azmi. dan Nabi Nuh a.a.s.NABI ISA A..s.w. suatu hari baginda akan datang kembali ke bumi untuk melawan Dajjal dan kehadirannya merupakan salah satu tanda-tanda dekatnya hari kiamat. .. Nabi Musa a.

y Dikhabarkan di dalam Al Quran. . Yakjuj dan Makjuj akan turun dari tiap-tiap tempat yang tinggi. iaitu al-Quran.bahawa ketika hampir kiamat. Ya juj dan Ma juj ini adalah mengenai sekelompok manusia kerdil yang memiliki kekuatan sebagai perosak dan penghancur kehidupan di muka bumi.YA JUJ DAN MA JUJ y Ya juj dan Ma juj adalah sebutan yang muncul dalam kitab suci umat Islam.

. y Yang berikut ialah gambaran tentang berlakunya hari kiamat : 1) Bumi bergegar dengan kuat 2) Gunung-ganang akan hancur 3) Bintang-bintang akan gugur ke bumi 4) Manusia dalam keadaan kebingungan.GAMBARAN KETIKA BERLAKUNYA KIAMAT! y Suasana ketika berlaku kiamat sungguh dasyat. huru-hara. dan terkapai-kapai tanpa hala tuju.

2) Bintang-bintang jatuh berselerakan.y Di dalam Al-Quran turut menjelaskan tentang gambaran yang akan berlaku pada hari kiamat. iaitu. laut bergelora dan meluap. binatangbinatang liar dikumpulkan dan laut dipanaskan! . gunung-ganang dihancurkan. 1) Langit terbalik dan bumi diratakan. kubur dibongkar. 3) Matahari digulung. unta-unta yang bunting ditinggalkan.

W.T MENGADAKAN HARI KIAMAT y Untuk memberi pengadilan kepada manusia. . y Manusia mempunyai matlamat hidup.W. y Melahirkan masyarakat yang patuh dan taat kepada Allah S.W.HIKMAH ALLAH S.T y Kehidupan manusia mempunyai hala tuju dan berperancangan. y Menunjukkan kebesaran dan keagungan Allah S.T y Memberi ganjaran pahala dan balasan terhadap dosa yang dilakukan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful