Penting dalam pembentukan insan

Beberapa pendekatan diguna bagi melahirkan pelajar yang kritis, kreatif & inovatif

Kes Metodologi

Pengurusan portfolio

Project Based Learning

Bilik darjah tradisional kepada Bilik darjah moden

Problem Based Learning

Alat latihan yg mendorong perkembangan kendiri bakal guru

Merujuk kepada pengalaman menarik yg diketengahkan utk dibincang

Berpusatkan pelajar iaitu pembelajaran interaktif

Pelajar diberi ruang kembangkan kemahiran berfikir, buat keputusan, bina keyakinan diri, analisis isu

Mengurangkan kebergantungan kpd buku

rancang.Bantu murid renung pencapaian & usaha untuk tingkatkan keupayaan terhadap sesuatu kerja Bina kemahiran kumpul bahan. nilai dan buat refleksi . kenalpasti dan pilih maklumat.

teliti kes serta kemukakan idea baru dan kaitkan dengan pengetahuan sedia ada .Rangsang pembinaan masyarakat yang kreatif dan inovatif Bawa murid ke situasi sebenar dan rangsang pemikiran kritikal serta penyelesaian masalah Berpusatkan pelajar iaitu pembelajaran interaktif Belajar melalui pemilihan tajuk kes.

bina hipotesis dan bina langkah penyelesaian Dilaksanakan dengan manfaatkan sesuatu masalah sebagai alat tingkatkan pengetahuan murid .Rangsang murid berfikir secara kritikal. sintesis dan taksir masalah Lahirkan murid yang mampu kenalpasti masalah. analitikal serta menyelesaikan masalah Dorong murid analisis.

Ubah susun atur bilik darjah Gunakan paparan interaktif Adaptasi TMK dalam P&P .

.

PKPG PGSR PKPGB .

Dimulakan pada 1999 Ambilan terakhir seramai 1500 org pada 2006 Program khas KPM untuk guru sekolah menengah Ditamatkan pada 2006 .

Bermula ambilan november 2008 Ikuti pengajian semasa cuti Khusus utk guru sekolah rendah Kurikulum ISMP dlm mod KDC Selama 4 tahun .

Dilaksana oleh IAB Program pengajian selama 3 tahun Bagi memastikan guru besar ada ijazah Kolaborasi dgn UPSI .

.

Peluang dan kualiti pendidikan sama rata .Demi memastikan pendidikan relevan dalam hadapi pelbagai perubahan Kurikulum Kebangsaan dikaji semula demi memastikan kurikulum holistik Dimulakan dengan laksanakan KSPK (2010) dan KSSR (2011) Transformasi ke atas: -Struktur kandungan .Pendidikan seumur hidup .Pedagogi -Kaedah pentaksiran -Bahan kurikulum -Pengurusan sekolah Berlandaskan prinsip KBSR berasaskan -Pendekatan bersepadu -Perkembangan individu holistik .

Sikap dan Nilai Fizikal dan Estetika Kemanusiaan Keterampilan Diri .Komunikasi Literasi Sains & Teknologi Kerohanian.

Komunikasi Gabung kemahiran semasa berinteraksi secara verbal atau non verbal Rakyat Malaysia perlu guna bahasa Malaysia sbg bahasa perantaraan Berusaha kuasai bahasa Inggeris untuk bersaing di peringkat antarabangsa Digalakkan kuasai bahasa kaum lain .

Sikap dan Nilai Tekankan penghayatan kepercayaan. sikap dan nilai Sejajar dengan Prinsip Rukun Negara dan Wawasan 2020 Jadikan agama pegangan kukuh. amalkan perilaku mulia serta santun sebagai pakaian harian Perlu ditekankan semasa sesi P&P .Kerohanian.

saling menghormati dan memahami serta harmoni . kreatif.Kemanusiaan Tekankan ilmu tentang masyarakat. persekitaran setempat. negara dan global Penghayatan semangat patriotisme dan perpaduan Bina modal insan yg berperibadi unggul. kritis dan inovatif Bina masyarakat bersatu padu.

Keterampilan Diri Tekankan pemupukan kepimpinan dan sahsiah melalui kurikulum dan ko-kurikulum Lahirkan insan seimbang dari aspek JERIS Bantu bina tingkah laku dan sahsiah murid Aktiviti yang cemerlang sediakan ruang pengalaman sihat dan mencabar .

Fizikal dan Estetika Tekankan perkembangan jasmani dan kesihatan Untuk kesejahteraan diri. Muzik dan Seni Bergantung kepada keupayaan guru kendalikan aktiviti P&P . bakat dan apresiasi Ditekankan lagi melalui mata pelajaran Pendidikan Jasmani. pemupukan daya imaginasi. kreativiti.

Bagi memberikan persaingan di peringkat global Literasi Sains & Teknologi Membolehkan murid memiliki daya maju dan daya saing yang kuat .

.

Sekolah yang mempunyai etos. pemimpin sekolah. guru dan kakitangan bukan akademik Cuti sabatikal untuk peningkatan prestasi pemimpin sekolah Ibu bapa diberi opsyen memendekkan tempoh pembelajaran anak . watak serta identiti tersendiri Menyerlah dalam semua aspek pendidikan Tradisi budaya kerja cemerlang Diberi kelonggaran memilih kaedah pengajaran dan kurikulum Dibenar buat pemilihan dan penempatan semula guru berdasarkan prestasi Mampu melahirkan modal insan cemerlang berprestasi unggul Layak terima insentif kewangan bagi sekolah.

ELEMEN DALAM MELONJAKKAN KECEMERLANGAN Suasana P&P kondusif Teladan kepada sekolah lain (mentoring dan coaching) Tempatkan murid cemerlang yang mampu bersaing di peringkat antarabangsa serta berpeluang lanjutkan pelajaran ke institusi terkemuka Peroleh autonomi dan akauntabiliti dlm pengurusan & pencapaian murid .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful