KECEDERAAN TISU LEMBUT

Disediakan oleh :
• • •

MOHD NIZAM BIN SABLI THAM YEONG HUEI MAZ ABDULLAH BIN HAJI MOKHTAR

asid urik dan garam berlebihan) Menyimpan lemak .FUNGSI ASAS KULIT      Mencegah jangkitan penyakit Mengawal suhu badan Membentuk vitamin D Menyingkir air dan bahan kumuh (urea.

FUNGSI ASAS KULIT    Sebagai organ deria Melindungi dari sinaran ultraungu Mencegah kecederaan .

LUKA KECEDERAAN KEPADA TISU DISEBABKAN OLEH BENDA-BENDA TAJAM ATAU TUMPUL .

.

.

.Jenis Luka 1. Luka Tertutup Kecederaan kepada tisu di bawah kulit di mana kesinambungan kulit tidak terganggu dan luka tidak dapat dilihat dari luar. Darah juga tidak keluar ke permukaan kulit.

Contoh Luka Tertutup a. . Pendarahan berlaku di bawah kulit. Kontuse Akibat daripada terkena pukulan kuat. b. Haematoma Pendarahan yang menjadi beku dan kelihatan biru kehitaman.

. Luka dapat dilihat dari luar dan terdapat pendarahan yang keluar ke kulit. Luka Terbuka Kecederaan kepada tisu kulit di mana kesinambungan kulit terganggu.2.

Contoh Luka Terbuka a. Walau bagaimanapun oleh sebab saluran darah di tepi luka telah terpotong mungkin berlaku pendarahan yang banyak. Luka Terhiris Disebabkan oleh alat tajam seperti pisau atau kaca. . luka senang ditautkan kembali dan senang dirawat.

Luka Tikaman Luka tikaman mempunyai liang yang kecil tetapi dalam. kekotoran. . Oleh kerana lukanya dalam. kuman mudah meresap jauh ke dalam tubuh dan risiko jangkitan adalah terlalu tinggi. seperti terkena paku.b. tercucuk jarum atau terkena tikaman.

Luka Terkoyak Tisu yang koyak seperti terkena kawat atau alat jentera yang mengakibatkan kerosakan tisu yang teruk.c. . walau bagaimanapun darah yang keluar mungkin berkurangan daripada luka terhiris.

mengakibatkan kecederaan dalam yang teruk. Peluru yang tidak keluar daripada badan.d. . Luka Tembakan Luka akibat daripada terkena peluru tembakan senjata adalah kecil di tempat tembusan tetapi lukanya meluas di ruang keluar.

. perut dan lain-lain lagi. Luka tertutup yang serius ialah yang menyebabkan berlakunya pendarahan dalam seperti di otak.PENGEDALIAN ASAS LUKA   LUKA TERTUTUP Berikan tuaman sejuk untuk menghentikan pendarahan yang berlaku di bawah kulit. paru-paru.

lakukan teknik 2C iaitu:CLEAN (BERSIHKAN) Bersihkan luka dari sebarang kekotoran.BANTUAN KECEMASAN LUKA TERBUKA Untuk luka yang tidak banyak pendarahan. . COVER (TUTUP) Tutup luka dengan gauze atau kain yang bersih.

Luka yang banyak pendarahan guna kaedah - D – Direct ( tekanan langsung ) I – Indirect ( Tekanan x Langsung ) E – Elevate ( Tinggikan ) .

Luka dengan objek asing Jangan sesekali mengeluarkan objek asing yang ada pada luka. Kawal pendarahan dengan menekan sekitar tepi objek Tutup luka dengan kain kasa bagi mengelak jangkitan kuman Buat balutan sekitar keliling objek tanpa menekan Bawa mangsa ke hospital . Langkah-langkah rawatan yang perlu diambil adalaha seperti berikut :• Pastikan tangan bersih • Cuci tempat luka ke arah keluar luka • • • • • Keringkan perlahan-lahan dengan kain atau tisu yang bersih.

Hantar mangsa ke hospital. Bahagian putus hendaklah dibungkus dengan kain kasar yang basah. sebaik-baiknya dibasah dengan air garam isotonic yang suci kuman.Luka anggota terputus  Kawal darah dari terus keluar. Jangan rendam anggota putus secara langsung ke dalam ais. Masukkan plastik tersebut ke dalam satu lagi bekas plastik yang mengandungi ketulan ais. Masukkan anggota putus dalam bekas plastik. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful